Deși cu absențe, Poli de la 22-27 în minutul 51 la 31-29 cu Olympiacos în manșa I

Deși cu într-atâtea indisponibilități încât nici n-a putut completa la număr convocatorul foii de joc, 15 componenți incluzând 3 portari, SCM Politehnica a probat în această seară și la revenirea după aproape 3 ani în cupele europene caracteristica-i putere de luptă ce n-a făcut-o să cedeze aproape niciodată, încheind în forță un meci în care a condus numai cu 4-3 și 7-5, recuperare a unui dezavantaj de 5 goluri consemnat de trei ori între minutele 41 și 51.

Veteranul pivot Irimescu readucea după jumătate de oră egalarea, cu al 6-lea său gol strict după pauză, 29-29 în minutul 58

Veteranul pivot Irimescu readucea egalarea după jumătate de oră cu al 6-lea său gol în partea a doua, 29-29 în minutul 58 / foto GG Production

Susținuți de cei peste o mie de spectatori, alb-violeții n-au mai primit gol în ultimele aproape 4 minute, în care au înscris în schimb de patru ori, egalând în sfârșit după o jumătate de oră și plusând apoi în ultimul minut și jumătate: 31-29 (14-15) în manșa I din turul 2 preliminar al Cupei EHF cu Olympiacos SFP. Campionii Greciei vor găzdui sâmbătă returul pentru intrarea în 16-imile de finală dinaintea fazei grupelor.    

Destul de mult a mai așteptat din nou handbalul timișorean o revedere cu scena cupelor europene, nu într-atât de mult precum în urmă cu 3 ani, când ”Poli” punea punct unei absențe de aproape un deceniu din arena internațională oficială, dar suficient pentru a capta interesul și stârni imaginația amatorilor jocului cu mingea mică. Iar aportul unui public cu mult mai numeros decât în nota obișnuită în tribuna sălii ”Constantin Jude” a contat în revirimentul din repriza secundă, susținerea ”violeților” fiind cu atât mai binevenită cu cât timișorenii s-au confruntat în pregătirea partidei cu semnificative probleme de lot.

Abia a așteptat SCM Politehnica reintrarea în preajma semicercului continental, de fapt încă de la ora adjudecării pe Milcov a trofeului Cupei României, în luna martie, dar revenirea în preliminariile Cupei EHF a prins-o tocmai la ceas de ananghie, cu accidentări în efectiv, o poziție abia ușor ameliorată în jumătatea inferioară a ierarhiei Ligii Naționale după doar primul succes în 6 etape, semnat miercuri la limită, dar și vulnerabilități de ordin financiar, resimțite din plin în ultimele luni fără plăți. 

Ce-i drept, achitarea săptămâna aceasta a două salarii a mai îndulcit amarul, însă problema banilor ieșea oricum din ecuație la ora unei reprezentări internaționale a Politehnicii, handbaliștii fiind dispuși să strângă din dinți indiferent de circumstanțe dar pentru onoarea lor și blazonul clubului, unul cu mare tradiție și variate trasee europene.

Cel din urmă cu trei toamne a fost chiar frumos, parcurgând toate cele 3 faze preliminare ale calificărilor spre grupele Cupei EHF, așadar cu un start deja din septembrie, împănat cu 5 succese pe linie, inclusiv în deplasările în Estonia și Norvegia, pentru a nu mai pomeni tripleta triumfătoare din sala ”Constantin Jude”. A fost suficientă ce-i drept o unică înfrângere, la ultimul hop înaintea fazei grupelor, în returul din Slovenia al fazei a III-a, pentru ca poliștii să nu aibă parte de tumultul primăverii europene, însă senzația că se poate n-a fost doar o simplă impresie.

Implicit, tot sub timona aceluiași Pero Milosevic, alb-violeții s-au scuturat acum la vestiar de toate dificultățile la prima vedere implacabile, minusuri în lot, cont și în clasamentul intern, și au căutat să viseze din nou. Grecii i-au adus destul de rapid cu picioarele pe pământ, Arapakopoulos după 3 minute și 25 de secunde, și tot el în minutul 6, 0-2, însă timișorenii au exersat de atâtea ori cu succes partitura revenirii în joc, a curselor de urmărire cu final fericit. 

Conturat în partida de la ora 18, victorie smulsă la potou dar dătătoare de speranțe, în ciuda avantajului terenului propriu pentru campioana Greciei în returul de sâmbătă. În tot cazul, ”Poli” călătorește la adăpostul a două goluri, pe când cealaltă trupă din Liga Zimbrilor în aceeași fază a întrecerii din EHF Cup, AHC Dobrogea Sud, cu un deficit de două goluri, constănțenii cedând acasă cu 22-24 (9-12) ungurilor de la Csurgoi KK, și cu mențiunea că SL Benfica și Talent MAT Plzen s-au calificat deja în turul 3, în care își așteaptă startul în noua ediție alte 16 grupări mai tari. 

Olympiacos SFP a fost cel mai adesea în avantaj pe tabela de marcaj, preluându-l de nu mai puțin de 9 ori în repriza I, în care a mai condus cu două goluri și în minutele dinaintea pauzei, cu 10-12 și 12-14, pe când ”Poli” mai ales a izbutit s-o egaleze, de opt ori în primele 30 de minute, la timonă fiind strict pentru 80 de secunde în primele nici zece minute și încă o dată cu 7-5, desprindere anihilată de vizitatori în nici două minute.  

Precum în debutul jocului, elenii au înscris și primele două goluri ale părții secunde, dar mult mai rapid, 14-17, ba chiar încă unul, atingând în premieră un avantaj de 5 goluri în minutul 41: 17-22. La care au revenit, 20-25 și chiar și cu nici zece minute înainte de final, 22-27. 

Ceea ce părea o misiune imposibilă, a fost transpusă în fapte, grecii ratând vizionările unor notabile revirimente poliste pe scena Ligii Zimbrilor. Timișorenii au crezut în ei și recuperat pas cu pas, egalând prin veteranul pivot Irimescu cu nici două minute și jumătate înainte de final, 29-29. Era pentru prima oară când bănățenii își ajungeau oaspeții din urmă după același antepenultim minut al reprizei, dar din partea întâi…

Pe val, ”Poli” a exploatat căderea campionilor Greciei și a mai punctat și prin căpitanul Cristian Fenici, 30-29 cu un minut și 22 de secunde înaintea ultimei sirene, cireașa pe tort punând-o din aruncare de la 7 metri golgheterul partidei, Filip Marjanovic, semnatar și al celui de-al zecelea gol personal, cu 12 secunde rămase de jucat… 31-29.

Paradoxal, ca și învinsă cu nici zece minute înaintea finishului, SCM Politehnica își poate permite fie și o înfrângere la limită în returul în deplasare, suficient pentru a merge mai departe prin prisma scorului general al celor două manșe. Iar timișorenii se vor alinia în peninsulă și cu jucători astăzi indisponibili, dar și cu ascendentul moral al revenirii pe final…

Pero Milosevic a avut teribile bătăi de cap dat fiind absențele lui Dragas, Sadoveac, Păiuș sau Pribanic, pentru a nu-l mai pune la socoteală pe titularul din poartă în sezonul trecut, Tcaciuc, cu toții jucători cu mare experiență, ideali unor asemenea ocazii, dar muntenegreanul a gestionat extrem de eficient personalul avut la dispoziție, croind încă un reviriment la un moment dat tot mai greu de crezut. Cu tot cu aportul portarului, Ludovic Varo reamintind prin cele peste 20 de intervenții ale sale că în mai 2018 punea umărul la desprinderea Potaissei Turda spre câștigarea finalei Challenge Cup, 33-22 în manșa I acasă tot cu eleni din zonă, AEK Atena. 

Para mai întâi în fața aceluiași Arapakopoulos, tocmai după ce ”Poli” prelua în premieră conducerea, 4-3 prin Vuk Milosevic, precedat pe lista marcatorilor ”violeți” de Fenici, care îl înscria pe primul al gazdelor, respectiv Marjanovic și pivotul Baican, autori ai primelor egalări, ambele pe fondul eliminării temporare a lui Kandylas, din trupa vizitatoare.

Baican mai egala și în minutul 13 iar o a doua răsturnare era semnată tot de Vuk Milosevic, peste 40 de secunde, 6-5, același muntenegrean izbutind și ”dubla” peste încă un minut: 7-5. Marcator apoi eliminat, superioritate de care elenii au profitat la sânge, cu trei goluri, toate prin principalul lor aruncător, Dimitrios Tziras, prima, din 7 metri… 7-8. 

Răsturnare semnificativă și durabilă, însă nu tocmai chiar până la capăt…

Pe moment, Baican egala din nou și la opt, pivot bine angajat, iar ”Poli” se ținea apoi scai de pe extreme, mai întâi prin Câmpan, apoi prin Filip Marjanovic, 10-10 în minutul 22 din 7 metri. Încă o trimitere pe bancă a lui Vuk Milosevic, la care a contat intervenția lui Varo în fața lui Karvatski, jucător din Belarus în lotul roșu-albilor lui Charalambos Prodromidis, fără a mai avea însă reacție la aruncările lui Sanikis și același Tziras.

Pero Milosevic a solicitat timeout și în nici un minut fiul Vuk și Filip Marjanovic au restabilit egalitatea, 12-12. Antrenorul lui Olympiacos îl imita imediat, cu beneficii, Arapakopoulos semnând ”dubla”, dar cum meciul curgea sub semnul echilibrului, Baican și același Marjanovic au adus și a opta egalare polistă în prima parte: 14-14. Avea să fie însă și ultima pentru o bună bucată de vreme…

Oboseala se făcea resimțită, secundele dinaintea pauzei aduceau multe. Eliminarea lui Toniazzo, dar și aruncările de la 7 metri ratate de Marjanovic, prima, apărată de Tsilimparis. Iar Mallios stabilea scorul primei părți, 14-15, cu 26 de secunde înaintea sirenei.

Surprinzător, deși în superioritate numerică la startul reprizei a II-a, ”Poli” n-a evitat nici acum încasarea primului gol, autor tot Mallios, smulgând și eliminarea lui Șomlea. De care a profitat apoi Arapakopoulos, tot el plusând pe superioritatea numerică a vizitatorilor… 14-18. 

Urmau parade de ambele părți dar și o înjumătățire a handicapului, 17-19 prin Marjanovic în minutul 36, un altul dintre străinii elenilor, turcul Tinkir, replicând peste nici o jumătate de minut. La care și croatul Matija Skipic și-a intrat în mână în poarta roșu-albilor, dând aripi lui Tsilis și Toniazzo, cu golurile de 17-22, în minutul 41.

Ecuație tot mai complicată pentru Pero Milosevic, care solicita timp de odihnă și apela la veteranul Irimescu, în elementul său în a hărțui defensiva elenă, străpunsă de pivot: 18-22. La care Varo închidea poarta iar Arapakopoulos era eliminat, doar că Tziras își reintra eficient în atribuții… 20-25 în minutul 48. Se părea că poliștilor le scăpase într-adevăr meciul din mână.  

Impresie lăsată și de următoarele 3 minute, cu toate că experimentații Irimescu și Fenici marcau din nou. Liapis menținea însă avantajul, 22-27 în minutul 51.

Și totuși, cine n-are bătrâni, să-și cumpere. Angajarea pivotului a dat roade, Irimescu dând tonul revirimentului peste nici o jumătate de minut, 23-27, iar pivoții Politehnicii aveau de fapt să strângă zece goluri laolaltă, cât extrema Marjanovic. A fost trimis din nou și Sanikis pe margine iar Tsilis a ratat, în schimb Marjanovic a punctat de încă două ori, completat de același Ghiță Irimescu, ceea ce a comprimat diferența.

26-28 la care tehnicianul elenilor a solicitat timeout, contraproductiv, marcator fiind tot ”vulpoiul” Irimescu, armă secretă de criză a părții secunde. La 27-28 orice era din nou posibil, iar chiar dacă Tsilis a marcat, și Michailidis a fost eliminat temporar, cu 3 minute și 20 de secunde înaintea finalului. Marjanovic a transformat aruncarea de la 7 metri și nici un minut nu mai trecea până la conturarea miracolului, 29-29 prin același Irimescu, după ce aruncarea lui Tziras era apărată.

Însuflețită de fericita întorsătură, rod al crezului până la capăt, ”Poli” a preluat conducerea peste un minut tocmai prin căpitan, la care Prodromidis a solicitat timeout, însă cursul jocului o luase deja pe un alt făgaș, oaspeții pierzându-se cu firea și sub presiunea publicului. Posesie adjudecată de ”violeți”, care au ticluit asaltul final și într-un timeout, cu 32 de secunde rămase de jucat, și util folosite. Marjanovic nu mai rata de la 7 metri precum în buza pauzei, ci stabilea scorul final în ultimele 12 secunde, 31-29.

O răsturnare cu multă risipă de energie, cu suflet dar și cu cap, la potou. Iar Filip Marjanovic a devenit astfel și golgheter al manșei I, cu 10 goluri, dintre care 6 după pauză respectiv 3 din 5 aruncări de la 7 metri, alte 3 fiind izbutite de pe extremă iar patru prin infiltrări. L-a completat pivotul Ghiță Irimescu, cu 6 reușite strict după pauză, Vuk Milosevic înscriind de 5 ori, de 4 ori în repriza I, iar pivotul Baican 4 goluri, toate în prima parte. Au mai marcat Fenici, 3 goluri (1+2), Câmpan două goluri (1+1) iar interul Șomlea unul după pauză, cu mențiunea că gazdele au mai contat și pe câteva intervenții ale iranianului Babasafari plus pe Năstăsie pe extremă, pe bancă mai fiind Trif, Neamțu și tânărul portar Rusu. 

Principali marcatori ai învinșilor, Tziras cu 8 goluri, dintre care 6 până la pauză, inclusiv din unica lor aruncare de la 7 metri, respectiv Arapakopoulos cu 7. Tsilis a înscris 4 goluri, Toniazzo și Mallios câte 3 iar Sanikis, Liapis, turcul Tinkir și Karvatski, din Belarus, câte unul fiecare.

Arbitrii lituanieni au acordat timișorenilor 5 aruncări de la 7 metri, trei fiind transformate, iar oaspeților una, la capitolul eliminări temporare ”Poli” alegându-se cu 3 iar grecii cu 5. 

Luni începe în campionatul intern etapa a VII-a, jocul CSM Vaslui – SCM Politehnica fiind amânat pentru duminică 20 octombrie, astfel încât ”violeții” să pregătească strict returul din Grecia. Abia apoi, ieșirea joia viitoare la CSM București, învinsă vineri la Buzău. Rezultatele rundei a VI-a în prima ligă, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă, inclusiv cu ultimele scoruri din Seria D în Divizia A.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: