FR Handbal, un masiv compromis, lăsând loc de interpretări pe motive de… semantică, încă de la debutul gestiunii lui Alexandru Dedu: 14 cluburi în loc de 12 în următorii 4 ani. Ani?

Federaţia Română de Handbal şi-a dat cu stângul în dreptul deja în prima lună după alegerile amânate din ianuarie, luând în calcul schimbări de sistem competiţional în plin sezon, de pe iarnă pe toamnă, şi anunţând printr-un comunicat al noului preşedinte federal Alexandru Dedu despre „stabilirea numărului de echipe participante în Liga Naţională pentru următorii 4 ani”, conform punctului 3 de pe ordinea de zi a întâlnirii prilejuite de tragerea la sorţi a optimilor Cupei României. S-a votat în favoarea unei întreceri cu 14 cluburi, dar o confuzie cu nuanţe semantice dă naştere la mari interpretări, la un alt punct discutându-se despre numărul de jucători străini.

Aşadar „au fost 3 propuneri: 16, 14 sau 12 echipe. S-au votat 14 cu 9 voturi pentru din 14 posibile”, conform deciziei comunicate de noul preşedinte Dedu, însă marea dilemă rezultă din exprimarea referitoare la „următorii 4 ani”. Este binecunoscut faptul că sportul competiţional se raportează la sezoane, sau ediţii de campionat, de exemplu 2013-2014, şi mai puţin la ani, iar următorii 4 ani, dacă este să ne ghidăm după… dicţionarul explicativ al limbii române, se referă la 2015, 2016, 2017 şi 2018. Clar şi limpede ca lumina zilei, dat fiind că următor/oare înseamnă „care urmează după ceva, în timp”. Presupunând că anul curent, 2014, nu intră în calcul, fiind actualul şi nu următorul, ar însemna că primul la care s-ar face referire, fără doar şi poate, este 2015.

Şi-atunci care sezon acoperind câteva luni din 2015 va fi luat în considerare drept incipient pentru implementarea schimbării!? 2014-2015 sau 2015-2016?

Dacă e vorba de 2014-2015, cel viitor, atunci înseamnă că FRH a apelat la teribila opţiune de a altera practic sistemul competiţional în plin campionat, dat fiind că 14 cluburi la start în septembrie pot fi conturate doar neretrogradând nici o grupare din Liga Naţională la finele actualei campanii şi promovând câştigătoarele seriilor Diviziei A, fie retrogradând ultimele două clasate din primul eşalon, ocupante ale poziţiilor 11 şi 12, şi urcând o treaptă primele câte două clasate în Seria A şi Seria B din „A”.

Rămâne de văzut care variantă va fi aleasă, opţiune de care s-ar putea eventual arăta interesată chiar şi Politehnica Timişoara, dat fiind circumstanţele actuale, ţinând de poziţia tot mai fragilă în ierarhie, pe locul 10, cu menţiunea că, raportat la palmaresul, tradiţia şi aspiraţiile clubului alb-violet, n-ar trebui de fapt să se pună cumva problema emoţiilor de final de sezon, deşi realitatea pare a sugera şi altceva.

Asemenea modificări în plin sezon, de pe iarnă pe primăvară, într-o competiţie care se respectă, sunt de neconceput, dar iată că pot fi luate în considerare chiar şi de noi aleşi, înlocuitori ai unor conducători tot mai controversaţi odată cu scurgerea mandatelor.

Dacă ar fi vorba de 2015-2016, ceea ce este de fapt foarte puţin probabil, nefiind în intenţia factorilor decizionali, care una au gândit şi alta au pus pe hârtie, confundând anul cu sezonul şi lăsând-o în coadă de peşte pentru un cititor atent, atunci anunţarea încă de pe-acum a schimbărilor ar fi firească, potrivită.

Desigur, se pune întrebarea de unde atâţia sportivi, pentru 14 cluburi, într-o Ligă Naţională marşând în unele cazuri pe suficienţi jucători străini, mai ales în condiţiile în care, la punctul 4, referitor la handbaliştii de peste hotare, s-a decis în favoarea a câte 2 pe echipă fără criterii de eligibilitate, cu un al treilea doar în anumite condiţii. Şi anume „jucător până la 33 de ani, component al echipei sale reprezentative în anul în curs, la categoria de vârstă respectivă, sau un minim de 10 jocuri oficiale; respectiv jucător peste 33 de ani: să fi fost component al echipei sale reprezentative în ultimii 2 ani”. Poli, avându-i actualmente pe Chikovani, Kaftin, Petkovic şi Mrakic, va trebui aşadar să renunţe la cel puţin unul, eventual doi.

În fine, s-a mai hotărât şi în favoarea delegării observatorilor la jocurile din play-off respectiv play-out, respectiv pentru un antrenor de lot naţional fără apartenenţă la vreun club, atunci când condiţiile financiare ale FRH o vor permite, aspect pentru care s-a votat în unanimitate.

Totuşi, fie şi cu schimbările de sistem competiţional din mers şi marja de interpretare a comunicatului, de salutat mesajul cu „Bună ziua!” şi „Mulţumesc” al noului mai tânăr preşedinte, o noutate faţă de opacitatea fostului regim.

Până una-alta, poliştii Timişoarei vor juca sâmbătă de la ora 17 pentru penultima oară în retur pe teren propriu, cu vicecampioana Ştiinţa Bacău, în lot cu ex-căpitanul violet Cristian Stelian Fenici, problemele de efectiv, date de accidentări, apăsând şi pe mai departe pe umerii antepenultimei clasate.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sapte = 11

 


Ultimele articole din categoria Handbal: