Efect indirect al importurilor: Lituania – România 24-23. Alte calificări în pioneze

Reprezentativa masculină de seniori a handbalului românesc a sucombat în această după-amiază în deplasare, în revanșa cu balticii de la startul returului în seria patrulater a preliminariilor Campionatului European de la începutul anului viitor, fără a rezista așadar până la capăt în ”dubla” într-un interval scurt de timp, joi – duminică, de la mijlocul fazei secunde a calificărilor.

În consecință, pierzând cu 24-23 (12-11) în Lituania, ”tricolorii” și-au avariat și mai mult șansele de calificare la EHF Euro 2020, în ciuda faptului că, dat fiind mărirea în premieră la 24 de selecționate a numărului de participante la turneul final, sistemul de accedere în competiția de peste nici un an este mai permisiv ca niciodată. Mai precis, chiar și cinci ocupante ale locurilor 3 în grupe la finele celor 6 etape, cu cel mai bun punctaj dintre cele 8 naționale de pe poziția a treia, au biletele asigurate pentru întrecerea din Austria și țări scandinave, însă România a acumulat momentan numai două puncte din 4 runde, mai având de jucat în iunie acasă cu Portugalia și în Franța, fruntașe care se confruntă în această după-amiază în Hexagon.

Și nu este exclus ca ”tricolorii” să fie din nou depășiți de lusitani și francezi și în returul de la finele primăverii, situație în care cele numai două puncte s-ar putea dovedi a fi insuficiente.

Astăzi, românii au abordat runda a IV-a în Lituania după victoriosul 28-23 administrat joi balticilor, care însă s-au revanșat la limită, surpriză și nu prea, sugerând că strategia favorabilă principalelor cluburi din Liga Zimbrilor de a-și garnisi anual loturile cu handbaliști de peste hotare are un efect de bumerang asupra numărului meciurilor în mână ale autohtonilor și gradului de competitivitate al acestora la ora unor confruntări elocvente, cauzalitatea fiind ce-i drept de o mai mare complexitate.

Ceea ce a fost din nou dezvăluit în toamna lui 2018, și la startul actualei faze secunde a preliminariilor Campionatului European, Portugalia – România 21-13 și România – Franța 21-31. Se estima totuși că ”tricolorii” ar putea dispune tur-retur de baltici la această oră a începerii fazei play-off în elita Ligii Naționale interne, însă iată că n-au avut forța de a se impune și în deplasare, acolo unde Portugalia învingea la limită în octombrie, cu 23-24.

A fost în schimb 24-23, tot Demis Grigoraș fiind principal marcator al României, pe o listă mai scurtă a autorilor de goluri decât cea a lituanienilor, așa cum se întâmpla și joi în Dâmbovița. Csog l-a secondat cu 5 reușite, Rotaru și călărășeanul Gabriel Bujor, care miercuri va evolua cu AHC Dunărea în sala ”Constantin Jude” contra alb-violeților, cu câte 4 fiecare, Racoțea cu două goluri iar Szoke și Soare cu câte unul.

Cam la asta se rezumă momentan schimbul de generații, îndelungata tranziție către nicăieri părând momentan rătăcită în ceață. De urmărit totodată și returul la vârf din Franța, după ce Portugalia i-a depășit joi cu 33-27 pe cei din Hexagon.

E clar, România s-ar putea vedea nevoită să depindă de jocul rezultatelor din alte serii, dacă este să spere la strecurarea în turneul final de pe locul 3 în Grupa 6, însă alții par a strânge zestre mai însemnată, de exemplu prin prisma unicului patrulater care a completat deja în totalitate primele 4 runde din șase, și anume Grupa 8. În care danezii și ucrainienii au câte 6 puncte iar Muntenegru deja 3, pe locul 3, ex-iugoslavii fiind însă spulberați după pauză în revanșa de la Copenhaga a campionilor mondiali, 37-26, la pauză 14-11. Și oricum, o eventuală calificare doar ar pune capăt unei stânjenitoare așteptări cu anii în acest sens, dar n-ar ameliora minusurile în profunzimea lor… 

În paralel, un anumit modus operandi se derulează imperturbabil pe scena internă, melanjul între importurile sățioase numeric, dar nu neapărat și calitativ, și acel subțire ”ce vine din urmă” întreținând o stare de fapt care se reflectă în rezultatele externe ale ”tricolorilor” seniori. Barometrul este fidel, nu minte.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 7 =

 


Alte articole legate de acest subiect: