FRH, serioasă temă de meditaţie după o surpriză: câştigătoarea sezonului regular, HC Odorhei, eliminată din sferturile play-off cu o… remiză

Seară absolut dramatică în Liga Naţională de handbal masculin, mai exact în cea de-a doua zi din trei ale sferturilor de finală în faza play-off a locurilor 1-8. Iar tocmai câştigătoarea sezonului regular, cu un avans de 3 puncte după 24 de apariţii şi cu cel mai mare număr de victorii în tur-retur, 16 pentru HC Odorhei, a fost şi prima care a ieşit din cursa pentru semifinale şi medalii, în schimb prima intrată în ”careul de ași” fiind tocmai cea mai întârziată la pătrunderea în 1-8, Potaissa. FRH ar trebui să cugete mai profund…

Sportul nu iartă însă în acest caz s-au creat premizele unor mari răsturnări de situaţii prin însuşi sistemul competiţional adoptat înaintea campionatului, şi care avea mai multe stipulări mărind nota hazardului, intrate laolaltă în calcul în această seară.

VladCaba

 

Desigur, cluburile au fost de acord cu desfăşurătorul, şi nici HC Odorhei n-a făcut opinie separată, aşa încât e nevoită să înghită în sec la amarul gust al unei premature eliminări, dar apariţia surprizei realizate de ocupanta locului 8, Potaissa Turda, care n-a pierdut în revanşa din Harghita, considerată a fi jocul cu numărul 2 între cele două echipe, lasă loc retroactiv de discuţii.

Ca între foşti polişti, Horaţiu Gal l-a eliminat cu Turda pe Vlad Caba (foto), la cârma Odorheiului, iar performanţa Potaissei, o medaliată anul trecut, este mai mult decât remarcabilă, însă oare câtă acurateţe poate totuşi conferi viitoarea ierarhie finală în lumina acestei întorsături? Şi cât de mult poate jongla forul federal cu sistemul competiţional doar de dragul de a creşte atractivitatea întrecerii şi interesul în jurul ei?

La urma urmei, s-a răsturnat pur şi simplu o ierarhie, în doar 120 de minute de joc, plus aruncări de departajare de la 7 metri, după 26 de etape de sezon regular însumând 1440 de minute pentru fiecare grupare.

Handbaliştii Politehnicii Timişoara, şi cei din staff-ul alb-violet, au tot repetat de-a lungul acestei campanii că este un sezon mai echilibrat şi deschis ca niciodată, cu o largă fereastră a oportunităţii, având în vedere şi aceste împerecheri în formula 1 cu 8, 2 cu 7, 3 cu 6 şi 4 cu 5, iar alb-violeţii se pot consola cu gândul că măcar dacă n-au urcat ei pe opt, pentru a forţa o asemenea surpriză, în schimb au prezis că lucrurile pot căpăta întorsături dintre cele mai imprevizibile.

Şi ar fi mai multe aspecte de relevat…

În primul rând, că Potaissa s-a căţărat în play-off abia după ultima sa deplasare, din penultima etapă, când urca pe 8 după decisivul direct de la HC Vaslui, pe care a depăşit-o la potou în ierarhie, cu 29-31. Mai mult, pe când moldovenilor le-a venit rândul să stea în ultima rundă, formaţia din Turda a sfârşit returul cu un drastic eşec pe teren propriu, 24-32 tocmai cu HC Odorhei, nu mai departe decât pe 8 aprilie, acum nici o lună.

Cu alte cuvinte, Potaissa ar fi putut fi foarte bine acum chiar în play-out, cot la cot cu “Poli”, dar când colo e prima semifinalistă a actualei ediţii de campionat, ceea ce, oricum ai lua-o şi fără a ştirbi din meritele turdenilor, aduce cu o oarecare perturbare, dată de sistemul în sine…

În al doilea rând, sistemul de desfăşurare ales de FRH e cam ciudăţel şi în sensul că prima etapă de play-off din sferturi a fost găzduită de formaţiile clasate pe locurile 5-8, ori ce avantaj poate fi acela să porneşti faza eliminatorie după sistemul de două meciuri din trei prin a evolua în deplasare, situaţie în care au fost puse primele 4 clasate după grosul de 26 de runde!?! Să fim serioşi! Atunci la ce s-au căznit să-şi asigure nişte clasări cât mai bune pe parcursul a aproape opt luni de zile!? Pentru a fi puse în situaţia să înceapă faza eliminatorie pe terenul adversarei!? Într-adevăr, este un avantaj să joci două partide acasă, dar circumstanţele de la HC Odorhei – Potaissa Turda au dovedit că respectivele două meciuri se pot reduce la unul singur, dintr-un viciu de regulament de disputare.

Şi aici ajungem la ultima stipulare… La urma urmei, HC Odorhei nici măcar n-a pierdut astăzi. După ce în meciul 1, la Turda, Potaissa se impunea cu 26-23 (13-13), astăzi, la Odorhei, în jocul 2, HC şi Turda au încheiat la egalitate după 60 de minute, scor 28-28, la pauză 15-12. Şi abia la departajarea prin 5 aruncări de la 7 metri s-a făcut diferenţa, în favoarea « buturugii mici » de la Potaissa, cu 3-5 şi 31-33. Ori dacă e campionat, campionat să rămână şi să fie, fără „artificii” cu iz de întreceri eliminatorii, cum ar fi aceste aruncări. Şi de ce nu atunci reprize de prelungire de câte 5 minute!?!

Prea multe stipulări care, combinate, «aruncă în aer» campionatul.

Iar dacă n-ar fi fost tare, HC Odorhei n-ar fi ajuns în finala Challenge Cup din 17 şi 24 mai, când va lupta în retur cu trofeul pe masă în propria sală, contra lusitanei Liberty Seguros ABC/UMinho din Braga. Şi ar fi de remarcat că trupa lui Caba era nevoită să joace meciul 1 din sferturile fazei play-off, la Turda, cu numai 4 zile înaintea returului semifinalei de cupă europeană, aşadar între cele două manşe tur-retur în decurs de 8 zile cu Benfica, de care a trecut în două rânduri. Per total, de fapt, 10 succese la rând pentru roş-alb-negri în Challenge Cup, fără greş, adiţional la câştigarea sezonului regular al Ligii Naţionale şi la urcarea în semifinalele Cupei României.

Drept urmare, Federaţia Română de Handbal ar face bine să stea ceva mai strâmb şi să judece mai drept când e să schiţeze formatul competiţiei, căci acest sistem cu abia al doilea meci acasă pentru formaţia mai bine clasată şi pierderea unui joc la aruncări de departajare poate suferi îmbunătăţiri.

Celelalte 3 trupe din 1-4 şi-au salvat pielea acasă în cel de-al doilea joc cu formaţiile de 5-8, având şi mâine, joi, avantajul terenului propriu şi şansa de a răsturna situaţia, însă faptul că echipele mai slab clasate au pornit la drum în play-off cu un 1-0 acontat acasă n-a ţinut doar de echilibrul valoric din actuala ediţie, ci şi de sistemul în sine. Ceva a bătut puţin la ochi iar o surpriză a plutit în aer, consemnându-se de cea mai dramatică manieră tocmai în fief-ul celei mai sârguincioase grupări din acest campionat, cu cele mai puţine eşecuri până la finele returului.

Temă de meditaţie…

* Rezultatele zilei 2 în play-off: HC Odorhei – Potaissa 28-28 şi 3-5 – meciul 3 nu se mai joacă, turdenii calificându-se în semifinale; Minaur – Ştiinţa Bacău 24-22 (11-13), Dinamo – Dunărea Călăraşi 28-26 şi HCM Constanţa – CSM Bucureşti 27-21 (15-12). Aceste 3 dispute au scorul general 1-1 şi continuă joi tot pe terenul gazdelor de astăzi.

În play-out, CSU Suceava – HC Vaslui 18-24 (10-13) şi Pandurii – Steaua 27-23 (10-15). Clasament după 3 etape, înaintea ultimelor şapte: 1. HC Vaslui 22p (10 jocuri), 2. Poli 19 (10), 3. Suceava 13 (11), 4. Pandurii 12 (10), 5. Steaua 9 (11). Sâmbătă, Poli – CSU Suceava, la Sânnicolau Mare, de la ora 17, şi HC Vaslui – Pandurii, de la ora 18. Steaua va sta. Săptămâna viitoare, Poli va juca miercuri la Târgu Jiu şi vineri de la ora 19 la Bucureşti, cu Steaua.  

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = doi

 


Alte articole legate de acest subiect: