Poli, egalată și învinsă la potou. Dragas pentru secund clasata Potaissa

Cât a jucat în alb-violet, drag le-a fost spectatorilor timișoreni interul sârb Milos Dragas, însă înaltul ”tunar” a apărut duminică după-amiază în galben-albastrul turdenilor, la puțin timp după plecarea sa de pe Bega, și a decis soarta meciului, în ultimele nici 5 secunde: 24-25 (12-11). Învingătoare acasă cu un gol avans de 3 ori în acest campionat, SCM Politehnica a pierdut la limită debutul oficial pe teren propriu în 2020, după ce a mai fost condusă o singură dată în repriza a II-a și egalată în penultimul minut, din 7 metri, pe când rămânea în inferioritate numerică. Clubul bănățean a remis ulterior un memoriu către Federația Română de Handbal, solicitând analizarea arbitrajului partidei. 

Așa a fost să fie, ca prima deplasare a lui Dragas cu noua sa echipă, AHC Potaissa Turda, să se deruleze tocmai în sala ”Constantin Jude” din Timișoara, unde uvertura etapei a XVI-a din Liga Zimbrilor a oferit un duel extrem de echilibrat între ocupanta locului 7 și ardelenii de pe poziția secundă a clasamentului, triumfători printr-o răsturnare de scor la potou, golul victoriei fiind înscris tocmai de masivul inter ex-alb-violet.

Dacă bănățenii au preluat în premieră conducerea abia la finele primei reprize, 11-10 în minutul 28, după ce doar egalau până atunci de patru ori, în schimb în partea a doua au fost cel mai adesea în avantaj, însă cu cel mult două goluri diferență, fără a-și conserva fragilul avantaj, pierdere de ritm pe final precum în înfrângerea de joi de la Baia Mare.

În consecință, n-au câștigat încă nici un punct din aparițiile în 2020, aspect valabil până acum și pentru CSM Bacău, o altă formație calificată în turneul Final4 al Cupei României, a cărei tragere la sorți este programată marți la ora 11 la sediul FRH.

”Poli” a ținut tare mult să pășească cu dreptul la reîntâlnirea cu susținătorii din tribună, unii dintre aceștia, entuziasmați de deznodământul precedentei partide de duminică, dătător de speranțe în perspectivă, CNOPJ Timișoara – CSM Oradea 32-31, însă nu s-a putut revanșa pentru usturătoarea înfrângere din tur de la Turda, cu 32-24, conturată și atunci tot spre final, din contră, încheind și primul meci acasă din retur aidoma celui din tur cu Minaur, fără a se impune.

E poate cel mai dezamăgitor să pierzi la un singur gol diferență după ce le-ai primit pe ultimele două ale partidei, de la 24-23 la 24-25 în ultimele nici 90 de secunde, și chiar pe teren propriu, situație în oglindă față de partidele tranșate la limită acasă în tur, cu CSM Focșani, CSM București și Dunărea Călărași.

Mai bine clasată și calificată în optimile EHF Challenge Cup, dar și cu o zi în plus de recuperare după ce remiza deja miercuri acasă cu AHC Dobrogea Sud, Potaissa a controlat mai ales prima repriză, în care a fost condusă doar cu 11-10 și 12-11, scor la pauză favorabil poliștilor, preluând de numai două ori conducerea în partea secundă, mai întâi prin cea mai mare răsturnare de situație a meciului, de la 13-11 la 13-15, apoi 14-16, iar la final grație lui Dragas, autor a 5 reușite.

Galben-albaștrii ex-polistului Gal au înregistrat astfel a patra victorie în deplasare a sezonului, după cele semnate la Constanța, Baia Mare și Vaslui, în cele șapte ieșiri reușind și o remiză la Bacău, pe când SCM Politehnica a fost stopată din seria de 5 triumfuri pe teren propriu în sezonul regular de campionat al Ligii Zimbrilor, suferind al doilea eșec, după cel cu liderul campion Dinamo.

Deși fără Sadoveac și în absența unor foști titulari plecați în iarnă, Pribanic și Dragas, ”Poli” a jucat de la egal la egal cu ocupanții podiumului și nu departe a fost de depășirea ardelenilor, în fața cărora a intrat cu două goluri avans în ultimele zece minute, preluând apoi și pentru a șasea oară conducerea în repriza a II-a, 24-23 în minutul 57, prin pivotul Baican, avantaj smuls și cu eliminarea masivului Talas din șaptele lui Gal.

Iar oaspeții au ratat apoi egalarea, Ghiță irosind o aruncare de la 7 metri, încă una fiind acordată turdenilor spre finele penultimului minut de joc, când și Fenici a fost eliminat, fără a rata și Szoke: 24-24. În inferioritate numerică, ”violeții” n-au mai înscris, dar au făcut-o vizitatorii la finele ultimului lor atac, decisiv… 24-25. Urmarea? SCM Politehnica a remis un memoriu către FRH, solicitând analizarea arbitrajului partidei. 

O înfrângere dureroasă pentru bănățeni, aflați înaintea deplasării de sâmbătă de la ora 12:30 la fruntașa campioană Dinamo, care joacă luni seară la Constanța, elevii lui Pero Milosevic rămânând cu un singur punct avans în fața lui CSM Focșani 2007, separați de linia de demarcație între locurile 8 și 9, moldavi pe care îi vor vizita peste 3 etape, în ultima săptămână a acestei luni.

În prima parte, ”Poli” s-a ținut scai de Potaissa, Marjanovic egalând din 7 metri iar apoi și Cîmpan, după ce Ghiță prelua de fiecare dată conducerea pentru turdeni, aduși în avantaj și de Pavel, în ciuda eliminării lui Dragas. Mai mult, Thalmaier și Talas au mărit avansul vizitatorilor în ciuda eliminării veteranului Savic, 4-7 la mijlocul primei reprize, însă reușitele extremei Cîmpan, trei la număr, au restabilit egalitate, 9-9 în minutul 23, după ce numai Ghiță mai înscria pentru turdeni.

În revenire, alb-violeții au egalat prin Păiuș și au preluat în premieră conducerea prin veteranul pivot Irimescu, Fenici trimițându-i în avantaj la vestiare, 12-11 cu un minut înainte de pauză, în pofida eliminării lui Baican. Și mai mari speranțe odată ce Ramon Șomlea a înscris primul gol al părții secunde, 13-11, spulberate de ”careul” lui Rohozneanu, Thalmaier, Dragas și Talas, fără replică până la 13-15 în doar două minute și jumătate.

Mai mult, ”Poli” îl pierdea și pe Irimescu, dar Șomlea s-a făcut din nou remarcat, izbutind chiar o ”dublă”, inițiator al unui ”careu” alb-violet în cinci minute și ceva, parțial de 4-0 fără replică, Fenici egalând, Marjanovic preluând conducerea din 7 metri pe eliminarea lui Dragas iar Șomlea aruncând din nou de pe 9 metri: 18-16 spre mijlocul părții secunde.

Altă răsturnare… Thalmaier a marcat, Marjanovic nu, deși de la 7 metri, iar Thalmaier a și egalat, egalând apoi și la 19. Încurajată și de public, ”Poli” a mai preluat de câteva ori conducerea, urcând și la 21-19 după ce Pop rata un 7 metri, dar nu și în ultimul minut. Din contră, balanța a fost pentru ultima oară înclinată de un ex-polist…

Deși a ratat majoritatea aruncărilor de la 7 metri, trei din patru, în schimb bilanț al transformărilor pentru poliști, Potaissa Turda s-a strecurat prin urechile acului în Banat, internaționalul Radu Cristian Ghiță marcând de 6 ori, mai ales în primele 20 de minute dar și în ultimele zece, completat de Dragas și mai tânărul Thalmaier cu câte 5 reușite, Talas cu 3 goluri, Cîntec două iar Iancu, Rohozneanu și Szoke câte unul. Tot opt marcatori și în tabăra învinșilor, în frunte cu golgheterul întâlnirii, interul Ramon Şomlea, autor a 9 goluri, urmat de Flavius Alwin Cîmpan și Marjanovic cu câte 4, Fenici 3 iar Păiuş, Vuk Milosevic, Irimescu și Baican cu câte unul.

Următorul meci acasă al bănățenilor, la mijlocul săptămânii viitoare, joi 13 februarie cu CSM Făgăraș. Rezultatele etapei a 16-a, programul celei viitoare și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + 7 =

 


Alte articole legate de acest subiect: