Poli egalează la final a treia oară și periclitează planurile liderului AHC Dobrogea Sud, căruia îi ciuntește punctajul maxim: 22-22 (10-13)

Numele Politehnicii și culorile alb-violet îi obligă pe handbaliștii Timișoarei, care le onorează cu fiecare ocazie prin caracteristici definitorii precum spiritul de sacrificiu și ardoarea de a nu se lăsa cu nici un chip, fie și conduși uneori mai tot meciul. Fenici și colegii săi au meritul de a juca de fiecare dată încrezători până la capăt, rețetă ce i-a făcut protagoniști a numeroase partide cu final nerecomandat cardiacilor, suspans garantat, dar mai ales de a avea capacitatea să-i examineze sever pe aspiranții la locuri mai înalte. Astfel, după ce la finele returului, pe 3 aprilie, i-au pus la punct pe cei de la CSM București, 27-17, doborându-i de pe locul 2 în favoarea dinamoviștilor, astăzi de la ora 16 i-au ciuntit punctajul maxim în play-off fruntașei AHC Dobrogea Sud, prin a o egala de 3 ori fără a o conduce, remiză de astă dată în favoarea ”Municipalului” din capitală, chit că în ambele cazuri ”violeții” n-au avut foloase ierarhice de tras: 22-22 (10-13) cu constănțenii.

Apărarea prestigiului și lustruirea blazonului sunt însă la mare preț în estimările handbalului timișorean alb-violet al Politehnicii, iar elevii lui Pero Milosevic n-au irosit după-amiază prilejul de a etala o nouă mostră de combativitate în regim de adversitate, și anume în absența interilor de talie Sadoveac și Dragas, prin a se ține scai și a izbuti în cele din urmă să ajungă din urmă liderul invincibil în 2019 AHC Dobrogea Sud Constanța, care și-ar fi apropiat în foarte mare măsură printr-o victorie în sala ”Constantin Jude” câștigarea acestei serii patrulater din play-off și implicit calificarea în finala Ligii Naționale.

Poliștii, deși n-au condus deloc în acest meci extrem de tensionat pe final din etapa a IV-a în grupa patrulater a locurilor 1, 3, 5 și 7 după sezonul regular, nu s-au dat nicidecum bătuți și au încurcat socotelile constănțenilor, foc și pară la final, îngândurați și în perspectiva deplasării de duminică la urmăritoarea cu șanse încă la efectuarea rocadei la vârf, CSM București.

Altele erau așadar astăzi planurile celor de pe litoral, cu punctaj maxim după primele 3 apariții în play-off, dezvăluite încă din debutul partidei, când croatul Kevic și Malinovic desprindeau la 0-2 combinata ex-iugoslavă condusă de macedoneanul Sundovski. ”Marinarii” trăgeau practic la asigurarea intrării în finala Ligii Zimbrilor, miza fiind majoră în cazul vizitatorilor în același echipament ”Kombat”, pe când poliștii mai trăgeau nădejde de-un bob speranță la prinderea locului 2 în detrimentul lui CSM București, de care erau devansați însă cu 7 puncte, 9 rămânând puse la bătaie.     

Iar bănățenii au ratat startul la debutul returului în play-off, Marjanovic irosind o aruncare de la 7 metri la 0-2 iar primul gol fiind semnat abia în minutul 6, și tot din 7 metri, prin cealaltă extremă, Cîmpan. Era consemnată o unică reușită din acțiune a ”violeților” în primele peste 10 minute, prin infiltrarea pe inter stânga a lui Vuk Milosevic, dar scorul nu mințea… 2-6.

Corabia celor de la malul mării părea a naviga liniștit, însă imediat avea să și înghită primul val, eliminare a ex-polistului Irakli Chikovani. Simțind momentul favorabil reabilitării, ”Poli” a taxat pe contraatac, prin Marjanovic, cu al doilea gol din acțiune al amfitrionilor în primul sfert de oră, 3-6 în minutul 15.

Într-adevăr, atacul mergea greoi în lipsa masivilor interi Dragas și Sadoveac, oaspeții apărându-se compact și dârz, cu macedoneanul Mitrevski adesea inspirat în spatele lor, ceea ce nu mai era valabil și astăzi în cazul lui Tcaciuc.

Părea oarecum mai greu de crezut că urmărirea declanșată de timișoreni va da roade precum în alte dăți, și prin prisma vastei experiențe a constănțenilor cu o serie de handbaliști trecuți binișor de 30 de primăveri, capabili în principiu a conserva un avantaj ce i-ar apropia decisiv de finala Campionatului Național, cu atât mai mult cu cât interi de forță ai poliștilor se evidențiau între puținii spectatori din tribună.

Dar Barbu și Manafu s-au arătat intransigenți cu oaspeții, dictând alte 5 eliminări temporare până spre pauză, câte două pentru duble inferiorități, iar ”Poli” n-a stat pe gânduri, apropiindu-se mai întâi până la 6-8, și pe două stângi de la 7 metri ale aceluiași Cîmpan.

O și mai mare apropiere, semnalată de coordonatorul de joc Fenici, la care Kevic a ochit apoi bara din 7 metri, Fenici taxând din nou, 8-9, fază pe care și arbitrii au încurcat borcanele și au dat bară, spărgându-le: evantai de eliminări, pe adresa lui Fenici respectiv Chikovani și Kevic. Aperitiv a ceea ce avea să urmeze…

Din nou în superioritate numerică, Poli a semnat cu pivotul premiera egalării liderului, 9-9 prin Pribanic în minutul 26, pe contraatac, după ce Varo apăra pentru a rămâne în poartă.

Însă, într-un minut și jumătate, oaspeții s-au redesprins la 9-12 prin veteranul sârb Cutura, din 7 metri, și George Buricea, cu două goluri de pe extrema stângă, după care același Cutura a fost din nou precis de la linia de 7 metri.

Și totuși, ultimul cuvânt îl avea căpitanul polist, în cele 9 secunde dinaintea pauzei, pregătite de Pero Milosevic într-un timeout, 10-13 Fenici. Fruntașa reintrase în albie dar și alb-violeții rămâneau totuși în joc.

Însă AHC Dobrogea Sud a copiat la reluarea partidei ”dubla” din debutul întâlnirii, cu primele două goluri ale reprizei, 10-15 și cel mai mare avantaj înregistrat astăzi. La care arbitrii i-au dictat și a șaptea eliminare de până atunci, în contul lui Vujovic, iar gazdele au replicat tot cu două goluri.

Vujovic revenea cu o reușită, după care ”Poli”, ceva mai scutită până atunci de eliminări, a trecut într-o dublă inferioritate numerică, Orbovic și Cîmpan fiind trimiși pe rând pe margine, la 12-16, în minutul 39.

Când dobrogenii s-au fâstâcit în atac deși cu 2 jucători în plus, semn că aveau și ei deficiențele lor, dar mai ales că meciul nu era încă jucat. Chit că Pero Milosevic era într-atât de temerar încât să-l fi introdus în poartă contra liderului cu punctaj maxim pe tânărul Robert Rusu. Inspirată opțiune, răsplătită de achiziția din 2019.

Ce-i drept, și la cealaltă poartă înlocuitorul Ionuț Iancu apăra stânga lui Cîmpan de la 7 metri, capitol la care poliștii au stat totuși bine, cu 6 transformări din 8 tentative, față de cele 4 din 5 ale oaspeților, însă ceva parcă totuși nu funcționa conform așteptărilor pentru o trupă ce trăgea la titlul național.

Aspect detectat și de tehnicianul Sundovski, care a solicitat un timp de odihnă, și tot la două goluri avans, precum în repriza I. Timeout cu beneficii, 17-20 Malinovic, însă Șania își făcea din nou simțită prezența cu un trasor de pe 9 metri, parte a unui plan de rezervă al muntenegreanului, incluzându-i și pe veteranul Irimescu respectiv tânărul Rusu în poartă.

Și ”Poli” avea rutinații săi, în căutarea unor minți limpezi pe final, dar și a unor picioare mai proaspete, dat fiind greul dus pe linia de 9 metri și pe pivot de aceiași puțini componenți fără înlocuitori.

Iar Markoski încasa și a doua eliminare, deja a noua în contul fruntașei, față de cele numai 5 până atunci pentru ”violeți”, avantaj exploatat de bănățenii la penultima reprezentație acasă în play-off, Marjanovic transformând două aruncări de la 7 metri: 20-21.

De-acum, totul era posibil, cu atât mai mult cu cât Șania semna a doua egalare a partidei, cu al treilea său gol, 21-21 în minutul 56, după care Rusu apăra din nou. Cursa de urmărire era ca și desăvârșită, finalul imprevizibil, garantat.

Ce nu putea oare din nou ”Poli”, din tot sufletul!?

La care Kevic, autor a 4 dintre primele 8 goluri ale dobrogenilor, a revenit la rampă, lăsând senzația că ”marinarii” ar controla totuși cârma. Nu, nu… Acea putere de a trage până în pânzele albe a fost dezvoltată de căpitanul-locomotivă Cristian Fenici, cu a treia egalare izbutită de poliști… 22-22.

Constănțenilor nu le venea să creadă și se gândeau poate deja și la deznodământul jocului de seară, Dunărea Călărași – CSM București, care avea ulterior să se încheie 26-22 (13-11), liderul ratând atacul, după ce Marjanovic era eliminat pentru picior.  

Final polist ”într-un picior”, în inferioritate, dar în atac, și cu vehemente proteste în penultima secundă în sensul acordării unei aruncări de la 7 metri, pe o pătrundere pe inter dreapta. Pero Milosevic a erupt mai ca altădată, ținându-i-se isonul, și de pe margine, pe alocuri și din teren, la care arbitrii au cam scăpat hățurile din mână și fiecare a făcut ce-a vrut. Implicit, nu mult a mai trecut și s-a iscat un meleu general cu de toate, taman în fața mesei oficiale, în care s-au remarcat măcar câteva îmbrânceli, dacă nu cumva și alte tentative. Nimeni n-a lipsit din horă.

Urât de tot, cum n-ai vrea să vezi pe parchetul sălii Timișoarei, cu n-ai vrea s-o vezi în acțiune pe pretendenta la titlu de la malul Mării Negre. Fațeta hâdă a jocului cu mingea mică, un nou final cu scântei în ”Constantin Jude”. Haos, proteste în cascadă, ba tu, ba nu eu, ceva de pomină…

Constănțenii, treaba lor. Nici nu te prea mirai, fiind în tricouri ”Kombat” și cu gândul la prinderea finalei la titlu. Însă timișorenii ar fi putut fi ceva mai indulgenți, realiști în admiterea evidenței că tocmai egalaseră pentru a treia oară într-un meci în care n-au condus deloc.

Cert este că renumelui Politehnicii și spiritului alb-violet nu-i prind bine asemenea derapaje, unele corecții comportamentale trebuind adresate. Căci oricât de mult ar fi interpretat să zicem greșit cavalerii fluierului respectiva fază, pe lângă că datele tehnice de până atunci n-ar fi indicat o oprimare a bănățenilor, cu aproape de două ori mai multe aruncări de la 7 metri în cont dar și cu aproape de două ori mai puține eliminări, un aspect ar trebui înțeles odată pentru totdeauna. Că deciziile de arbitraj nu trebuie în principiu contestate, cu atât mai mult de o manieră vehementă. Deciziile sunt decizii, presiunea pusă pentru acordarea unui 7 metri fiind parte a presiunii pe care ambele bănci o pot exercita pe parcursul unui joc cu miză, dar exagerată ca intensitate.

Ce a urmat, a fost lamentabil, o pată pe obrazul handbalului. Nu fără urmări, antrenorul macedonean Sundovski și polistul Păiuș fiind trimiși în tribună cu tot cu cartonașul albastru, fără ca parlamentările să amuțească.

S-a mai jucat acea secundă, o parodie prin aruncarea din propriul teren a lui Kevic, iar duelul cu de toate, nu neapărat cu foarte, foarte mult handbal, a luat sfârșit prin a-și da jos masca. Nu era nevoie. Oamenii au coborât cu mult ștacheta în actualul marasm moral din societate, un iad al inocenței și purității, însă sportul ar putea face opinie separată, dar mizeriile au răbufnit și după ultima sirenă, ex-polistul Chikovani având ceva de împărțit cu tribuna, din ale cărei prime rânduri s-a lansat zmeul cu noua față a Timișoarei mileniului III, salivă de pe buze de om cu păr alb.

Câte unul se ștergea contrariat cu dosul palmei pe parchet, ceva mai mulți ”intonau” dintre scoici de roșeau și mateloții. Sport? Handbal? Timișoara? Oaspeți care trag la titlu? O iau tot mai mulți razna?

De unde că, și prin urmare, responsabilitățile protagoniștilor din teren și de pe banca de rezerve sunt cât se poate de clare în ideea oferirii unui exemplu de atitudine și comportament sportiv. Nu de alta dar mare păcat ca ultimă impresie de efortul în adversitate al ”violeților” cu șansa a doua. Impecabilă luptă până la capăt, nedorite erupții nervoase la final, de la care gazdele nu s-au dat în lături, fără ca decizia arbitrilor să constituie un alibi. Din moment ce un spectator ajunge să scuipe, presiunea argumentului nevricos nu se justifică în teren nici în cazul celei mai mari nedreptăți.

Iar prin prisma urmărilor de la Călărași, simplificând la loc lucrurile și favorabile constănțenilor, gâlceava din ”Constantin Jude” a fost cu atât mai jenantă pentru toți cei implicați, în frunte cu capii răutăților. 

Urmează după-amiaza de duminică la Călărași și primirea aici a lui CSM București miercurea viitoare de la ora 16. Trupă din capitală ce n-a reușit nici atât la Dunăre după calificare cu victorii în finala Challenge Cup, triumf al gazdelor, readucându-le constănțenilor inima la loc. Cu 16 puncte față de cele 10 ale ”Municipalului” de la ”centru”, bilet marinăresc spre finală. ”Poli” în schimb a coborât a patra și ultima, la un punct în urma călărășenilor, ceea ce ar îngroșa în ecuație varianta disputării jocurilor pentru locurile 7-8 cu cei din Focșani.  

Până una alta, Pero Milosevic s-a declarat ”foarte, foarte mulțumit de băieți, care s-au dăruit total deși cu absențe în fața liderului, și fără doar și poate meritau în ultima fază un clar 7 metri. Și anul trecut am pățit așa în ultima fază aici cu CSM, contra lui Fenici, care a fost accidentat și n-am intrat în semifinale, ni s-a refuzat. Respectăm aceste echipe, dar noi jucăm cu fair-play! Se putea da măcar 9 metri și-atunci ne rămânea posesia…” L-a completat mult mai ponderat Alin Șania, care a caracterizat rezultatul ca fiind ”OK, puteam chiar și câștiga dacă eram mai atenți și credeam mai mult, așa mai avem doar matematic șanse la finala mică, dar cu lotul acesta subțire. E și oboseala acumulată la final de campionat, e normal să se aprindă scânteia, dar nu a degenerat”. Așa o fi… Și cum ar arăta oare o degenerare? Sau care ar fi atunci eticheta pentru ridicolele minute de întrerupere a partidei la secundarul penultimei sale bătăi!?

Duminică 5 mai, tot în penultima etapă, dar în celălalt patrulater din play-off, Potaissa – Dinamo, campionii din capitală având 18 puncte după succesul la limită la Focșani iar turdenii 13 după triumful cu 26-32 (14-17) la CSA Steaua.

*

SCM Politehnica – AHC Dobrogea Sud 22-22 (10-13)

Evoluția scorului

În repriza I: 0-1 Janko Kevic, 0-2 Dejan Malinovic / 1-2 Flavius Cîmpan 7 metri / 1-3 Laurențiu Toma / 2-3 Vuk Milosevic / 2-4 Irakli Chikovani, 2-5 Kevic, 2-6 Zoran Nikolic / 3-6 Filip Marjanovic / 3-7 Kevic 7 metri / 4-7 Cîmpan 7 metri, 5-7 Cîmpan 7 metri / 5-8 Kevic – 7 metri / 6-8 Marjanovic / 6-9 Chikovani / 7-9 Cristian Fenici, 8-9 Fenici, 9-9 Pribanic / 9-10 Cutura – 7 metri, 9-11 George Buricea, 9-12 Buricea, 9-13 Cutura 7 metri / 10-13 Fenici.

Scor la pauză: 10-13.

În repriza a II-a: 10-14 Malinovic, 10-15 Buricea / 11-15 Pribanic, 12-15 Vuk Milosevic / 12-16 Vujovic / 13-16 Vuk Milosevic / 13-17 Malinovic / 14-17 Marjanovic – 7 metri / 14-18 Malinovic / 15-18 Alin Șania / 15-19 Toma / 16-19 Fenici, 17-19 Pribanic / 17-20 Malinovic / 18-20 Șania / 18-21 Buricea / 19-21 Marjanovic – 7 metri, 20-21 Marjanovic – 7 metri, 21-21 Șania / 21-22 Kevic / 22-22 Fenici.

Intervenții: Cristian Tcaciuc 1, Ludovic Varo 2, Robert Rusu 6 / Nikola Mitrevski 9 – 1x7m, Iancu 3 – 1x7m.

Aruncări de la 7 metri: Poli – 6 fructificate (Cîmpan 3, Marjanovic 3) din 8 (Marjanovic și Cîmpan – ratări) / Dobrogea Sud 4 (Kevic 2, Cutura 2) din 5 (Kevic ratată).

Eliminări temporare (Poli 6 – Dobrogea Sud 10): Fenici la 8-9, Păiuș la 9-9 în minutul 26, Orbovic și Cîmpan – ambii la 12-16 în minutul 39, Vuk Milosevic la 13-16, Marjanovic la 22-22 / Chikovani în minutul 14, la 2-6, și la 8-9; Markoski și Nikolic – ambii la 3-7, Malinovic la 5-8; Kevic la 8-9, Vujovic la 10-15, Mladenovic la 13-17, Markoski la 18-21.

Cartonașe roșii în minutul 59:59: Sundovski – Păiuș.

Cartonașe albastre: Sundovski – Păiuș.

Marcatori:

Poli (6 jucători)… Fenici 5 goluri (3 în repriza I + 2 după pauză), Marjanovic 5 (2+3 – toate după pauză din 7m), Cîmpan 3 în repriza I – 2x7m, Vuk Milosevic 3 (1+2), Pribanic 3 (1+2) / Șania 3 (0+3) – toate după pauză.

Dobrogea Sud (8 jucători): Kevic 5 goluri (4 în repriza I – 2x7m + 1 după pauză), Malinovic 5 (1+4), Buricea 4 (2+2), Toma 2 (1+1), Chikovani 2 (2+0), Cutura 2 (2 – 2x7m + 0), Nikolic 1 (1+0) / Vujovic 1 (0+1) – după pauză.

Timeout: Pero Milosevic la 9-13, 20-21 și 22-22 / Sundovski la 5-7 și 17-19.

Cartonașe galbene: Pero Milosevic, Fenici, Păiuș, Vuk Milosevic – Chikovani, Malinovic, Zvonko Sundovski, Markoski.

Bare: 1-4.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = douazeci sapte

 


Ultimele articole din categoria Handbal: