Marius Breazu, editorialistul www.sporttim.ro, nou antrenor al secund-divizionarei feminine maghiare Kecskemet NKSE

Marius Breazu, care semnează PUNCTUL PE I în www.sporttim.ro, a fost prezentat oficial săptămâna aceasta ca antrenor principal al secund-divizionarei maghiare de handbal feminin Kecskemét NKSE, grupare de pe semicercul deţinătoarei la zi a medaliilor de bronz la Campionatul European feminin, Ungaria. Este o investire cu care handbalul timișorean se poate mândri, Breazu urmînd să activeze la circa 160 de kilometri de localitatea sa de reședință, de lângă Miskolc.

*

”60 de ani alb-violeţi”, scrisă de Marius Breazu, care semnează PE SEMICERC în www.sporttim.ro, Constantin Jude și Viorel Jurcuţ, și publicată în 2007 în a doua sa ediție, adăugită

 

Începind de luni 22 iulie, Marius Breazu a fost investit antrenor al echipei feminine Kecskemét NKSE, din liga a doua maghiară, seria est, competiţie de nivel profesionist, în care a încheiat sezonul 2012-2013 pe locul 12 din 14 grupări.

Marius Breazu a semnat un contract pe un an de zile, după ce până acum a mai antrenat în handbalul maghiar grupările feminine FAVORIT TISZALÚC, în perioada 2005-2007, respectiv SZERENCS VSE, în 2007-2012, din orasul natal al pivotului nationalei, Kulcsár Anita, decedată în accident de mașină în 2005.

Ca jucător, Breazu a evoluat în trecut la LICEUL 4 TIMIȘOARA (actualmente LPS BANATUL), între 1972 și 1980, antrenori avându-i pe Nicolae Parsch, Geta Delcov, Rodica Viciu (actuală  Bain), Roos Jolan și Constantin Popa, respectiv la TEHNOMETAL (ulterior AUTOTURISME), în 1980-1989 (cu Cornel Jude antrenor) și ELECTROTIMIȘ, în 1990-91 (Marin Vlădescu).

Ungaria, ca mai toate federațiile din Europa (nu însă și FRH!), a semnat Convenția Rinck în privința uniformizării pregătirii antrenorilor, pe categoriile: A – master coach, B – expert coach, C – coach, D – Instructor, E – „conducător de antrenamente”.

Breazu deține categoria D din 2005 și categoria C din 2008: ”Practic pot să antrenez la același nivel în orice țară care a semnat actul – sunt foarte puține excepții, printre care România și cîteva din cele ex-sovietice”.

Marius Breazu a demarat pregătirile în 25 iulie, iar echipa fiind amatoare, deține 14 componente în lot, dintre care cinci născute în 1995, pe lângă care va mai promova două, născute în 1998 și 1999! Handbalistele lucrează sau învață, programul incluzînd un antrenament pe zi. Divizia, de 14 echipe, este împărțită practic în trei nivele: vreo 3-4 profesioniste, cu jucătoare angajate cu contract (Vasas, Szeged, Kispest, Kiskunhalas – retrogradată din prima ligă); altele vreo 5-6 sunt semi-profesioniste (jucătoarele lucrează dar primesc și ceva pentru ceea ce fac la handbal, în general cam 30-50% dintr-un salariu normal); a treia categorie, în care se înscrie și Kecskemet, în care foarte rar se oferă cîte o „primă de victorie” simbolică.

Lotul este subțiat an de an datorită faptului că nu pot fi ținute jucătoarele, în vara lui 2012 plecînd trei fete în prima ligă: Berta Nikolett și Vadász Ildikó la Dunaújváros și, mai ales, Korsos Dorina, cîștigătoare a Ligii Campionilor cu Györ anul acesta. Acum au plecat ambii interi, dar și două extreme bune, la echipe rivale din serie.

Pepiniera juvenilă este bună, drept dovadă posibilitatea de a promova două junioare, însă în oraș handbalul stă în umbra fotbalului dar și a baschetului și voleiului, ambele la masculine, cu clasări de top în ligile naționale.

Echipa se antrenează în sala unei școli, fără tribune, dar cu toate echipamentele necesare (mingi medicinale, cordoane elastice, garduri, conuri), păstrate în dulapuri… DESCHISE. De jucat, Kecskemet joacă în general într-o sală „de cartier”, a unei alte școli generale, cu vreo 5-6 rînduri de tribună, la meciuri venind cam 100-150 de oameni, legați într-un fel sau altul de echipă. Foarte rar (1-2 meciuri pe sezon) se joacă în „Messzi sportcsarnok”, după numele unui regretat luptător localnic, medaliat olimpic.

Debutul oficial va avea loc în 8 septembrie, la ora 16, acasă cu Szeged-Dorozsma, declarat candidată la promovare și care s-a întărit în această vară.

Handbalul maghiar mai are pe băncile tehnice ale echipelor antrenori din România, și anume Matefi Eszter, ex-Mureșul Târgu Mureș si cu 131 de meciuri în naționala României, pentru care a marcat 436 de goluri, ulterior jucînd cu succes și pentru Ungaria: 58 de selecții, 259 de goluri, ”argint” la Mondialul din 1995, în Austria și Ungaria, respectiv ”bronz” la J.O. de vară Atlanta 1996. Ea antreneaza acum Dunaujvaros, formația feminină din prima ligă, dar a fost și antrenoarea echipei naționale feminine a Ungariei în 2009-2011.

În prima ligă mai activează și Bakó Botond, din Odorhei, la băieții lui Elore Bekescsaba, care a pregătit mai multe prim-divizionare maghiare, și anume Debrecen, la feminin, sau Csurgo, la masculin.

Deoarece, din motive financiare, două dintre cele 6 campioane ale ligii a treia nu s-au înscris în eşalonul secund, ambele echipe de pe locurile 12, din est si vest, şi-au menţinut poziţiile, gruparea din Kecskemet pierzând însă ambii interi, cu o medie de 7 goluri pe meci, care au optat pentru echipe concurente.

Marius Breazu a condus la începutul acestei săptămâni primul antrenament al echipei şi a fost prezentat oficial în cadrul unei conferinţe de presă organizată în comun cu cea a formaţiei masculine din localitate, tot din liga secundă, în care a fost reînscrisă după ce se desfiinţa în decembrie 2012, în prima ligă fiind.

Marius Breazu

 

Eşalonul secund maghiar include şi grupări profesioniste, cu jucătoare salariate, cluburile fruntaşe, mai cu dare de mână, efectuând şi cantonamente, dar majoritatea pregătindu-se pe plan local, deoarece handbalistele lucrează sau sunt studente ori eleve. Cuantumul pecuniar se rezumă în cazul formaţiilor de pluton la sume mai mult sau mai puţin simbolice, dar cu prime de joc.

Un alt antrenor timişorean care a activat nu demult în arena sportivă din Kecskemet este Lanyi Zoltan, ex-rugbyst la Universitatea Timişoara şi absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UVT, actualul “profesor de sport” la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 19 din zona Circumvalaţiunii conducând destinele echipei de rugby din Kecskemét, mai mereu pe locul trei în prima ligă din ţara vecină, după Esztergom (antrenor Florin Szöllösi, ex-Universitatea Timişoara) şi Szazhalombatta.

+

Ungaria este deţinătoare la zi a medaliilor de bronz în Campionatul European de handbal feminin, după 6 victorii şi 4 eşecuri înregistrate la turneul final din Serbia, în decembrie 2012, unde repurta cel mai clar succes contra României, cu 25-19. Maghiarele au participat la fiecare turneu final continental din 1994 încoace, din 2 în 2 ani, câştigând ediţia din anul 2000 şi urmând a găzdui din nou competiţia în 2014, în co-organizare cu Croaţia.

Ungaria va reveni pe scena mondială cu ocazia Campionatului Mondial feminin din Danemarca, după absenţa din 2011 din Brazilia, venită în urma a 8 prezenţe consecutive la turneele finale, ultima, în 2009, în China, soldată cu o clasare pe locul 9.

*

Iată două editoriale cu tematică handbalistică semnate în acest an de Marius Breazu în atractiva sa rubrică: 

http://sporttim.ro/editorial/vai-de-noi ;

http://sporttim.ro/editorial/islanda-tara-handbalului

*

În câteva cuvinte, despre antrenorul – jurnalist – autor de carte sportivă, conform prezentării adiacente rubricii sale PUNCTUL PE I, de pe coloana dreaptă a primei pagini:

Unul dintre pionierii (uteciştii?) presei sportive bănăţene libere. Între 1990 şi 1994 a făcut parte din colectivul redacţional al Renaşterii bănăţene, trecînd, cu puţin timp înainte de Mondialul american, la Fotbal vest. De atunci, cu unele mici întreruperi, i se poate găsi semnătura în săptămînalul timişorean.

Co-autor, alături de regretatul Constantin Jude, al volumului „Semicerc de veac” (1997), dedicat aniversării a 50 de ani de activitate a echipei de handbal Poli, lucrare aflată în bibliografia oficială a Federaţiei Române de Handbal. Cartea a fost reeditată zece ani mai tîrziu sub îngrijirea lui Viorel Jurcuţ, avînd titlul „60 de ani alb-violeţi”.

Este absolvent al Şcolii de antrenori de handbal de pe lîngă „Institutul Superior de Educaţie Fizică din Budapesta”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: