Liga rămâne în 12, SCM Politehnica învinge cel mai clar în 2018 și cauzează gazdelor prima înfrângere acasă din noul an

Noua titulatură a primei divizii de handbal masculin, Liga Zimbrilor, suna oricum suficient de forțat și în absența retragerii din competiție a unora dintre participante, dar așa, în urma celui de-al doilea abandon de la reluarea returului în noul an, pare cu atât mai nepotrivită, într-un vădit contrast între masivitatea animalului sălbatic pe cale de dispariție și realitatea la zi din elita seniorilor pe semicerc. Dezastruos pentru restul sezonului în eșalonul întâi al băieților, câte două echipe vor freca tușa etapă de etapă iar rundele vor consta în doar câte 5 partide, asta după ce și codașa nou-promovată CS Politehnica Iași a aruncat ieri prosopul, pe urmele ex-câștigătoarei Challenge Cup, HC Odorhei. În noile condiții, la inaugurarea etapei a 22-a, SCM Politehnica Timișoara a câștigat cel mai detașat în 2018, conservând avantajul luat la pauză la Focșani, 25-30 (11-16).

Alb-violeții au fost penultimii vizitatori ai Iașiului în noul an, impunându-se în capitala Moldovei la 4 goluri diferență, însă ”Politehnica” a devenit miercuri a doua victimă din cursul acestui retur, așadar cât încă sezonul regular nici nu s-a încheiat, campionatul urmând a continua în numai 12 protagoniste, fără ca vreuna dintre acestea să mai fie bântuită de frisoanele retrogradării directe, ceea ce știrbește din spiritul competițional.

Mai toată atenția este implicit captată cu atât mai mult de lupta pentru asigurarea unei poziții cât mai confortabile înaintea fazei play-off, SCM Politehnica îmbunătățindu-și situația prin cea de-a treia victorie afară din tot atâtea deplasări în 2018, procentaj 100%, și de-această dată tot în Moldova, într-un crescendo ca diferențe de scor, de la triumful la limită la Suceava, la cel cu 4 goluri avantaj la Iași, respectiv cinci în meciul de miercuri de la ora 16:30, la Focșani.

Unde CSM 2007 se anunța a fi o gazdă incomodă prin prisma invincibilității din precedentele 3 apariții acasă în noul an, dar și a scorurilor relativ strânse cu care ținea piept în trecut vizitatorilor ”violeți”, aceștia salvându-și o dată pielea de la eșecul pe malul Milcovului prin smulgerea unei remize în ultima secundă, capac la toate fiind de așteptat ca amfitrionii să tragă cu atât mai tare, pentru menținerea cât de cât a speranțelor în vederea prinderii ultimului loc de play-off.

Și totuși, plusul valoric din dreptul timișorenilor s-a făcut din plin resimțit în importantele ultime 5 minute ale primei reprize, în care doar alb-violeții au înscris, de 3 ori la rând, desprinzându-se decisiv la 11-16, scor la pauză, dar și în primele aproape 10 minute ale părții secunde, când au mai marcat de încă 5 ori fără replică, 11-21.

Sfert-finaliștii ediției trecute au atins și un maxim de 12 goluri avantaj la mijlocul reprizei a II-a, 13-25 în minutul 45, alcătuind a cincea grupare care s-a impus în acest campionat la Focșani, după CSM Făgăraș, CSM București, Potaissa Turda și HC Odorhei.

Galben-albaștrii vrânceni s-au străduit apoi să reducă din handicap și au izbutit să-l înjumătățească, fără a periclita însă succesul bănățenilor, în a căror poartă Adam Savic a fost inspirat și în mână, astfel încât SCM Politehnica a primit al doilea cel mai mic număr de goluri în cele 7 apariții din 2018, minimul fiind atins în victoria la limită acasă cu HC Dobrogea Sud, 24-23 chiar la reluarea returului, pe 31 ianuarie.

Cu interul Krsto Milosevic revenit într-o mai bună relație cu golul, drept al doilea marcator între cei 9 ai învingătorilor, timișorenii au strâns totodată și al doilea cel mai mare total al reușitelor înscrise în noul an, cu una mai puțin decât la Iași, urcând în ierarhie și pe seama eșecului celor de la CSM București în celălalt meci al zilei, tranșat de Potaissa la Turda cu 28-24, astfel încât clujenii lui Gal au urcat cel puțin provizoriu în fruntea clasamentului, măcar până la partida inaugurală de joi, CSA Steaua – Dunărea Călărași, prima dintre cele 3 ale zilei.

Cum spuneam însă, odată cu această rundă, și celelalte 4 ale returului vor avea parte de un număr mai redus de întâlniri, de exemplu în cea viitoare tocmai focșănenii urmând a câștiga în deplasare la ”masa verde” cu 0-10, dat fiind abandonul celor din Iași, fapt valabil și pentru alb-violeți în intermediara de peste două săptămâni, în urma turneului Final4 al Cupei României, când ar fi trebuit să joace la Odorheiu Secuiesc. În consecință, bănățenii mai au de primit duminică la ora 16:30 vizita fruntașei din Turda iar în jur de 29 martie și a lui CSM Făgăraș, finish-ul de retur prinzându-i în jur de 12 aprilie la Baia Mare, după care vor purcede în sferturile fazei play-off.

Urmează așadar 3 partide care ar putea contura în mare măsură soarta poliștilor în campania în curs, mai întâi cea de campionat din sala ”Constantin Jude”, în care, în cazul unui succes, șansele ar fi foarte mari ca timișorenii să abordeze sferturile primei grupe valorice din zona locurilor 1-4 și implicit cu șansa de a găzdui două întâlniri, iar apoi cele la medalii de la malul mării, pe frontul Cupei României.

Până una alta, elevii lui Pero Milosevic au evitat potențiala alunecare pe o coajă de banană, așa cum ar putea fi caracterizată deplasarea în Vrancea, unde marcatori au fost Vuk Milosevic, cu 7 goluri, Krsto Milosevic 5, extremele Câmpan și Lasica câte 4, golgheterii Marjanovic și Orbovic de câte 3 ori, Șania două goluri iar Hrimiuc și Santeiu câte unul. Pentru învinșii care în tur cedau pe Bega mai strâns, cu 23-21, au punctat Sladic, de 5 ori, ex-polistul Hagiu, Mocanu și Eros – de câte 3 ori, Moisă, Miroiu, Rață și Năstăsie cu câte două goluri fiecare, respectiv Gramatic, Popovici și Țuțu – câte un gol.

Rezultatele și programul etapei a XXII-a, plus programul rundei a XXIII-a și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 7 =

 


Alte articole legate de acest subiect: