Poli, egalată la potou de a doua clasată

Deși doar de două ori condusă la limită în repriza a doua, în minutele 44 și 52, după ce se desprindea și la 4 goluri în urma egalării reușite în minutul 21, SCM Politehnica a fost egalată în această seară la ultima sirenă de a doua clasată în inferioritate numerică, Potaissa Turda, redutabilă oponentă de tradiție în Liga Zimbrilor. Campionat care astăzi s-a lansat în retur la Sfântu Gheorghe, cu mai mult de jumătate din întâlniri tranșate de la 7 goluri în sus însă și una perfect echilibrată, dar și într-un număr impar de participante, Dunărea Călărași abandonând competiția în 5 ianuarie.   

Mare pierdere pentru prima divizie masculină la semicerc, suficientă durere și pentru handbaliștii Timișoarei, forțați să stea la ora ultimelor două runde din 2020 în pragul Crăciunului dar care au ajuns totuși în sfârșit să joace după o așteptare de exact 7 săptămâni, din 16 decembrie 2020, când cedau la limită în fața lui CSM Făgăraș, cu 25-24, un gol în plus furnizând disputa din această seară din Sepsi Arena, unde Călin Dedu prelua din nou conducerea pentru ”violeți”, 25-24 cu un minut și jumătate înaintea finalului contra altor ardeleni, în cadrul etapei a XVI-a: Potaissa – SCM Politehnica 25-25 (10-13).

Însă Roland Thalmaier a egalat la potou pentru turdeni, a noua oară echilibru perfect în repriza secundă, de astă dată decisiv pentru împărțirea punctelor, deși galben-albaștrii erau lipsiți de Răzvan Pavel, eliminat, și rataseră precedenta șansă a egalării. Potaissa înscria de fapt la sirenă și la pauză, și-atunci în inferioritate numerică, doar reducând din handicap… 13-10.

Două puncte mari scăpate printre degete de poliști, cu atât mai mari cu cât vicecampioana de toamnă câștigase marea majoritate a partidelor din tur, începând cu cea din 15 septembrie 2020 cu alb-violeții, tot în județul Covasna, 28-24 (11-9).

Pe-atunci, bănățenii reacționau ca la carte, redresându-se o zi mai apoi, 33-22 cu CSM Vaslui, pe care o vor întâlni mâine în retur – joi de la ora 18:30, în sala ”Katy Szabo”, căci așa a rămas stilul de la un an la altul, de la tur la la jumătatea secundă a întrecerii, campionat cu etape în zile succesive, tip turneu la Sfântu Gheorghe. Nu și alte comentarii…

O observație ar ține în schimb de faptul că, dat fiind toate ”urgențele” și ”alertele” impuse societății civile de aproape un an de zile, ”Poli” a sfârșit prin a nu disputa o treime din partidele programate în tur, două câștigându-le la ”masa verde” și pe următoarele 3 pierzându-le din aceleași considerente extrasportive legate de ”pozitivi” și ”cazuri”, dar a și pierdut la zestre una dintre victoriile muncite pe teren cu Dunărea Călărași, asta dat fiind că retragerea galben-albaștrilor din competiție a rezultat cumva ca urmare a dificultăților resimțite în acest sens de lumea arenelor. În consecință, ”violeții” se alegeau cu 6 succese și 4 înfrângeri, triumfuri dintre care unul a fost șters din statistici, însă, prin prisma victoriilor lor din tur cu AHC Dobrogea Sud, CSM București și Steaua, plus a remizei din această seară cu a doua clasată, regretele sunt cu atât mai mari că n-au fost lăsați să arate ce pot la ora întâlnirilor cu Minaur și Dinamo, pierdute fără joc, pentru a nu o mai pomeni pe cea cu nou-promovații suceveni. Chestia fiind că succesele repurtate de elevii lui Caba la ”masa verde”, cu moldavele din Bacău și Botoșani, le erau oricum cât se poate de la îndemână și pe teren. În fine…   

Inițial, turdenii de cupe europene au preluat de 3 ori conducerea, prin Daniel Pop, Talas și Lazăr, însă și SCM Politehnica, 4-3 în minutul 8 prin Marius Sadoveac, din 7 metri, acordat și cu eliminarea lui Talas. Eliminat era apoi și Neamțu, Potaissa abonându-se la egalări, prin Gabriel Dumitriu și Ghiță, 5-5 din 7 metri. Barros îl rata pe al său, ardelenii continuându-și revenirea la mijlocul primei reprize, prin același Dumitriu și ex-polistul Milos Dragas, 7-5 în minutul 19.

Avea să fie și cel mai mare avantaj al turdenilor, dar și ultimul pentru aproape o jumătate de oră, căci Caba – din 7 metri, Barros și Cîmpan au răsturnat și ei scorul, 8-7 în minutul 23, avantajul fiind apoi consolidat printr-o apărare de netrecut, cu Tcaciuc înger păzitor, și cu un ”careu” succesiv în 3 minute și jumătate, două Caba, Cîmpan și Șomlea, 12-8 în minutul 29.

Ușoară redresare turdeană înaintea pauzei, deși în inferioritate numerică, prin Pavel și Talas marcator la sirenă, 13-10 ”Poli”, un alt mai bun start ardelean de repriză și în partea secundă, deși Barros marca primul. 

Însă, după eliminarea lui Sadoveac, egalitatea a fost restabilită de Ghiță și ”dubla” lui Pop, 15-15 în minutul 39, ultima treime a meciului fiind și cea mai echilibrată, dar și cea mai intensă, cu două desprinderi poliste la două goluri, dar nu decisive, mai întâi prin Fenici și Sadoveac, 18-16 în minutul 42. Însă Pavel, Rohozneanu și Pop răsturnau blitz scorul în nici un minut, 18-19, punct și de la capăt pentru ”violeți”…

Cu Marius Sadoveac ieșit la rampă cu două reușite, și completat de Baican, ceea ce i-a redesprins pe timișoreni la 21-19, deși în ciuda unei aruncări de la 7 metri ratate, și pe fondul câte unei eliminări de fiecare parte, Fenici respectiv Rohozneanu. 

Însă, într-un duel al răsturnărilor de situație, experiența favoriților a ieșit din nou în evidență, ”triplă” Pavel – Rohozneanu – Dragas, 21-22, anunțând alte 8 minute imprevizibile. Baican și Fenici au răsturnat și ei scorul iar Ghiță n-a egalat din 7 metri dar Pavel un minut mai apoi, la care același Baican și Dedu au mai preluat din nou conducerea pentru alb-violeți.

Și cu șansă, și pe fondul oboselii poliste, Potaissa a scos-o la capăt, evitând înfrângerea, deși fără Pavel în teren, eliminat. O seară satisfăcătoare ca prestație pentru elevii lui Vlad Caba în urma atâtor săptămâni de așteptare, dar cu o mare tentă de mâhnire prin prisma risipirii victoriei la potou…

O victorie așteptată de două luni, din 4 decembrie, acel 24-20 la București cu Steaua. Capitală în care poliștii vor reveni luna aceasta pentru întâlnirea de peste două etape, din 27 februarie, cu ACS HC Buzău 2012, în sala ”Rapid”.

Un punct obținut prin 9 marcatori, și anume Sadoveac și Baican cu câte 5 goluri fiecare, Caba, Cîmpan și Barros cu câte 3 fiecare, Șomlea două goluri iar Fenici, Dedu și Milenkovic câte unul. Tot nouă marcatori și pentru Potaissa lui Gal, în frunte cu Răzvan Pavel – autor a 5 goluri, Ghiță, Pop și Dragas înscriind câte 4, Rohozneanu, Talas și Dumitriu câte două, iar Lazăr și Thalmaier la final câte unul.

La eliminări temporare, mai multe în contul grupării mai bine clasate, 5-3, la aruncări de la 7 metri, mai multe pentru poliști, 3 fructificate și două ratate, față de cele două transformate și una irosită de turdeni.

Programul de joi din etapa a XVI-a din Liga Națională de handbal masculin și clasamentul, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Handbal.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 6 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: