Chikovani, 11 goluri în două jocuri din calificări pentru Georgia, dar deja… out. Buligan în cărți. Iar joi, Poli – Dinamo…

Irakli Chikovani, interul stânga al Politehnicii Timișoara, a fost cel mai prolific marcator al Georgiei în primele două meciuri jucate de selecționata din spațiul ex-sovietic în faza I din preliminariile Campionatului Mondial de handbal masculin al cărui turneu final va avea loc în anul 2017 în Franța, însă gruzinii sunt deja eliminați din cursa de calificare în turul următor, pentru barajul play-off. Iar după această pauză dată de preliminariile pentru Mondial, Liga Națională va reîncepe săptămâna viitoare cu penultima etapă a turului, ”Poli” primind joi 12 noiembrie de la ora 17,45, în uvertura rundei a XII-a, vizita lui Dinamo. Ulterior, ”violeții” vor evolua tot în prima întâlnire și în reuniunea de la finele turului, marți 17 noiembrie de la ora 17,15, în deplasare la HC Odorhei, deținătoare a trofeului european Challenge Cup aflată în preajma redebutului în întrecerea continentală.

Spre deosebire de celelalte 5 grupe ale fazei I de calificare din zona europeană, constând în partide tur-retur în sistem campionat între cele 4 respectiv 3 naționale din serie, cea în care este implicată și Georgia se desfășoară sub forma unui turneu cu meciuri fiecare cu fiecare, în trei zile consecutive, pe terenul uneia dintre participante, în acest caz Israel. Criteriul de calificare este însă același, doar ocupanta locului 1 obținându-și biletele pentru barajul play-off de Mondial din iunie 2016.

Interul stânga polist Irakli Chikovani, cu o medie de peste 4 goluri pe meci pentru Politehnica Timişoara în cele 13 runde din toamna lui 2013 a marcat în fiecare partidă a Georgiei din preliminariile C.M. Qatar 2015. Nici un polist nu este însă convocat în selecţionata României

Interul stânga polist Irakli Chikovani, marcator în partidele Georgiei din preliminariile C.M. Franța 2017

 

Iar duelul decisiv va avea loc astăzi între gazda Israel și Portugalia, care ambele au trecut detașat joi și vineri de gruzinii cu Chikovani în componență. În meciul de debut, interul alb-violeților a fost golgheter al Georgiei, cu 7 reușite, însă amfitrionii s-au impus la Tel Aviv cu 27-19, la pauză 13-8, într-un joc în care Datukashvili a fost descalificat pentru 3 eliminări temporare în minutul 48.

Georgia a pierdut însă mult mai clar și cel de-al doilea meci disputat în Grupa 4, vineri, cu Portugalia, 22-37 la pauză 10-17, handbalistul celor de pe Bega fiind al doilea marcator al învinșilor, după Datukashvili, autor a 6 goluri, cu patru reușite dar și două eliminări temporare.

În consecință, Georgia va mai fi implicată astăzi doar într-un meci de palmares cu Estonia, pentru locul 3, în vreme ce Portugalia și gazda Israel, și cu fostul portar polist Alexandru Buligan în staff-ul tehnic și unică națională cu punctaj maxim în patrulaterul de la Tel Aviv, vor juca în partida decisivă pentru intrarea la baraj.

Celelalte 5 grupe, care constau în câte șase runde de meciuri, își vor desemna câștigătoarele în luna ianuarie, dar până atunci România va juca duminică seară de la ora 18 o ultimă partidă în 2015, la Călărași, cu Italia, pe când tot în Grupa 2 austriecii evoluează astăzi în Finlanda.

Peste două luni, ”tricolorii” vor întâlni pe 6 și 10 ianuarie 2016 pe Finlanda, cu primul joc în ”Țara celor 1.000 de lacuri”, iar apoi Austria, într-o revanșă în România ce ar putea fi decisivă pentru obținerea locului I, precum și Italia, în deplasare, pe 16 sau eventual 17 ianuarie, al doilea caz dacă înaintea ultimei runde de întâlniri nu doar o echipă deține încă șanse de accedere la baraj.

Inițial, miercuri, România a fost depășită în Austria cu 27-24.

Turneul final mondial va avea loc între 11 și 29 ianuarie 2017 în Franța, atât jocul inaugural, în care va fi implicat selecționata gazdă, cât și finala fiind programate în Paris Bercy. Componența celor 4 grupe a câte 6 reprezentative va fi decisă la tragerea la sorți din iunie 2016, după barajul play-off tur-retur de calificare, cu mențiunea că primele câte 4 clasate în serii vor accede în optimile de finală, fază în care Franța va evolua la Lille, în Metropole, sală în care va mai juca apoi și sferturile, în cazul victoriei.

Anul acesta, pe 2 februarie, francezii obțineau titlul mondial grație unui 25-22 în finala cu gazda Qatar, polonezii smulgând medaliile de argint cu 29-28 în finala mică în dauna Spaniei, campioană a lumii pe teren propriu în 2013, după un ultim act cu Danemarca, atunci croații urcând pe 3. România în schimb nu s-a mai calificat la turneul final de la ediția suedeză din 2011.

* Ambele jocuri finale din tur ale Politehnicii vor fi difuzate în direct de DIGISport. Returul va începe cu o deplasare pe 3 decembrie la CSM București (programul, în rubricile UNDE MERGEM LA MECIURI?, din susul coloanei dreapta a paginii I)

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: