Echipă de minihandbal, retrasă de pe teren din repriza I. Marian Rică scoate fetițele Jimboliei din finala pe Timiș la junioare V

Moment jenant dar și foarte trist pentru sportul juvenil duminică după prânz pe suprafața de joc a Sălii ”Banu Sport”, în repriza I a finalei turneului județean cu caracter play-off de minihandbal rezervat fetelor din generațiile 2005/6 și mai mici. Arbitrajul, devenit o veritabilă obsesie bolnăvicioasă pe arenele românești ca percepție și preocupare a protagoniștilor întrecerii, a intrat într-atât de tare în colimatorul lui Marian Rică, de la HC Jimbolia, încât n-a mai ținut cont că era vorba despre un simplu joc al elevelor junioare V de 10-11 ani și mai mici, retrăgându-și fetele din teren și curmând spectacolul și evenimentul sportiv adresat generației de mâine. Sau cum să nu ne creștem viitorii sportivi…

Toate bune și frumoase, dat fiind că era vorba despre o reuniune a handbalului timișean la nivelul junioarelor V, cele mai mici din piramida juvenilă, ca o sărbătoare a sportului cu mingea mică la baza structurii sale, însă nu toate s-au și încheiat în aceeași notă, rămânând, din contră, într-o neplăcută suspensie. S-au aliniat duminică la ora 10 la startul fazei finale timișene pentru desemnarea calificatelor la euro-regiunea vestică junioarele V de la CS Diniășanca, îndrumate de profesorul Vlastimir Todorov, HC Jimbolia, cu Marian Rică la cârmă, AS Leu Giarmata, cu Doina Picu, AS Rapid Săcălaz în grija Daliborkăi Stoicov, fetițele Buziașului și gazda LPS Banatul Timișoara, cu Cosmin Zgîrdea pe bancă, iar tocmai spre încheierea turneului cu un total de 9 partide s-a produs… scurtcircuitul.

Marian Rică, pe mai multe planuri cu junioarele Jimboliei

Marian Rică

 

Nemulțumit de maniera de arbitraj și manifestându-și fățiș indispoziția, chiar dacă pe teren și pe băncile de rezervă erau eleve de 10-11 ani și mai mici, iar la fel și în asistență, Marian Rică a devenit vehement în contestarea unor decizii luate de cuplul feminin de arbitri desemnat pentru meciul final a fi din Arad și Sânnicolau Mare, partida ajungând să se întrerupă în minutul 10.

După parlamentări, se părea că lucrurile se vor fi calmat, reintrând în normal, dar doar până în minutul 12 a mai rezistat finala LPS Banatul – HC Jimbolia în fața urgiei stârnite de Marian Rică, de pe banca vizitatoarelor. Un simplu joc al junioarelor V, răpit practic prin nedisputarea următoarelor 18 minute ale sale din bagajul de învățare și acumulări al elevelor aflate pe prima treaptă a piramidei juvenile.

Discrepanța între decizia lipsită de tact și discernământ a conducătorului ”pepinierei” handbalistice jimboliene și conduita pe care ar fi trebuit să o manifeste în împrejurările unui turneu rezervat minihandbalului este cu atât mai evidentă cu cât trebuie menționat că la acest nivel al junioarelor V nici nu se ține evidența oficială a evoluției scorului, esența unor asemenea meciuri constând în inducerea plăcerii de a juca în rândul copiilor, libertatea în joc.

Retezată în acest caz de pe margine, ceea ce s-ar putea solda cu urmări pe adresa grupării jimboliene, dat fiind întocmirea unui raport pe seama situației ivite, expediat și la Federația Română de Handbal. Comisia de Disciplină a AJH Timiș își intră în rol și n-ar fi exclusă chiar declinarea dreptului de reprezentare de către HC Jimbolia a handbalului județean la următoarea fază, euro-regională a junioarelor V, deși ar fi păcat ca fetițele Jimboliei să aibă de suferit pentru ceea ce a fost de fapt o reușită a lor de a ajunge în finală, din moment ce vina aparține exclusiv lui Marian Rică, într-atât de pornit încât nu s-a putut restrânge nici în prezența diriguitorului Comisiei de Arbitraj din AJH Timiș, Marius Fîșcu, aflat la fața locului. Nimic nu l-a putut însă îndupleca pe antrenorul jimboliencelor, așa încât s-a purces la cronometrarea celor 3 minute stipulate conform regulamentului în urma părăsirii suprafeței de joc de către una dintre formații și s-a consemnat în raport.

Din păcate nu este însă un caz izolat și se mai poartă prin handbalul și în general prin sportul românesc ca nu toată atenția antrenorilor și profesorilor să se canalizeze pe îndrumarea copiilor și juniorilor, ci să se disipe în a judeca maniera de arbitraj, inclusiv cu asemenea abordări lipsite de tact și pedagogie, cu atât mai detrimentale în cazul celei mai mici ca vârstă categorii de junioare.

Ce să fi putut înțelege elevele Jimboliei din retragerea lor de pe teren de către propriul antrenor și oare ce mentalitate păguboasă, cu un ”dinte” sau de suspiciune ca percepție la adresa arbitrilor, s-ar putea sădi în sportivii de mâine prin asemenea exemple și comportamente negative?

Fără doar și poate, arbitrajele sunt mult perfectibile, pot și lăsa de dorit și sunt la un stadiu inferior aspirațiilor, necesarului și tradiției semicercului timișean, dar în acest caz altele erau prioritățile și ideea principală a unui turneu adresat elevelor de școală primară și gimnaziu.

Păcat așadar de turneul în sine, care s-a derulat în bune condiții începând de la ora 10 și se afla în a patra și ultima sa oră de jocuri, disputate pe suprafețe de teren de 20 pe 16 metri, la porți de 1,6 pe 2 metri, în echipe de 4 plus 1. La primii pași ai handbalului, ”mini”, stopați duminică de antrenorul uneia dintre finaliste, deja calificată conform rezultatelor din teren, dar al cărei statut în raport cu faza următoare a concursului poate fi periclitat prin atitudinea conducătorului.

Înainte de a ne manifesta nemulțumirile în fața unor copii sportivi, mai întâi să cugetăm ce fel de exemplu le oferim, mai ales că era vorba despre un turneu de fete din 2005-2006 și chiar mai mici…

Care inițial au jucat în două grupe a câte 3 echipe, meciurile fiind de două reprize a câte 15 minute, în urma cărora ierarhia uneia dintre serii a fost 1. LPS Banatul, 2. Diniășanca, 3. Buziaș, iar cealaltă: 1. HC Jimbolia, 2. AS Leu Giarmata, 3. AS Rapid Săcălaz.

Mai apoi, s-a trecut la partidele de clasament, pentru locul 3 junioarele Diniășancăi trecând de cele din Giarmata iar pentru prima poziție LPS Banatul conducând detașat la ora întreruperii finalei cu HC Jimbolia.

Ar trebui să ne canalizăm toate energiile pentru a-i învăța cât mai bine handbalul și conduita sportivă pe cei aflați la primii pași pe terenuri, și nu să-i inducem încă de la o vârstă fragedă în atmosfera și așa destul de alterată a arenelor carpatine, alterată inclusiv de acest reflex nepotrivit de a lua mult prea mult în seamă maniera de arbitraj, fie și oricât de eronată ar putea fi. Iar la nivelul minihandbalului este chiar ridicol să pui accent pe acest element auxiliar, când tot ceea ce ar trebui de fapt să conteze se leagă de bucuria copiilor de a juca…

Faza următoare se va derula pe 23-24 aprilie, cel mai probabil tot la Timișoara, cu participarea formațiilor viitatoare din Vulcan, Petroșani și Reșița, precum și a primelor 4 clasate pe județul Timiș, în ordinea LPS Banatul, HC Jimbolia, AS Diniășanca și AS Leu Giarmata.

În week-end-ul viitor urmează un turneu zonal al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar pentru handbaliste de gimnaziu, cu elevele Adrianei Bota implicate, dar și un turneu semifinal național sub egida FRH – faza 1, adresat junioarelor 2 și găzduit în Sala Victoria din Buziaș de vineri până duminică, între cele 4 garnituri calificate aflându-se și LPS Banatul, cu Florica Gallovits pe bancă.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: