Poli – Dinamo, între două jocuri ale bucureștenilor în grupele Champions League, primul, câștigat

SCM Politehnica Timișoara este în căutarea unui nou început după cel mai neproductiv start al său de campionat din actualul deceniu, conform rezultatelor înregistrate în primele 3 etape, de astă dată, în premieră, fără victorie, iar runda a patra i-o aduce în cale în sala ”Constantin Jude” pe campioana neînvinsă în 6 apariții pe trei fronturi din sezonul în curs, CS Dinamo, nimeni alta decât învinsa alb-violeților pe Bega în primul meci oficial al elevilor lui Pero Milosevic din anul 2019. Acest nou duel cu bucureștenii e programat sâmbătă de la ora 11, între două apariții acasă miercuri ale celor din capitală în Grupa D din Champions League, prima, câștigată cu 28-25 cu suedezi, următoarea, cu danezi.

Într-adevăr, roșu-albii de pe Dâmbovița sunt cunoștințe vechi și noi ale handbaliștilor Politehnicii, care au început anul în curs printr-un memorabil 27-26 pe 31 ianuarie în sala ”Constantin Jude” cu campioana din București, revanșa acesteia venind acum nici o lună pe teren neutru, în Supercupa României, cu 26-24 (13-10) la Brașov.

Iar de-atunci Dinamo s-a impus pe linie în campionat, plasându-se astfel în careul trupelor cu punctaj maxim după 3 etape, grație unor 34-30 cu CSM Vaslui, 31-28 la concitadina CSM București și 29-27 (13-13) cel mai recent, duminică, pe teren propriu cu vicecampioana AHC Dobrogea Sud. În plus, elevii lui Constantin Ștefan, care activa și pe banca ”violeților” înaintea preluării timonei în februarie 2015 de către Pero Milosevic, au demarat cu bine și într-o nouă participare în Grupa D din Champions League, 28-28 la Schaffhausen pe 12 septembrie, cu Kadetten, și tot prin 28 de goluri marcate, miercuri seară, 28-25 (13-10) cu IFK Kristianstad.

”Roșii” au fost nevoiți așadar de vremelnica prezență a meciurilor din Liga Campionilor în calendar să abordeze noul sezon la o cât mai bună turație încă de la disputa de sub Tâmpa cu timișorenii, derulată pe 25 august, și iată că sâmbătă la matineu vor bifa deja cea de-a șaptea reprezentație oficială în nici 4 săptămâni, urmată miercurea viitoare, seara, de primirea danezilor de la GOG în etapa a III-a din faza grupelor, scandinavii fiind învingători în primul lor examen, 24-33 cu brio la Kristianstad. Au fost așadar săptămâni aproape fără excepție cu ”intermediare” pentru bucureșteni…

În schimb, poliștii n-au simțit încă gustul victoriei în cele 4 meciuri oficiale jucate în același răstimp, după cel pierdut la Brașov cedând la numai câteva zile și Stelei în zona capitalei, și tot la două goluri diferență, în etapa I a Ligii Naționale, eșec în deplasare completat la matineul de sâmbăta trecută de cel cu 32-24 la Turda, și astăzi cel mai drastic scor înregistrat în totalul celor 21 de întâlniri disputate în noua ediție a Ligii Zimbrilor. Intercalată, remiza acasă cu Minaur în unica apariție oficială a bănățenilor în fața propriilor suporteri, puțini pe 5 septembrie în tribuna din ”Constantin Jude”: 26-26 (12-11).

În consecință, Poli a semnat cel mai ”subțire” start de campionat din acest deceniu, fără victorie și antepenultima ierarhic, tocmai după ce în ediția trecută pornea mai bine decât niciodată în acești aproape ultimi zece ani în primele 3 etape, comparativ cu rezultatele precedente. Cel mai adesea, din 2010 începând, pentru 7 campanii la rând, ”violeții” au contabilizat un succes și două înfrângeri în primele 3 runde ale noului sezon, înregistrând apoi bilanțul 3 1 1 1 la începutul stagiunii 2017-2018, dar și 3 2 1 0 în urmă cu un an. Pe-atunci, printr-un 26-26 acasă cu Potaissa, un victorios 31-29 chiar la Dinamo și un 24-19 pe Bega cu nou-promovații din Buzău, întâiul eșec survenind abia pe 10 octombrie, în etapa a VI-a, cu 25-19 pe litoral.  

Alta este acum situația, și cu mențiunea că două formații ce i-au devansat pe alb-violeți în clasamentul final al campionatului trecut au rămas la rândul lor în blocstarturi, fără victorie în primele 3 runde, și anume din Călărași și Constanța, în cazul dobrogenilor chiar și fără nici un punct.

Ceea ce surprinde la alb-violeți este numărul mare de goluri primite în primele 3 etape, în medie aproape 29 pe meci, capitol la care mai rău stau doar nou-promovații din Reșița, reculul polist în această privință fiind elocvent la modul comparativ cu prestațiile ermetice și foarte ermetice din sezoane anterioare.

Poliștii au resimțit lipsa antrenamentelor pe terenul de joc din ”Constantin Jude”, la care s-au reconectat după pregătirile de vară din sala UVT abia în preziua meciului cu CS Minaur, precum și absența de moment de pe linia de 9 metri a interului Dragas, venită pe fondul unor schimbări de efectiv în perioada estivală, cu o predare de ștafetă între buturi dar și pierderea celuilalt inter sârb, Orbovic, noii sosiți necesitând integrarea în schemele muntenegreanului, și anume Șomlea pe inter, Baican ca pivot și Năstăsie pe extremă. Principal responsabil cu golurile în primele 3 runde a fost interul Marius Sadoveac, marcator de 18 ori, urmat pe lista bănățenilor de pivotul croat Pribanic, cu 13 în două apariții cu reușite, respectiv extrema belgrădeană Marjanovic, cu 11. Au mai înscris Fenici și Vuk Milosevic, de câte 7 ori fiecare, Cîmpan 6 goluri, sârbul Dragas de 4 ori în deplasarea inaugurală la Steaua, ultima achiziție, Năstăsie, de 3 ori la Turda, iar câte un gol interul Șomlea, junele Trif și chiar și portarul Varo.

Cât despre Dinamo, campioana s-a impus miercuri acasă în Champions League într-o seară bună a portarului Heidarirad și cu multe goluri marcate de pe extremă, nu mai puțin de zece, bucureștenii începând mai slab fiecare repriză dar continuând la pupitru, ceea ce i-a desprins la 13-10 la pauză și chiar și la 20-14 de la 15-14 în partea secundă, apărând apoi un avantaj de minim două goluri. A punctat în dauna suedezilor lui Vranjes mai ales extrema Asoltanei, de 6 ori, Alouini înscriind 5 goluri, Nantes, Bannour și Gavriloaia cu câte 4 fiecare, Kuduz 3 și Shebib două, la triumf mai contribuind ca jucători de câmp Savenco, Mousavi, Vujic, Negru, Zulfic și Hossu.

Poli n-a prea trecut acasă de Dinamo în ultimii ani, dar a spart totuși din nou gheața în această privință la începutul lui 2019, la momentul actual forțând o cât mai rapidă reabilitare în perspectiva unui dificil sezon în curs, în care se va alinia din nou după trei toamne în cupele europene dar va avea și de apărat trofeul Cupei României, pentru a nu mai pune la socoteală intenția de a ajunge între primele 4 clasate din play-off la finele campaniei din Liga Națională, o speranță neconturată în precedentele trei stagiuni ale elitei. 

SCM Politehnica – Dinamo, difuzat pe TVR2 de la ora 11, inaugurează etapa a IV-a în Liga Națională la fluierul lui Pârvu (București) și Potîrniche (Buzău), timișorenii mai având de jucat până la ”dubla” mai întâi acasă cu Olympiacos și la Făgăraș, sâmbăta viitoare, respectiv miercuri 2 octombrie pe teren propriu de la ora 18 cu CSM Focșani.

Programul rundei a IV-a și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = douazeci unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: