Cu 2 polişti, Koper, prim hop spre Europene, miercuri seară

Dacă handbaliştii polişti îşi umplu pauza competiţională cu antrenamente şi jocuri-test, cu fruntaşe secund-divizionare, CSM Oradea şi HCM Baia Mare, în schimb căpitanul alb-violet Cristian Fenici, unic convocat în iunie dintre timişoreni sub „tricolor”, respectiv Andrei Grasu, selecţionat pe ultima sută de metri, se pregătesc cu România pentru debutul în faza secundă a preliminariilor Campionatului European din 2014, start programat miercuri seară, la Koper, în Slovenia. Mai jos, un succint îndreptar…

Andrei Grasu blocînd o şarjă în CSM Bucureşti - Poli Timişoara 28-25, din etapa I a actualei Ligi Naţionale, pe care interul revenit la alb-violeţi a luat-o cu asalt, adunînd 44 de goluri în 6 meciuri şi atrăgîndu-şi o convocare pe ultima sută de metri în lotul României pentru faza a doua a preliminariilor C.E. ianuarie 2014, din Danemarca

… Aşadar „tricolorii”, actualmente sub bagheta lui Eliodor Voica, învingător duminica trecută la Timişoara, 24-21 cu Ştiinţa Dedeman Bacău, aspiră la o a treia participare la turneul final european masculin, cu ocazia celei de-a 11-a ediţii a competiţiei, ce va avea loc între 12 şi 26 ianuarie 2014, în Danemarca.

Însă, pentru a ajunge în peninsulă, handbaliştii români pornesc din cea de-a patra şi ultima urnă valorică a fazei secunde a calificărilor, în care au acces ca una dintre cele 6 naţionale trecînd în iunie de furcile caudine ale primei faze preliminare, alături de Ucraina, Elveţia şi Turcia, tot primele în respectivele grupe, dar şi de Letonia şi gazda „tricolorilor” la patrulaterul estival, Israel, admise de pe poziţiile secunde.

Mai mult, românii, care au disputat un ultim joc la turneul final continental în îndepărtatul 1996, debutează miercuri în fief-ul unor sloveni vicecampioni europeni la ediţia din 2004, şi care mai ajungeau la turneele finale şi în 2006 şi 2010. Rămîne de văzut dacă Fenici, un coordonator de joc, şi Grasu, nou detaşat golgeter al timişorenilor, ca inter, cu 44 de goluri, după revenirea sa în această vară la gruparea cu care creştea şi în deceniul trecut, vor intra în planurile lui Voica pentru „dubla” de zilele viitoare, de la Koper, în Sportna Dvorana Bonifika, cu Slovenia, respectiv de la Piatra Neamţ, în cel de-al doilea meci al României în Grupa 6, duminică 4 noiembrie, cu Islanda.

Iar pentru că pomenim de insularii din Atlantic, şi Islanda se numără printre cele 11 medaliate ale Europenelor masculine de la lansarea acestei competiţii, cu turneul final lusitan din 1994, atunci de 12 echipe, obţinînd „bronzul”.

Mai mult, şi cea de-a treia adversară a României în Grupa 6 de calificare, Belarus, s-a dovedit mai nou a fi o nucă tare, ex-sovieticii eliminîndu-i în acest an pe „tricolori” din preliminariile Campionatului Mondial, după o dublă manşă, 25-22 şi 23-28, ceea ce descrie cît se poate de fidel dificultatea misiunii elevilor lui Eliodor Voica de a obţine la finele celor 6 partide din grupă, 3 acasă şi 3 în deplasare, unul dintre primele două locuri calificante sau eventual drept cea mai prolifică ocupantă a locului 3, din totalul celor 7 grupe.

Fenici era unicul polist la ora primei faze a calificărilor, din iunie, şi datorită accidentării şi operaţiei suferite în acest an de tânărul inter alb-violet Ioan Claudiu Stan, convocat în prealabil, centrul timişorean contribuind într-un decisiv 26-25 (10-12) cu gazda Israel, pentru calificarea pe treapta următoare a preliminariilor.

La această oră, Andrei Grasu se vede convocat la lot din postura de în formă şi principal marcator în Liga Naţională, doar duminică, atunci cînd a strîns numai 3 goluri contra băcăuanilor, ca şi Fenici, dar mai puţine decît Stan (7) şi Timofte (5), nefiind golgeter al poliştilor în actuala campanie, întreruptă după 6 meciuri. Fenici a adunat şi el 16 reuşite în noua stagiune iar dacă n-ar fi fost atît de fraged după intervenţia chirurgicală suferită, reintrarea completă şi în forţă făcîndu-şi-o de fapt abia în week-endul trecut, şi Stan ar fi fost probabil selecţionat la momentul acestei prime „duble”. Următoarea, în primăvară, contra Belarusului…

Ca palmares la turneele finale, România a participat doar la primele două ediţii, mai exact în 1994, în Portugalia, unde obţinea o victorie din 5 jocuri în grupă şi încheia pe 11, penultima, după un meci de clasament adjudecat în faţa gazdelor, cu 38-21, iar apoi în 1996, în Spania, unde obţinea tot un unic succes în grupă şi sfârşea a noua din 12 ţări, învingînd Ungaria pentru jocul de clasament, cu 28-27, pe 31 mai 1996, la Sevilla, în ceea ce avea să rămînă ultima apariţie a „tricolorilor” pe acea scenă.

Dominată de Suedia, cu 4 medalii de aur, Danemarca, avînd două de aur şi 3 de bronz, Franţa, cu două de aur şi una de bronz, Rusia, cu una de aur şi două de argint, Germania, cu cîte una din fiecare metal preţios, în vreme ce alte şase echipe, printre care şi fosta Yugoslavia dar şi actualele Croaţia, Serbia şi Slovenia, au urcat în aceşti ultimi aproape 20 de ani pe podium.

Rămîne de văzut dacă, absentă fiind de la precedentele 8 ediţii, România se va întoarce după 20 de ani la Euro. Un prim indiciu, miercuri seară, în Slovenia, unde vor arbitra nemţii Geipel şi Helbig.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: