Dan Dumitru: un multiplu medaliat naţional, la 40 de ani

Şi-a serbat împlinirea a 40 de ani prin muncă, glumind… serios la finele celui de-al doilea antrenament al zilei de joi, seara la ora 7, că păstrează berea la rece, pentru după victoria din cel de-al patrulea joc de campionat al Ligii Naţionale, de sîmbătă de la ora 17, cu gorjenii de la Pandurii. Cu alte cuvinte, poliştii nu concep altceva decît un triumf pe semicerc, care ar fi cu atît mai savuros pentru sărbătoritul Dan Dumitru, antrenor secund al alb-violeţilor aflat în primele sale luni la echipa „mare” a cîndva campioanei naţionale, şi realăturîndu-se astfel unui fost elev de-al său la LPS Banatul, căpitanul Cristian Stelian Fenici, cu care cucerea, pe banca „liceului” fiind, nu mai puţin decît 3 medalii naţionale la nivel juvenil.

Dan Dumitru, antrenor secund al prim-divizionarei CS U Politehnica Timişoara

Cooptarea lui Dumitru, care activa neîntrerupt încă din 1996 la LPS Banatul, pregătind seniorii de mîine, este un semn că prim-divizionara CS U Politehnica tinde spre o redirecţionare strategică, constînd într-o firească dar neglijată pînă acum apropiere de „pepiniera” sa naturală, grupele liceului. Un foarte bun cunoscător al piramidei juvenile, în cadrul căreia a activat şi la nivel federal, Dan Dumitru, născut pe 4 octombrie 1972 la Lipova, oraş ce i-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare” tatălui său, antrenor activ de fotbal la Centrul de Copii şi Juniori de la CFR Timişoara, şi-a făcut stagiile cum s-ar zice, parcurgînd diverse trepte ale uceniciei şi asudînd deja cîţiva ani buni la echipa secundă a grupării alb-violet, în semiobscuritatea ligii a doua.

Ieşirea din penumbră n-a fost deloc lesne, şi nici în pas cu rezultatele ce-l recomandau, ci pe undeva şi graţie şansei ivite prin plecarea ex-secundului Uwe Bittenbinder în Elveţia, pe baze contractuale, locul rămas liber în dreapta sîrbului Vuckovic fiind preluat de antrenorul în vîrstă de 40 de ani.

Dacă n-a făcut carieră în rolul de centru, după ce se înrola pe semicerc în clasa a V-a, la Şcoala Generală din Radna, unde profesor de sport era tocmai Mircea Dumitru, tatăl său, Dan Dumitru îşi croieşte acum o cale în antrenorat, iar pasul pe postul numărul 2 pe banca Politehnicii este unul în lumina reflectoarelor Ligii Naţionale. E drept, debutul a fost cu duş rece, 25-28 la Bucureşti, cu CSM, iar şi o a doua înfrîngere l-a pîndit deja, 25-27 la Turda, sîmbăta trecută, cu Potaissa, dar convingerea lui Dumitru se leagă acum de un triumf sîmbătă, cu învinşii poliştilor la patrulaterul amical din vară, iar apoi „să încercăm să concretizăm cu un nou succes, în deplasarea la Ploieşti, care a dovedit ce nucă tare a devenit, jucînd foarte bine cu Bacăul şi învingînd, graţie unor componenţi care n-au prea jucat pe unde au fost şi aveau ceva de dovedit. Dar mai întîi să ne impunem cu cei de la Pandurii, care au orgoliul lor, după ce au pierdut acasă, cu Suceava…”

Aşadar un melanj de optimism asortat cu picioare pe pămînt, noi punctînd traiectoria ascensiunii unui cîndva puştan care făcea parte din echipa şcolii, pe semicercul din curte. Debutul era ca junior II, la Clubul Sportiv Şcolar Arad, cu antrenorii Fromback şi Dima, ajungînd la Rapid Lipova, în pe-atunci Campionatul Judeţean, o denumire dispărută din peisajul handbalului din Aradul limitrof.

A mai urmat o tentativă, la Videocolor, la începutul anilor `90, cu viitorul său naş la cîrmă, profesorul Sorinel Voicu, dar ceea ce-l aştepta cu adevărat s-a ivit în 1996, la catedra de handbal a LPS Banatul, ca absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Au trecut 16 ani, dintre care ultimii, cochetînd cu handbalul divizionar. A participat la tabere ale federaţiei şi a prins un turneu final de Campionat European, cu lotul naţional de juniori I, în anul 2004, la Beograd, ca secund al suceveanului Brînduşe. Şi cu Cristian Fenici în lot, dar şi Mijin.

Tot ca antrenor secund a participat anul trecut la turneul open din Suedia, competiţie intercalată de regulă între Campionatele Europene, şi tot cu juniorii I ai lotului naţional, la care a activat în perioada iulie 2010 – iulie 2011, pregătind generaţiile 1992-´93.

Strălucirile medaliilor le-a savurat însă la nivel de club, cu LPS Banatul Timişoara, devenind vicecampion naţional ca antrenor al juniorilor II, în anii 2001 şi 2002, cu generaţiile ´85-´86, dar mai apoi şi în 2006, respectiv ocupant al locului 3 la cîrma juniorilor I, în 2004, la Focşani. Cu acelaşi Fenici elev-medaliat în 3 dintre cele patru sezoane la rînd…

I-au mai trecut prin mînă un Păiuş sau Sadoveac, iar ulterior avea să aibă parte de debutul în liga a doua, în anul 2009, la timona poliştilor, după ce vreme de 2 ani ţinea echipa de juniori I a LPS Banatul în acelaşi eşalon secund de seniori. „Am continuat cu aceiaşi copii în liga a doua…”, pomeneşte Dumitru despre primul său contact cu Politehnica, unul întrerupt la debutul sezonului trecut, cînd cu desfiinţarea grupării secunde a clubului şi strămutarea sa, laolaltă cu cîţiva tineri handbalişti, la HC Arad.

Exilul însă s-a încheiat iar acum priorităţile ţin, mai întîi, de un al doilea succes stagional. Care ar putea trece şi prin mîna interului de forţă Ioan Stan: „Sper mult în dorinţa lui de joc, să redevină golgeterul redutabil care a marcat nenumărate goluri. Într-adevăr, este la 70% din potenţial, dar încet-încet îşi va intra în mînă, fiind singurul stîngaci. Din punct de vedere medical, Neluţu poate juca, dar reţinerea după o asemenea accidentare şi intervenţie chirurgicală încă nu dispare, cu una cu două…” 

„Să cuplăm aceste două victorii, cu Pandurii şi la Ploieşti, şi să abordăm cu cel mai bun moral dificilul joc de acasă, peste două săptămîni, cu Bacăul”, a nădăjduit Dan Dumitru, în seara împlinirii a 40 de ani. Timpul nu stă în loc, presează, iar antrenamentele nu ţin cont de aniversări. Una prin muncă, în speranţa victoriilor viitoare.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 8 = saptesprezece

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: