In memoriam Doina Cojocaru

Ne veghează de undeva din ceruri. Steaua ei a apus însă amintirea îi rămîne veşnică. A mai trecut încă un an de la dispariţia într-un 14 decembrie a celei care a fost Doina Cojocaru şi zilele acestea, conform tradiţiei, fosta căpitană a campioanei mondiale de handbal pentru tineret din anul 1970 este comemorată în cadrul celei de-a 15-a ediţii a „Memorialului Doina Cojocaru”.

„Da, am ajuns deja la cea de-a 15-a ediţie, în amintirea lui Doina, Dumnezeu s-o odihnească”, spune profesorul Pătru Cojocaru, şeful biroului bazelor sportive al Primăriei Timişoara, luînd de pe raftul din biroul „căsuţei” din spatele Sălii Constantin Jude două dosare cu amintiri despre cea care i-a fost bună soţie. „Ne-am cunoscut la Rapid, sub tribună, unde practicam box iar ea venise ca o handbalistă de perspectivă, din oraşul Victoria. A fost un sportiv de calitate, un om de caracter, muncitoare, nu vorbea mult şi nu se lamenta dar punea suflet… Şi a fost o mamă foarte bună”, îşi aminteşte sufletul şi flacăra aprinsă a „Memorialului Doina Cojocaru”.

Născută Băicoianu în 25 noiembrie 1948, la Sighişoara, Doina Cojocaru avea să deţină timp de 6 ani căpitănia selecţionatei României, odată cu succesul mondial din 1970, din Olanda, ulterior devenind vicecampioană mondială de senioare, la Belgrad, în ´73, an în care cucerea şi titlul naţional, cu IEFS Bucureşti, ca inter stînga recunoscut drept numero uno pe glob, şi era desemnată între cei mai buni 10 sportivi ai lumii.

Doina Cojocaru şi-a legat pe vecie destinul de handbalul timişorean, cucerind trei titluri naţionale la rînd cu Universitatea, în 1974, ´75 şi ´76, ultim an în care participa şi evolua în toate cele 5 partide pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal, clasîndu-se pe locul 4 într-o probă feminină la debut sub egida celor 5 cercuri.

Maestru emerit al sportului pentru o carieră în care a strîns distincţii pentru drept cel mai tehnic jucător, golgeter ori cel mai bun inter stînga, Doina Cojocaru a activat în Timişoara pentru cîţiva ani ca asistent universitar la FEFS iar apoi ca profesoară de sport la Şcoala Generală 6. De fapt, amintirea ei se leagă şi de pasiunea cu care a îndrumat primii paşi ai şcolarilor în sport, Şcoala Generală 7, în parteneriat cu Primăria, construind în incinta sa în urmă cu peste 10 ani două terenuri de handbal pe baza sportivă denumită în memoria campioanei mondiale, şi unde în fiecare 1 iunie este organizat „Memorialul Doina Cojocaru”.

Acolo, profesoara Viorica Cosmescu, fostă handbalistă care a prins spre final generaţia Doinei Cojocaru la Universitatea, este sufletul acelei comemorări şi perpetuează tradiţia şcolii, cu multe clase de handbal. Aici, la Sala Constantin Jude, pe care Primăria i-a rezervat-o pentru „Memorialul” de joi şi vineri, Pătru Cojocaru întreţine flacăra vie şi la cea de-a 15-a ediţie. Care va include un meci al veteranelor, joi la ora 17, foste performere din generaţii de odinioară, ca Lili Cojocăriţa, Aurica Torjoc, portăriţa Florica Gallovits, Dragoslava Stancov, Cornelia Senciuc, care chiar a jucat cu Cojocaru, tot joi avînd loc cuplajul LPS Banatul Junioare II, antrenor Cornel Jude, cu LPS banatul Junioare III, antrenor Cosmin Zgîrdea, respectiv HC Jimbolia junioare I cu LPS Banatul junioare I, antrenor Vasile Fărcaş. Învingătoarele vor disputa vineri finala „Memorialului”, la care contribuie şi Consiliul Judeţean Timiş, cu 10 milioane lei vechi, Direcţia de Sport a judeţului Timiş, LPS Banatul şi nu în ultimul rînd oameni de handbal şi prieteni ai sportului pe semicerc.

Dintr-o ramă, pe un raft, zîmbeşte fiul fostei handbaliste, în vîrstă de 33 ani, absolvent de Master în Management cu Magna Cum Laude, în California, unde a fost şi Pătru Cojocaru, şi în anul 2000, la absolvire, „dar locul nu era de mine”. Locul său e aici, la „căsuţă” şi menţinînd flacăra „Memorialului Doina Cojocaru”. Intrarea la eveniment este liberă.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 6

 


Ultimele articole din categoria Handbal: