Runda 8, a naufragiului în Dunăre cu 8-0 la vicecampioana United

Început de noiembrie cu înfrângeri în serie pentru CS Informatica Timișoara în Liga 1 de futsal, în fața ocupantelor podiumului ediției trecute de campionat, eșecul din această seară de la Dunăre punând capac prin proporțiile scorului. Pe 2 noiembrie, acasă, bănățenii au cedat cu 2-6 ”bronzului” din sezonul anterior, Dunărea Călărași, după care miercuri au pierdut în Harghita cu 4-2 pe terenul campioanei naționale Imperial Wet, astăzi de la ora 18 înclinându-se cu 8-0 (4-0) vicecampioanei CS United, la Galați. 

A fost un nou episod din nou mai altfel din ceea ce a devenit în această a doua jumătate a deceniului duelul direct United – Informatica, unul cu cântec, episodul din prima etapă a returului fiind sub spectrul unei lecții de futsal. Un altul, derulat tot la Dunăre, în primăvara anului trecut, în urmă cu două ediții, a fost cel al umilinței, oarecum atrasă asupra sa de clubul timișorean, care greșea atunci profund nota luării de poziție. Încă de pe-atunci, CS Informatica trăgea pe relația directă cu gălățenii ponoase de pe urma unui precedent al învrăjbirii orgoliilor deșarte în afara terenului, care nu-și aveau rostul nici de-o parte, nici de alta, vorba aceea, cel mai deștept cedează, iar urmări ale respectivelor tensiuni încă se manifestă sub anumite forme.

De astă dată, în runda a opta din sezonul regular în Liga 1 de fotbal în sală, la modul tacit, pe plan competițional, prin fapte și nu prin vorbe, încă o lecție de fotbal. Drept cel mai bun răspuns. Încasând încă o corecție, CS Informatica ar putea trage concluzia că nu și-a însușit cum s-ar cuveni învățămintele precedentelor lecții, survenite pe-atunci sub forma sancțiunilor din partea F.R.F. iar ulterior a umilinței mai sus pomenite la Dunăre, 10-0 și un prosop aruncat de către bănățeni, iar neajunsul constă în viziunea, strategia și modul de abordare din partea clubului de pe Bega.

Care a reactivat din vară vechea meteahnă de care părea a se fi dezbărat după ce s-a fript, și anume aceea de a coopta din nou tot mai mulți componenți din toate zările, ba și antrenorul. Fosta rețetă n-a avut viață lungă, traiectoria garniturii artificiale fiind meteorică, dar chit că în prima jumătate a anului în curs Informatica părea a fi întors foaia prin infuzia de tineri jucători autohtoni în lot, startul noii ediții de campionat a găsit-o repliată pe vechiul făgaș testat, cel al creditului acordat importurilor. Nu se învățase așadar ceva cu adevărat din fosta experiență încheiată într-o notă nefericită, printr-o destrămare cu zgomot.

Și cu ce s-a ales CS Informatica dar mai ales unde a ajuns prin a aplica din nou concepte eșuate? La această a treia înfrângere la rând într-un interval de 8 zile, în urma căreia, prin decizia luată pe marginea eșecului la scor de la Galați, și anume aceea de demitere a antrenorului învestit în vară, Vitor Hugo Costa, a admis implicit în barbă eșecul propriei viziuni și opțiuni. Mărturisirea faptică a greșelii de abordare, iar una este eroarea dovedită ca atare, însă alta este căderea repetitivă în aceeași greșeală.   

L-a numit pentru a avea de unde să-l elibereze din post la mijlocul sezonului regular, gruparea timișoreană dând semne că n-are limpezime și clarviziune în ceea ce vrea să înfăptuiască. 

Iar multe se leagă de un aspect definitoriu și dureros pentru futsalul intern, și anume că nu mulți sunt jucătorii autohtoni valoroși și de calitate, la mare căutare, penurie pe fondul căreia se apelează la improvizații circumstanțiale, dat fiind că s-a pus carul în fața boilor, investiții în achiziții de peste hotare, când de fapt ar fi trebuit să se canalizeze eforturile spre creșterea propriilor ”pepiniere”, caz valabil nu neapărat doar pentru Timișoara. 

Și s-a generat un contratimp care a dus la schimbări de strategie cu impact asupra continuității unei linii clar definite, inducând implicit și indirect instabilitate la nivelul băncii tehnice.  

Iar din ceea ce era o victorioasă la scor dar nu neapărat și glorioasă în vechea formulă cu un amalgam de internaționali români și jucători străini, CS Informatica s-a transformat nițel pe fondul propriei derute într-o învinsă lamentabilă. 

Despre acel 10-0 de anul trecut Sporttim a consemnat în sensul în care a constituit o adevărată rușine pentru arena sportivă timișoreană mai ales ca mod de abordare a lucrurilor de către clubul prim-divizionar de pe Bega, iar chiar dacă copleșitorul 8-0 din această seară nu se încadrează între aceleași paranteze, este suficient de elocvent în ceea ce privește un anumit grad de diletantism la gruparea bănățeană. Altfel ar fi trebuit să se prezinte pe terenul vicecampioanei, în special în lumina tuturor antecedentelor cu conotații pe această axă est – vest.  

Era de așteptat ca timișorenii să nu răstoarne soarta unei partide abordate cu șansa a doua, după ce pierdeau în fața gălățenilor și turul din sala ”Constantin Jude”, în urmă cu două luni și o zi, 3-4 în runda inaugurală din 10 septembrie, și era de așteptat să aibă o misiune ca și imposibilă în fief-ul unei secund clasate care până acum se impusese la Dunăre cu 5-1, 11-1 și chiar 17-1 în urmă cu trei seri, dar era de așteptat pe de altă parte o oarecare ripostă, o replică îndârjită. 

Ori la pauză era deja 4-0, avantaj dublat fără replică în repriza a II-a, vicecampionii punctând în special prin Cireș, autor a trei goluri, dar și prin Tacot de două ori, Burdujel, Obadă și Lascu cu câte un gol. Victorie cu care CS United rămâne în plasa campioanei Imperial Wet, singura cu punctaj maxim și care i-a aplicat unicul eșec trupei gălățene, cu 6-2 în Harghita. 

Timișorenii au rămas implicit pe locul 5, în afara zonei play-off datorită penalizării de două puncte cu care se regăsesc ierarhic în urma devenilor, însă nici pe departe nu e nimic pierdut în privința accederii în zona 1-4, Informatica jucând peste aproximativ două săptămâni returul la Autobergamo, de care dispunea pe Bega cu 5-2. Până atunci însă, duminică de la ora 18, un prilej al reabilitării acasă cu FK Odorheiu Secuiesc, de care este urmată în clasament.

Rezultatele etapei a VIII-a în Liga 1 Futsal, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 3 =

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: