Informatica trimite juniori cu o rezervă la Galați. Timișorenii rămân în portar plus un jucător la 10-0 pentru United, meci abandonat puțin după pauză

La doar 9 seri după păstrarea trofeului Cupei României în finala câștigată la Miercurea Ciuc în urma prelungirilor și loviturilor de departajare contra campioanei Autobergamo Deva, CS Informatica Timișoara a pendulat brusc în extrema agoniei, suferind în Ajunul Paștelui cea mai rușinoasă înfrângere din istoria sa de puțin peste 2 ani și jumătate pe terenurile futsalului românesc. Într-o jalnică și patetică formă de protest față de proaspăta decizie nefavorabilă din partea Comisiei de recurs a FRF în penibilul caz al nedisputării în două rânduri a meciului tur de campionat de pe Bega cu gălățenii, clubul bănățean a ales să trimită la Dunăre precum mielul la tăiat o echipă juvenilă cu doar o rezervă, victimă sigură din care unii componenți au căzut rând pe rând loviți, până la stadiul portar plus un jucător de câmp, la scorul de 10-0 pentru moldoveni, puțin după pauză, când arbitrul a pus punct ridicolei și absurdei farse.

Pentru o seară, cea a Ajunului Sfintelor Sărbători de Paște, deținătoarea la zi a ”bronzului” Ligii 1 de fotbal în sală și a Cupei României a intrat în premieră în pielea tot mai numeroaselor colege de întrecere din campionatul de elită al futsalului intern, prin a sfârși la rândul ei învinsă la un scor de maidan, nedemn de o competiție prim-divizionară.

Marea diferență este însă dată de faptul că în timp ce unele trupe din Liga 1 rămân totuși cât de cât în picioare deși sunt ciucă a bătăilor cu o constanță și frecvență demne de o cauză mai bună, imunizate vizavi de duritatea eșecurilor și suportându-le cu stoicism prin a încheia partidele, CS Informatica s-a dedat în schimb la o modalitate de ieșire din scena sezonului regular ce nu face nici pe departe cinste ideii de sport, modalitate lipsită de absolut orice fărâmă de demnitate, dar încărcând-o de ridicol.

Clubul timișorean a ales să expedieze în Ajun de Paște în celălalt capăt al țării o garnitură restrânsă, cu o singură rezervă, efectiv alcătuit din juniori ai formației U19 a grupării, adolescenți fără nici o șansă în fața gazdei secund clasate în sezonul regular, la start cu 3 brazilieni și 2 sportivi din Republica Moldova, dar care avea să ruleze întreaga componență convocată.

În consecință, CS United s-a desprins rapid la 2-0, prin ”dubla” lui Adrian Lașcu din minutele 2 și 3, iar scorul a început să ia proporții încă din prima repriză, deficit bănățean pe fondul căruia jucători ai timișorenilor au început rând pe rând să acuze probleme medicale, în timp ce gazdele își schimbau ”liniile”. Începutul sfârșitului a survenit puțin după un time-out al oaspeților, portarul Theodor Lungu acuzând o accidentare iar locul între buturi fiind preluat de Roberto Voin, situație în care cei de pe Bega au continuat în inferioritate numerică, 1+3, cu numai 3 jucători de câmp, pe bancă mai luând loc în schimb doar goalkeeper-ul lovit. Era 6-0 și se prefigura un înec la Dunăre.

De la 7-0 la pauză, ocupanta locului 3 în Liga 1 a continuat tot în inferioritate numerică, încasând și golurile 8 și 9 în minutul 22, când, brusc, a trecut în dublă inferioritate numerică, subțiată printr-o altă cădere la sol: portar plus doi jucători de câmp. CS United a rotunjit imediat scorul iar încă un component al oaspeților a căzut ca secerat pe parchet, într-o perpetuare a mimării accidentărilor dar și batjocorire a tot ce ține de ideea de sport și întrecere.

CS Informatica Timișoara ajungea mai rapid în imposibilitatea de a mai continua meciul, doar cu un portar și un jucător de câmp disponibili deja puțin după pauză, decât CS United Galați la un avantaj și mai copleșitor, arbitrul punând capăt jenantei situații pentru exponenții clubului bănățean la ora căderii de cortină peste întreg sezonul regular al Ligii 1.

Zece la zero…

Daniel Rupa și puținii săi juni elevi au fost puși într-o foarte ingrată situație în ceea ce a fost un meci de podium la încheierea returului Ligii 1 de futsal, clubul timișorean trebuind să se uite în oglindă pe marginea expedierii acestui efectiv la un naufragiu cert. Iar scufundarea în Dunăre a fost prin înmuierea unor cârpe, ultimă eroare în lanțul slăbiciunilor judecății celor de la Informatica.

Lărgind acolada, CS Informatica s-a ales în ultimele luni, până în Ajunul Paștelui, cu o serie de neajunsuri din imposibilitatea inițială de a se alinia acasă în meciul tur de campionat cu gălățenii, programat în prima decadă din noiembrie, la încheierea etapei a IX-a, ultima din prima jumătate a sezonului regular.

Invocând atunci, cu o zi înaintea jocului, probleme medicale ale mai multor sportivi, induse de o toxiinfecție alimentară, clubul gazdă și organizator al partidei a anunțat că meciul nu va mai avea loc, stare de fapt care cădea brusc greu la stomac și vizitatorilor gălățeni, contrariați de inutilitatea efectuării deplasării.

Și a izbucnit o întreagă gâlceavă, tipic carpatină, cu poalele în cap, care avea treptat să degenereze…

Din care cu ce s-au ales oare timișorenii?

Cu pierderea zilele trecute la ”masa verde” a partidei tur cu 0-5, completată de o penalitate sportivă de 4.000 de lei, totul din partea FRF, prin Comisia de Recurs, decidentă la rejudecare.

Iar implicit, și cu pierderea locului 2 la finele sezonului regular, pe parcursul căruia bănățenii au alergat chiar după locul 1.

Cu pierderea chiar cu 10-0 a returului cu aceiași gălățeni, de o manieră ce nu are nimic de-a face nu doar cu ideea de competitivitate, dar și de integritate umană. O filă din voluminosul manuscris românesc sub titlul ”Nu faceți ca ei”.

Cu zdrențuirea imaginii clubului, care n-a afișat nici cel mai mic grad de credibilitate prin abordarea în frondă a ultimei apariții din retur, dar pe undeva și cu punerea într-o nefavorabilă lumină a întregului sport timișorean și în general a orașului de pe Bega. Ultime aspecte apropo de care, în acest raport cu imaginea Timișoarei, tot pe undeva ar putea fi și ca o poliță aplicată de Informatica pe spinosul și discutabilul subiect al sprijinirii clubului sub forma finanțării din bani publici, așteptată de dubla câștigătoare a Cupei României tocmai în lumina rapidei sale ascensiuni pe scena internă. Ceva de genul noi transpirăm să strângem trofee și glorie sportivă dar nu ne putem plăti jucătorii, contraste exacerbând frustrări latente.

În plus, reprezentația Informaticii în Ajun de Paște ar putea atrage cu atât mai mult atenția FRF, timișorenii expunându-se unei eventuale escaladări a pedepselor, într-un fel sau altul. Ori n-ar fi de preferat a te pune cu onor forul federal, care, s-a văzut de la o poștă, a tratat cu lâncezeală și lipsă de credibilitate acest întreg penibil caz care defăimează futsalul intern.

FRF reprograma ulterior jocul tur, fără însă ca gălățenii să mai fie de acord în a efectua din nou deplasarea în Banat, semn că nimeni nu se putea lăsa mai prejos și niciunul dintre cluburi nu putea lăsa de la sine, într-o exacerbare a ambițiilor și orgoliilor tipic românești, stârnite fiind cu atât mai mult niște declarații care de care mai belicoase, iar FRF a sfârșit așadar abia după Euro 2018 prin a oferi un prim verdict pe marginea meciului ce trebuia disputat la început de noiembrie, o rușinoasă descalificare a competenței federale. Comisia de Disciplină acorda un favorabil 5-0 timișorenilor, pentru neprezentarea gălățenilor la jocul reprogramat, hotărâre federală care s-a lăsat însă așteptată, deloc necesar, cu lunile. Ce era oare într-atât de mult de judecat?

Tărăgănând situația, FRF doar a făcut cu atât mai mult să mențină mocnit focul unui caz care, din contră, trebuia stins din fașă. Cel mai înțelept cedează, dar în această fidelă oglindire a mizeriei din societatea românească n-a apărut în cadru vreo fărâmă de înțelepciune. Ci doar luări de poziție de 2 bani, de parcă s-ar fi răfuit pe lopățică țânci de 2 ani.

Ce-i costa oare pe timișoreni să-și calce în tur pe mândrie și să alinieze rezerve ale afectaților de toxiinfecție? Cel mai probabil ar fi pierdut poate chiar drastic, dar ar fi evitat ulterioarele mari bătăi de cap, cu complicații. Iar după meciul rămas nedisputat în tur n-au optat oare paradoxal să alinieze rezerve și juniori la ceea ce ar fi fost ora revanșei din retur!? Care este oare logica și cât de uriaș poate fi amorul cu propriul orgoliu?

La ora invocatei toxiinfecții alimentare, CS Informatica ar fi trebuit să se alinieze demn în ”Constantin Jude” cu componenții valizi care i-ar mai fi avut în efectiv, oricât de puțini și neexperimentați, ceea ce ar fi atras simpatii, înțelegere și mai ales empatie.

Cum sună să-ți vină oaspeții dar să nu poți face onorurile de gazdă, ascunzându-te în spatele toaletei și trăgând apa ca și cum te-ai face că n-ai auzit soneria!?! Informatica nu făcea atunci altceva decât să deschidă Cutia Pandorei, urmările culminând în Ajun de Paște, revărsate în Dunăre.

La urma urmei, un club gazdă, organizator, a lăsat spectatorii timișoreni fără prezența la un meci acasă de campionat, și nu unul oarecare, al cărui deznodământ a fost decis pe la comisii, și nu în teren, cum ar fi normal. Ar fi și de parcă unii s-au înscris în întreceri mai mult din fudulie și cu reflexul latent de a-și lua când și cum lumea în cap, fără a înțelege menirea onorării programului competițional, căutând în schimb cu lumânarea un alt gen de confruntare.

Este un fapt testat și verificat acest problematic mod românesc de a gândi și acționa, întotdeauna mai cu moț, întotdeauna mai aparte ba chiar unicat, o veritabilă uzină de creat probleme. Două echipe din Liga 1 aveau de onorat două meciuri de campionat, dintre care primul nu s-a jucat nici în data inițială, nici la reprogramarea sa, iar cel de-al doilea a fost abandonat într-o farsă tragi-comică. Și să nu uităm că reprogramarea era strămutată la Sânnicolau Mare, o altă deviere cu lopățica-n nisip.

Într-o refulare a frustrării, CS Informatica a sfidat mai totul în Ajun de Paște, dar nu neapărat în ultimul rând inclusiv proprii trimiși la fața locului. Ca și lăsați de izbeliște, antrenorul-jucător al timișorenilor dar totodată și selecționer național Robert Lupu putând avea mustrări și procese de conștiință că astfel pregătește inducerea spre seniorat a noilor generații locale, prin a fi departe de învățăcei din club la ora unui botez al focului cum nici un junior n-ar merita. Era o datorie față de tinerii sportivi, dacă mândria îi făcea pe ”seniori” să stea sâmbătă departe de Dunăre. Iar Lupu putea ajunge în timp util în Moldova chiar și după meciul de la ora 17 în Vinerea Mare în care înscria pentru AS FC Rapid Săcălaz, într-un 5-0 cu Atletico Liebling, în etapa a XIX-a din Seria a II-a în Campionatul Județean Timiș, liga a V-a fotbalistică, cea pe gazon. Sau dacă îți este împopoțonat lotul prim-divizionarei cu străini care mai de care, puțin îți pasă de soarta mai tinerilor din club, buni doar de a fi carne de tun. Convenabil dar imoral.

Informatica a procedat cât se poate de greșit prin felul cum a abordat ambele partide de campionat cu CS United, fie și oricâte explicații ar oferi, cum a fost cazul prin comunicatul publicat pe propria pagină de socializare cu puțin înaintea meciului de la Galați, un comunicat fușerit în 2 peri și la repezeală prin prisma hilarelor erori gramaticale, punctuația scrâșnind cu virgula introdusă între subiect și predicat. Dacă tot te faci de râs, măcar nu mai semnaliza…

Iar rândurile cu pricina culminau cu anunțul contestării la TAS a deciziei Comisiei de Recurs, ceea ce realimentează apetitul carpatin pentru spălarea rufelor în văzul publicului internațional, sugerând implicit cât de puțină autodeterminare există între granițele ca și șterse ale acestei țări. Românii tind într-adevăr să fie generatori de probleme pe care nu și le pot rezolva, neînțelegându-se om cu persoană nici măcar pentru disputarea unui banal joc de futsal, dar și înclinând să-și deșarte șatra disensiunilor prin săli străine de judecată. Nu s-au săturat oare alții de urâțenia și sluțenia mioritică!?!

Acest caz Informatica – United se adaugă multor mizerabile situații din arena internă, detrimentale nu doar sportului, caz care a acaparat atenția din cele mai neplăcute motive, când n-ar merita de fapt decât dispreț, de preferat fiind ignorarea ca vot de blam pe adresa unor atitudini deplasate și care n-au de-a face cu noțiunea de fair-play. Pierdere de vreme cu aberațiile altora.

Tot pe undeva, ținând cont de faptul că Informatica Timișoara debuta în 2015 în competițiile interne direct la nivelul primului eșalon, Liga 1, deși futsalul deține și o ligă secundă, nici nu este tare mult de mirare că gruparea de pe Bega se află în vâltoarea acestui scandal pe care parcă l-a ațâțat, în loc să-l evite, pozând însă din rol de mare victimă nedreptățită.

N-a existat așa ceva în istoria sportului de pe malurile Begăi, ca reprezentanți la nivel național ai unui club din Timișoara să cadă unul după altul pe parchet într-un meci prim-divizionar, dându-se loviți, și asta tocmai în chiar primul meci după cucerirea unui trofeu pe țară. Astfel poate fi oare apărată onoarea și imaginea unui club purtând în titulatură denumirea capitalei Banatului? Astfel de principii, reflexe și tertipuri sunt insuflate în creșterea și pregătirea înlocuitorilor de mâine!?!

Dintr-o falsă mândrie și ambiții deșarte, iar mândria și prejudecata sunt reflexe de căpătâi într-o nație subiectivă nevoie mare, gruparea timișoreană a optat în timp inclusiv pentru cooptarea unor jucători care ajungeau să nu fie plătiți cu lunile, depășindu-și așadar posibilitățile reale de achiziționare prin deficiențe de întreținere, problema constând nu neapărat doar în incapacitatea de susținere a acestei grupări, cât mai degrabă în cauza inițială care a indus minusul, și anume înregimentarea unor sportivi pe care nu și-i putea permite cu adevărat. Și de ce-ar fi fost neapărat necesar!? Pentru a ajunge să te faci de râs tăvălindu-te cu rezervele la Dunăre întru evitarea unei corecții mai drastice decât 10-0, la o săptămână după păstrarea cu titularii a Cupei României? Onoarea și demnitatea sunt întotdeauna mai presus decât oricâtă glorie sportivă și trofee aurite. Căci nu-i nici o rușine să pierzi cu resursele pe care le ai la dispoziție în limita reală a posibilităților, mai onorabil decât a ține morțiș să lași o anumită senzație prin pretențiile de a fi altceva…

Juniori timișoreni ajunși să cadă lați pe teren în celălalt capăt al României, în niște circumstanțe înrâurite de propriul club. Care s-a ales în triunghiularul play-off al locurilor 1, 3 și 5, o nouă găselniță federală ca sistem competițional, cu campioana Autobergamo Deva și Dunărea Călărași. Informatica va avea însă mult de lucru pentru a-și spăla rușinea de la Dunăre. Căci decât asemenea derapaje, la urma urmei și în numele sportului din Timișoara, mai bine desființarea, la capitolul istorie cu 3 trofee în nici atâtea sezoane.

Se zice că cei care nu știu să piardă, și a devenit clar în această săptămână că Informatica n-a știut să piardă nici la comisii, nici pe teren, nu știu nici să câștige.

Pentru conformitate, comunicatul lansat de CS Informatica sâmbătă după-amiază:

”Astazi incepand cu orele 18.00, echipa noastra disputa ultimul meci din sezonul regulat,la Galati. Saptamana aceasta,Comisia de apel a FRF, a dat un verdict ,controversat, in favoarea echipei United Galati, motivand faptul ca daca jucatorii echipei noastre au fost indisponibili pentru meciul pe care trebuia sa il disputam in toamna in turul campionatului, trebuia sa folosim juniorii echipei in acest meci. Acest verdict nu are niciun fel de sustinere regulamentara,mai mult de atat,au dat verdict de neprezentare in cazul unui meci care a fost reprogramat de Comisia de organizare a competitiei din cadrul FRF. Ca raspuns la acest verdict,conducerea clubului Informatica Timisoara, a decis ca la meciul de astazi sa trimitem echipa de U19. Ne cerem scuze iubitorilor futsalului romanesc pentru aceasta decizie, dar trebuie sa atragem intrun fel atentia, asupra modului in care in care aceasta Comisie de apel a judecat acest caz . Multumim echipei United Galati, care a decis sa programeze acest meci in ziua premergatoare Sarbatorilor Pascale si ii felicitam pentru rezultatul rasunator pe care il vor obtine in acest meci. Anuntam pe aceasta cale, ca vom contesta decizia Comisie de apel ,la TAS,. Conducerea echipei Informatica Timisoara,va ureaza UN PASTE FERICIT!”

Ultimele rezultate din returul Ligii 1 de futsal și clasamentul sezonului regular, pe coloana datelor tehnice.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = noua

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: