Poli, al 4-lea lider în ligă, la 3 ani de la preluarea violeților de Pero Milosevic, atunci pe 11. Vine Bucureștiul, CSM și apoi ex-liderul Steaua

Luna aceasta se împlinesc 3 ani de la preluarea băncii Politehnicii Timișoara de muntenegreanul Pero Milosevic iar alb-violeții au început-o cât se poate de bine, preluând duminică la Suceava șefia ierarhiei elitei, ca o foarte mare raritate dar tocmai la un sugestiv moment aniversar, șefie păstrată prin rezultatul duelului bucureștean de aseară, CSM – Steaua 24-22. Antepenultima în clasament la sosirea lui Milosevic în februarie 2015, Poli este astăzi al patrulea lider al sezonului în curs, postură din care primește sâmbătă și săptămâna viitoare cele două trupe din capitală.

Într-adevăr, Pero Milosevic și elevii săi vor primi sâmbătă de la ora 16:30 vizita formației lui Vlad Caba, CSM București, într-un duel al locurilor 1-4 despărțite de 4 puncte, iar diferența este cât se poate de mare față de momentul debutului muntenegreanului la timișoreni, în februarie 2015, tot într-o sâmbătă, în deplasare la Odorheiu Secuiesc, tocmai retrasă din campionat dar pregătită la vremea aceea de nimeni altul decât același… timișorean Caba.

Căci Milosevic debuta în deplasarea în Harghita la cârma unor ”violeți” apăsați de 5 înfrângeri la rând și încovoiați pe antepenultima poziție a clasamentului, locul 11, după un 34-36 suferit acasă fără antrenor cu nou-promovata din Vaslui la o zi în urma plecării lui Constantin Ștefan, punct final unui an și jumătate pe Bega.

Secund clasata HC Odorhei fructifica atunci avantajul terenului propriu, 29-26 (16-16), dar ulteriorul debut acasă al lui Pero Milosevic aducea și prima victorie dintr-un lung șir de succese al poliștilor, nebănuit de consistent într-un crescendo culminând cu situația la zi, 26-20 (15-8) în ”Constantin Jude” cu Pandurii Lignitul, Demis Grigoraș contribuind atunci cu opt goluri.

Învestit inițial pe 4 luni, pentru ducerea la bun sfârșit a ediției 2014/5, Milosevic redresa situația și în orice caz convingea, urcându-i un loc pe poliști și atrăgându-și implicit un angajament plin, pe două sezoane, posibilitate semnalată încă din capul locului, în funcție de rezultatele imediate.

Ce a urmat, se știe, muntenegreanul conducându-i pe timișoreni la adjudecarea bronzului național în mai 2016, la Turda, prin câștigarea finalei mici din play-off, după o pătrundere în semifinale în fief-ul Stelei, deznodământ al primului său sezon plin la timona bănățenilor ce i-a adus pe alb-violeți la startul preliminariilor în EHF Cup, parcurse cu succes în toamna lui 2016 în dauna nordicilor, baltici și norvegieni, capătul de linie survenind apoi tocmai înaintea fazei grupelor, printr-un eșec la scor în Slovenia.

Dificultatea marșării pe două fronturi, inclusiv în cupele europene, s-a făcut resimțită în campionatul primei ligi, astfel încât poliștii au încheiat returul în primăvara lui 2017 pe locul 7, în regres față de poziția 5, de la capătul sezonului regular anterior, izbindu-se implicit în sferturi de vicecampioana parcursului tur-retur, Potaissa, calificată la mustață acasă, în decisivul meci trei, ca o revanșă după un an.

Însă, fără complicațiile participării internaționale în program, SCM Politehnica a încheiat în trombă un excelent sezon de toamnă în cea de-a treia ediție plină de campionat cu muntenegreanul Milosevic la cârmă, ”violeții” tot apropiindu-se încet, încet de fruntea ierarhiei și preluând zilele trecute fotoliul de lider.

Ca o consecință firească a faptului că au devenit foarte greu de învins, dovadă stând cele mai puține înfrângeri suferite în actuala campanie a primei ligi, doar 3, la limită la Călărași, în etapa inaugurală, în care conduceau și cu 8 goluri avans, cu 23-21 la CSM București precum și ceva mai recent la Turda, cu Potaissa.

Recent este însă un fel de a spune, căci SCM Politehnica și-a adjudecat de fapt ultimele 9 apariții, inclusiv pe frontul Cupei României, pătrunzând și în Final4. Implicit, a devenit al patrulea lider al actualului sezon, după ce Dinamo a fost prima grație victoriilor la rând din primele 6 etape, rămânând în frunte chiar și după întâiul eșec, din runda a șaptea, 33-20 pentru CSM București pe 12 octombrie.

Campioana Dinamo a fost detronată de la șefie tocmai de Poli, și chiar la București, 23-26 pe 18 octombrie, zi de miercuri cu avantaj indirect pentru Steaua, cocoțată în premieră în fotoliul liderului. Dinamo revenea prima în etapa a noua dar Steaua a detronat-o în runda imediat următoare prin duelul direct tranșat cu 31-28 pe 12 noiembrie, comprimând atunci ierarhia la vârf, cu 22 de puncte în dreptul roș-albaștrilor și 21 în dreptul Potaissei și alb-roșiilor, coborâți pe 3, pe când poliștii erau plasați pe 6. Steaua rămânea prima pentru alte două etape dar cei din Turda au preluat șefia tocmai la încheierea turului, detronați fiind însă imediat mai apoi, la startul returului, în disputa directă de la steliști, adjudecată de cei din capitală cu 29-27 pe 10 decembrie.

Ulterior, CSA Steaua s-a menținut în frunte și după rundele a 15-a și a 16-a, însă SCM Politehnica s-a impus duminică de la ora 18 la limită la Suceava, cu 26-27 (15-16), Alin Șania transformând în ultimul minut o decisivă aruncare de la 7 metri, într-o echilibrată partidă în care diferența maximă a fost 13-16, iar bănățenii au preluat șefia, cu posibilitatea de a o păstra. Ceea ce s-a și întâmplat aseară la finele etapei a 17-a, când CSM București a dispus mai clar decât o arată scorul de concitadinii în roșu-albastru, cu 24-22, la pauză 15-8.

Dacă s-ar fi impus, Steaua ar fi egalat-o la opt pe Dinamo în ceea ce privește numărul etapelor în fruntea clasamentului, dar așa, Poli și-a trecut în cont măcar o rundă ca lider, precum Potaissa. Dacă se va și menține depinde în primul rând de deznodământul meciului inaugural al etapei a 18-a, televizat sâmbătă de la ora 16:30 din sala ”Constantin Jude”, cu CSM București, dar și de reprezentația imediat următoare, de săptămâna viitoare, anunțată momentan pentru joi 15 februarie, tot acasă, cu ex-liderul CSA Steaua.

Cert e pe de-o parte că în cele două etape din noul an 2018 doar SCM Politehnica, Potaissa Turda și CSM București au câștigat de fiecare dată în elită, iar pe de altă parte că elevii lui Vlad Caba, de la CSM-ul capitalei, au izbutit prime reprize care le-au asigurat practic victoria, 18-9 la pauză în succesul cu 24-21 acasă cu sucevenii, săptămâna trecută, respectiv 15-8 aseară, într-un 24-22 cu steliștii detronați.

Și totuși, dat fiind cât de mult s-au schimbat lucrurile la Timișoara din februarie 2015, este de așteptat ca al doilea meci acasă al noului an să aibă un rod la fel de bun precum cel de săptămâna trecută, 24-23 cu HC Dobrogea Sud, și nu aidoma ultimului înaintea preluării bănățenilor de Pero Milosevic, acel 34-36 amintit în primele rânduri, la vremea aceea tot a doua reprezentație pe teren propriu într-un nou an, 2015.

SCM Politehnica a devenit de temut, postură din care poate aborda cu încredere favorabilul program din restul returului, cu meciurile grele acasă, unde are procentaj maxim de puncte, pe rând cu CSM, CSA Steaua, Dinamo și Potaissa, plus CSM Făgăraș spre final, și mai abordabile dispute afară, la Iași, Focșani și Baia Mare, în ultima etapă.

Atunci când este cazul și se cuvine, aprecierile pozitive trebuie să-și găsească locul la momentul potrivit, iar la ora actuală, pe undeva aniversară prin prisma celor 3 ani ca și plini de activitate ai muntenegreanului la poliști, era mai mult decât nimerit a se evidenția incontestabilul progres, cu atât mai elocvent și sugestiv în termeni comparativi. În egală măsură însă, pe când manageri sportivi îi identificau cândva contrariați pe cei în ale scrisului care ”ne critică”, remarcile mai puțin laudative din trecut își aveau din plin rostul în baza evidențelor factuale întărite și de rezultate dar și ca modalități de ambiționare și stimulare a subiecților, cu explicația cât se poate de clară că menirea mass-media este de a reliefa realitatea și nu de a aduce slăvi deșarte, chiar dacă este vorba despre cluburi și grupări din aceeași localitate. A fi echidistant este net mai important decât a fi ”găzdar”, așa cum a deveni lider este un merit incontestabil și demn de subliniat ca atare.

Ultimele rezultate, programul rundei din weekend și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. Pentru conformitate, Javier Humet a fost principalul marcator al învingătoarei CSM București în duelul câștigat aseară cu 24-22 cu Steaua, cu 6 reușite, urmat de la câștigători de Negru cu 5 goluri, Tioumentsev cu 3, Georgievski, Onyejekwe, Ramba și Șomlea – fiecare cu câte două respectiv Rotaru și Szasz cu câte unul, în vreme ce Florea a fost golgheterul jocului, cu 7 pentru învinși.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: