Doboşi (Poli), pre-profesionism: „Nu e o legislaţie clară”

Ioan Silviu Doboşi, preşedinte al prim-divizionarei masculine CS U Politehnica Timişoara, s-a mai referit astăzi atît la schimbările în derulare pe semicercul autohton odată cu înfiinţarea Ligii Profesioniste de Handbal, for la care clubul alb-violet a aderat, avînd însă totodată o „perioadă de graţie de un an de zile să acopere cerinţele necesare”, cît şi la aspecte ţinînd de parteneriate în juniorat, marketing dar şi arbitraj.

„Susţin ideea profesionismului, ca atare şi clubul nostru a aderat la Liga Profesionistă de Handbal, ce cuprinde acum toate prim-divizionarele din Liga Naţională masculină şi feminină, şi se doreşte o implicare tot mai mare a acestor grupări. Desigur, grupul cluburilor se poate constitui într-un grup de iniţiativă legislativă, pentru că nu există momentan o legislaţie clară în această privinţă, iar majoritatea cluburilor din prima Ligă Naţională sunt încă susţinute de Consiliile Locale şi Consiliile Judeţene”, a spus Doboşi.

Preşedintele alb-violet a explicat că CS U Politehnica pătrunde aşadar într-o perioadă de tranziţie, de la o structură susţinută şi din fonduri ministeriale spre o alta cu tente profesioniste, al cărei cadru însă este încă neclar în lipsa unei legislaţii specifice, dar a subliniat că gruparea de pe Bega nu se poate totuşi detaşa de tradiţia sa de decenii, pe care s-a consolidat, şi anume aceea de formaţie legată de Politehnica: „Plus este foarte importantă tradiţia perpetuată la clubul nostru iar Politehnica vrea să aibă continuitate şi pe mai departe în susţinerea sportului”.

În aceste condiţii, exact aşa cum a şi întrebat retoric în cadrul conferinţei de presă, <Cum ar trebui să acţionăm?>, Doboşi a explicat că „este nevoie de o susţinere legislativă în Parlament, pentru că nu există o legislaţie clară în privinţa profesionismului. În nomenclatorul de meserii există şi cea de jucător profesionist de handbal dar trebuie să existe şi un cadru legal. Există cîteva cerinţe din partea Ligii Profesioniste de Handbal precum şi un termen de graţie de un an de zile acordat cluburilor pentru a se acoperi aceste cerinţe, desigur, cu condiţia să existe o iniţiativă legislativă, deoarece Politehnica şi alte cîteva grupări din Liga Naţională, care au aderat la LPH, şi anume cele din Cluj Napoca, Bacău şi Suceava, sunt universitare şi au drept componentă importantă finanţarea de la Minister. O cerinţă este cea de mono-secţie, o alta este să ai 7 jucători angajaţi cu statut profesionist.”

Doboşi a subliniat însă că alb-violeţii Timişoarei n-au putut fi de acord cu cerinţa constituirii ca mono-secţie şi că nu se pot disocia de spiritul prin tradiţie universitar al clubului de pe Bega. Aşadar, aşa cum relevă şi componenta „CS U” din denumirea prim-divizionarei, poliştii continuă momentan întocmai ca secţie de handbal masculin sub cupola Clubului Sportiv Universitatea, al cărui preşedinte este Mircea Chiş, aflat în pragul pensionării, în vreme ce Viorel Şerban, Rector al UPT, continuă ca preşedinte de onoare al secţiei poliste pe semicerc.

Întrebat dacă tranziţia spre un sistem de constituire în care prim-divizionarele Ligii Naţionale se reunesc de-acum în LPH va aduce cu sine şi o îmbunătăţire a manierei de arbitraj, căzută deseori sub lupa suspiciunii, Doboşi a mai relevat faptul că „s-a discutat la întrunirea LPH şi problema arbitrajului din prima ligă iar în acest sens va exista din partea Comisiei un reprezentant la Federaţia Română de Handbal. Desigur, ne dorim ca meciurile să se joace pe teren şi au existat în sezonul trecut puţine partide în care am fost frustraţi de arbitraje, dar cred că în mare măsură totul a depins de noi. În acelaşi timp însă n-aş vrea să se creadă că suntem naivi.” 

Iar de la arbitraje, la juniori, Ioan Silviu Doboşi anunţînd o colaborare cu Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, ca şi inexistentă pînă acum, mai ales în lumina cerinţei Ligii Profesioniste ca prim-divizionarele să înscrie în întrecerile juvenile şi garnituri ale juniorilor IV şi III, pentru creşterea bazei de selecţie. Alexandru Szabo a fost numit coordonator al pepinierei alb-violete, care în ultimele cîteva sezoane a constat în echipe la categoriile mici de vîrstă, cu înscrieri în întreceri de minihandbal, juniori IV respectiv III, urmînd a colabora cu ex-prim-divizionara Daniela Ianto, continuatoare astfel la club în rolul de instruire a juniorilor.

Totodată, Doboşi a mai punctat că „suntem într-o etapă în care vrem să definim foarte bine şi componenta de marketing a clubului nostru”, responsabilitatea aparţinîndu-i lui Alin Bîtea, şi a amintit despre promovarea valorilor handbalului masculin politehnist pentru insuflarea şi încurajarea sportului de masă, tot ca potenţială bază de selecţie în viitor.

Aşadar tranziţie, în care se tinde spre profesionism, spre o mai bună promovare a handbalului masculin în comunitatea locală, spre mutarea într-o nouă sală proprie, în continuare în construcţie, şi spre consolidarea structurilor juvenile. Unde, ca o remarcă, este neapărată nevoie de fapte şi nu doar de bune intenţii, în legătura CS U Politehnica – LPS Banatul rolul clubului cu echipă prim-divizionară trebuind să devină primordial şi nu doar unul pasiv, ba chiar static în ultimele sezoane, iar în ceea ce priveşte propria pepinieră alb-violetă fiind de dorit o mai mare susţinere, fără de care trupa de Ligă Naţională nici nu va avea măcar şansa să spere măcar la un an, doi, la un potenţial component tocmai din bătătura juvenilă polistă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + unu =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: