Cu doar 6 marcatori, Poli răstoarnă scorul la Făgăraș și stopează o serie de 3 jocuri fără succes. 25-28 (13-12), a 4-a victorie afară: locul în play-off, asigurat

Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara au izbutit în această seară o victorie scontată în deplasarea la nou-promovata de pe penultimul loc al Ligii Naționale, CSM Făgăraș, punând astfel punct unei serii nefaste. Eșecurile de la Turda și din sala ”Constantin Jude”, cu CSM București, plus remiza acasă de miercuri cu HC Odorhei, au fost urmate astăzi de la ora 18 de cel de-al patrulea triumf pe alte terenuri în actuala ediție, 28-25 cu brașovenii, echivalând cu asigurarea înainte de termen a poziției în play-off și în ediția 2016/7.

Penultima ieșire a ”violeților” din sezonul regulat, programată astăzi în antepenultima etapă din retur, a 24-a a stagiunii, a adus un nou succes în deplasare, după cele repurtate în tur la Constanța și Satu Mare iar în 2017 la CSA Steaua: CSM Făgăraș – SCM Politehnica 25-28 (13-12).

Filip Marjanovic, 19 goluri în două jocuri amicale din weekend / foto chpolitehnica.ro

Filip Marjanovic, 10 goluri în cel de-al 4-lea succes polist afară / foto chpolitehnica.ro

Izbândind și în sala Colegiului Radu Negru din Făgăraș, după ce precedenta victorie afară era semnată acum puțin peste o lună, 20-15 la Chiajna pe 15 februarie cu roș-albaștrii din capitală, ”violeții” Timișoarei și-au consolidat cu atât mai mult poziția a șasea în ierarhia elitei, de pe care, în cazul păstrării acestui loc, ar urma să debuteze în play-off împotriva formației de pe ultima treaptă a podiumului, cu al doilea joc programat în Banat, dintr-un eventual total de trei confruntări.

Poliștii mai au însă de jucat și la Suceava, la încheierea returului, în jur de 1 aprilie, după ce în runda viitoare vor sta dat fiind retragerea din întrecere a reșițenilor, pe când principala urmăritoare de pe locul 7, HC Vaslui, mai are în program o ieșire la CSA Steaua și o partidă acasă, cu CSM Satu Mare.

Sătmăreni de care se legau ultimele victorii ale oponentelor de astăzi de la Făgăraș, nou-promovații din județul Brașov înregistrând-o cu 26-25 pe 1 martie în deplasare în nord-vestul țării, după ce se impuneau inițial și în tur, cu 25-18 (14-8) în 12 octombrie, iar ”violeții” în urmă cu 4 etape, pe 25 februarie, pe teren propriu.

Dornici de a stopa șirul aparițiilor fără victorie dar și de a-și asigura matematic o nouă prezență în prima grupă valorică 1-8, timișorenii au confirmat în cele din urmă calculele hârtiei, dispunând și în deplasare de ambițioșii nou-promovați, pe care îi întreceau ceva mai clar în partida tur de la Timișoara, cu 27-20 pe 10 noiembrie 2016. Și totuși, deși au disputat un meci de campionat și joi seară la București, cu CSM, făgărășenii au găsit și după 48 de ore suficiente resurse pentru a-i întinde inițial pe bănățeni, intrați în dezavantaj la vestiar după primele 30 de minute.

Cu o singură victorie acasă în întregul campionat, cea din urmă cu peste 5 luni, contra sătmărenilor, galben-negru-albaștrii au căutat pe cât posibil să le încurce calculele elevilor lui Pero Milosevic și Attila Ioan Horvath, ceea ce izbuteau recent de o manieră parțială împotriva vizitatorilor din capitală, 24-24 (12-12) în ”Radu Negru” cu Steaua, remiză smulsă de penultima clasată între alte eșecuri pe teren propriu și în 2017, 25-33 cu Dinamo și 26-32 cu Potaissa.

SCM Politehnica s-a redresat însă la timp, impunându-se și prin intervențiile portarului bosniac Adam Savic, care a adunat 15 reușite între buturi, respectiv prin golurile extremei stânga din Serbia, Marjanovic, cu 10 plase scuturate. Astfel, locul 6 pare tot mai aproape, chiar și cu două etape înainte de finalul sezonului regulat, iar indiferent de rezultatele ultimelor runde, timișorenii nu pot coborî sub locul 7. Dacă va fi locul 6 sau 7 în play-off, o vor decide rezultatele din 25 martie și 1 aprilie.

Până atunci, alb-violeții pot savura asigurarea prezenței în prima grupă valorică, chiar dacă dificultatea cu care s-au impus în centrul țării, pe terenul nou-promovatei învinse în acest an pe rând în deplasări la 3 goluri diferență la Vaslui, la zece la Focșani și chiar la 11 joi la CSM București, dezvăluie o oarecare perioadă mai anevoioasă pentru deținătorii la zi ai ”bronzului” național. Pero Milosevic, antrenor principal la SCM Politehnica, a explicat însă la final de ce n-avea cum să fie ușor la Făgăraș, unde ”am făcut o repriză secundă fenomenală, cu toți băieții foarte buni în apărare. S-a văzut că atunci când Vuk Milosevic și Cristi Fenici nu joacă, echipa suferă și întâmpinăm dificultăți. I-am avut în lot și pe Lasica și pe Păiuș, cu probleme medicale încă neterminate; l-am folosit doar pe Păiuș, 5 minute. Sunt foarte bucuros pentru prima parte a obiectivului nostru! E un rezultat excelent, ținând cont de multitudinea de absențe cu care ne-am confruntat în ultimele săptămâni. E remarcabil că pentru al doilea an consecutiv suntem între primele opt echipe ale unui campionat ce devine din ce în ce mai puternic. Acum ne concentrăm, să mergem înainte cât vom putea de bine…”

A fost într-adevăr un meci neașteptat de dificil, cu o primă parte în care formația din Făgăraș s-a ridicat la nivelul medaliaților naționali, mobilizați însă și concentrați ca atare la reluare, când au răsturnat scorul, cele 3 puncte fiind asigurate și prin golurile lui Milosevic – de 6 ori, Lazarov și Fenici câte 4, Furak 3 și Ștefan unul.

Cu absențe și adunând în această seară doar 6 marcatori, dintre care extrema stângă a înscris peste o treime din reușitele învingătorilor, Poli a semnat astfel a doua cea mai clară victorie stagională afară în 2016-2017.

Credit însă și merituoșilor făgărășeni, care promovau primăvara trecută în elită cu 20 de victorii și numai două înfrângeri în seria vestică a eșalonului secund, în care adunau cu 5 succese în plus față de urmăritoarele de pe podium, CSM Satu Mare, care i-a însoțit în primul eșalon, respectiv CSM Oradea. La confirmarea păstrării de la un sezon la altul a statutului de grupare din 1-8, managerul sportiv polist Dan Dumitru a spus la rândul său pentru www.chpolitehnica: ”Merită felicitări toată lumea din club pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt bucuros că, după o perioadă aglomerată de toamnă, în care am fost în afara locurilor de play-off, am reușit să ne ridicăm prin mai multe rezultate pozitive la rând. E meritul băieților, a staff-ului tehnic și a celui medical.”

Rezultatele etapei a 24-a, clasamentul la zi și programul penultimei runde, pe coloana dreaptă.

 

Arbitri: Badiu și Barbu, ambii din Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: