Poli conduce aproape tot meciul pe terenul liderului campion dar e egalată în penultimul minut

SCM Politehnica Timisoara a fost la un pas de victorie pe terenul campioanei calificate în barajul play-off pentru accederea în optimile EHF Champions League, alb-violeții conducând neîncetat din minutul 15 până în penultimul al deplasării în sala Dinamo, unde au fost însă în cele din urmă egalați de fruntașa Ligii Zimbrilor, care a apărat apoi remiza și cu un fault pe ultima aruncare a lui Fenici, la potou: 23-23. Bănățenii au condus și cu patru goluri diferență de 5 ori în prima repriză, inclusiv la pauză, 8-12, și de încă două ori la fel și în partea secundă, dar au încasat ultimele două goluri ale partidei de la ora 12:30, precum pățeau și în eșecul la limită acasă de duminică, 24-25 cu Potaissa. 

Deși în continuare fără golgheterul sezonului de toamnă, Sadoveac – indisponibil, în vreme ce antrenorul principal Pero Milosevic a luat loc în tribună, unde era trimis din minutul 50 și pivotul Baican – descalificat, Poli și-a vândut extrem de scump pielea pe terenul liderului, completându-le bucureștenilor o săptămână de tristă amintire dar și de rău augur înaintea „dublei” cu Sporting Lisabona din Champions League, înfrângere la limită luni la Constanța, doar remiză astăzi în cadrul etapei a XVII-a, a treia de la reluarea campionatului în 2020.

După cum au abordat poliștii ultimele zece runde din retur, prin a conduce mai tot meciul în deplasare la Dinamo, semnele sunt cât se poate de bune în sensul accederii în prima grupă valorică, mai ales că dificile oponente de care sunt devansați în ierarhie au fost deja întâlnite în toate cele 4 etape scurse din retur, restul programului anunțându-se a fi ceva mai abordabil.

Iar maniera de abordare a deplasării la Dinamo i-a pus pe picior greșit și i-a descumpănit pe elevii fostului antrenor polist Constantin Ștefan, gazdele salvându-și cât de cât pielea abia în penultimul minut, și doar din aruncare de la 7 metri, fructificată de Asoltanei, 23-23, după ce apărarea alb-violeților, cu Tcaciuc sau Babasafari în spate, a rezistat cu brio în ultimele zece minute mai multor tentative de egalare ale roșu-negrilor, blocate rând pe rând.

Iar când au aruncat pe ultimul lor atac pentru golul victoriei, cei din capitală au fost și de astă dată blocați de defensiva bănățeană, poliștilor rămânându-le nouă secunde pentru asaltul final, încheiat cu aruncarea lui Fenici, faultat și dezechilibrat. Rămânea 23-23, un punct smuls la potou de dinamoviști, care se pot mulțumi cu remiza, două puncte risipite de „violeți” prin prisma derulării generale a jocului, dar totuși un punct de moral. 

Timișorenii își pot doar imagina ce-ar fi fost dacă fructificau măcar câteva dintre aruncările de la 7 metri de care au beneficiat în partea secundă pe cât erau în avantaj, ratate de Marjanovic și Șomlea în primele 10 minute după pauză, respectiv de Fenici și Cîmpan în ultimele zece minute, portarul Saied Heidarirad fiind dezarmant prin intervențiile sale. A ținut-o de fapt pe Dinamo în meci, strecurată pe final ca prin urechile acului. 

Primele 10 minute n-ar fi lăsat neapărat senzația că se va contura o surpriză, chit că Vuk Milosevic a egalat reușita lui Kuduz din primul minut iar Filip Marjanovic a preluat conducerea din 7 metri în minutul 5, mai ales în condițiile în care oaspeții n-au mai marcat în următoarele aproape opt, și pe fondul eliminării lui Fenici, în vreme ce bucureștenii au răsturnat și ei scorul, 3-2 prin același croat și Vrankovic, dar SCM Politehnica a izbutit apoi o serie de 5 reușite fără replică, decisivă în înrâurirea ulterioară a întâlnirii.  

Șomlea, Marjanovic, Fenici, Baican și Cîmpan i-au taxat pe elevii lui Ștefan din aproape toate pozițiile, răstimp de 12 minute în care vizitatorii n-au mai scos mingea din propria poartă, nici măcar la aruncarea lui Campos Nantes din 7 metri… 3-7. Tot numai din 7 metri spărgea în cele din urmă gheața Asoltanei, 4-7 în minutul 23, însă „Poli” și-a conservat până la pauză avantajul de 4 goluri, pe fondul câte unei eliminări de fiecare parte, Păiuș respectiv Asoltanei, printre marcatori fiind și portarul iranian Babasafari: 8-12 la pauză…

Iar alb-violeții au menținut distanța și la reluare, prin Baican și Șomlea, 10-14, nu însă și în următoarele 5 minute, în care au ratat de două ori de la 7 metri, Dinamo apropiindu-se la limită în ciuda eliminării lui Mousavi, din aruncarea lui Asoltanei de la 7 metri dar și prin Campos Nantes sș Kuduz: 13-14.

A fost eliminat și Gavriloaia iar Cîmpan n-a ezitat și el de la șapte metri, dar și roluri inversate mai apoi, Baican eliminat și Zulfic marcator pentru 14-15. Tot mai periclitată, „Poli” a avut însă tăria și sângele rece de a-și rotunji de șase ori la rând avantajul la două goluri, în pofida eliminării lui Păiuș și Vuk Milosevic, muntenegrean printre marcatori, aidoma lui Cristian Fenici, percutant la pupitru. Și de neoprit la 19-20, autor a chiar două goluri consecutive, 19-22 în minutul 50.  

Scor la care bănățenii au resimțit eliminarea lui Baican, descalificat cu cartonaș albastru, în tribună, de unde răzbătea „M**e Timișoara!”, ignoranță a galeriei dinamoviste în ton cu vremurile chiar de pe urmă, pe când și Vujic a fost trimis pe bancă iar Asoltanei a mai fructificat o aruncare de la 7 metri. Alouini l-a completat, 21-22, Fenici ratând în schimb de la 7 metri, însa nu și Vuk Milosevic din acțiune, diferența minimă fiind stabilită tot de Asoltanei și tot din 7 metri… 22-23 în minutul 55.

Nervi întinși la maxim și ratări de ambele părți, inclusiv de la 7 metri, Cîmpan, același Asoltanei salvându-i pe bucureșteni de la 7 metri cu circa o sută de secunde rămase de jucat. Fără a se mai înscrie deloc, remiză pe ultima sută de metri…

Prim punct obținut de Poli în 2020, însa și o mare oportunitate ratată la mustață de a da lovitura pe terenul liderului detașat, ca revanșă a eșecului acasă din tur. Diferență comprimată în repriza a II-a și pe fondul transformării de către Dinamo a tuturor celor 5 aruncări de la 7 metri, după ce în prima parte fructifica una singură din două tentative. În contrast, după ce una rata și una fructifica în primele 30 de minute, SCM Politehnica valorifica una singură din cinci în repriza a II-a… Mai rău au stat bănățenii și la eliminări, una în prima parte și trei după pauză în efectivul dinamovist, două în repriza I și trei după pauză în cel polist, plus descalificarea lui Baican.

Una peste alta, un rezultat notabil dar și regretul scăpării printre degete a unei victorii pe terenul campioanei. Unde Fenici a înscris de 6 ori, dublându-și zestrea după pauză, Milosevic de 5 ori, mai eficace tot la reluare, cu 3 reușite, Șomlea de 4 ori, inter cu aport egal pe reprize, Marjanovic marcând de 3 ori până la pauză, Cîmpan și Baican câte un gol în fiecare repriză iar iranianul Babasafari pentru 6-10 în minutul 26. 

Asoltanei a fost golgheterul meciului televizat de principalul canal public național, cu 7 goluri dintre care 6 în partea a doua, completat de la gazde de Campos Nantes cu 5 goluri (1+4), Kuduz 4 (1+3), Vujic 3 (1+2), Vrankovic și Gavriloaia cu câte unul în repriza I, iar Zulfic și Alouini cu câte unul după pauză. 

A fost unicul joc al zilei în etapa a XVII-a din Liga Națională de handbal masculin, a patra rundă din retur, a treia din 2020, rundă care se va încheia pe 19 și 20 februarie cu meciurile echipelor implicate în acest weekend în EHF Challenge Cup.

Rezultatele rundei, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă. 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 0

 


Ultimele articole din categoria Handbal: