Federaţia Română de Handbal o suspenda pe U Timişoara de la a mai juca în străinătate imediat după pierderea finalei Cupei Campionilor Europeni ´73! Reacţii…

Ne apropiem încet-încet de finele serialului nostru despre ascensiunea Universităţii Timişoara spre finala Cupei Campionilor Europeni de handbal fete din ´73 şi, aşa cum anticipam, punctăm momentul neaşteptatei întorsături survenite după pierderea ultimului act, la Bratislava, 8-17 cu cea mai aureolată grupare din istoria competiţiei, Spartak Kiew, şi anume suspendarea bănăţencelor de la a disputa jocuri peste hotare pînă la finele respectivului an, conform sancţiunii dictate de F.R. Handbal…

„Biroul Federaţiei Române de Handbal a luat în discuţie , cu prilejul ultimei sale şedinţe, modul în care s-a pregătit şi s-a prezentat la jocurile Cupei Campionilor Europeni echipa feminină a Universităţii Timişoara. Analiza a scos în evidenţă faptul că în prima parte a întrecerii echipa Universitatea Timişoara a obţinut rezultate meritorii, reuşind astfel să se califice în finala competiţiei, ceea ce poate fi apreciat ca un element pozitiv din activitatea secţiei.

Ediţia din 18 martie 1973 a "Sportului", care titra calificarea Universităţii Timişoara în finala Cupei Campionilor Europeni. Ce avea să fie pierdută pe 1 aprilie ´73, la Bratislava, în faţa super-forţei Spartak Kiew

În finala C.C.E. comportarea echipei a fost, însă, nesatisfăcătoare, jucătoarele evoluînd mult sub posibilităţile lor şi dovedind o îngrijorătoare lipsă de combativitate”, scria în cotidianul Sportul din 8 aprilie 1973, la exact o săptămînă după finala pierdută în Cehoslovacia în faţa sovieticelor, ajunse atunci la al patrulea titlu succesiv de campioane europene.

„Faţă de toate acestea, Biroul Federal a hotărît următoarele măsuri:

– avertisment public secţiei de handbal Universitatea Timişoara pentru insuficienta preocupare manifestată în pregătirea jocului final al C.C.E. şi pentru evoluţia nesatisfăcătoare a echipei cu acest prilej;

– se ridică echipei Universitatea dreptul de a mai susţine întîlniri internaţionale peste hotare pînă în 31 decembrie 1973.

Conducerea Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport a aprobat aceste măsuri”, a fost continuarea anunţului din Sportul.

Aşadar aceasta a fost „răsplata” federală pentru eliminarea în semifinale a unor est-germane care jucau în 5 din precedentele 6 finale şi disputarea ultimului act în compania unei Spartak care avea să cîştige mai apoi de încă 9 ori trofeul!

Dar decizia a fost nepopulară, punînd pe scris cititorii precum şi alte publicaţii, după cum notăm mai jos, dar şi pe cei de la Universitatea Timişoara, care au răspuns explicativ în scris, documentaţie pe care o vom publica într-un episod viitor.

Înainte de a parcurge rîndurile unui cititor pe subiectul sancţiunii dictate Universităţii şi adresate „Poştei rotunde” ţinute de Ion Băieşu, să menţionăm că România nu mai avea vreme de 12 ediţii o altă finalistă a Cupei Campionilor Europeni, trofeu pe care nu-l mai cîştiga de fapt nici pînă în ziua de azi, fie şi în Liga Campionilor, conform denumirii din ultimele două decenii: „Două comunicări publicate în Sportul, una completînd-o pe alta, m-au făcut să mă adresez Dvs., şi asta, poate, o fac în numele a sute de iubitori ai sportului timişorean”, îşi începea misiva Lăzăruţ Voicu, din Complexul Studenţesc 7, Timişoara, adăugînd că „mai întîi, sancţiunea dată handbalului nostru feminin mi se pare cam puţin gîndită de Biroul F.R.H. prin faptul că a găsit vinovată o echipă care a muncit enorm pentru a cuceri mult doriţii lauri. Treapta supremă nu a fost atinsă şi poate nici elevele profesorului Lache n-au prea crezut în asta (ar fi singurul reproş pe care l-am aduce) pentru că ele cunoşteau bine valoarea handbalului sovietic şi gabaritul impresionant al acestor jucătoare. În comparaţie cu forţa lor fizică, noi am aliniat o formaţie cu jucătoare <pitice> (spune H.Naum în articolul său), pe cînd Spartak reprezenta un campionat cu jucătoare mai zdravene şi mai puternice.

Cît priveşte faptul că nu s-a muncit cu seriozitate, de asta ne îndoim noi cei de aici, care le-am văzut trudind în fiecare şedinţă de antrenament. Faptul că li se interzice să participe la meciuri internaţionale anul acesta nu face decît să lovească în echipă, aceasta nemaiputînd lua contactul cu echipe bune de peste hotare. 

Nu ştiu de ce n-a fost sancţionată şi Steaua (handbal masculin) care a pierdut cam la aceeaşi diferenţă de scor şi chiar acasă încă. Poate într-o altă partidă retur handbalistele noastre s-ar fi revanşat; sau poate asta este valoarea echipei naostre, mai bună decît toate celelalte din Europa dar mai slabă decît Spartak Kiew. Şi asta o va demonstra – suntem convinşi. Nu cerem clemenţă dar…”

Totodată, pe acelaşi subiect al reacţiilor la decizia federală, Informaţia din 24 aprilie 1973 nota faptul că „revista Tribuna din Cluj şi revista Magazin ne atrag atenţia asupra unui caz. Echipa Universitatea Timişoara (handbal feminin), prezentă în finala Cupei Campionilor Europeni, este suspendată de la orice activitate internaţională pînă la sfîrşitul anului!!! Pentru jocul mojmondit din finală meritau desigur admonestări şi o nuieluşă la funduleţ. Nuieluşă, nuieluşă, dar n-o meritau cumva şi alţii? Întreb şi eu, aşa, din întîmplare…”

Universitatea, al cărei răspuns, prin însuşi Rectorul instituţiei, îl vom publica în episodul următor, avea să mai cîştige cîteva titluri de campioană naţională în cursul anilor ´70, deceniul imediat următor fiind presărat cu tot mai multe „sancţiuni” şi aberante decizii împotriva poporului român în marea sa majoritate.

I.E.F.S. Bucureşti, reprezentînd România în ediţia 1973-´74 a C.C.E., imediat următoarea, dar şi o instituţie a cărei conducere ratifica sancţiunea dictată de F.R.H. imediat după finală, era eliminată deja din turul I al competiţiei, 6-15 şi 9-10 cu S.C. Leipzig, iar actuala campioană a ţării, Oltchim, va juca sîmbătă seară în Bucureşti, cu cele din Gyor, în turul semifinalelor Ligii Campionilor 2012-2013, în numele unei întreprinderi cu trudă ridicată din eforturile românilor dar cu lacătul tocmai pus din interese oculte.

Universitatea Timişoara în alcătuirea sa actuală va juca joi de la ora 17 pe teren propriu, cu SC Mureşul Târgu Mureş, în returul ligii a doua, seria vestică, în care este penultima, a 12-a, din 13 grupări rămase în întrecere.

Acesta a fost cel de-al XV-lea episod al campaniei noastre „Salvaţi Universitatea! U Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni”.

– VA URMA –

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: