Desprinsă şi la 9 goluri, Universitatea bate cu avansul de 5 de la pauză

Florina Biro, excelând în primul sfert de oră, şi Alina Crapciu-Cioriciu au marcat câte 7 goluri pentru HCM Universitatea Timişoara în ultimul joc pe teren propriu din acest an, disputat sâmbătă dimineaţă în sala Constantin Jude, elevele profesorului Tiberiu Puta învingând CSM Sebeş cu 36-31, la o diferenţă de scor înregistrată şi la pauză: 18-13.

„Am căutat să îmbunătăţim sistemul defensiv, să creăm presiune în jocul de apărare, să preîntâmpinăm pasarea mingii de către adversare, acestea au fost aspectele pe care am marşat astăzi”, a spus antrenorul Puta, apreciind că atingerea unui potenţial de 80-85% din jocul defensiv şi miercuri, la Bistriţa, în ultima etapă, ar putea genera un rezultat bun la căderea cortinei în liga secundă feminină.

HCM Universitatea reconstruieşte din mers, după ce aproape 10 jucătoare evoluând la echipă în ultimele 4-5 sezoane au fost înlocuite la startul acestui campionat cu studente în primii ani, primordială fiind „modelarea grupului de jucătoare şi a relaţiilor de joc, să ajungă să ştie când şi unde să alerge”, după cum explică Puta, o misiune deloc uşoară ţinând cont de întărirea loturilor adversarelor din serie în perioada precompetiţională.

„E bine măcar că menţinem această echipă, ţinând cont de tradiţia handbalului feminin în Timişoara, în condiţiile în care suportul financiar şi logistic al echipei este insuficient pentru marea performanţă”. Ca o menţiune, numărul spectatorilor a fost foarte redus, cel mult de ordinul zecilor, absorbiţi mai ales din lumea handbalului local, în condiţiile în care intrarea la sală este liberă. Păcat că interesul vizavi de această echipă este aproape inexistent, dacă este să specificăm şi faptul că, purtând pe tricouri înscrisul Consiliul Local, Handbal Club Municipal Universitatea Timişoara reprezintă nu doar centrul nostru universitar la nivel de senioare în handbalul feminin românesc, ci, într-un fel, şi oraşul în sine…

Edificator în ceea ce priveşte apartenenţa lotului de cadrul universitar este faptul că jucătoarele sunt fie la Master, fie unele chiar boboace pe băncile facultăţii, „fiind selecţionate dintre cele mai bune junioare ale LPS Banatul şi tinere care prin admitere la facultate pe latura sportivă doresc ulterior să continue activitatea didactică în cadrul Universităţii”. De fapt, vreo 4-5 foste junioare la LPS Banatul s-au regăsit în echipa de sâmbătă. Astfel, Oana Ianu, numărul 2, este în anul I la Master, la educaţie fizică şi sport, Florina Biro este în anul 3, Daniela Dinga în anul I de facultate la Sport, la fel ca şi Andreea Manea şi Adriana Ghilea, portăriţa de rezervă Karin Klein este în anul I la ISE, iar Lăcrămioara Negrea şi Cristina Râpa, portar titular, în anul I la educaţie fizică şi sport, plus la ISE în cazul Cristinei. Alexandra Cobzariu este şi ea în anul I la Sport iar Gabriela Curtuiuş, în anul doi la Drept. Cu alte cuvinte, Universitatea nu este doar cu numele.

Atât interul stânga Curtuiuş cât şi extrema stângă Cobzariu au fost utilizate pe finalul jocului de sâmbătă, greul fiind dus de experimentatele Angela Roman-Picu, mamă a doi copii şi profesoară de educaţie fizică şi sport, care la 35 ani a ajutat cu încă 5 goluri în dauna Sebeşului, Alina Crapciu-Cioriciu, la rândul ei profesoară de sport, revenită pe parchet după ce a devenit mamă, şi Ormela Cluci, kinetoterapeută şi profesoară de sport la Casa Speranţei, îngrijind pacienţi cu deficienţe motorii.

Adriana Ghilea, un centru în vârstă de 18 ani, executantă a aruncărilor de la 7 metri pentru universitare, se anunţă de perspectivă, sâmbătă punctând de 6 ori dar trecându-şi în cont şi două eliminări temporare.

Puta le-a aliniat la start pe 16. Râpa – 6. Pester, 11. Roman, 4. Crapciu, 8. Ghilea, 3. Biro, 2. Ianu, debutul aparţinând sebeşencelor lui Weber, care s-au desprins la 0-3. Florina Biro a egalat, 3-3 în minutul 6, tot ea înscriind şi pentru 6-3, în minutul 10, desprindere care s-a dovedit decisivă, „într-un joc la prima vedere uşor”, după cum a spus Tiberiu Puta.

După ce atât Ghilea cât şi Cluci au ratat de la 7 metri, Cristina Râpa a apărat şi ea un prim 7 metri pentru timişorence, la 9-7, aceeaşi Ghilea spărgând apoi gheaţa din aruncare de pedeapsă cu un lob pentru 10-7. Deşi nesigură pe flancul drept al apărării, Timişoara a exploatat câteva recuperări, punctând pe contraatac pentru 18-13 la pauză.

Spre deosebire de debutul jocului, Universitatea a început repriza secundă cu 6 goluri în 4 minute şi jumătate, conducând cu 24-15, diferenţă care avea să fie reatinsă, 32-23, după un alt 7 metri apărat de Râpa şi câteva acţiuni mai cursive, cu angajarea pivotului, pe semicerc. Deconcentrarea pe final a deschis sebeşencelor calea spre câteva goluri uşoare, în special prin extrema stângă Oha, cu 8 reuşite.

Au marcat Biro şi Crapciu câte 7 goluri, Ghilea 6, Roman 5, Ianu, Pester şi Cluci câte 3, Dinga şi Negrea câte unul pentru Universitatea, respectiv Chirilă 11, Tecariu 10, Oha 8 şi Pătruţiu unul, de la CSM Sebeş.

Meciul a avut loc de la ora 10, şi nu 11, conform regulii generale, pentru eliberarea sălii în vederea galei de box, dar următoarele două partide de campionat sunt deplasări pentru echipierele lui Tiberiu Puta, miercuri la Bistriţa şi în 16 ianuarie, la reluarea sezonului, la Târgu Mureş, joc pentru care pregătirile vor demara în data de 4.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Desprinsă şi la 9 goluri, Universitatea bate cu avansul de 5 de la pauză

  1. Great information! I’ve been looking for something like this for a while now. Thanks!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ unu = 9

 


Ultimele articole din categoria Handbal: