EXCLUSIV. ”Pentru Jocurile Olimpice din 2024 am fi asigurați: aceste micuțe gimnaste vor reprezenta România și vrem ca măcar una să fie din Centrul de la Timișoara!”

Ecoul sloganului relansării gimnasticii românești, ”Țară, țară, vrem campioane!”, mai vibrează acum doar undeva în fundal, între timp trecându-se sârguincios la fapte. Antrenorii și-au suflecat mânecile iar fetițele selecționate au pornit anevoioasa ascensiune spre performanță. Iar cum Clubul Sportiv Școlar numărul 1 din Timișoara, o mare grupare juvenilă din oraș, cu 586 de sportivi legitimați, este unul dintre pilonii proiectului din gimnastica artistică feminină românească, una de renume mondial, Sporttim a notat câteva date în plus despre activitatea ”pepinierei” prin vorbele directorului Corneliu Pășcălău…

DSCF1959

 

 

Într-adevăr, CSȘ1 Timișoara, cu ai săi aproape 600 de juniori în scripte dar și 28 de cadre didactice asigurându-le instruirea în secțiile de profil ale clubului, ai cărui angajați în administrarea grupării tind spre 50 la număr după înregimentările de personal de anul trecut, a fost cooptat din capul locului ca partener strategic în cadrul proiectului ”Relansarea gimnasticii românești”, dat fiind tocmai forța-i recunoscută și implicit capacitatea de a găzdui unul dintre aceste 6 centre regionale din țară.

Anul trecut, pe 24 mai, în prezența reputaților Mariana Bitang și Octavian Belu, precum și, printre alții, a secretarului Federației Române de Gimnastică, Mircea Apolzan, sita selecției, din circa o sută de micuțe aspirante sosite din toate colțurile acestei părți de țară după trecerea printr-un filtru inițial, la nivel școlar, a spicuit cele 30 de alese pentru conturarea Centrului Național de perspectivă pe zona de vest a țării, baza de lucru fiind în inima cartierului Circumvalațiunii. ”Avem aici, sub acoperișul nostru, un adevărat lot zonal, regional, de gimnastică artistică, din generațiile 2007/2008. Sunt fetițe din Cluj, Bihor, Arad, Caraș Severin, Timiș, în total 30. La fel și în celelalte centre desemnate, la Deva, Onești, Constanța și București, unde ființează două: în total 180 de fetițe. La Timișoara, lucrează cu 3 antrenori, iar proiectul este pe termen lung. Astfel, ar urma ca la Jocurile Olimpice de vară din 2024 România să aibă asigurată componența lotului național din aceste pepiniere. Ele sunt cele care ne vor reprezenta și vrem ca măcar una dintre fete să fie din Centrul de la Timișoara! Lansarea proiectului s-a născut ca o necesitate obiectivă pentru că nu mai veneau părinții cu copiii la gimnastică. Este o realitate, baza de selecție a scăzut foarte mult, și datorită diversificării posibilităților pentru copiii din ziua de azi. Tentațiile sunt acum multiple și, pe deasupra, practicarea sportului a ajuns să se desfășoare pe o scară tot mai mică, și pe seama faptului că foarte multe baze sportive au dispărut. Este o combinație a mai multor factori, printre care, deloc de neglijat, aspectul că a scăzut numărul de elevi. Automat, și numărul celor care fac Educație Fizică și Sport. În regres este de fapt și natalitatea, iar populația școlară a scăzut implicit. Condițiile pentru practicarea sportului s-au înrăutățit la rândul lor și avem un exemplu concret în zonă, după ce sala a ars, n-a mai făcut nimeni alta la loc. Aici, lângă noi, Sala de sport de la Școala Generală 18 este la fel, cu probleme…”, a explicat Corneliu Pășcălău, director al grupării CSȘ 1 Timișoara, gazdă a noului centru de perspectivă în gimnastica feminină românească.

DSCF1960

 

 

Asta pe de-o parte… Și totuși, prin acest parteneriat lansat de Federația Română de Gimnastică, susținută în proiectul său de sponsorul principal PETROM cu 2,5 milioane euro și implicând Fundația Casa Campionilor, a Marianei Bitang și a lui Octavian Belu, cât și Ministerul Tineretului și Sportului dar și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, ceva semnificativ se mișcă prin acest ”incubator” de la CSȘ1. ”Proiectul a fost demarat anul trecut, cu o selecție preliminară în zona noastră, în 5 județe, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș. Au fost vizitate peste 50 de localități, cu 150 de unități  școlare, și testate 1293 de fetițe născute în anii 2007 și 2008, dintre care 414 au corespuns somatic. Au urmărit mai multe aspecte… Mobilitatea, ținuta, structura fizică, felul cum au răspuns exercițiilor elementare. Li s-a testat îndemânarea, capacitatea și rezistența la efort. Selecția de la Timișoara s-a realizat prin Fundația Casa Campionilor și astfel s-au oprit asupra acestor 30 de fetițe, care sunt finanțate fiecare cu 600 de lei lunar. Aici, în clădirea clubului, sunt cele 6 camere în care sunt găzduite, în condiții optime, iar mâncarea este asigurată în cantina clubului, de la parter. Peste 10 fetițe sunt din județul nostru, din Timiș, iar în general majoritatea provin din mediul rural. Trăind și fiind instruite aici, toate au devenit și sportive legitimate la clubul CSȘ1 Timișoara. Consider că este un proiect de succes, din toate punctele de vedere, indiferent de greutățile pe care toți le întâmpină: fetițele, aflate departe de casă și de cei dragi; părinții lor, care le duc dorul; antrenorii, în procesul de instruire. Dar este ceva bun! Odată, că se călesc pentru viață. Beneficiază de condiții bune, casă, masă, pregătire, plus o școală mai bună, căci și învață aici. Merg la Generală 18, cele 18 fetițe sosite din alte părți. Chiar și cele care, să zicem, nu vor face în viitor obiectul unor selecții ulterioare, tot vor avea numai de câștigat de pe urma acestei participări, vor fi mult mai pregătite. Iar noi le vom ține pe cele mai bune! Esențială este însă o simbioză fantastică între club și părinți, să existe totală înțelegere și conlucrare, pe parcursul proiectului. Ei vin să le vadă, le mai și iau la sfârșit de săptămână acasă”, a continuat Corneliu Pășcălău.

Pregătirea prânzului în una dintre cele două săli ale cantinei de la CSȘ1

Pregătirea prânzului în una dintre cele două săli ale cantinei de la CSȘ1

 

 

Într-adevăr, condițiile de trai sunt adecvate, o curățenie lună domnind de la intrarea în sediul CSȘ1 din strada Amforei și până la ultimul grup sanitar, indiferent că te afli pe coridoare, la cantină, în sălile de mese, la toalete sau dușuri. În plus, și reamenajările acestor incinte, prin prisma dotărilor și a finisajelor, conferă o notă decentă și o ambianță propice.

Cât despre ușile camerelor dormitor ale micuțelor gimnaste, acestea poartă pecetea copilăriei dar și a aspirațiilor celor selectate: ”I love gymnastics!” este răspunsul lor la sloganul ”Țară, țară vrem campioane!”

”Clasa de gimnastică” este în grija a 3 antrenori din cadrul catedrei de profil artistic de la CSȘ1, în frunte cu Mariana Tomceanu – coordinator al centrului de pe Bega, Octavia Jucu și Marcel Benea, reactivat de la pensie. Acelorași antrenori le-au trecut prin mâini peste ani viitori performeri de răsunet, ca de exemplu Diana Bulimar, și tradiția acestei ”pepiniere” cântărind greu în opțiunea federal în favoarea Timișoarei. Iar tabloul Andreei Ulmeanu, rezervă în echipa lotului olimpic medaliat în Jocurile Olimpice de la Sydney, tronează pe peretele intrării în biroul directorului Corneliu Pășcălău. ”Din 2016 se aleg câteva dintre aceste 30 de fetițe, în ideea în care se va contura lotul național de junioare. Se va efectua o selecție în cele 6 centre desemnate, celelalte urmând să revină acasă”, a mai zis Pășcălău.

Intrarea în sanctuarul gimnasticii locale, la sala folosită de CSŞ1

Intrarea în sanctuarul gimnasticii locale, la sala folosită de CSŞ1

 

 

”Inevitabil mai sunt și plânsete, vrând-nevrând, fiind vorba și de o pregătire fizică. Sunt niște copile de școală primară. Uneori sunt și 7 zile din 7 de activitate, dar maxim cu 3 ore zilnic, urmând ca după 2 ani să ajungă și la două antrenamente pe zi. Fetițele de la lot vin la ora 12 de la școală și de la 13,30 sunt la antrenament, și până la ora 17. După ora 16 intervine o suprapunere deja, ar fi o problemă dar pregătirile decurg bine pentru toată lumea. Noi, sala Complexului Bega o avem de la Primărie de la ora 8 la 18, și are și CSȘ1 gimnaștii săi, nu de lot, cu 5 profesori la băieți, Sebastian Bratan fiind șef de catedră, și 5 la fete”, mai explică directorul Pășcălău, ajutat ca adjunct de Adrian Durlă, care i-a cedat astfel rolul pe ”secția” masculină colegului Bratan.

Dar Timișoara nu doar găzduiește centrul de perspectivă ci și lansează în continuare tinere talente spre loturile naționale, ceea ce se speră și în privința noii ”pepiniere”, în acest sens Gianina Dan, din generația 2003, urmând să se prezinte în 1 martie la convocarea în lotul național de junioare de la Onești! Selecționabili și în loturile naționale ale băieților, Raul Șoica (11 ani), Gavril David și Andrei Baciu, ambii în vârstă de 12 ani, fiind școlarii de perspectivă ai celor de la CSȘ1.

 

 

Care n-au omis să menționeze, apropo de utilizarea de către club a sălii de gimnastică din Complexul Sportiv ”Bega”, deținut de Municipalitatea Timișoara, că ”Primăria ne ajută foarte mult la sală și bazin. E vorba de circa 150-200 de milioane de lei lunar, bazinul și sala de gimnastică, spre 2,5-3 miliarde anual, iar dacă ar fi să ne taxeze, ne-au terminat, ne-am desființa. Suntem conștienți de acest lucru dar pe de altă parte Primăria Timișoara este în egală măsură conștientă de impactul social pozitiv conferit de desfășurarea acestor activități de instruire, cu perspectivă spre performanță. E ca un pact social, căci e vorba despre copii ai comunității, pentru a nu mai aminti că oricum nu poți schimba destinația unui asemenea spațiu. Sportul trebuie și merită permanent încurajat! De fapt, colaborăm foarte bine nu numai cu Primăria, dar și cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Consiliul Județean Timiș”, a conchis Corneliu Pășcălău (foto), totodată vicepreședinte al F.R. Șah și autor a 53 de proiecte educaționale în perioada 2003-2008 în județul Timiș, cu expertiză în implementarea acestor demersuri derulate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Gimnastică, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 45

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: