Dar FRH n-ar merita un 0-10?

Federația Română de Handbal iar a schimbat ceva în propriile regulamente în timpul sezonului competițional. Pentru a doua oară în acest an, FRH a purces la adoptarea unei modificări în litera regulamentelor după debutul întrecerii. De această dată a fost însă nevoită s-o facă, pentru corectarea propriei greșeli.

Inițial, la începutul lui 2014, FRH a șocat și nu prea prin nonșalanța fățișă cu care a modificat sistemul competițional al întrecerii ce era în curs de desfășurare, cu impact imediat în privința retrogradării și promovării între edițiile 2013-2014 și 2014-2015. A fost vorba de un gest de foarte multă bunăvoință pentru CSM București, care, altfel, dacă nu s-ar fi lăsat deschisă portița modificărilor peste noapte în privința sistemului de retrogradare/promovare, poveste veche și anuală, ar fi plonjat direct în liga a II-a, clasată fiind între ultimele două în Liga Națională. Dar nu, căci s-a dat verde creșterii numărului de competitoare în elită, de la 12 la 14, în ciuda penuriei evidente de jucători autohtoni capabili să evolueze la respectivul nivel, ceea ce a deschis automat porțile importurilor de handbaliști de peste hotare. Că s-a pornit la drum cu 13, demască perfect coțcăria.

Se știe, ierarhiile finale din 2013-2014 practic n-au prea contat, de exemplu CSM București, penultima la finele returului, rămânând după play-out în Liga Națională, în schimb CS Caraș Severin, a noua tot după retur, văzându-și obștescul sfârșit, pentru a nu mai pomeni de CSM Oradea, care degeaba a câștigat seria vestică, continuând tot în Divizia A. Ai ”spate”, ești valabil și de-al nostru, ai rezultate mai bune dar n-ai susținere, la revedere.

Să zicem că, dat fiind că trăim în România, ar putea merge și-așa, dar măcar ”proiectul” CSM București, cel cu strămutarea tinerilor de la Centrul Național Olimpic de Excelență, să nu fi fost pentru unii mumă, și pentru alții ciumă, iar asupra acestui subiect vom reveni cu un caz concret.

Altul este însă subiectul întrebării noastre, și anume cea de-a doua modificare, din timpul acestui sezon.

Nu din bunăvoință și larghețe, dar de această dată din neatenție, FRH a publicat cu o eroare regulamentul de desfășurare al competiției pentru anul competițional 2014-2015 în cazul întrecerii ligii secunde masculine, Divizia A, ceea ce a condus ulterior la o decizie la ”masa verde” împotriva unui club care a respectat prevederile inițiale.

”Poli II” Timișoara, abia relansată după 3 ani la apă în eșalonul secund, a pierdut luna trecută în etapa a III-a a seriei vestice cu 34-24 la Baia Mare, în fața Academiei Minaur, trezindu-se însă ulterior pierzătoare cu 10-0 și cu un punct penalizare în ierarhia Seriei B, cu mențiunea ”nerespectare timp participare la joc”. Desigur, nu este o tragedie, punctele și clasările fiind de o mai mică importanță decât utilitatea rodării proaspeților absolvenți și a juniorilor mari ai ”Banatului” într-o întrecere divizionară, dar situația creată de FRH este un fapt concret și merită o discuție de principiu.

Ce s-a întâmplat?

Ei bine, CH CSU Politehnica II a respectat litera regulamentului inițial, doar căînștiințarea publicată de FRH pe portalul oficial www.frh.ro fusese greșit tehnoredactată. FRH, sesizându-se după începerea campionatului în privința erorii, a înfăptuit corectura, însă fără a atenționa și cluburile, care, ni se pare normal, n-ar mai trebui să verifice după fiecare etapă regulamentul odată publicat.

Și care, în acest caz, se arată oricum a fi cam ciudat și forțat. Mai sunt alte 3 cluburi depunctate în Seria B, pe situații de ”neprezentare la joc” respectiv ”nerespectare cerințede  vârstă”, dar nu în situația alb-violeților, care, așa sună de parcă n-ar fi jucat toate cele 60 de minute.

Despre ce este vorba? La punctul 3, ”Regulamentul de înregistrare a echipelor”, modificat prin corectare, FRH stipulează în cazul ”Echipelor de seniori” că ”Acestea pot înscrie în Raportul de joc 16 jucători, astfel :

 a – obligatoriu, minimum 9 (nouă) sportivi proprii;

b.-obligatoriu, 2 (doi) sportivi născuți (1992-1995)

Notă

Obligatoriu, unul dintre cei 2 sportivi trebuie să fie prezent în teren pe toată durata jocului. Timpul de joc poate fi cumulat.

c.-facultativ, maximum 2 ( doi ) sportivi cu dublă legitimare născuţi 1996, 1997, 1998 sau 1999, cu condiţia îndeplinirii cerinţei obligtorii de la pct a.”

Modificarea s-a făcut după începerea sezonului, înaintea startului stipularea având în vedere generațiile 1993-1996 în cazul obligativității pentru 2 jucători. Iar cum ”Poli II” e axată pe rodarea mai tinerilor handbaliști, s-a conformat întocmai și la Baia Mare, fără însă a ști că FRH își înlăturase greșeala de tehnoredactare, în tăcere, fără a anunța. Dublă greșeală federală.

Rămâne însă hilară prevederea ce ține de obligativitatea în cazul celor 2 sportivi din anumite generații să fie prezenți cumulat pe toată durata jocului, ceea ce-l pune pe antrenor în situația să stea eventual cu un cronometru în mână, sau să aibă un ajutor special pentru această monitorizare, asta dacă e să efectueze mai multe înlocuiri.

Așa încât, întrebăm… De ce atâtea prevederi și cramponări!? Nu sunt suficiente toate acele criterii de talie în sistemul juvenil!?

FRH a cam luat-o razna cu regulamentele sale, în ton cu rezultatele rostogolite la vale, minus excepția din Macedonia, care confirmă regula, așa încât ”scandalul ecusoanelor” nici n-a mai mirat.

Iar pentru a fi malițioși, notăm că prevederile de mai sus sunt întocmai publicării lor pe portalul www.frh.ro, adică împănate cu greșeli, Sporttim doar adăugând diacriticele, din respect pentru limba română, tot mai alterată în forma sa scrisă prin asemenea grave omisiuni. Dar e normal ca o nație care își pierde busola și identitatea, anglo-americanizându-se, să renunțe mai peste tot la â și î, că doar cool ne șade bine.

* Rezultatele ultimei etape în Divizia A Seria B, ierarhia după 7 runde și programul etapei viitoare, pe coloana dreaptă a secțiunii Handbal. Noua echipă a Reșiței, CS HC Adrian Petrea, este unica garnitură a seriei vestice cu punctaj maxim după 7 ore de joc, și CS ”U” Cluj fiind momentan neînvinsă.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: