Junioarele B de ’99 ale Banatului, în frunte cu golgheterul Diana Ailoaiei, locul 1 la „Memorialul Doina Cojocaru”

Turneul final al Campionatului Mondial de handbal feminin acaparează în aceste zile atenţia dar nu este lună decembrie fără tradiţionala reuniune pe semicerc dotată cu „Memorialul Doina Cojocaru”, tribut de suflet în amintirea interului stânga al Universităţii Timişoara care, printre altele, ajungea cu reprezentativa României în finala celei de-a cincea ediţii a Mondialului, în 1973, la Beograd, ultimul act fiind adjudecat atunci de Yugoslavia cu 16-11.

În amintirea Doinei Cojocaru, fosta regretată handbalistă a Universităţii Timişoara, un omagiu anual prin handbalul feminin juvenil

În amintirea Doinei Cojocaru, fostă handbalistă a Universităţii Timişoara, un omagiu anual prin handbalul feminin juvenil

 

Conform obiceiului exersat la ediţiile din acest deceniu ale turneului memorial, întrecerea s-a redus şi sâmbătă doar la câteva meciuri „în familie”, mai exact între 4 echipe reprezentând categorii distincte de vârstă din grupele de junioare 1 şi 2 de la LPS Banatul Timişoara, ordinea ierarhică finală după cele 4 întâlniri, semifinale respectiv de clasament, fiind: 1. LPS Banatul – 1999, 2. LPS Banatul – 1998, 3. LPS Banatul – 1997, 4. LPS Banatul – 2000.

În prima parte a reuniunii au jucat junioarele 1 ale liceului timişorean, pregătite de Cosmin Zgîrdea, cele din generaţia 1998 trecând de colegele de lot din generaţia de 1997, precum şi junioarele 2 ale „Banatului”, sub îndrumarea profesoarei Florica Gallovits, grupa de vârstă 1999 impunându-se în faţa celor de 2000, iar în cea de-a doua parte s-a trecut la partidele învinselor respectiv învingătoarelor.

Iar junioarele B de 1999 s-au impus în cele din urmă după seria aruncărilor de la 7 metri în faţa celor din 1998, câştigând astfel cea de-a XX-a ediţie a „Memorialului Doina Cojocaru”, după ce la finele timpului regulamentar de joc, de două reprize a câte 25 de minute, rezultatul era de egalitate.

Pătru Cojocaru, la rândul său fost sportiv de performanţă, care şi-a împărţit destinul cu handbalista Doina Cojocaru, a menţinut tradiţia organizării întrecerii în memoria regretatei sale soţii, oferind la final şi premiile speciale rezervate nominalizărilor individuale. Vanessa Ludwig, o junioară A, a fost desemnată cel mai bun inter stâng al patrulaterului, post pe care se consacra Doina Cojocaru, în vreme ce golgheter al celei de-a XX-a ediţii a fost Diana Ailoaiei.

Profesoara Gallovits le-a aliniat în formaţia câştigătoare pe Agnes Collodo – Ana Boştină, Diana Ailoaiei, centrul Maria Bobu, Anda Mitan, Sara Sauciuc şi Medana Stîncescu – pivot, la fetele din 1999 mai jucând şi Daiana Rus, Francesca Borbely, portarul Oana Ianculescu sau Bianca Creştin.

„Ideea turneului a fost să joace toate junioarele, şi au fost prezente circa 40 în cele 4 echipe ale noastre. Este ca de fiecare dată un foarte binevenit turneu, ce se pretează la final de an! Mulţumim domnului Cojocaru pentru organizarea şi în acest an a reuniunii în memoria Doinei, căreia i-am fost şi colegă de echipă la U. Particip cu drag de fiecare dată şi am avut meciuri frumoase şi în acest an”, a spus la final Florica Gallovits, antrenor al junioarelor 2 la LPS Banatul, din generaţiile 1999-2000.

A mai trecut aşadar încă un an de la dispariţia într-un 14 decembrie a celei care a fost Doina Cojocaru, născută Băicoianu în 25 noiembrie 1948, la Sighişoara, şi care avea să deţină timp de 6 ani căpitănia selecţionatei României, odată cu succesul mondial din 1970, din Olanda, ulterior devenind vicecampioană mondială de senioare, la Belgrad, în ´73, an în care cucerea şi titlul naţional, cu IEFS Bucureşti, ca inter stînga recunoscut drept numero uno pe glob, fiind desemnată între cei mai buni 10 sportivi ai lumii.

Doina Cojocaru îşi lega pe vecie destinul de handbalul timişorean, cucerind cu Universitatea trei titluri naţionale la rând, în 1974, ´75 şi ´76, ultim an în care participa şi evolua în toate cele 5 partide pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal, clasându-se pe locul 4 într-o probă feminină la debut sub egida celor 5 cercuri.

„Memorialul Doina Cojocaru”, o salutară iniţiativă de suflet ce a rezistat vitregiei anilor, îşi îndeplineşte prin prezenţa la start a unor garnituri juvenile şi menirea de a reaminti că fosta jucătoare a României a activat ca profesoară de Educaţie fizică şi sport la Şcoala Generală 6 din Timişoara, îndrumând cu pasiune primii paşi ai şcolarilor în sport.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: