”Buba e la Primărie!” Nerușinații! Timișoara ignoră de ani buni o școală cu circa 1.000 de elevi și participări divizionare: ”Generală 7”, din Calea Lipovei, tot fără sală de sport

www.sporttim.ro a făcut bătături în buricul degetelor, iar unele consemnări din decursul timpului vă stau la dispoziție mai jos, cît a tot semnalat postura strigătoare la cer a Școlii cu clasele I-VIII ”Sfânta Maria”, din Calea Lipovei, printre cele mai mari din Timișoara, cu circa 1.000 de elevi dar și cu clase speciale de handbal precum și cu participări anuale nu doar în competițiile gimnaziale, ci și ale federațiilor de specialitate, de exemplu handbal, de a nu dispune de o sală de sport. Elevii se antrenează iarna pentru etapele Campionatului Național de juniori al FRH pe bitumul înghețat al curții școlii dar anul scurs de la schimbarea administrației locale a menținut… gheața la mal. Situație neschimbată.

Baza sportivă Doina Cojocaru, la Generală 7 Timișoara, în Calea Lipovei: aici se antrenează elevii participanți nu doar în competiții școlare, ci și ale Campionatului Naţional de handbal sub egida FRH, juniori III și IV, băieți și fete!

 

Numărul ridicat al școlarilor și elevilor instituției de învățămînt din dens populata zonă Calea Lipovei precum și salutara participare anuală a unor echipe de la ”Generală 7” în Campionatul Național de juniori, III și IV în cazul sezonului 2012-2013, atît la băieți cît și la fete, constituie principale motive mai mult decît suficiente pentru ca stînjenitorul și penibilul neajuns să fie îndepărtat cît mai grabnic cu putință.

Mai mult, elevii din Calea Lipovei continuă să aibă meritorii rezultate, în întrecerea Federației Române de Handbal depășind și în ediția trecută faza preliminară a seriilor zonale iar în cea dedicată concursurilor școlare, sub egida O.N.S.Ș., pătrunzînd cu formația de baschet fete în faza finală la nivel național. În plus, școlari de la ”Sfânta Maria” au ajuns la loturi naționale și centre de excelență, cazul lui Denis Neamțu, un cadet pe semicerc, fiind mereu readus în discuție, măcar în www.sporttim.ro.

”Generală 7” își depășește așadar condiția dar în ciuda faptului că Municipalitatea Timișoara cunoaște de ani de zile și cît se poate de bine șocanta lipsă din curtea marii școli de cartier, nici urmă de un viitor șantier de construcții în perimetrul celor de la ”Sfânta Maria”.

De ce oare și cum este posibilă o asemenea totală ignoranță vizavi de o necesitate stringentă a sute și sute de copii?

Ne-a adus la zi profesorul Zaharia Feneșan, care, după 4 decenii de antrenorat inclusiv în handbalul divizionar, s-a retras în această vară de pe băncile tehnice, la capătul unui alt sezon cu elevele școlii în Campionatul Național de Handbal la junioare III, titularul catedrei de sport la ”Generală 7” oftînd în privința faptului că deși toți factorii de decizie de la Municipalitate sunt la curent în ceea ce privește absența infrastructurii mai mult decît necesare pentru desfășurarea orelor de educație fizică și sport dar și de pregătire în handbalul competițional, nimeni nu întreprinde nimic pentru a îmbunătăți lucrurile.

”Din păcate, rezolvarea nu depinde de oamenii cu idei, ci de cei cu bani”, ne-a spus omul de handbal și profesorul de educație fizică și sport activând din 1996 la ”Generală 7”, explicîndu-ne că nu este resemnat în această ”bătălie” dusă de ani și ani în favoarea construirii unei săli de sport, eventual cu bazin de înot, dar că pledoaria și lupta de convingere pot fi duse mai departe doar de colegii săi mai tineri de catedră, profesorul Emil Cosmescu, cu bune rezultate pe semicerc, precum și Mirela Cîtu-Săndica, fosta handbalistă divizionară, acum în pragul examenului de titularizare pe post.

”M-am zbătut ani și ani de zile, cu atîtea și atîtea solicitări și adrese la Primărie. La cît am tot fost să-i sesizez în privința situației noastre, la cît m-au tot văzut, puteau să creadă că sunt angajatul Municipalității. Situația cu terenurile era cum era, dar s-a dat totuși în favoarea școlii, însă buba este la Primărie! N-am mai putut să continui așa și fie și dacă aș fi obținut o rezolvare, probabil nici nu mai apucam să intru în sală ca profesor, pînă s-ar fi ridicat”, a spus Zaharia Feneșan, care vede ca ”singură soluție finanțarea cu fonduri europene. Iar dacă tot se rezolvă, să fie sală plus bazin, cum există în multe cazuri în Ungaria. Spațiu este, poziția este bună, și atunci și finanțarea s-ar putea acoperi. Iar ulterior, prin închiriere, s-ar putea asigura autofinanțarea și întreținerea”.

Totul se învîrte însă în jurul lipsei de atitudine și a jenantei mentalități ce erodează fibra societății românești, minusuri în prezența cărora trecerea de la năzuințele legitime ale oamenilor din comunitate la îmbunătățirea condițiilor de trai echivalează cu un drum întortocheat, cu filtre generate de interese meschine, personale sau de clică, și de tradiționalul ”îmi pică și mie ceva”. Interesul poartă fesul și comisionul e rege.

”Enigma mea rămîne legată de CF, în care nu era stipulată nici o restricție legată de teren, și ni s-a acordat și certificatul de urbanism, n-a fost nici un impediment, însă pînă la aprobarea în Consiliul Local. Dacă se dădea în 2007, sala era și gata astăzi! Dar așa, tergiversîndu-se, am fi putut ajunge în situația că și dacă am fi primit aprobarea, poate Consiliul Național de Investiții n-ar mai fi avut fondurile necesare. Ne-au repetat, <veniți cu actele!>, dar n-aveam cum…”, a mai explicat Feneșan.

+

Pentru conformitate, iată cîteva consemnări extrase din arhiva www.sporttim.ro avînd ca subiect reușitele celor de la ”Generală 7”, în absența unei săli de sport în incintă:

http://sporttim.ro/articol/generala-7-sfanta-maria-scolari-fara-sala-la-un-pas-de-finala-frh-juniori-iv

http://sporttim.ro/sport-juvenil/fenesan-%E2%80%9Edaca-ar-fi-sala-as-numi-o-constantin-lache%E2%80%9D

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal, Juniori, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − sase =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: