Învinsă în returul la Olympiacos, Poli e eliminată din Cupa EHF

Deși a condus în primele 36 de minute, de cinci ori chiar și cu 3 goluri diferență, SCM Politehnica Timișoara a părăsit în această seară ediția în curs a cupelor europene, pierzând manșa retur din Grecia a fazei a II-a din preliminariile EHF Cup, 29-26 pentru Olympiacos SFP, calificată cu scorul general 58-57. Elenii egalau o singură dată în repriza I, cu primul lor gol din minutul 5, ”violeții” având la pauză un avantaj de două goluri, 13-15, identic celui al victoriei din tur cu 31-29. Însă odată ce campioana Greciei a preluat în premieră conducerea, răsturnând scorul cu 4 goluri la rând, 18-16 în minutul 40, bănățenii au fost în permanent pericol să iasă din cursă, cu atât mai mult cu cât roșu-albii se desprindeau la 25-20 în minutul 51. Același avantaj îl dețineau în același minut și în turul de duminică, însă poliștii n-au mai întors situația și în deplasare, în cele din urmă resimțindu-se absența tur-retur a unor Dragas și Păiuș, chit că Pribanic și Sadoveac au fost recuperați pentru această seară, interul fiind și golgheter al învinșilor, insuficient însă. 

SCM Politehnica n-a izbutit să-și apere avantajul de două goluri luat duminică în sala ”Constantin Jude”, cedând inițiativa în ultima treime a partidei retur de la ora 19 din sala Rentis Melina Merkouri, unde aspra campioană a Greciei a fructificat în cele din urmă avantajul terenului propriu, suficient pentru a pătrunde în turul 3 preliminar al calificărilor, ultimul înaintea fazei grupelor EHF Cup.

A fost o revanșă oarecum în oglindă prin prisma cursului jocului, însă doar până la un punct. Dacă în tur au condus mai ales grecii în prima repriză, și inclusiv la pauză, cu 14-15, în această seară doar poliștii au fost la timonă, iar după 30 de minute cu 13-15. 

”Violeții” n-au mai izbutit însă și după pauză ceea ce reușea Olympiacos duminică la Timișoara, și anume să se desprindă în câteva rânduri și la 5 goluri diferență, avantaj pe care roșu-albii l-au risipit pe final în sala ”Constantin Jude”, dar nu și în revanșa din fața propriilor susținători. 

De fapt, odată ce au cedat avantajul, elevii lui Pero Milosevic au mai izbutit o singură dată să atingă un scor parțial ce le permitea calificarea în ansamblul celor două manșe, apropiindu-se la 20-19 pentru eleni prin reușita lui Vuk Milosevic din minutul 47. În rest, au purtat o cursă de urmărire fără sorți de izbândă, spre deosebire de cea din tur, atunci de la 22-27 în minutul 51 la 31-29.

Constrânși și de numărul evident mai mare de goluri marcat prin comparație de greci în deplasare, 29, criteriu ce se ia în calcul la egalitatea perfectă de goluri în ansamblul scorului general al celor două manșe, alb-violeții erau nevoiți să strângă diferența la un singur gol handicap pentru a merge mai departe, fără însă a mai izbuti să repete finalul de meci de pe teren propriu. Realist vorbind, nu unul, ci două goluri le-ar mai fi fost necesare  pentru a intra în ultimul tur preliminar… 

”Poli” și-a dat speranțe prin finalul ca și fulminant de pe teren propriu, dar realitatea e că Olympiacos a arătat prin cele câte 5 goluri avans luate în repriza a II-a din fiecare partidă, diferență maximă în ambele cazuri, o consistență superioară odată cu scurgerea timpului. Coincidență sau nu, grecii au înscris câte 29 de goluri atât la Timișoara cât și acasă, iar Dimitrios Tziras, golgheterul lor de pe Bega, cu 8 reușite, a fost și principalul marcator al returului, cu 9 goluri din 12 aruncări. 

Echilibru, mare luptă, dar și un mic plus suficient pentru gruparea cu mai mici probleme: Olympiacos SFP – SCM Politehnica 29-26 (13-15). Europa, un pod totuși prea îndepărtat pentru inimoșii poliști, la toate dificultățile cu care se confruntă gruparea alb-violet, oarecum în corzi și-n campionat.

Alb-violeții au început mai bine, pivotul Pribanic deschizând scorul după două minute și 30 de secunde, o ușurare pentru timișoreni că putea aborda meciul, revenit după accidentare. Tziras a egalat după alte aproape două minute și jumătate, însă avea să fie și pentru ultima oară în prima repriză. Căci Cîmpan a preluat și el conducerea de pe extremă, 1-2 în minutul 7, iar pivotul Baican a dublat-o în minutul 9. 

Olympiacos s-a tot apropiat apoi la câte un gol, dar Fenici iar apoi Sadoveac, de două ori la rând, o dată din 7 metri, au refăcut avantajul polist de două reușite, mărit și mai mult pentru prima oară în minutul 14, 4-7 prin Cîmpan, pe inferioritate de ambele părți, mai întâi Pribanic și apoi Kandylas fiind eliminați în minutul 13.

Tsilis și Tziras i-au readus pe greci la un gol handicap, dar tot în minutul 15 și-a intrat în rol și golgheterul jocului tur, sârbul Filip Marjanovic, care puncta apoi și în minutul 17, avantaj refăcut… 6-9. Asta și după ce Tziras rata o aruncare de la 7 metri pe finele atacului precedent.

”Poli” continua în grafic, 7-10 prin Vuk Milosevic, dar și 8-11 în minutul 22, când Sadoveac fructifica un 7 metri, acordat pentru infracțiunea lui Bagios, eliminat temporar. Fenici înscria după 23 de minute ultimul gol ce asigura timișorenilor un avantaj de 3 reușite, 9-12, căci după ce Mallios a ratat un 7 metri, Tziras n-a iertat din acțiune și tot el a fructificat în schimb o aruncare de la 7 metri, pe superioritatea numerică dată de eliminarea lui Marjanovic… 11-12.

La care Pero Milosevic a solicitat time-out, cu folos. Oaspeții obțineau un 7 metri, Toniazzo Lemos fiind eliminat, iar Sadoveac finaliza la a doua aruncare, pe respingere: 11-13.

Avantaj conservat în acele ultime două minute până la pauză, în care s-a înscris alternativ, Mallios respectiv Pribanic, Mougits respectiv Cîmpan. SCM Politehnica deținea așadar un avantaj general de 4 goluri după primele trei sferturi ale dublei manșe și înaintea ultimei jumătăți de oră.

Începută cu golul lui Toniazzo Lemos și replica lui Marjanovic de la 7 metri, 14-16 în minutul 33. La care Tziras rata un 7 metri, însă puțin bănuiau alb-violeții că atât le fusese.

Cîmpan a fost eliminat în minutul 36 iar Karvatski a transformat aruncarea de la 7 metri, grecii egalând apoi tot pe superioritate numerică, 16-16 prin Tsilis în minutul 36. Era doar pentru a doua oară când ”Poli” nu conducea la Pireu…  

Dar elenii s-au apărat tot mai arțăgos, Tziras preluând în premieră conducerea la intrarea în cel de-al 39-lea minut de joc, avantaj dublat de Mallios deși pe inferioritate numerică, după eliminarea lui Arapakopoulos: 18-16. La care Pero Milosevic solicita timp de odihnă iar poliștii înscriau în cele din urmă și ei, 18-17 prin Pribanic, după o ”secetă” de zece minute fără 3 secunde, ce avea să se dovedească fatală…

Căci deși Arapakopoulos a recepționat și a doua eliminare, Olympiacos SFP n-a mai cedat avantajul, Toniazzo Lemos înscriind din nou, ba chiar o ”dublă”: 20-18 în minutul 46. Iar grecii au urcat în premieră la 3 goluri avans prin turcul Tinkir și Arapakopoulos, 22-19 în minutele 47 și 48, repetând jocul bun din aceeași perioadă a partidei tur. 

Pentru ”Poli” a replicat în schimb doar Fenici, însă Tziras de două ori și Toniazzo Lemos i-au desprins în două minute și jumătate pe greci, cu o ”triplă”: 25-20. Și un parțial de 5-1.

Mai rămăseseră 8 minute iar Sadoveac riposta cu o ”dublă”, poliștii reintrând în cărți, 25-22. Se alegeau însă și cu încă o eliminare, la Șomlea, time-out solicitând și Prodromidis. Karvatski, din Belarus, a fructificat un 7 metri, Tsilis a fost trimis și el pe margine, iar Marjanovic și chiar portarul Varo au apropiat-o pe ”Poli” pe superioritate numerică la două diferență: 26-24. 

Calificare pe muchie de cuțit înaintea ultimelor 3 minute. ”Violeții” mai aveau nevoie însă de un gol, iar atacul era fructificat de Mallios. Și tot de el și peste încă un minut, după timpul de odihnă solicitat de Prodromidis. Era 28-24 cu un minut și jumătate rămas de jucat, eliminarea bătând la ușă pentru români. Marjanovic a mai transformat un 7 metri dar Tziras a risipit și ultimele îndoieli. Gazdele mergeau mai departe…

Absențele dintr-un lot și-așa nu foarte consistent au contat semnificativ, Păiuș pe apărare și masivul inter Dragas de pe linia de 9 metri, două ore internaționale de handbal fără 2 componenți cheie. Iar în absența lui Dragas s-a străduit mult Marius Sadoveac, intrat totuși încă din prima parte, și cu reușite, în ciuda ”buletinului medical” cu semne de întrebare. Interul golgheter a înscris de 7 ori din 12 aruncări, secondat de la învinși de Marjanovic, cu 6 goluri din 7 aruncări, trei din 5 fiind semnate de pe cealaltă extremă de Cîmpan. Au mai punctat Pribanic și Fenici tot de câte 3 ori, fără a rata aproape deloc, Vuk Milosevic de două ori iar Baican și portarul Varo, o dată fiecare.

Iar apropo de Varo, amintirile personale dar și tradiția colectivă polistă n-au mai avut corespondent și seara aceasta în suburbia ateniană Agios Ioannis Rentis, portarul cucerind trofeul Challenge Cup cu Potaissa Turda după o finală în dublă manșă încheiată fericit în Grecia contra lui AEK Atena, iar alb-violeții având în palmaresul din urmă cu circa 3 decenii calificări în dauna unor formații elene atât în Cupa IHF cât și în Cupa Campionilor Europeni. Tradiția nu s-a mai păstrat însă.

Au avut grijă mai ales Tziras, cu 17 goluri în cele două manșe, dar și Mallios, cu 7 în această seară, pentru Olympiacos SFP mai înscriind Toniazzo Lemos de 4 ori, Karvatski 3 goluri, Tsilis două, iar Sanikis, Mougits și Tinkir câte unul fiecare. Grecii, cu 29 de reușite din 39 de aruncări, ”Poli”, cu 26 din 37.

Alb-violeții își pot reproșa că n-au fructificat unele momente favorabile, în contextul în care au suferit mai puține eliminări, patru față de cele 6 ale gazdelor, dar au și transformat mai multe aruncări de la 7 metri, 4 din 5, față de cele doar 3 din 6 ale roșu-albilor.

Una peste alta, o calificare pierdută după pauza partidei retur… Și urmează o deplasare în estul țării, la Vaslui, în ultimul joc rămas de disputat din etapa a VII-a în Liga Națională, ale cărei rezultate sunt enumerate pe coloana dreaptă, a clasamentelor. ”Poli” va juca pe terenul nou-promovatei duminica viitoare. 

A ieșit însă din cursă și cealaltă reprezentantă a elitei masculine în Cupa EHF, AHC Dobrogea Sud, în ciuda unui succes în returul din Ungaria, 21-19 (9-9) la Csurgoi KK, calificată la egalitate de goluri marcate în ansamblul celor două manșe grație numărului superior de reușite din deplasare, 22-24 la Constanța, săptămâna trecută. În contrast, campioana Dinamo București a spulberat-o în Rusia pe Chekhovskie medvedi cu 20-30 în etapa a IV-a din cele zece în Grupa D din Champions League, roșu-albii fiind fruntași neînvinși ai seriei hexagon.

Revenind la returul din Cupa EHF, au mai fost câteva dueluri pe muchie. Învinsă acasă cu 25-26, Alpla HC Hard din Austria s-a calificat pe terenul danezilor de la Skjern Handbold, cu 35-33, în turul 3 preliminar pătrunzând și polonezele KS Azoty-Pulawy SA și NMC Górnik Zabrze prin a-și apăra în deplasare avantaje de 3 goluri, cu un 26-25 victorios la Handball Esch după 28-25 în manșa I, respectiv printr-un eșec la limită cu 22-21 la Maccabi Rishon Lezion după 29-26 în tur. Belgienii de la Achilles Bocholt au apărat chiar și un minim avantaj luat acasă, 34-33, impunându-se cu 19-25 în returul la Wacker Thun. Au fost în schimb și calificări cu duble victorii, unele chiar clare, repurtate de Pfadi Winthertur, OIF Arendal Elite, Abanca Ademar Leon și PAUC Handball, cu mențiunea că nu toate partidele retur s-au și disputat încă până la ora aceasta.

Pe plan intern, la nivelul ligii secunde, duel direct timișean sâmbătă după-amiază în sala ”Constantin Jude” în etapa a V-a din Seria D în Divizia A de handbal masculin, Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timișoara – Unirea Sânnicolau Mare 27-29 (11-15), SCM Politehnica jucând duminică seară în aceeași rundă la Târgu Jiu. Pe semicercul feminin, în aceeași etapă a seriei nord-vestice în eșalonul doi, CSM Târgu Mureș – CSU UVT Timișoara 34-18 (13-11), triumf pentru liderul neînvins la finele primei jumătăți a sezonului de toamnă.

Ultimele rezultate, programul viitor și clasamentele în Liga Zimbrilor și Divizia A – Seria D la fete și băieți, pe coloana dreaptă.   

 

 

 

 

 

 

 

  

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: