Pe val cu 4 succese și două remize, Poli pe un teren pe care n-a câștigat, al vicecampioanei în suferință CSM București

Cu calificarea în turul III preliminar în buzunar și alegându-se cu un oponent la debut în cupele europene pentru pătrunderea în faza grupelor, SCM Politehnica are parte zilele acestea de doar al treilea mijloc de săptămână fără joc în program de la startul sezonului la încheierea lui august, în comparație cu cele 5 ”intermediare”, putând așadar să-și tragă puțin și sufletul înaintea deplasării la o vicecampioană în suferință, pe al cărei teren remiza în premieră sezonul trecut, după eșecuri în serie.

img_1833-300x200

Sâmbătă la ora 11, la București, ”violeții” vor bifa a șaptea deplasare din noul sezon, dintr-un total de 13 partide în 54 de zile, însă chiar și dacă raportul sună împovărător, privilegiul acestui mijloc de săptămână fără meci s-ar putea să nu-l mai aibă aproape deloc spre intrarea în primăvară, în cazul în care timișorenii vor trece pe 19/20 și 26/27 noiembrie și de RD Riko Ribnica, și vor pătrunde implicit în faza grupelor.

Ale căror 6 etape sunt programate în 11/12 şi 18/19 februarie 2017, 4/5, 11/12 şi 25/26 martie 2017 precum şi pe 1/2 aprilie anul viitor, în paralel pe-atunci și cu nu mai puțin de opt runde ale Ligii Naționale, pe când ritmul competițional este mai îndrăcit, tocmai pe porțiunea finală a returului sezonului regular, la separarea definitivă a grupărilor de play-off de cele de play-out, Poli având pe-atunci meciuri în jur de 15 februarie 2017 la CSA Steaua, pe 25 februarie acasă cu CSM Satu Mare, miercuri 1 martie la Turda, pe 11 martie acasă cu CSM București, miercuri 15 martie tot acasă și cu HC Odorhei, în 18 martie la CSM Făgăraș, pe 25 martie acasă cu cei din Reșița și în 1 aprilie la Suceava.

Cu alte cuvinte, până acum timișorenilor le-a fost greu, dar în cele 7 săptămâni curgând spre punctul culminant al încheierii sezonului regular s-ar putea să aibă parte în cazul calificării de cel mult un mijloc de săptămână fără meci, ceea ce nu înseamnă însă și fără antrenament, o transpirație în sine.

Și în fericita eventualitate a pătrunderii între primele 16 cluburi din EHF Cup, ceea ce va obliga la un parcurs cât mai onorabil pe scena continentală dar și la unul mănos în Liga Națională, care să asigure o nouă intrare în play-off, importanța punctelor puse în joc sâmbătă este foarte mare, agoniseala din timp având darul de a ușura lucrurile în comprimatul retur.

Nici SCM Politehnica, a opta în ierarhie, nici CSM București, chiar a zecea, nu stau deloc pe roze în campionat ca urmare a eforturilor depuse în paralel și în Cupa EHF, mult mai mari în cazul ”violeților”, cu 4 succese internaționale la activ și două calificări, în comparație cu ale alb-albaștrilor din capitală, învinși în retur și eliminați de la prima strigare, după două partide, așa încât disputa pe puncte va fi neiertătoare.

De partea poliștilor este ascendentul moral al reușitei pe plan internațional, un uriaș balon de oxigen în plan psihologic, CSM având mai degrabă orgoliul rănit după înfrângerea la scor din Croația dar și în urma eșecurilor din campionat, iar pe plus eventual doar în ceea ce privește palmaresul direct cu bănățenii în București, nu tocmai complet de neglijat.

Într-adevăr, abia cu Pero Milosevic la cârmă a reușit și gruparea timișoreană, în noiembrie anul trecut, să nu piardă în fief-ul lui CSM, 26-26, după eșecuri în serie în capitală în acest deceniu, și anume cu 34-28 în septembrie 2010, 26-24 în mai 2012, 28-25 în septembrie 2012, 32-28 în februarie 2014 și memorabilul 31-30 din noiembrie 2014, rămas viu din cele mai nefericite motive, și pentru acel gest deplorabil al lui Novanc la adresa lui Santeiu, pe care îl flegma în față.

Pe de altă parte, mult mai recent, adică în actuala campanie, CSM București a pierdut pe teren propriu unicul examen mai dificil programat acasă, și chiar primul, 25-26 cu HC Vaslui, dispunând în rest de CSM Focșani cu 33-22 și de nou-promovații sătmăreni cu 32-25, fără a se descurca în schimb mai deloc prin deplasări, în care, după ce s-au impus în runda inaugurală cu 34-28 la Călărași, au cedat meci de meci, lui Dinamo, Stelei, chiar la 6 goluri handicap la Turda, la limită la Odorheiu Secuiesc și din nou la 6 diferență la Rijeka, sâmbătă seară.

Când, având 6 puncte avans în urma victoriei din meciul tur, de la București, dar și încă două în plus la pauză, 13-15, CSM a risipit totul în partea a doua, văzându-se eliminată pe baza golurilor în plus primite pe teren propriu, la egalitate în ansamblul celor două manșe, 50-50. La Rijeka, HC Zamet s-a revanșat pe turnantă cu 27-21, pentru învinși înscriind Georgievski de 5 ori, Humet 4, Marjanac, Milosevic și Novanc – fiecare câte 3 goluri respectiv Aslanyan, Negru și Stavrositu, cu câte o reușită.

Dar iată ce au spus astăzi poliștii, prin vocea lui Attila Ioan Horvath, antrenorul secund: „Vicecampioană care are în componență o grămadă de jucători de valoare plus un staff tehnic foarte bun. Într-adevăr au avut un început de campionat mai dificil dar eu sunt convins că sâmbătă vor scoate toate armele la dispoziție ca să poată să realizeze o nouă victorie în campionat, mai ales împotriva noastră. Anul trecut am pierdut la un gol aici în prima etapă și am făcut egal în deplasare după ce am condus cu 9 goluri la CSM. Din punctul meu de vedere va fi un meci echilibrat, deschis oricărui rezultat. Noi mergem încrezători, ne dorim victoria dar va fi un meci foarte greu”. Vor fi și mai motivați după ce ei au ieșit din Cupa EHF cum au ieșit? ”În mod sigur, pentru că de-obicei în momentul în care ai insuccese la nivel internațional, probabil nu se așteptau, a fost o surpriză și pentru ei. Probabil vor vrea să recupereze și o parte din imagine și prin prisma rezultatelor din campionat să salveze sezonul competițional, dat fiind faptul achizițiile care le-au făcut în vară. Nu cred că e vorba de ciudă aici, cred că e vorba de o formă sportivă, din punctul meu de vedere pe care ei probabil o prind mai greu, având și jucători noi-veniți la echipă. Și noi avem jucători noi-veniți la echipă. Valoric, dacă luăm echipele, sunt foarte echilibrate, vom vedea la București ce se va întâmpla”.

Horvath a mai spus: ”O victorie ar fi ceva fantastic. Ar fi în primul rând o victorie de moral pentru noi după calificarea în turul 3 în cupele europene și plus după meciul bun cu Turda de acasă în care am demonstrat că echipa are valoare și că sincopa de la începutul campionatului, sperăm noi, va dispărea și ar fi extraordinar să mergem și cu 3 puncte în plus în deplasarea de la Odorhei care urmează miercuri. Toate meciurile din ligă sunt echilibrate, nu se știe dinainte câștigătorul, sperăm din tot sufletul să ieșim noi învingători la București dar va fi un meci foarte greu”.

Despre ”dubla” din Cupa EHF cu slovenii din Ribnica, de care-i mai desparte pe poliști 4 săptămâni până la găzduirea manșei I, Horvath a explicat că ”vorbim de turul 3 preliminar, intrarea în cupe europene. Din punctul meu de vedere ca și antrenor, și a lui Pero, este o echipă foarte bună deși aparențele zic că locul 3 din Slovenia… Eu am văzut toate meciurile din campionat de anul ăsta, au 6 victorii, este o echipă tânără, cu jucători și de experiență, dar să știți că e cel puțin la nivelul echipei din Norvegia. Va fi o dublă foarte grea și echilibrată. Mai avem o lună până atunci dar va fi greu pentru că fiecare își dorește să intre în grupe. Și pentru ei e o premieră participarea în cupele europene. Pentru noi ar fi o premieră pentru Timișoara să intrăm în grupele EHF, deci va fi o dublă foarte disputată având în vedere că jucăm primul meci acasă, un pic ne și dezavantajează chestia asta”.

Era și varianta ușor mai accesibilă decât numele care au rămas atunci în momentul tragerii la sorți: ”Da, și asta este adevărat, puteam să picăm și mai bine. Slovenia oricum nu e un nume în handbal. Ca și calitate de jucători toți din ex-Iugoslavia merg în campionate puternice. Probabil și asta e o echipă care crește jucătorii tineri, de valoare, care după pleacă în campionate mai puternice. Repet, din punctul meu de vedere va fi un meci echilibrat. Nu putem să zicem că am avut noroc sau că este o tragere ușoară, dar nici că am picat cu echipe de renume din alte campionate puternice. Noi ne jucăm șansa”.

Jucătorul Vuk Milosevic a spus la rândul său: „Mergem în noaptea asta la București. Știm că nu avem nimic de pierdut acolo, știm ce echipă este CSM cu atâția jucători pe care îi au, sunt vicecampionii României. După victoriile consecutive pe care le avem nu avem nimic de pierdut acolo și mergem încrezători”.

Muntenegreanul a mai zis: ”Cred că sunt mai motivați că nu-s calificați în EHF. Dacă îi compari pe jucători, sunt de două ori mai buni ca cei din Croația, la ce lot au, au aproape 3 jucători pe fiecare post cei de la CSM. Ei trebuie să câștige cu noi, cu lot și cu tot ce au, dar și noi suntem motivați după victoriile consecutive pe care le avem și suntem bucuroși că suntem în turul 3 în Cupa EHF”.

”În apărare putem să facem în primul rând diferența și după în atac. Este mai ușor să marchezi decât să te aperi. În ultimele partide ne-am îmbunătățit atât în apărare cât și în atac. Ne-am îmbunătățit mult de la început, mai ales în apărare, suntem mai motivați, echipa este mult mai bine”.

Despre adversarul din turul III preliminar al Cupei EHF? ”Înainte de tragerea la sorți m-au sunat, am mulți prieteni care joacă prin Spania, Germania, toate echipele ne doreau pe noi. După ce Ribnica a picat cu noi, toți de la club erau fericiți. Au spus-o râzând, am picat cu cea mai slabă echipă din EHF. Pentru noi e mai bine că toți gândesc așa. Puteam să picăm cu echipe germane, acolo nu prea ai la ce să te gândești. Măcar cu Ribnica din Slovenia putem să jucăm acolo, nu se știe niciodată, mai bine pentru noi că toate echipele joacă așa”.

Jocul de sâmbătă e arbitrat de perechea clujeană Barbu – Badiu iar observator e ieșeanul Anton. Etapa continuă astăzi și mâine, precum și sâmbătă și duminică. Apoi, miercuri la ora 19,45, Poli joacă în deplasarea etapei a X-a la Odorheiu Secuiesc, după care urmează o pauză competițională dată de debutul reprezentativei de seniori a României în preliminariile EHF Euro 2018 din Croația, fiind vorba de o ”dublă” în Belarus respectiv acasă cu Polonia, la început de noiembrie. Ulterior, jocurile de campionat acasă cu CSM Făgăraș și la Reșița, în jur de 12 respectiv 16 noiembrie, manșa I cu slovenii pe 19/20 noiembrie, finalul turului acasă pe 23 noiembrie cu CSU Suceava, returul din țara alpină pe 26/27 și, se speră, tragerea la sorți a grupelor EHF Cup, pe 1 decembrie…

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: