Fenici și Sadoveac, câte două goluri în debutul perfect al lui Xavi Pascual la startul fazei a II-a a preliminariilor EHF Euro 2018: 26-23 în Belarus

Cristian Fenici a marcat în ultimele peste două luni cu sârg atât în România, în Liga Națională, cât și în Estonia și Norvegia, în EHF Cup, în toate cazurile pentru SCM Politehnica Timișoara, dar centrul căpitan al alb-violeților a înscris miercuri seară și în Belarus, într-un moment foarte semnificativ, la debutul României în faza a II-a și ultima a preliminariilor de calificare la turneul final european din ianuarie 2018 din Croația, debut coincizând cu prima apariție a lui Xavi Pascual pe banca ”tricolorilor”. Un dublu start cum nu se poate mai fericit, 23-26 (10-13) la Minsk în fața a 2.700 de spectatori, bănățeanul contribuind cu două goluri, precum un alt handbalist lansat pe Bega, Marius Sadoveac.

Cristian Fenici este ultimul internaţional pe care l-au pierdut alb-violeţii Politehnicii Timişoara, în 2013, deodată cu actualul golgeter al Ligii Naţionale, Andrei Grasu. Centrul descoperit la Buziaş şi crescut la "Banatul" nu joacă la băcăuani numărul de minute cu care se obişnuise ca şi căpitan al bănăţenilor

Cristian Fenici, centru descoperit la Buziaş şi crescut la „Banatul”, a marcat la debutul lui Xavi Pascual la cârma României, cu ocazia startului în faza finală a preliminariilor pentru Euro 2018

Doar în minutul 1 al jocului inaugural în Grupa 2 din faza secundă a calificărilor a condus gazda prezentă în ianuarie în Polonia la EHF Euro 2016, în rest fiind seara României, o națională încercată în a demara aceste preliminarii încă din octombrie 2014, odată cu prima sa fază, depășită, cu o continuare de succes și în play-off, în dubla cu Israel.

Noul nivel, în care se vor alege primele câte două clasate din fiecare serie patrulater la capătul celor 6 runde dar și cea mai bună națională de pe locul 3, se anunța din start a fi și mai dificil, mai ales că România fie nu-l mai atinsese sau nici atât nu-l mai depășise în precedentele câteva preliminarii la rând, însă debutul făurit de ”tricolori” a fost dezarmant pentru Rutenka și ai săi.

Astfel, oaspeții s-au desprins la 2-6 grație a 14 minute în care și-au ferecat complet poarta, mai apoi plusând chiar și pînă la 5-10 în minutul 24, pe când selecționerul iberic solicitase deja primul time-out, în minutul 18.

A fost tot primul care să ia inițiativa și după pauză, în minutul 38, iar chiar dacă Belarus a mai comprimat handicapul micșorat puțin înaintea pauzei, gazdele n-au putut trece nicicum de pragul celor două goluri în urmă, pentru ultima oară la 22-24, atunci chiar și pe fondul unor inferiorități numerice.

Cu Vali Ghionea principal marcator, a 6 goluri, România și-a conservat avantajul de 3 goluri avut la pauză, pornind perfect în ultima fază a calificărilor, și prin reușitele lui Mocanu – cu 5 goluri, Cîntec 4, Ramba 3, Criciotoiu, Fenici și Sadoveac câte două, Csepreghi și Negru câte unul. Tot 9 marcatori au avut și învinșii, în frunte cu Dzianis Rutenka – autor a 5 goluri, de la Belarus fiind descalificat Shumak pentru 3 eliminări temporare.

Cristian Fenici, cu două eliminări temporare și un cartonaș galben, a fost la un pas de același deznodământ, într-un meci cu câte 5 eliminări temporare respectiv câte două aruncări de la 7 metri, ambele fructificate de gazde și una de oaspeți.

Runda inaugurală a Grupei 2 continuă joi seară la Gdansk cu Polonia – Serbia iar duminică seară programează etapa a II-a, Serbia – Belarus și România – Polonia, de la ora 20, la Cluj. Și mai apoi, în mai 2017, pe 3-4 și 6-7, ”dubla” cu Serbia, primul meci fiind acasă. Iar în iunie ultimele două apariții…

Și alți handbaliști poliști au încheiat de partea învingătorilor la începerea fazei secunde a preliminariilor, ca de exemplu Filip Lazarov și portarul Daskaloski, cu Macedonia, pe când tânărul de 20 de ani Heningman, de la Riko Ribnica, adversară a ”violeților” luna aceasta în turul III și ultimul de calificare înaintea fazei grupelor în EHF Cup, a înscris un gol în triumful acasă al slovenilor, primele rezultate ale celorlalte serii patrulater fiind după cum urmează:

Grupa 1… Ungaria – Letonia 24-16 (11-6);

Grupa 3… Spania – Bosnia&Herțegovina 30-21 și Austria – Finlanda 27-31;

Grupa 4… Macedonia – Ucraina 27-21 și Islanda – Cehia 25-24;

Grupa 5… Slovenia – Elveția 32-27 și Germania – Portugalia 35-24;

Grupa 6… Rusia – Slovacia 31-31 (13-13), oaspeții anihilând un handicap de 5 goluri!

Grupa 7… Norvegia – Belgia 35-26.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: