Din nou învinsă acasă, România e eliminată clar înainte de termen

Selecționata de seniori a handbalului masculin românesc a eșuat în încă o campanie de calificare, de astă dată la turneul final al Campionatului European ce va avea loc la începutul anului viitor, pierzând joi seară și a doua din cele 3 partide avute acasă în grupa patrulater a celei de-a doua fază a preliminariilor, 19-24 (12-11) cu Portugalia, eșec ce i-a lăsat pe ”tricolori” cu cel mai mic punctaj dintre ocupantele locurilor 3 în cele opt serii. Timișoreanul Alexandru Șimicu a fost principal marcator al învinșilor, cu 6 goluri, dar România a înscris din nou prea puțin, aducând în memorie scorurile din Portugalia respectiv acasă cu Franța, 21-13 și 21-31, așa încât, cu o medie de nici 21 de reușite pe meci – cea mai scăzută din grupă, este ieșită din cursă chiar și înaintea deplasării de duminică în Franța.

O singură victorie în 5 apariții, și aceea acasă cu codașa Lituania, a izbutit România în Grupa 6 a fazei secunde în curs din preliminariile turneului final EHF Euro 2020, ediție a competiției cu cel mai permisiv criteriu de calificare din istoria întrecerii, însă reprezentanta federației de profil n-a profitat nici în cazul acestei ”politici a porților deschise”, din contră, dovedind și în repriza secundă a partidei de la București cu lusitanii că înfrângerea tur din Portugalia, din etapa I, n-a fost pură întâmplare. 

Pierzând rapid teren în cursa pentru calificarea la turneul final, FRH a schimbat macazul din mers în cursul acestei faze preliminare, prin întinerirea efectivului, modalitate de pregătire a terenului în perspectiva viitoarei campanii de calificare, însă slăbiciunile sistemice ale handbalului intern n-au putut fi estompate în fața unor oponente mai valoroase precum Portugalia și Franța. Greu de înghițit și ca și inacceptabil, România a marcat tur-retur numai 32 de goluri în partidele cu Portugalia, în medie 16 pe meci, ceea ce spune totul în privința duelului presupus inițial pentru locul 2 în grupă. 

”Tricolorii” au fost depășiți joi seară în aceeași sală ”Dinamo” în care și campioana României pierdea anul acesta calificarea în optimile EHF Velux Champions League tot în compania unei formații portugheze, Sporting CP, și naționala de seniori căzând tot spre mijlocul reprizei a II-a, când vizitatorii au preluat în premieră conducerea, cu 14-15, după ce la un moment dat au fost conduși și cu 4 goluri diferență, vișiniu-verzii desprinzându-se apoi decisiv la 17-22, avantaj conservat.

Portugalia s-a calificat astfel pentru a șasea oară la turneul final continental, la prima participare după cea din 2006, braț la braț cu tripla câștigătoare Franța, ultima oară în 2014, România devenind deja de pomină în privința ratărilor în lanț a prezenței la ”Euro”. Efect al viziunilor după ureche și strategiei falimentare când vine vorba printre altele și despre menținerea unui echilibru între numărul permisiv al importurilor de jucători străini de către cluburile din Liga Zimbrilor și importanța conferită dezvoltării propriilor pepiniere. 

Pentru conformitate, alți 8 ”tricolori” au înscris în înfrângerea de joi seară, Rață de 4 ori, Grigoraș și Rotaru câte două goluri iar timișeanul Buzle, Bujor, Căbuț, Fotache și Thalmaier câte un gol fiecare, tot 9 marcatori având și Portugalia, în frunte cu Portela – autor a 7 goluri, Branquinho cu 4 și Brito Duarte, de 3 ori.

Cel mai bun punctaj înaintea celei de șasea și ultima etapă în faza a II-a a preliminariilor îl deține, Germania, cel maxim, 10 puncte, neînvinse în fruntea altor serii patrulater fiind Croația și Ungaria, cu câte 9 puncte, pe când lideri precum Cehia, Danemarca, Franța și Slovenia dețin câte 8 puncte din zece posibile.

Momentan, pe locul 2 în grupe după 5 runde sunt Israel, Elveția, Islanda – în urma Macedoniei de Nord, Letonia, Belarus, Portugalia, Rusia și Ucraina, așadar cu jumătate dintre naționale din fostul spațiu sovietic. Iar pe locul 3, cu 6 puncte, Bosnia și Herțegovina, pe când Muntenegru deține 5 puncte, în vreme ce Serbia, Turcia, Olanda și Italia câte patru. Mai puține are Polonia, trei în Grupa 1, iar cele mai puține, România, numai două.

Cu alte cuvinte, ținând cont și de faptul că trei reprezentative sunt calificate din oficiu în calitate de țări gazdă, și anume Austria, Norvegia și Suedia, se poate constata că România ar fi pe poziția a 27-a într-o ierarhie continentală la zi a selecționatelor naționale de seniori, conform clasamentelor din preliminarii. Alte comentarii ar fi absolut de prisos iar în acest context opinii cum că Liga Zimbrilor ar fi între cele mai puternice șase din Europa nu echivalează decât cu o îmbătare cu apă rece. Sau cu furtul propriei căciuli. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + trei =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: