Fără a fi deloc condusă, Poli confirmă din plin calculele hârtiei și se detașează la 10 goluri de secund-divizionara CSM Sighișoara

Foarte mare favorită a patrulaterului de evitare a retrogradării din Liga Zimbrilor, SCM Politehnica a efectuat astăzi după-amiază primul pas pe drumul cel bun al menținerii în elita handbalului masculin și a dispus conform calculelor hârtiei de formația plecată cu șansa a patra în turneul stil campionat început astăzi pe teren neutru, la Ghimbav, fără ca ”violeții” să fie conduși de CSM Sighișoara: 36-27 (16-15).  

Este un fapt știut și dovedit, că decalajul valoric dintre Liga Națională de handbal masculin și eșalonul secund Divizia A este cât se poate de semnificativ, detrimental sănătății organice a jocului la semicerc din Carpați în profunzimea sa, ca efect nefast al politicilor FRH în bolta peste ani, iar în aceste condiții Politehnica doar a confirmat de o manieră detașată ceea ce era cât se poate de previzibil, și anume că se va impune de justețe și la scor în fața unei aspirante la promovare care încheia faza play-off a eșalonului secund pe locul 4.

Oricât de mult a greșit FRH prin a-și încălca propriul regulament de desfășurare al ediției 2021-2022 a Ligii Naționale masculine, prin amânarea și reprogramarea etapei finale din returul elitei cu doar două zile înaintea debutului acestui baraj în 4 de la Ghimbav, ceea ce i-a constrâns pe poliști să joace la Timișoara cu aspiranții la medalii din Constanța cu nici 48 de ore înaintea întâlnirii de astăzi cu CSM Sighișoara în județul Brașov, nimic n-a putut însă anihila decalajul valoric dintre un club consacrat în Liga Zimbrilor și unul care a navigat pe palierul limitat valoric al diviziei a doua. 

Pe scurt, valoarea și calitatea ”violeților” și-au arătat superioritatea de o manieră firească în special după pauză, iar poliștii ”au dat cu terenul în cap” secund-divizionarilor, rămași la un moment dat în urmă la 10 goluri diferență. 

Fără a știrbi absolut deloc din meritele bănățenilor, pentru cunoscătorii din fenomen era mai mult decât evident că SCM Politehnica se va impune categoric fie și în condițiile gafelor federale ținând de programările anapoda croite strâmb de Comisia de Competiții a FRH, și care au pus într-o postură neplăcută săptămâna aceasta prim-divizionarele din Timișoara și Bacău, ajunse la baraj de pe locurile 11 și 12 în Liga Zimbrilor.

O dovadă a handicapului valoric resimțit de trupele ligii secunde a fost conferită și în actuala ediție a Cupei României, în care numai 4 cluburi din Divizia A s-au strecurat în optimile de finală, și asta numai și numai pentru că în faza anterioară eliminau colege de eșalon tot din liga a doua, fiind însă depășite clar în cursa pentru sferturi, la cel puțin 6 goluri diferență, caz al celor din Făgăraș pe teren propriu, în vreme ce CSM Sighișoara a cedat de exemplu cu 32-45 celor de la Minaur, la Sighișoara, luna trecută.

”Poli” a trecut așadar cu bine de primul hop, cu 36-27 (16-15), dovedind că strategia de a lansa în bloc juniori din ”pepinieră” pe scena Ligii Zimbrilor în campionatul care tocmai s-a încheiat a meritat absolut toate eforturile și riscurile, minime în ceea ce privește eventualitatea unor complicații la acest baraj de retrogradare-promovare. 

Nu era chip ca alb-violeții să pornească cu stângul, și ba din contră, au marcat chiar primii, 2-0 prin veteranul Păiuș și ”mânzul” Trif, melanj sugestiv în privința predării ștafetei pe Bega, de la rutinații experimentați la tinerii valurilor viitoare.

Ce-i drept, ardelenii au egalat la doi, și aveau s-o facă încă de multe dăți până la pauză, chiar și după ce Ignat, căpitanul Fenici și Cîmpan au redesprins-o pe Politehnica la 5-2, însă favoriții ar fi găsit calea spre victorie fie și ”cu ochii închiși”, să zicem așa. 

Politicile federale în timp au generat aceste diferențe nesănătoase între eșaloanele seniorilor, într-atât de mari încât oricât s-ar strădui acum FRH să atenueze în fel și chip imaginea acestui handicap valoric al secund-divizionarelor, acesta este insurmontabil. E o groapă săpată de FRH, în care a căzut singură, trăgând după sine competitivitatea și gradul de performanță al handbalului masculin intern. 

CSM Sighișoara a revenit din nou cu goluri succesive, până la 5-4, și s-a tot străduit la mijlocul primei reprize să se apropie la un gol de favoriți, constant, de la 6-5 până la 9-8, însă reușitele lui Cîmpan, Cristescu, Ignat, Fenici, Csog sau Cîtu au menținut frâiele în mâinile elevilor lui Horvath Atilla.

Egalați și a doua oară, la 9-9 în minutul 21, apoi înregistrându-se și 10-10, 11-11, 12-12 prin golul de pe extremă al ex-polistului maramureșean Călin Leordean – din nou marcator în prima repriză, ba și 13-13 respectiv 15-15 prin Crsitea. Era însă și pentru ultima oară când secund-divizionarii egalau.

Căci junele Robert Cîtu a stabilit scorul la pauză, 16-15, iar ”Poli” a dublat norma de start a părții a doua, ”careu” semnat de Csog, Sadoveac din 7 metri, din nou Csog dar și Cîtu, desprindere decisivă la 20-15.

Barb, Leordean și Răduț îi apropiau pe outsideri la câte 3 goluri diferență, însă de la 23-20 în minutul 41 poliștii s-au detașat clar cu 5 goluri la rând, dintre care 3 înscrise de extrema Csog Vencel: 28-20 la mijlocul reprizei a II-a.

Blazon apărat, meci ca și jucat, gânduri înfiripate spre cel de-al doilea hop, de sâmbătă de la ora 11, cu cealaltă secund-divizionară din turneu, CSM Oradea, a treia în play-off-ul ligii a doua, după CSM Odorheiu Secuiesc și CSM Reșița, promovate direct, cărășenii declinând totuși dreptul adjudecat pe teren.

Pe val și cu poftă de gol, poliștii n-au stins însă motoarele, în rotația efectivului, iar diferența a crescut, majorată de Neamțu atât la 9 goluri, 32-23, cât și la zece, 36-26 în minutul final. Fără comentarii, pentru liniștirea spiritelor.

Chiar și acasă, pe Bega, unde unii vedeau cu ochi temători participarea la baraj, o mini-tragedie că s-a ajuns în această situație. Din contră, un mare triumf al Politehnicii că a rupt-o cu rețeta clasică a elitei și a luat taurul de coarne, promovând tineri și juniori între seniorii primei scene. Asta-i marea victorie pe post de exemplu a ediției de campionat 2021-2022 în Liga Zimbrilor, bună de preluat pe la ”case mai mari”. Dar cine și-ar asuma o asemenea nobilă și salutară misiune?

Cine oare? SCM Politehnica. Felicitări pentru demersul pe termen mediu-lung al vizionarului Horvath Atilla, bravo pentru succesul de astăzi de la Ghimbav, o dovadă în plus în acest sens. Fără frică, numai înainte.

Poli a înscris cu nu mai puțin de 8 marcatori până la pauză, Fenici și Ignat de câte 3 ori, Cîmpan, Cristescu și Csog câte două goluri fiecare, iar Păiuș, Trif și Cîtu, unul. La reluare, și mai multe reușite, partea secundă fiind adjudecată cu ”parțialul” 20-12. Prin golurile a 8 marcatori, dintre care cinci și în prima parte: Csog cu încă 5 reușite, Cîtu, Neamțu și Cristescu cu câte 3 fiecare, veteranii Sadoveac și Fenici cu câte două, iar Ignat și Aron Dedu cu unul. Golgheter, Csog Vencel cu 7 reușite, urmat de Fenici și Cristescu cu câte 5. 

Sugestiv, în vreme ce poliștii au fructificat 5 aruncări de la 7 metri, ratând ce-i drept alte 3, trei fiind și cifra din dreptul eliminărilor, în schimb CSM Sighișoara a ratat toate cele 5 aruncări de la 7 metri, semn al tracului și imposibilității de a se ridica la nivelul așteptărilor unei asemenea scene de acces în elită. Un pod puțin prea îndepărtat.

Mâine, alt duel din aceeași gamă, în etapa a II-a a barajului, penultima, de la 11: SCM Politehnica – CSM Oradea. Bihoreni învinși în întâlnirea a doua a zilei inaugurale, după ce au pierdut pasul în prima parte, 35-26 (21-10) pentru CSM Bacău. Iar duminică la ora 13, duelul prim-divizionarelor, care ar putea rămâne la braț în elită, înainte de termen, în funcție de rezultatele de sâmbătă. În tot cazul, ”Poli” trecea tur-retur de băcăuani în sezonul regular.

F.R. Handbal încalcă Articolele 1 și 2 din propriul regulament negru pe alb de desfășurare a Ligii Zimbrilor. Mereu dezastru ”la programări” sau și de ce sunt ”tricolorii” în 7 necompetitivi și neperformanți pe plan internațional

Repetiție înaintea barajului de supraviețuire, Politehnica suferă a treia cea mai severă înfrângere acasă: 19-26 (10-13) cu trupa de podium Dobrogea Sud, la finele returului

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 10

 


Ultimele articole din categoria Handbal: