Călire! Dani Morar motivează utilizarea juniorilor III ai Unirii în semifinalul de juniori II de la Turda

Dani Morar, ex-divizionarul A pe semicercul Unirii Sânnicolau Mare şi antrenor în cadrul pepinierei clubului de pe Aranca, a lansat un apel telefonic ca reacţie la consemnarea Sporttim pe marginea pierderii la „masa verde” de către echipa de juniori II pe care o pregăteşte a jocurilor turneului semifinal încheiat duminică la Turda, pentru a explica şi justifica utilizarea unor juniori sub categoria de vârstă a întrecerii, ca parte a strategiei cu bună ştiinţă aleasă în vederea pregătirii terenului pentru viitoare participări.

Echipa de juniori II a Unirii, inclusiv cu juniori III în componenţă, a jucat vineri şi sâmbătă 4 partide în turneul semifinal al categoriei găzduit de Potaissa Turda şi care urma să aleagă două dintre finalistele din acest an al Campionatului Naţional FRH de juniori II.

Sporttim a consemnat la ora încheierii apariţiilor Unirii la turneul din judeţul Cluj aspectul nerespectării de către sânmiclăuşeni a criteriilor de vârstă şi talie, revenind acum cu date adiţionale de la participarea timişenilor alături de „pepiniere” şi a trei prim-divizionare de seniori dar şi cu declaraţiile lui Dani Morar, care clarifică lucrurile.

Aşadar, CS Unirea a încheiat ultima, a cincia, în ierarhia semifinalului de la Turda, după ce ceda sâmbătă după-amiază celor de la LPS Târgu Jiu la două goluri diferenţă, gorjenii avându-i în componenţă şi pe fraţii Mănescu, care au cochetat cu Centrul Naţional de Excelenţă şi sunt în vizorul reprezentativei U19 a României. În prealabil, sâmbătă dimineaţă, juniorii timişeni au pierdut şi în faţa lui CSŞ Sighişoara, la 5 goluri diferenţă.

Vineri, uniriştii îşi începeau participarea la Turda cu un test dur, în compania Academiei lui Minaur, pregătirea şi maturitatea juniorilor maramureşeni asigurându-le o victorie la scor. Timişenii s-au revanşat însă tocmai în dauna gazdei întrecerii, învingând la 9 goluri diferenţă cu Potaissa Turda, graţie unei „bune atitudini, cu dorinţa de a demonstra tuturor că echipa are viitor. Într-adevăr, am fost depunctaţi pentru nerespectarea criteriilor de vârstă dar participarea Unirii la semifinal n-a echivalat cu bani aruncaţi pe fereastră, cum a opinat Sporttim, pentru că noi am abordat astfel turneul cu concepţia de a pregăti generaţia aceasta pentru anul viitor. Preşedintele clubului ne-a permis deplasarea cu 5 jucători din generaţia 1999, cu 2 ani mai mici decât categoria turneului, pentru a-i pregăti în vederea turneelor de anul viitor, în care vom emite alte pretenţii”, şi-a început explicaţia tânărul antrenor Morar. Băimărenii şi gazda Potaissa, care tranşa în jocul inaugural un duel ce avea să se dovedească decisiv, cu LPS Târgu Jiu, au obţinut în această ordine biletele pentru faza finală de 8 echipe.

Lotul pe care l-a convocat pentru cele două zile de meciuri la Turda i-a reunit pe Alexandru Baciu (portar), Alexandru Botaş, Raimund Haag, Sebastian Talpoş, Călin Bălăban, Dominic Becher, Denis Mitron şi Dragan Trifunschi (portar), cu toţii juniori II, precum şi pe Denis Bora (portar), Flavius Izvineanţu, Andrei Buzle – interul stânga ajuns la CNE Sighişoara, Denis Rancov şi Bogdan Mermeze, juniori III din generaţia 1999 şi motiv de depunctare a sânmiclăuşenilor, pentru nerespectarea criteriilor de vârstă stipulate în regulament.

Apropo de juniorii III, echipa clubului se situează pe un loc de calificare la turneul semifinal al categoriei, poziţia a doua, cu un turneu rămas de disputat în seria vestică.

„Banii n-au fost aşadar aruncaţi ci investiţi în nişte copiii în care clubul Unirea îşi pune în continuare speranţe şi noi facem tot posibilul să le oferim jocuri tari în picioare. Aşteptăm bune rezultate la generaţiile lor de vârstă şi să-i vedem în calitate de componenţi, de ce nu!?, la echipa de seniori a clubului, din Campionatul Judeţean. Eu am decis astfel în ciuda faptului că ştiam că voi fi depunctat din pricina vârstei, însă jucători de talie am avut totuşi, ne-am încadrat criteriilor de talie, căci în lot i-am avut pe Buzle, Mermeze şi Trifunschi, ca portar”, a spus Morar, care găseşte la rândul său criteriile de talie ca fiind o găselniţă federală…

„Suntem doar noi şi Rusia care încă menţinem la copii şi juniori un lucru care poate fi şi avantajos dar şi dezavantajos. Menţinerea criteriilor încurcă multe cluburi mici şi le taie elanul de a îndrăzni să investească mai mult în sport dar avantajează echipa naţională, pentru că, punând baza pe talii, cluburile ajută naţională, dându-i posibilitatea să găsească tineri de valoare şi astfel să se poată bată ca talii cu alte naţionale. Dacă ar fi să o luăm însă din punct de vedere al valorii, la Turda, fără talii în teren, cu o echipă de mingicari dar motivată, diferenţa în jocul cu Potaissa nu a făcut-o forţa fizică ci dorinţa băieţilor de a realiza ceva. La fel au demonstrat şi în jocurile în care am plătit foarte greu şi nu cu toate armele. Concluzia este că nu-i necesar să ai neapărat o echipă de talie pentru a obţine performanţă”, a explicat Dani Morar.

Antrenorul juniorilor II şi III a semnalat un dezavantaj al Timişului care cu greu ar putea fi însă înlăturat cumva: „Zona noastră de ţară e un pic dezavantajată din punct de vedere al creşterii copiilor de talie şi cu masă musculară, pentru că la noi, trăind într-o zonă de câmpie, nu se pune atâta accent pe munca de joc, să-i zicem aşa. Fiind pe ideea cu şcoală mai multă şi răsfăţ, nu se pune osul la muncă, de mici, şi cred că se impune creşterea lor ca fizic. Cu toate astea, noi am fi putut să folosim taliile dar am fi riscat să pierdem pe parcursul anilor generaţii complete care n-ar fi putut să se impună cu ajutorul fizicului şi am preferat să le dăm tuturora şansa să joace! Sunt bucuros că am avut ocazia să particip la acest campionat semifinal şi nu mi s-au pus piedici din partea noii conduceri, care a făcut tot posibilul ca băieţii să aibă tot ce le trebuie pentru a continua munca începută de alţi colegi de-ai mei”.

Dani Morar a confirmat însă că în privinţa juniorilor III altele sunt optica, strategia şi năzuinţele imediate: „E ceva total diferit şi categoric vrem calificarea la turneul final! Avem o echipă completă, cu jucători de perspectivă, avem şi varianta ofertării organizării semifinalului la Sânnicolau Mare, unde sperăm că vom face treabă bună iar copiii să demonstreze valoarea lor”.

Ultimul turneu al seriei vestice la juniori III va avea loc la Reşiţa iar faza semifinală a categoriei se va derula mijlocul lunii viitoare.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 3

 


Ultimele articole din categoria Handbal: