Constantin Ştefan, antrenorul Politehnicii Timişoara, la perfecţionare în Danemarca, unde duminică începe turneul final al celei de-a XI-a ediţii a Campionatului European, a noua oară la rând fără România

Constantin Ştefan, managerul sportiv şi antrenorul principal al Politehnicii Timişoara, va fi doar vineri la ora 17 pe banca alb-violeţilor, la primul dintre jocurile de verificare în zile succesive cu prim-divizionara maghiară Oroshazi FKSE, din sala „Constantin Jude”, urmând apoi a participa în Danemarca, unde duminică debutează turneul final masculin european, la un curs de perfecţionare pentru antrenori, cârma fiind preluată sâmbătă de Sorin Sărăndan iar săptămâna viitoare, la triunghiularul de la Târgu Jiu, de secundul Dan Dumitru.

Constantin Ştefan, care luni a reunit lotul ocupantei locului 8 în Liga Naţională, cu excepţia lui Irimiaş, accidentat, şi Chikovani, aflat cu Georgia în preliminariile Campionatului Mondial, îşi va testa elevii vineri la ora 17, într-un prim meci din anul 2014, deschis publicului la sala „Constantin Jude”, sparring-partners fiind maghiarii de la Oroshazi FKSE, clasaţi pe locul 7 din 12 prim-divizionare după 17 etape din NB1, cu linia de clasament 3 4 10 404-471 10 puncte (două la victorie) şi la 9 în urma grupării Balatonfuredi KSE, situată pe ultimul loc de calificare în play-off-ul zonei 1-6.

Constantin Ştefan cu handbaliştii alb-violeţi, în time-out

 

Aşadar o similitudine între situaţiile celor două adversare în „dubla” de mâine şi de sâmbătă de la ora 13, rămase serios în urmă faţă de prima grupă valorică a elitelor din Ungaria şi România, cu 5 respectiv 9 etape înaintea încheierii returului, poliştii având un handicap de 12 puncte, echivalentul a 4 victorii. Totodată, ambele cluburi nu au selecţionabili în reprezentativele ţărilor lor, maghiarii bazându-se pe scheletul fruntaşelor Veszprem şi Pick Szeged la turneul final al Campionatului European din Danemarca, unde vor debuta duminică împotriva Spaniei, a patra la Euro 2012, în Serbia, iar românii avându-i între titularii naţionalei care va încheia sâmbătă preliminariile pentru calificarea la turneul final mondial din ianuarie 2015 pe timişorenii Şimicu şi Fenici, plecaţi spre primele două forţe ale Ligii Naţionale în 2011 respectiv 2013.

Deosebirea între cele două selecţionate constă însă în faptul că pe când Ungaria este prezentă la al nouălea turneu final masculin european din 11 ediţii, clasându-se a opta în urmă cu 2 ani, în Serbia, şi fiind situată în trecut şi pe poziţia a şasea, România este absentă pentru a noua oară la rând de la Campionatul European, după ce se clasa a 11-a respectiv a 9-a la primele două turnee finale, din 1994 şi 1996. De fapt, dintre cele 26 de naţiuni europene care au obţinut calificarea la turneele finale europene din ultimii 20 de ani pe semicercul masculin, de-acum doar Israel, Italia şi Lituania au avut mai puţine prezenţe, câte una, decât reprezentanţii federaţiei conduse măcar până la alegerile generale de la finele acestei luni de Cristian Gaţu.

În consecinţă, pentru a accede la Mondialul din Qatar, din ianuarie 2015, „tricolorii” au fost obligaţi să se alinieze între cele 20 de selecţionate europene de mâna a doua angajate până în week-end în grupele preliminare şi, în cazul în care nu vor ceda la mai mult de 8 goluri în revanşa de sâmbătă de la ora 18, din Slovacia, vor aştepta la barajul tur-retur din iunie, de calificare la Campionatul Mondial, un adversar care de duminică va evolua la turneul final continental de la Aalborg, Aarhus, Copenhaga şi Herning.

Competiţie la care 13 dintre cele 16 participante s-au duelat şi la precedentul turneu final, din 2012, de această dată Austria, Belarus şi Muntenegru luând locul Germaniei, Slovaciei şi Sloveniei.

Iar handbalul va domni în ţara campioanei europene en-titre, câştigătoare şi a ediţiei din 2008, tot două triumfuri finale având şi Franţa, în 2006 şi 2010, iar Suedia chiar 4, cu ocazia Campionatului European, la care semicercul românesc va participa prin brigada de arbitri Bogdan Stark – Romeo Ştefan, fiind organizate şi cursuri de perfecţionare rezervate tehnicienilor europeni, la care va lua aminte Constantin Ştefan, aflat în primul dintre cele două sezoane de contract cu alb-violeţii Timişoarei.

Care sâmbătă, la revanşa cu maghiarii, tot pe teren propriu, vor intra în grija lui Sorin Sărăndan, iar joia şi vinerea viitoare, la triunghiularul de la Târgu Jiu, cu Pandurii Lignitul şi Potaissa Turda, sub comanda secundului Dan Dumitru, momentan cu juniorii de 1996-1997 ai României la preliminariile C.E. Polonia august 2014, găzduite de vineri până duminică de Chiajna.

Repartizaţi în “seria morţii”, Grupa B, cu Spania, Islanda şi Norvegia, pe care le vor întâlni în această ordine, din două în două zile, începând de duminică, maghiarii lui Mocsai Lajos se prezintă în Scandinavia cu problemele lor de lot, în alcătuirea Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged) / Gulyás Péter (MKB MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös) /Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB MVM Veszprém) / Császár Gábor (Paris St. Germain), Lékai Máté (Celje – Slovenia) / Schuch Timuzsin (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged) / Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach), Zdolik Bence (Balatonfüred) / Iváncsik Gergő (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged) şi Varsandán Milán (B.Braun Gyönyös).

Aşadar 6 selecţionabili de la Pick şi 4 de la Veszprem, în campionat rezultatul direct din tur fiind 23-22 pentru cei din Szeged, încă fără punct pierdut în NB1 2013-2014, pe când rivalii lor au câştigat în rest şi ei totul pe linie. Europenele se vor încheia duminică 26 ianuarie, când în România este prevăzută reluarea Ligii Naţionale masculine, cu timişorenii în deplasare la Steaua, în etapa a 14-a.

Ulterior, vor mai avea de jucat acasă cu CS U Bucovina Suceava, la CSM Bucureşti, acasă cu HCM Constanţa, la HCM Baia Mare, acasă cu băcăuanii, la Odorhei, acasă cu Potaissa Turda şi la Târgu Jiu, pe 20 martie. Ulterior, a doua jumătate a lunii aprilie va fi rezervată primei faze din play-off respectiv play-out iar odată cu 1 mai, partidele pentru ierarhia finală, în triunghiurile 1-3, 4-6, 7-9 şi 10-12.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: