CSU UV Timișoara conduce la pauză la Baia Mare, ex-vicecampioana școlară pe țară cu LPS Banatul, Diana Șamanț, zburdă pentru Minaur: 32-25 (13-16)

Secund divizionarele de handbal ale Timișoarei au jucat la sfârșitul acestei săptămâni în deplasare, băieții de la CS Universitar Politehnica la Craiova, în runda inaugurală a sezonului Seriei C în Divizia A, iar ”universitarele” în Maramureș, în cadrul etapei a III-a din Seria D, formația feminină cedând pasul după pauză garniturii juvenile a celor de la CS Minaur, pentru care principală marcatoare a fost nimeni alta decât Diana Ana-Maria ”Săcă” Șamanț, acum 2 ani vicecampioană națională școlară cu LPS Banatul Timișoara dar totodată și golgheter respectiv cea mai tehnică jucătoare a turneului final ONSȘ pe țară.

Iar Diana Șamanț (n. 2001), autoare a 9 goluri pentru CS Minaur în meciul de astăzi de la ora 10 și prin pătrunderi în depășire de pe linia de 9 metri, n-a fost singura junioară din handbalul timișean care a contribuit la succesul băimărencelor, lista fiind completată de Crina Asaftei, lansată la Sânnicolau Mare de CS Unirea, și Nicole Eremici, crescută de CS Diniășanca.

Gruparea de eșalon secund a maramureșencelor a înmănuncheat de fapt în efectivul divizionar junioare de la grupări locale dar și cooptate la Baia Mare, CS Minaur activând așadar și în eșalonul secund, o treaptă mai jos decât proaspăta prim-divizionară, promovată anul acesta în Liga Florilor, ca o revenire a handbalului feminin de pe acele meleaguri în elita fetelor.

Înaintea reluării în jur de 7 octombrie a campionatului primei divizii, odată cu etapa a V-a, nou-promovata CS Minaur se plasează în prima jumătate a ierarhiei competiției cu 14 cluburi, după ce debuta victorios pe 2 septembrie în sala ”Lascăr Pană”, 25-21 cu CSM Galați, ulterior remizând 24-24 la Brăila dar și cedând pe teren propriu cu 23-25 celor de la SCM Râmnicu Vâlcea, înfrângere acasă urmată de reabilitarea afară de săptămâna aceasta, 26-27 (12-14) în Neamț, la CSM Roman. CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea – ambele cu punctaj maxim, precum și CS Măgura Cisnădie, neînvinsă, alcătuiesc podiumul după prima treime a turului elitei feminine, urmate la egalitate de puncte, șapte, de ASC Corona 2010, băimărence, CSM Slatina și SCM Gloria Buzău.

Un eșalon mai jos, în Seria D a Diviziei A, junioarele din generațiile 2001-2001 de la CS Minaur au abordat noul sezon prin a dispune cu 35-29 de CSU Reșița, după care au cedat la finele săptămânii trecute la Târgu Mureș, 31-23 pentru gazda CSM, astăzi întrecându-le cu 32-25 (13-16) pe timișorencele de la CSU Universitatea de Vest, care au condus permanent în repriza I, inclusiv cu 4 goluri diferență, 9-13.

Gazdele au revenit însă destul de rapid după pauză, când s-au înregistrat mai multe scoruri de egalitate, de exemplu și 17-17 sau 21-21, desprinzându-se apoi în ultima pătrime a întâlnirii. ”Excelent am jucat în prima repriză dar execrabil în cea de-a doua, când nu s-au mai concentrat pe faza de apărare și am avut foarte multe ratări”, a explicat profesorul Sorinel Voicu, antrenor al ”universitarelor” de pe Bega.

Carla Puta a fost și în acest meci principala marcatoare a bănățencelor, cu 6 goluri, căpitanul de pe extremă Șunei și Istrate înscriind câte 5 fiecare, Bobu și Biro câte 3 iar Sângiorzan, Juravle și Sârbu câte un gol. La CSU UVT, care a pierdut și în primele două runde, la Târgu Mureș respectiv cu Crișul Chișineu-Criș în sala de sport a UVT din zona Popa Șapcă, unde efectuează și antrenamentele, au mai jucat astăzi și portarii Brînzan și Răcar, respectiv Popan, mezina lotului, junioara Donici, din generația 2001, și Boicu. N-au efectuat în schimb deplasarea Prundaru, Apostolescu, Marin și Durac.

Conform prostului obicei încetățenit la nivelul eșalonului secund de handbal feminin în ceea ce privește calendarul competițional, croit în salturi, au trecut abia 3 etape din prima tranșă a disputelor tur-retur, o alta urmând în a doua parte a sezonului regular preliminar, dar intervine deja o perioadă de pauză, așa încât meciul acasă cu CSU Reșița din runda a IV-a este în așteptare, abia peste două săptămâni. O și mai mare pauză la orizont între etapa a IX-a, penultima din retur, programată pe 11 noiembrie, și runda imediat următoare, a X-a, ultima din actualul an calendaristic, plasată pe… 20 decembrie. O inexplicabilă pauză de aproape 6 săptămâni…

La început de decembrie, însă fără a avea nici cea mai mică legătură cu eșalonul secund intern de handbal feminin, ”lumi paralele”, demarează în Franța turneul final al Campionatului European de senioare, România debutând la EHF Euro 2018 în Grupa D pe 1 decembrie la Brest contra Republicii Cehia, după care va mai juca în aceeași serie patrulater pe 3 ale lunii cu Germania și în 5 cu Norvegia. Ulterior, faza a II-a, constând în grupe a câte 6 naționale în care se intră cu rezultatele înregistrate în primul tur cu selecționatele care au mers la rândul lor mai departe, pe jumătatea de tablou care le include și pe ”tricolore” urmând a se alege și 3 calificate din Grupa C, dintre Ungaria, Spania, Olanda și Croația.

La nivel de club pe semicercul continental, data de 5 octombrie aduce debutul campioanei naționale CSM București în faza I a seriilor patrulater, acasă cu FTC-Rail Cargo Hungaria, în etapa I din Grupa D, reunindu-le și pe Vipers Kristiansand și SG BBM Bietigheim. Iar spre mijlocul lunii viitoare, și manșa I în turul 2 preliminar al EHF Cup, SC Măgura Cisnădie mai întâi în deplasare la DHC Slavia Praga, pe când GHC Zalău acasă cu Borussia Dortmund iar SCM Râmnicu Vâlcea tot pe teren propriu, cu turcoaicele de la Kastamonu Belediyesi GSK, urmând ca SCM Craiova să intre în arenă din turul 3 de calificare.

Pe semicercul băieților în Divizia A, în grupa vestică, Seria C, CS Universitar Politehnica Timișoara a pierdut sâmbătă de la ora 13 în deplasarea din etapa 1 a noului sezon, 34-25 (15-12) la Craiova pentru Universitatea. Alb-violeții vor juca tot în deplasare și următoarele partide, sâmbătă la CSU Constantin Brâncuși iar în jur de 13 octombrie la Sânnicolau Mare cu CS Unirea, după care, abia la finele primei faze tur, pe 20 octombrie, vor evolua și acasă, cu CSM Școlar Reșița.

Ultimele rezultate, clasamentele și programul viitor din Liga Zimbrilor respectiv Divizia A, Seria C la masculin și Seria D la feminin, pe coloana datelor tehnice. 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: