Festivalul Național de minihandbal masculin, bucurie a jocului în meciuri fără scor. LPS Banatul, o pată de culoare

Ediția din acest an a Festivalului Național de minihandbal masculin, de fapt turneu final al calificatelor la cea mai mică grupă de vârstă în sistemul juvenil, rezervată copiilor din generația 2006 și mai mici, a fost cea mai reușită din toate cele derulate în ultimii ani în acest nou concept, amfitrionii vasluieni și Federația Română de Handbal punând în scenă un festival în toată puterea cuvântului, o sărbătoare a jocului.

Inaugurarea competiției a inclus și o paradă a delegațiilor pe arterele municipiului Vaslui, în ritm de tobe și flancate de majorete, totul pe acorduri muzicale, prelungite în sala sporturilor, unde ambianța creată a fost deosebită, inclusiv din partea participantelor, de exemplu brașovenii prezentându-se cu propria galerie.

Deopotrivă organizatorii localnici din partea grupării private Kids Joy, a familiei Hagiu, și Federația Română de Handbal au orchestrat un eveniment de ispravă, derulat pe parcursul a 4 zile, fiecăreia dintre cele 16 formații calificate la acest turneu final al categoriei juniorilor V, cea mai mică, de minihandbal, fiindu-i asigurată alinierea la start în câte 7 partide.

Ca o îmbunătățire de la o ediție la alta a sistemului de desfășurare, în ideea de a oferi cât mai multe minute de joc juniorilor V, participanții au căzut de acord la ședința tehnică premergătoare festivalului de la Vaslui ca meciurile să aibă loc sub forma a 4 reprize a câte 10 minute, trecându-se astfel de la cele cu două reprize a 15 minute.

Astfel, calificatele la turneul final și-au putut rula mai pe îndelete juniorii V convocați, și cu perioade mai lungi pe teren, sistemul disputării întâlnirilor fără a se ține cont de scor, ci doar de dragul jocului, fiind și acesta benefic, menținut de la o ediție la alta, chiar dacă pe alocuri unele dintre protagoniste au convenit ad-hoc să țină evidența evoluției scorului în meciurile lor.

Aportul federal a constat în faptul că pe spezele cluburilor ajunse în turneul final moldav a rămas doar asigurarea cheltuielilor legate de transport, celelalte costuri ținând de cazare și masă fiind acoperite de FRH pentru delegații cu componențe a câte 20 de persoane. În conceptul implementat de federali, n-au existat așadar campioni și medaliați, în ideea insuflării bucuriei jocului într-un cadru bine organizat ca introducere în sistemul juvenil, pe prima sa treaptă, iar abia ulterior a spiritului competitiv. Toți protagoniștii au fost în felul lor… campioni, recompensați cu tricourile de participare.

Meciurile s-au jucat în sistemul 4 plus un portar, începând de joi și până duminică, două pe zi în primele trei reuniuni, juniorii V de la LPS Banatul, ajunși la Vaslui după calificări succesive de la faza județeană, zonală și semifinală, debutând contra omologilor din Ploiești și întâlnind pe parcurs și formații din Caracal, Seini, Suceava, Piatra Neamț, Transilvania Brașov și CSM București, printre care inclusiv cluburi private, în creștere numerică față de ediții precedente. Din vestul țării, dar apărând în cealaltă grupă a câte 8 echipe la turneul final, CS HC Adrian Petrea Reșița.

LPS Banatul s-a aliniat la Vaslui cu mai mulți juniori de 2006, 4 de 2007 și doi mezini din generația 2008, însă și cu o pată de culoare și la propriu și la figurat, Daniel Emu, născut în decembrie 2005 și indus spre handbal în această primăvară, care a întors priviri la festivalul vasluian, fiind de extracție de pe continentul de abanos. În cazul timișorenilor, este vorba despre o echipă formată din 3 grupe, jumătate fiind practicanți ai jocului pe semicerc de 2 ani și alipindu-li-se copii din generațiile 2007 și 2008, aflați în clasa a III-a, de handbal la LPS, în care efectuează câte două antrenamente săptămânal.

Juniorii de minihandbal timișoreni jucați la Vaslui de profesoara Cornelia Maria Craiu sunt Bogdan Vinka, Marius Gădău, Vlad Vinka, Samuel Monn, Leontin Gal, Sebastian Gal, Denis Cosmescu, Horia Țîntă, Deian Jeremic, Oliver Ursuleanu, Sasha Disici, Raul Andor, Andrei Miroiu, Rareș Roșie, Bogdan Groza și Samuel Pașca.

Iar de-acum intră în scenă la Râmnicu Vâlcea competiția similară rezervată fetelor, Festivalul Național de minihandbal feminin, Banatul fiind reprezentat de CS Leu Giarmata și LT Traian Vuia Reșița.

La seniori, Dinamo și-a păstrat luni seară titlul național pe semicercul masculin, câștigându-l pe cel de-al 14-lea prin adjudecarea și celei de-a doua partide a finalei cu CSM București, acum la aruncările de departajare de la 7 metri, cu 4-3, după 20-20 în timpul regulamentar de joc în sala ”Rapid”, în urma unui 24-23 în ultima secundă săptămâna trecută, pe teren propriu. În disputele pentru locul 3 și ”bronzul” cucerit anul trecut de timișoreni, HC Dobrogea Sud Constanța, cu Aihan Omer la pupitru și Stănescu respectiv Angelovski la momentul retragerii, a egalat la unu scorul partidelor cu Potaissa Turda, 47-32 la malul mării, ardelenii menajându-și titularii pentru decisivul de miercuri de la ora 16 în sala ”Gheorghe Barițiu”.

Pe plan continental, tot la msculin, HC Vardar Skopje a cucerit ediția 2016/7 în EHF Champions League, 24-23 (11-12) în finala cu PSG, Dibirov fiind golgheter al finalei cu 6 reușite, pe când Telekom Veszprem a câștigat finala mică, 34-30 (18-17) cu Barcelona Lassa, Palmarsson fiind principalul marcator al maghiarilor, de 8 ori, pe când Lekai, Nagy și Ugalde Garcia au înscris de câte 6 ori iar Nilsson 5 goluri.

La nivelul selecționatelor naționale, România va juca săptămâna viitoare ultimele două meciuri din grupa de calificare la Euro 2018 din luna ianuarie, din Croația, joia viitoare de la ora 19 la Craiova cu Belarus iar duminică 18 iunie la Gdansk cu Polonia, dar mai întâi vor intra în scenă senioarele, în barajul din 9 și 13 iunie pentru Mondialul din 1-17 decembrie din Germania, competiție la care ”tricolorele” au fost nelipsite la toate cele 22 de ediții, manșa I fiind programată vineri de la ora 20 în sala ”Antonio Alexe” din Oradea iar Martin Ambros convocându-le pentru dubla cu austriecele pe portărițele Denisa Dedu și Iulia Dumanska, ca extreme stânga Valentina Elisei Ardean și Nicoleta Dincă, interi stânga Cristina Neagu, Gabriela Perianu și Gabriella Szűcs, centrii Cristina Laslo, Andreea Pricopi și Mădălina Zamfirescu, interii dreapta Ana Maria Drăguţ, Laura Popa și Alina Ilie, ca extreme dreapta Aneta Udriştoiu și Florența Ilie respectiv pivoţii Crina Pintea, Cyntia Tomescu și Florentina Craiu.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × 3 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: