LIVE TEXT din optimile Cupei României: derby al Banatului, Poli Timișoara – ”Adrian Petrea Reșița 34-25 (17-16)

Prim-divizionarii alb-violet au tranșat la scor, desprinzându-se după pauză, meciul eliminatoriu CH CSU Politehnica Timișoara – CS HC Adrian Petrea Reșița, jucat joi 27 noiembrie de la ora 17 în sala ”Constantin Jude”, în cadrul optimilor de finală ale Cupei României la handbal masculin: 34-25, la pauză 17-16.

Alb-violeții s-au calificat în sferturile de finală din 4-7 februarie 2015, laolaltă cu Dinamo, HC Vaslui, Pandurii și CSM București, celelalte 3 partide din optimi având loc în luna decembrie…

Ghiță Irimescu, cândva un component al reșițenilor, a marcat de 7 ori, dintre care două goluri în prima parte și 5 la reluare, unul fiind din aruncare de la 7 metri, pentru învingători mai înscriind Grigoraș, de 6 ori (4/2), Halcă – 4 goluri (2/2), Leordean (2/1), Ciubotariu (1/2), Chikovani (2/1), fiecare de câte 3 ori, Kaftin (1/1; unul din 7 metri și o aruncare de la 7 metri ratată), Timofte (1/1) și Fenici (1/1) de câte două ori, iar Păiuș (1/0) și Santeiu (0/1), o dată.

Bahan a fost principal marcator al învinșilor, cu 7 goluri, dintre care 5 în prima parte, Rugaci contribuind cu 5 (1/4; 4 din 7 metri și unul ratat), Lela cu 5 (4/1), Vaidasigan cu 4 (4/0), Huta, abia transferat din handbalul maramureșean, cu două (1/1), iar Steiner (1/0) și Rohozneanu (0/1), fiecare cu câte unul.

CH CSU Politehnica Timișoara este unica grupare gazdă dintre cele 3 prim-divizionare masculine împerecheate în optimile Cupei României cu cluburi de eșalon secund, dar avantajul dat pe hârtie de disputarea acasă a jocului eliminatoriu în manșă unică este pe de altă parte estompat de caracterul imprevizibil al disputelor knock-out și al întâlnirilor derby, cum este acest duel bănățean cu CS HC Adrian Petrea Reșița, pe deasupra și una dintre cele doar două echipe cu punctaj maxim spre finele turului din întregul handbal masculin divizionar. Cine se va califica în sferturi, veți afla aici, în transmisiune în direct, LIVE TEXT, joi de la ora 17, din sala ”Constantin Jude”…

Detonat de retragerea lui CS Caraș Severin, în vară, din Liga Națională, derby-ul Banatului își regăsește o variantă de circumstanță în Cupa României, liderul ”Adrian Petrea” Reșița, cu 10 victorii la activ din tot atâtea apariții în Divizia A Seria B, prezentându-se la Timișoara ca una dintre cele 3 formații de liga a II-a implicate în optimile întrecerii K.O., alături de cele 13 prim-divizionare, dintre care Dinamo a obținut deja prima calificarea, 30-28 (17-12) cu Știința Bacău, finalistă a ediției precedente.

Deși cărășenii și-au făcut în ultimii cam 10 ani un obicei din a reuși în general raiduri de succes pe malurile Begăi, comparațiile și palmaresul direct nu mai au aceeași mare însemnătate și de această dată, pe de-o parte datorită schimbării datelor problemei în cazul grupării divizionare de pe Bârzava, aflată la primii pași ai unei masive remanieri în urma reînceperii luptei din divizia secundă, iar pe de altă parte dat fiind caracterul aparte al întâlnirilor de cupă.

Astfel, nu doar antrenorul Aihan Omer s-a despărțit în vară de Reșița, odată cu aruncarea prosopului în Liga Națională, ci și câțiva componenți cheie, plecați care-încotro, inclusiv Demis Grigoraș, mereu unul dintre principalii marcatori ai cărășenilor în dauna alb-violeților Timișoarei, dar ajuns tocmai la ”Poli”. În sens invers la startul acestui sezon a pășit Andrei Lela, extrema dreapta, așa încât duelul după-amiezii va oferi câteva exemple de handbaliști evoluând împotriva fostei lor echipe, la acest capitol intrând și mai rutinații Vaidasigan sau Fenici.

Apropo de Vaidasigan, ”Adrian Petrea” Reșița propune o mixtură între noul val, promovat cu curaj de la Liceul Teoretic ”Traian Vuia”, și jucători trecuți de 30 de primăveri, din vechea garnitură, ca Ionescu, Rohozneanu ori Grozăvescu, sau mergând întins spre aceeași bornă, ca de exemplu Pîrvan.

De partea cealaltă, intermezzo-ul din Cupa României este pentru poliștii lui Constantin Ștefan liantul între turul abia încheiat al Ligii Naționale și debutul returului, care bate la ușă, acasă cu Dinamo. Ca un bilanț al primelor 13 etape, plusurile se arată a fi mai multe și mai semnificative decât minusurile, timișorenii reușind de exemplu să triumfe pe terenul campioanei HCM Constanța sau să încheie dispute de un gol diferență cu toate ocupantele la zi ale podiumului elitei, două dintre acestea fiind din păcate pierdute, și în general să se dea cu greu bătuți, cel mai mare pasiv fiind înregistrat la Baia Mare, dar totuși de numai 4 goluri.

Mai mult, turului i-au pus sâmbătă punct cu un dublu record național, de goluri înscrise într-un meci al actualului sezon, 41, contra sucevenilor, și ca diferență de scor, egalând reușitele tot la 10 avans ale Constanței și alb-roșilor lui Dinamo, ceea ce a mai șters cu buretele din precedenta serie de 3 apariții fără victorie în sala ”Constantin Jude”.

În plus, Demis Grigoraș e în mare formă, noua speranță a alb-violeților de pe Bega adăugând în weekend 12 reușite celor 9 goluri de la începutul săptămânii trecute, marcate liderului CSM București în Giulești, ca un plus de marcă în atacul timișorenilor, după ce până în vară era în tabăra celor din Caraș Severin.

De fapt, Grigoraș era chiar golgheter al reșițenilor la precedenta vizită a celor de pe Bârzava la Timișoara, autor a 5 goluri în cel mai drastic eșec cărășean în campionatul trecut, 27-19 (15-10) pentru ”Poli”, miercuri 23 aprilie, în manșa I a barajului de accedere în grupa 7-9 din play-out, calificarea surâzându-le nu fără emoții, peste alte 3 zile, timișorenilor, autori ai unui draw în Banatul montan: 25-25 (10-14). Grigoraș marca de 3 ori și în returul dominat de cele 12 goluri ale lui Vaidasigan, mai constant fiind atunci rusul Kaftin, cu 6 goluri în ”Constantin Jude” și 7 la Reșița.

De fapt, și sistemul de desfășurare al respectivului baraj dintre locurile 9 și 10 în play-out a avut particularitățile sale, nici de genul întâlnirilor de campionat, pe puncte, dar nici chiar ca jocurile de cupă, ci după criteriul două victorii din 3 meciuri, ”Poli” calificându-se înainte de limită prin a nu pierde la Reșița.

Cum spuneam, altele sunt acum circumstanțele și prea multe concluzii nu pot fi trase nici din recentul dezechilibrat duel Reșița – Timișoara, din urmă cu nici două săptămâni, între liderul gazdă al Seriei B în liga a II-a și echipa ”satelit” a alb-violeților, 39-28, în care ex-polistul Andrei Lela i-a vârât 7 goluri lui Răzvan Vâlceanu, ca golgheter al învingătorilor, dat fiind și tinerețea garniturii de pe Bega. Mai semnificativ ar fi parcursul de ceas elvețian al lui CS HC Adrian Petrea, care, alături de CSM Ploiești, în Seria A din eșalonul doi, deține încă un procentaj maxim de puncte, o raritate spre finele turului, triumfurile afară fiind de la 10 goluri diferență în sus: 38-22 la Făgăraș, 30-20 la Alba Iulia, 34-22 la Academia Minaur și 40-24 la CNOE Sighișoara.

Și cărășenii sunt însă în miezul unor meciuri cheie de campionat, ultimele 3 etape din acest an și din turul seriei scoțându-le în cale urmăritoare de pe primele 5 locuri: la U Craiova, în weekend, acasă cu CSM Oradea, campioana en-titre a Seriei B, și la Satu Mare.

Pentru conformitate, iată totuși rezultatele jocurilor de campionat ”Poli” – Reșița disputate la Timișoara în acest deceniu: 27-36 în septembrie 2010; 18-22 în martie 2012; 21-18 în septembrie 2012; 22-23 (11-12) în septembrie 2013, când Grigoraș înscria de 3 ori pentru trupa lui Aihan Omer.

Alte 3 meciuri din optimile Cupei se dispută în această după-amiază, și anume HC Argeș Pitești – HC Vaslui, Steaua – CSM București, de la ora 18 (DIGISport 3) și Pandurii – CSU Suceava, ultimele 3 având loc luna viitoare: Minaur – Potaissa (8 decembrie); U Cluj – HC Odorhei (9.12.) și Dunărea Călărași – HCM Constanța (17.12.).

Sferturile de finală vor avea loc în manșe tur-retur în prima decadă din februarie, iar Final Four, în luna aprilie.

* În campionat, în ultima etapă a turului, s-a jucat una dintre restanțe: HC Odorhei – Potaissa 28-26.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Handbal: