Juniorii 2 ai SCM Politehnica, triumf cu 19-40 la Pick Szeged. Festivalul de Minihandbal cu 10 echipe de copii de pregătitoare și clasele I și a II-a din Fibiș, Giroc, Moșnița și Timișoara, un succes la debut

Sezonul Ligii Naționale de seniori este aproape de sfârșit, chiar la final pentru timișoreni la mijlocul acestei săptămâni dacă alb-violeții Politehnicii vor învinge la Focșani, însă efervescența este în creștere la nivel juvenil. Căci deja la finele săptămânii viitoare juniorii 2 ai poliștilor vor juca la Târgu Mureș în turneul final național, participare în vederea căreia au repetat prin meciuri de pregătire și aseară, peste graniță. Iar pentru conturarea în timp a unor asemenea promițătoare generații cu participări succesive în turneele pe țară la vârf, se pun bazele unor reuniuni locale de baby handbal ce se doresc a avea continuitate și a insufla celor mici bucuria jocului.

Toți au făcut cândva acești primi pași, seniorii de astăzi ajungând să recucerească în 2019 trofeul Cupei României cu o jumătate din garnitura Politehnicii Timișoara modelată peste ani la LPS Banatul, iar generația urcată la ora actuală la nivelul juniorilor 2 din ”pepiniera” alb-violet calificându-se la încă un turneu final pe țară după ce și-aa început instruirea de la LPS Banatul, indicii ale necesității stimulării copiilor prin joc de la vârste dintre cele mai fragede, punct de pornire deschizător de pârtii.    

Juniorii 2 și-au făcut deja un nume și se arată a continua linia ascendentă, trasată prin câștigarea uneia dintre seriile grupei ”Valoare” ale calificărilor la finale, meciuri oficiale completate zilele acestea, în vederea unei cât mai bune evoluții în lupta din Ardeal pentru medaliile FRH, cu victorii în partide de verificare, ultima, susținută aseară în Ungaria, în bătătura unui mare club european, Pick Szeged, ai cărui juniori au fost net întrecuți de cei de la SCM Politehnica Timișoara, cu 19-40, la pauză 9-18. Succes tonifiant acasă la juniorii 2 maghiari de pe locul 4 în întrecerea țării vecine, ceea ce emană încredere atât cu termen imediat, la Târgu Mureș, dar și pe termen lung, într-o mai mare schemă a lucrurilor.

Lotul pregătit de Atilla Ioan Horvath, și antrenor secund al seniorilor prim-divizionari respectiv coordonator al Centrului Național Olimpic de Pregătire pentru Juniori, lansat anul acesta pe Bega, include și 6 sportivi mai mereu convocați la acțiuni ale lotului național, și anume Chira, Pal, Moldovan, Samfirescu, Dumitrescu și Bote, în vizor și pentru un Open la care selecționata ”tricoloră” de cadeți se va alinia în luna iulie în Suedia, participare în vederea căreia componenți ai bănățenilor vor răspunde la apel după meciurile de la turneul final de juniori 2.

SCM Politehnica a mai jucat recent în pregătiri și cu juniorii de la Beldiman Arad, iar într-un cadru oficial și cu oponenții din Giroc și Lugoj, parteneri de întrecere în Campionatul Județean Timiș, urmând a mai fi testați și joi la Reșița, într-un amical cu omologii juniori 2 de la CSM Școlar, pe care i-au întâlnit și în grupa ”Valoare”.

”Jocul a mers din toate punctele de vedere”, a sintetizat antrenorul Horvath prestația elevilor săi în amicalul internațional de la Szeged, câștigat de poliștii cu cele mai puține goluri primite din țară în faza de calificare a grupelor ”Valoare”.

Pe alt plan, la o generație mult mai fragedă de vârstă, Festivalul de Minihandbal ce a fost lansat sâmbătă la apă în sala ”Constantin Jude”, cu o serie de 20 de meciuri cu durata de 12 minute fiecare, rezervat elevilor din clasele pregătitoare, I și a II-a, a reunit zece formații din 4 localități, notabil fiind numărul ridicat de copii care au îmbrățișat ideea practicării jocului cu mingea mică, și mai mulți bătând cu entuziasm la porțile unui demers de regenerare de la baze a fenomenului.

”Am avut un feeedback foarte pozitiv de la toți cei implicați, ceea ce stă la bazele continuității acestei activități, iar în timp să ia amploare. Avem și viziunea unui festival de babyhandbal cu minim 50 de echipe, care să se desfășoare în zile consecutive pe 3 terenuri. În linii mari, Festivalul de Minihandbal pe care l-am lansat să se repete măcar semestrial la acest nivel, iar în paralel să organizăm anual festivalul cu o mult mai mare participare. Trebuie să investim în copii, să vină la handbal și să crească practicând acest frumos joc”, a explicat Atilla Ioan Horvath.

Festivalul de Minihandbal din weekend a reunit într-una dintre grupe echipe de copii de la CSȘ Timișoara, LPS Banatul 1, Colegiul Național Bănățean – formația 1, Școala Generală 30 – formația 1 și Dominicii Moșnița – formația 1, iar în cealaltă serie, din Fibiș respectiv LPS Banatul 2, CNB Timișoara 2, ”Generală 30” 2 și Dominicii Moșnița 2. Fiecare garnitură cu 12 copii, echipele fiind formate din 4 componenți plus portar iar meciurile jucându-se fără a se ține evidența scorului.

Demersul a fost organizat de SCM Politehnica Timișoara, în colaborare cu LPS Banatul și AJH Timiș, Atilla Ioan Horvath subliniind și importanța unei ”uniri a forțelor, pentru aducerea copiilor pe terenul de handbal. Își dau aportul implementării proiectelor și antrenori spanioli de a căror expertiză avem bucuria să beneficiem, iar ideea de bază este să-i învățăm pe copii jocul în relația unu la unu, ca modalitate de dezvoltare a calităților tehnice. Există o linie metodică și căutăm să avem continuitate în deprinderea prin joc a acestor calități”. În paralel, se are în vedere și instruirea antrenorilor, primele semne pozitive fiind notabile prin participarea la seminarul de minihandbal de la Timișoara a unui număr ridicat de tehnicieni, în jur de 25 din această parte de țară, dar și prin aplicarea destul de rapidă a metodelor de pregătire la grupele de copii la care activează. ”Este imperativ să formăm în paralel pe aceeași linie și antrenori”, a mai semnalat Horvath.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal, Juniori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: