Ingrat. Poliştii împrumutaţi la Arad, nelăsaţi în sală. Şi neplătiţi…

Tristă, foarte tristă iarnă pentru handbaliştii împrumutaţi de CSU Politehnica Timişoara pe parcursul actualului campionat divizionarei secunde HC Arad. Se ştie, clubul alb-violet a renunţat pentru acest sezon la echipa sa „pepinieră” de liga a doua, Timişoara rămînînd implicit fără vreo reprezentantă în eşalonul secund masculin, dar parte dintre componenţi au fost strămutaţi temporar pentru rodare prin pregătiri şi jocuri, în baza unei înţelegeri, grupării din Arad. Doar că la Arad lucrurile nu decurg deloc bine…

Mai exact, returul Diviziei A, Seria B, bate la uşă la finele acestei săptămîni, duminică 5 februarie (ora 11) fiind programat jocul de acasă cu CS H&V Piteşti, ocupantă a locului 6 între cele 12 combatante, iar Dan Dumitru (foto prima pagină, împreună cu „galbenii” săi arădeni), antrenor principal al arădenilor cu polişti în componenţă, de fapt la rîndul său trecut temporar pe Mureş, după ce anul trecut activa în calitate de antrenor secund al „pepinierei” alb-violete iar pe final de sezon chiar principal, în urma trecerii lui Uwe Bittenbinder ca secondant al lui Nedeljko Vuckovic, n-a avut parte de a-şi pregăti elevii în condiţii optime pentru reluarea activităţii competiţionale, echipei arădene fiindu-i interzis accesul în sală, la antrenamente. Iar nici măcar startul returului nu-i va găsi în Sala Polivalentă arădeană, jocul pe semicerc lăsînd locul unei… expoziţii de haine.

Deşi programată deja pentru 8 ianuarie, reînceperea pregătirilor celor de la HC Arad, care îi au în componenţă sub formă de împrumut pe poliştii Bogdan Ungureanu, centru, şi care a fost de fapt repreluat la antrenamente în Timişoara, cu alb-violeţii „mari”, şi ca o rezolvare a problemelor şcolare, ce erau complicate de efectuarea navetei, Adrian Roşca – inter stînga, Cristian Arseni, şi el inter stînga, Bogdan Mihăieş, extremă dreapta, respectiv Szentpeteri Levente – extremă stînga, a fost neplăcut marcată de interdicţia efectuării pregătirilor în Sala Polivalentă, în baza unor facturi de întreţinere neachitate de către club. „N-am avut unde să ne antrenăm în tot acest răstimp, ceea ce dăunează serios programului necesar de pregătire a returului”, a oftat antrenorul Dan Dumitru, amintind de o factură restantă în valoare de 10.000 ron, neachitată de HC Arad şi fluturată în faţa bieţilor sportivi pe post de… barieră. Înţelegere a existat, din fericire, din partea lui Pompiliu Moldovan, care a pus pe gratis la dispoziţie handbaliştilor sala de sport a Şcolii Generale 18. „O sală mică, în care ne-am antrenat cum am putut, printre orele de sport, dar care ne-a salvat. Am mai alergat prin păduri, în zona lacului”, a explicat profesorul Dumitru felul cum a încercat să dreagă busuiocul.

Capac la toate, handbaliştii vitregiţi nici n-au încasat drepturile pecuniare de aproape două luni de zile, după ce în data de 5 decembrie vedeau pentru ultima oară un ban, ca parte aproape integrantă a unui salar. Cam aceasta este soarta de moment a jucătorilor Politehnicii aflaţi sub formă de împrumut la Arad, vreme de un an de zile, şi te întrebi cît de benefic poate fi un asemenea „pasaj” prelungit în tentativele lor de a-şi înoda cît de cît o carieră pe semicerc. Departe de noi de a sugera că au fost lăsaţi de izbelişte, dar deşi antrenorul Dan Dumitru remarcă pe bună dreptate că „pentru ei este bună mutarea”, în ceea ce priveşte posibilitatea de a juca şi căpăta experienţă, nu este însă de neglijat aspectul că lucrurile n-au curs pentru împrumutaţii la Arad pe un făgaş normal, mai ales în condiţiile în care, oricum, nici acele salarii nu sunt mari, fiind vorba de fapt de indemnizaţii de efort ce tind spre 700 ron lunar.

Şi-atunci se poate face oare sport de performanţă, în atari condiţii? Desigur, nu este deloc clară şi transparentă „ciorba” noastră timişoreană, totul fiind mai degrabă vag şi sub voal la prim-divizionara polistă, darmite să ştim cît de cît bucătăria sportului arădean, dar cert este că handbaliştii Timişoarei au ajuns să înghită în sec pe parcursul presupus beneficului lor împrumut pe Mureş.

Până şi hrana băieţilor de pe semicerc ai Aradului a ajuns să fie asigurată graţie bunăvoinţei unor hotelieri neplătiţi la timp în acest scop, detalii ce nu mai stîrnesc aşadar mirare în privinţa faptului că s-a pus chiar problema neînceperii returului, din lipsă de resurse financiare. Şi-atunci unde mai ajungeau poliştii să joace cît de cît? Să fi fost într-adevăr cît se poate de bine aleasă gruparea recipient a poliştilor mai tineri, de la periferia lotului prim-divizionarei? Iar întrebările pot curge, curge…

„De 16 ani, de cînd sunt în handbal, n-am fost confruntat cu o asemenea situaţie neplăcută, să constat că echipa oraşului nu este lăsată să intre în sală, la antrenamente”, a punctat Dan Dumitru, care a găsit o supapă în acest sens cu ocazia beneficului turneu patrulater amical al celei de-a patra ediţii a „Memorialului Teo Ţucudean”, cînd mulţumită organizatorilor HC Arad a descins în Polivalentă alături de alte 3 secund divizionare. „Am reuşit să disputăm acele 3 meciuri de pregătire, în turneul de săptămîna trecută”, a mai spus Dumitru. CSM Oradea, retrogradată din elită dar lider în Seria B a ligii secunde, s-a impus inclusiv în finala cu Extrem Baia Mare, a patra în serie la începutul returului, cu 29-28, în vreme ce arădenii s-au impus în finala mică, 30-25 cu Unirea Sînnicolau Mare.

Dar pentru HC Arad trepidaţiile redebutului în campionat nu vor fi resimţite în „Polivalentă”, aşadar bucuria fiind de scurtă durată, pentru că jocul cu argeşenii va fi găzduit de Sala Universităţii Aurel Vlaicu. Cam aceasta este radiografia iernii pentru nişte polişti antrenaţi cum s-a putut şi care cel puţin în ceea ce priveşte cazarea pe malul Mureşului stau bine, 2 în cameră la cămin. Dar, neplătiţi, jucătorii pot bine mersi depune memoriu pentru a deveni liberi de contract, conform stipulărilor în vigoare în cazul neîncasării drepturilor băneşti vreme de mai mult de 90 de zile, conform contractului semnat.

Tehnic vorbind, ca un crîmpei din evoluţia în turneu, unde HC Arad a cedat fruntaşelor din seria lor, Gabor, cu cinci reuşite, şi Vlad, autor a patru goluri, au punctat în eşecul cu 24-41 în faţa cîştigătoarei CSM Oradea, pentru trupa lui Dan Dumitru mai evoluînd portarii Starparu şi Maioru – Roşca, autor a 4 goluri, Cosoi 3, Feier 3, Danciu 2, Szentpeteri 1, Dinescu 1, Mihăieş 1, Arseni, Ungureanu, Borbely şi Pater.

HC Arad începe cele 11 runde ale returului de pe locul 7, cu 8 puncte din 4 victorii şi 7 eşecuri, golaveraj 329-350, fiind urmată în ierarhie de unica reprezentantă a Timişului în liga a doua, Unirea Sînnicolau Mare, locul 8, tot cu 8 puncte (4  0  7  308-339). Lider e CSM Oradea, cu 20 puncte, ca şi HC Minaur Baia Mare, urmate de HCM Făgăraş (18 puncte) şi Extrem Baia Mare (16 puncte).

Unirea va debuta în retur în deplasare la Odorhei, cu HC II, după care va primi în 12 februarie replica Sighişoarei, la Sînnicolau Mare.

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: