Abandon. Unirea Sânnicolau Mare, retrasă de pe teren, ca lider, nu doar în derby la HC Giroc, ci și din Campionatul Județean Timiș: și cu fetele, și cu băieții. ”Nu se poate așa ceva dar dacă așa vor, să vedem din toamnă cu cine vor mai juca!”

Fosta grupare masculină divizionară ”A” Unirea Sânnicolau Mare, care aborda duminică din postura formației cu cele mai puține puncte risipite în întregul sezon derby-ul neînvinselor din fieful lui HC Giroc, este pe punctul de a da o copleșitoare lovitură credibilității și așa reduse a Campionatului Județean Timiș prin retragerea din campionat a ambelor sale garnituri fruntașe, atât cea masculină cât și cea de fete, motivând prin faptul că juniorii și tinerii care erau angrenați în întreceri nu mai aveau de câștigat în planul experienței competiționale pe fondul nivelului scăzut al concursului, exacerbat în acest retur inclusiv de violențe care nu-și au locul în sport dar și de ceea ce percep alb-albaștrii ca fiind maniere de arbitraj părtinitoare și tendențioase, ceea ce i-a determinat duminică după-amiază să se retragă de pe teren încă din prima jumătate a reprizei I a derby-ului.

Unirea Sânnicolau Mare s-a adresat în scris la solicitarea Asociației Județene de Handbal Timiș în ceea ce privește evenimentele de duminică și așteaptă verdictul Comisiei de Disciplină a AJH Timiș, care ar putea omologa partida cu rezultatul de 10-0 în favoarea gazdei HC Giroc dar și sancționa clubul vizitator, pasibil de penalizări și amenzi, însă antrenorul Suba-Roosz Joszef, care a contactat Sporttim duminică după meciul de la ora 16, s-a arătat vehement în cele spuse la adresa manierei de arbitraj și în privința intenției de a nu mai continua cu jumătăți de măsură: ”Nu se mai poate așa și retragem ambele formații din Campionatul Județean. Și de băieți, și de fete!”    

Cei de la CS Unirea au luat în considerare opțiunea nealinierii în ultima rundă a Campionatului Județean Timiș în semn de protest pentru ceea ce antrenorul formației de băieți, Suba-Roosz Joszef, a catalogat ca fiind ”fără comentarii” la adresa manierei de arbitraj încă din primele faze ale derby-ului programat duminică în cadrul etapei a XIII-a și penultima a sezonului, HC Giroc – CS Unirea, în care oaspeții s-au retras de pe teren în minutul 11, la scorul de 8-8, scor egal cu care se încheia și în tur, la Sânnicolau Mare, disputa primelor clasate.

”Unirea” nu face însă doar o referire strict punctuală la maniera de arbitraj manifestată în weekend de Marius Fîșcu, manieră despre care vizitatorii retrași de pe teren sunt ferm convinși că a fost cu tente tendențioase și premeditată, ci consideră că întreaga întrecere lasă tot mai mult de dorit, inclusiv prin apariția unor violențe reprobabile pe semicercul băieților, de neiertat și repulsive în condițiile în care sânmiclăușenii se străduiesc să alinieze și să rodeze în respectiva întrecere tineri handbaliști care ar fi astfel expuși unor situații de-a dreptul periculoase.

Ca un fel de semnal de alarmă, gestul reactiv al grupării Unirea vine pe fondul și altor atitudini cochetând cu retragerea din campionat a unora dintre cele 8 formații aliniate la start dar care, fie s-au arătat profund mâhnite de ceea ce li s-a întâmplat în acest retur, caz al lui LPS Banatul Timișoara, ai cărei juniori au necesitat îngrijiri medicale în urma violențelor la care au fost supuși după încheierea deplasării la Biled, fie abia au putut face cu greu față programului competițional ca efectiv numeric, percepând competiția ca fiind o povară lipsită de motivație, pe fondul numeroaselor minusuri de natură organizatorică sau logistică, situație a celor de la Știința Lovrin, cu restanțe de meciuri încă din tur, Voința Biled ori Old Boys Arad.

CS Unirea Sânnicolau Mare justifică neprincipiala aruncare a prosopului încă după primele 11 minute ale derby-ului, inițiată de antrenorul Suba-Roosz Joszef și agreată prompt de jucători exponențiali din șaptele de start al alb-albaștrilor, prin a remarca faptul că maniera tendențioasă de arbitraj a fost premeditată. Suba-Roosz a semnalat că ”am fost sunați înainte de meci și cine m-a sunat mi-a spus că vom primi 3 cartonașe roșii deja în prima repriză” și a întrebat retoric cum este posibil ca tocmai la derby-ul primelor două clasate să fie delegată o brigadă de arbitraj care foarte rar în ultima vreme a alcătuit o pereche a împărțitorilor dreptății, în condițiile în care existau fără doar și poate și alte variante, mai potrivite circumstanțelor.

Vizitatorii s-au referit la adresa modului de a arbitra duminică al lui Marius Fîșcu ca fiind foarte părtinitor încă din capul locului și unilateral, estimând că împărțitorul dreptății a alocat gazdelor mult mai mult decât vehiculatul 5%-10%.

”În aceste condiții am considerat că nu avea absolut nici un rost să mai continuăm meciul și, mai mult, ne retragem din campionat, n-are rost să continuăm la ceea ce se întâmplă. Nu poți să-ți bați joc de o asemenea manieră de tineri de 20 de ani, căci avem o echipă mai tânără, pe care vroiam s-o rodăm în această competiție. Chiar asemenea probleme n-au fost până acum, și nu vedeți ce s-a mai întâmplat și prin alte părți, la Biled spre exemplu!? Sunt convins că a fost premeditat și mă întreb dacă vrem să facem pe cineva campioni!? Într-o situație normală, la un asemenea meci derby, o cu totul altă brigadă ar fi trebuit delegată și dacă vroiau să oficieze un cuplu bun, aveau de unde alege, Ghiocel – Rotundu sau Tătaru – Văcaru”, a spus antrenorul Unirii, remarcând că ”Fîșcu a arbitrat de unul singur, cu toate deciziile împotriva noastră, și-atunci nu mai are rost să fie 2 la centru”, și reamintind că Gheorghe Mircea, al doilea arbitru desemnat la derby, este ca și retras din activitatea cu fluierul la purtător și fără apariții de dată recentă în aceeași formulă cu Fîșcu, rareori mai fiind solicitat să oficieze la centru, mai degrabă ca și caz de forță majoră, în absența altor opțiuni.

În plan personal, Suba-Roosz a mai explicat decizia de a retrage încă după primele minute echipa de pe teren pe seama temerilor că jocul ar putea degenera în violențe cu sau fără minge între oponenți, pe fondul nervozității ce tindea a fi în creștere, și pentru a evita repetarea unei neplăcute experiențe precedente, care, conform spuselor sale, i-au marcat existența: ”Acum câțiva ani am greșit o dată pe fondul nervozității excesive și am vătămat un tânăr jucător al Politehnicii, act pentru care îmi pare foarte rău toată viața, și nu mai vreau să treacă nimeni prin așa ceva. Lucrurile o puteau lua razna acolo, la cum a început arbitrajul. Am știință și prin cele ce mi le-a spus Doru Pavel de la Lugoj, care m-a avertizat, ai grijă că te fac, că au încercat recent și la Lugoj, tot așa, într-un meci al Girocului cu arbitrul Fîșcu la centru, atunci cu Boldea în cuplu. Așa că ne-am retras, 3 minute s-a așteptat, n-am mai revenit, și li se va acorda probabil rezultat favorabil cu 10-0. Dar nu mai continuăm!”

 Jucători ai Unirii deplasați duminică la jocul de pe terenul celor din Giroc după ce activaseră la orele dimineții în câmpul muncii, au apreciat competiția ca fiind ”o bătaie de joc în care nu mai are rost să continui”, existând voci hotărâte în a ține partea deciziei antrenorului, cu efect imediat, atât în ceea ce privește retragerea de pe teren cât și din campionat.

Suba-Roosz Joszef a remarcat la adresa noii conduceri a AJH Timiș, în frunte cu arbitrul Florin Toacă și avându-l în organigramă pe Marius Fîșcu, la cârma Comisiei de Arbitraj, că ”dacă așa vor să se desfășoare întrecerea, atunci să vedem din toamnă cu cine o să mai joace. Și cum este oare posibil ca președintele Toacă să lipsească tocmai de la derby, la primul său derby de la investire!? Bine că a venit la jocuri de-ale noastre lipsite de importanță dar nu și la unicul meci care conta! Iar din punctul meu de vedere acest duel cu Girocul este unul artificial creat, căci n-au echipă de titlu, asta este realitatea, nici măcar ca a Lugojului, ci undeva acolo cu Old Boys al nostru”.

Antrenorul Unirii, care a început deplasarea cu Șerb – Cozma, Kirsch (Coșoi), Morar, Băd, Suba, Balogh, a pus sub semnul întrebării suita de decizii ”într-o singură direcție” a arbitrului Fîșcu, ironizând cu amărăciune aspectul că ”atâtea galbene, și nu doar eliminări, s-a pus încă din start să ne dea încât unui jucător i-a acordat chiar două, fără a-și da seama. A fost strigător la cer și cum a anulat golul lui Kirsch, pe un contraatac, din alergare, și nici vorbă de semicerc, imposibil, iar dacă pe Ralf l-a eliminat atunci cu Stolojan ce trebuia să facă pentru lovitura în față la Kirsch – să-l suspende pe viață!? Și au mai fost destule altele, nimeni nu știe pentru ce, în numai 10 minute. Nu e posibil…”

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = zero

 


Ultimele articole din categoria Handbal: