Handbalul timișean are un cuplu feminin de arbitraj care a bătut deja la poarta arenei internaționale: Alexandra Cioriciu – Cristina Râpa

Au fost selecționate dintre 5 cupluri ale sexului frumos din arbitrajul de pe semicercul românesc și au răspuns zilele trecute cu brio convocării din partea European Handball Federation la un proiect de formare și inducere dedicat tinerilor cavaleri ai fluierului, laolaltă cu alte 11 perechi feminine, handbalistele secund-divizionare Alexandra Cioriciu și Cristina Râpa, ambele de la CS Timișoara, așteptând acum verdictul comisiei de examinare a EHF pe seama prestației lor la Veszprem.

Cristina Râpa (22 ani) și Alexandra Cioriciu (26 ani), în fața statuii lui Marian Cozma de la Veszprem Arena

 

Arbitrajul handbalului timișean a avut așadar două ambasadoare la acțiunea forului continental, derulată în Ungaria cu ocazia turneului juvenil CellCup, între 12 și 16 august, iar cele 3-4 partide pe zi s-au constituit într-o excelentă primă experiență internațională pentru tinerele arbitre din Timișoara.

Turneul CellCup, având la start și grupări din Făgăraș și Brașov, s-a disputat pe toate grupele de vârstă între U10 și U19, fiind folosit de forul european drept pilot în inducerea viitorului val de arbitri internaționali la nivelul rigorilor continentale, Cioriciu și Râpa având ocazia să oficieze în două finale, cea de U16 rezervată fetelor și de U18 a juniorilor. Ambianța a fost cu atât mai specială cu cât ultimele acte s-au disputat în principala sală a sporturilor din Veszprem, în fața a sute de spectatori și pe parchetul pe care a asudat într-o carieră de succes și Marian Cozma, până la ora cumplitei tragedii de un funest renume.

În comisia forului continental s-a regăsit, alături de examinatori din Grecia și Suedia, și profesorul universitar băcăuan Alexandru Acsinte, lector EHF încă din 2010, tinerele arbitre timișorence având astfel ocazia de a dobândi prin practică o primă experiență în ceea ce privește arbitrajul internațional.

Între cele 10 cupluri feminine testate la CellCup s-au regăsit reprezentante ale forurilor din toate colțurile Europei, din Malta și până la țările scandinave, iar după inducția internațională vine și vremea unui stagiu similar la nivel autohton, ce urmează a se derula la Cluj, cu participarea a 49 de cupluri de tineri arbitri.

Desigur, în onoranta lor nouă postură, se pune întrebarea dacă Cioriciu și Râpa vor mai continua sub culorile lui CS Timișoara, care are la rândul ei oportunitatea unei noi descinderi în Ungaria, pe 4 septembrie, într-un amical la Mako, iar răspunsul este cât se poate de evident, înclinând în favoarea arbitrajului.

Cele două colege de echipă formează un cuplu de arbitraj încă din luna februarie, Cristina adunând deja 6 ani în această calitate iar Alexandra chiar opt sezoane, cu o experiență precedentă la nivelul diviziei secunde, în urmă cu 2-3 ani, în pereche cu Mihaela Barbuia, în cazul lui Cioriciu, pentru conformitate, fiind de reamintit că este sora mai mică a fostului jucător și antrenor al rugbiștilor Universității Timișoara, Cosmin Cioriciu, actualmente în cantonament cu o selecționată națională juvenilă.

Ultimul lor joc arbitrat în eșalonul secund feminin, Divizia A – Seria II, a fost cel dintre U Reșița și U Constantin Brâncuși Târgu Jiu, Cioriciu – Râpa (foto alăturat; Cioriciu în stânga) oficiind și la turneul final al Campionatului Național de junioare II de la București, unde Unirea Sânnicolau Mare juca la începutul verii finala mică.

Este așadar vorba despre un cuplu de arbitre divizionare, care aspiră la debutul în Liga Națională de handbal feminin odată cu ediția 2014-2015. Cele două colege aflate încă sub bagheta profesorului Sorinel Voicu la secund-divizionara CS Timișoara sunt și apropiate ca vârstă, Alexandra Cioriciu fiind născută în 5 aprilie 1987 iar Cristina Râpa în 24 decembrie 1990.

În paralel, Cioriciu a absolvit Facultatea de Kinetoterapie (3 ani), urmând acum Mastersul, iar Râpa Facultatea de Educație Fizică și Sport, plus Management la ISE.

Ca handbaliste, ambele au urmat aproximativ aceeași rută, trecând de la U la nou-înființata CS Timișoara, în cazul Alexandrei Cioriciu, care pășea acum 10 ani pe semicerc, și cu două sezoane incipiente la Buzău.

Iar cum regulamentul federal nu permite să arbitrezi în aceeași serie în care evoluezi în competițiile sub egida FRH, este de presupus că zilele lor ca jucătoare vor apune vremelnic, însă în favoarea unei mult mai promițătoare căi în ale arbitrajului. Cu perspective europene și – cine știe într-o bună zi!? – nu numai…

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 6

 


Alte articole legate de acest subiect: