Poli intră după 30 de ani în finala Cupei României. Sârbii Marjanovic și Orbovic ~ două treimi din reușite în 30-28. Ultim act contra gazdei HC Dobrogea Sud

Medaliată cu bronz pe terenul din Turda în mai 2016 în campionatul primei divizii, la 25 de ani după ce cucerea titlul național, SCM Politehnica a păstrat astăzi linia multiplilor de cinci prin a-și asigura deja măcar medalia de argint în întrecerea paralelă a Cupei României, la 30 de ani după ce disputa pentru ultima oară finala competiției K.O. Handbaliștii alb-violeți au condus în marea majoritate a primei semifinale din patrulaterul de la Constanța, mai puțin spre final, reabilitându-se totuși de la 24-26 în ultimele nici 8 minute și intrând în ultimul act de duminică de la ora 16:30, cu gazda HC Dobrogea Sud, învingătoare cu 30-26 (14-10) în semifinala cu Steaua de la ora 16.

Timișorenii au câștigat semifinala televizată de la 12:30 cu CS Minaur Baia Mare cu 30-28, prin a-și conserva avantajul de la pauză și a înscrie în felii egale pe reprize, având parte automat măcar de 3 ore și jumătate în plus de refacere față de oponenții din finala de mâine după-amiază, fie că va fi vorba de gazdele de pe litoral, fie de liderul primei ligi.

Prin prisma pozițiilor din clasament, 3 față de opt, respectiv a rezultatului din jocul direct de campionat de la Timișoara, 26-19 la finele turului, SCM Politehnica pornea drept favorită a semifinalei din sala sporturilor de la malul Mării Negre, luând totuși în calcul că era vorba despre lupta eliminatorie pentru un loc în finala competiției considerate a fi a surprizelor, ceea ce oponenții din Maramureș au și dovedit în decembrie, când o scoteau din cursă pe nimeni alta decât campioana și totodată deținătoarea Cupei României, Dinamo, 30-26 la Baia Mare, iar apoi și pe turdeni, chiar în deplasare, la șase diferență.

Un traseu mult mai lejer pentru cei de pe Bega, acasă în optimi și sferturi cu grupări moldave de pe locul 1 în liga secundă respectiv din zona play-out în elită, ceea ce-i obliga să profite de culoarul mai mult decât favorabil, o raritate cu vedere spre cupele europene.

Iar ”Poli” și-a respectat blazonul academic și a aplicat tehnica menținerii multiplului de 5 și în cupă, asigurându-și o primă medalie în competiția K.O. după exact 3 decenii. Într-adevăr, în 1988 se revanșa dar insuficient în returul finalei în dublă manșă cu Dinamo, 19-16 după 21-15 pentru bucureșteni în capitală, care se răzbunau astfel după izbânda bănățenilor în finala din 1986. Pe-atunci, ”violeții” ajungeau de 3 ori în finală în cinci ani, prima fiind pierdută tocmai în fața auriu-negrilor de la Minaur Baia Mare în 1983, mai aureolați maramureșeni triumfători și în 1978, 1984, 1989, 1999 și 2015.

Va fi un al treilea argint pentru ”violeții” Politehnicii sau încă un aur după 32 de ani? Răspunsul, mâine.

Momentan, elevii lui Milosevic și Horvath îi urmăresc pe viu pe semifinaliștii duelului sudului, cel nord-vestic fiind presărat cu aproximativ un gol pe minut, excelent pentru spectatorul neutru, și nu chiar puțini au fost în tribunele ”Polivalentei” dobrogene.

Într-un șapte de start cu Savic – Marjanovic, Orbovic, Fenici – căpitan, Șania, Cîmpan și Santeiu, tehnicienii lui ”Poli” lăsând poate de înțeles că și-au repartizat forțele personalului din dotare pe zile, bănățenii au dat tonul prin angajarea sârbului Orbovic pe extrema dreaptă și au punctat din nou și de pe semicerc, prin Santeiu, după ce Ragot egala la colțul scurt. Marjanovic a finalizat un contraatac, 3-1, dar tot în primele 10 minute a survenit și prima răsturnare de situație, prefațând un mai echilibrat duel decât ar fi lăsat să se întrevadă diferențele din campionat.

Se juca într-adevăr pe teren neutru, pentru un loc în finală…

Iar portocaliu-negrii lui Fotonea, la start în câmp cu Sabou, Căbuț, Dragas, Ragot, Haiduc și Milovski, așadar și cu masivii recruți din spațiul ex-iugoslav sosiți de la HC Odorhei, au trecut în avantaj, 3-4, ceea ce avea să se mai întâmple însă rareori în semifinala de astăzi.

Mai întâi Ragot a ras transversala, spre bucuria lui Savic, dar și Santeiu, deși a recuperat o minge înaltă, planând la marginea semicercului, a ochit rădăcina barei cu tot cu devierea portarului Pop, urmând golurile consecutive ale celor din nord, mai întâi prin Dragas, cu bara, apoi prin Căbuț, cu tot cu eliminarea temporară a lui Vuk Milosevic, iar ulterior din nou prin Dragas.

Revenit de jumătate de minut în teren, Vuk Milosevic a semnat două egalări la rând, după care l-a imitat sârbul Orbovic, 6-6 în minutul 15, venind și rândul ”violeților” să răstoarne scorul după 60 de secunde, dintr-o aruncare de la 7 metri a golgheterului Marjanovic, cu tot cu eliminarea masivului Vilovski.

Aceiași Marjanovic și Orbovic nu s-au lăsat, prefațând eficacitatea de care dădeau dovadă și în campionat pentru ocupanta podiumului, însă și Dragas a egalat de fiecare dată, doar că Milos Orbovic a plusat prin a semna chiar o ”dublă”, SCM Politehnica desprinzându-se pentru a doua oară la două avans: 11-9.

Iar puțin mai apoi, pe o altă superioritate numerică, dat fiind eliminarea băimăreanului Marta, tocmai căpitanul Fenici a generat prima diferență de 3 goluri a semifinalei, 12-9 în minutul 23, cu primul gol al unui sportiv român după o serie de 7 la rând pentru timișoreni plus patru pentru Minaur semnate strict de handbaliști de peste hotare.

Marjanovic a și ratat însă o aruncare de la 7 metri iar băimărenii s-au apropiat în două rânduri la un gol handicap, același Marjanovic stabilind însă scorul la pauză tot de la 7 metri, și tot pe superioritate numerică, Dragas fiind trimis să se răcorească, cu 33 de secunde înaintea încheierii reprizei I: 15-13.

Semifinala a continuat să curgă bine pentru poliști și la reluare, Vilovski fiind din nou eliminat iar Sabou ratând și de la 7 metri, pe când Păiuș s-a ales și el cu două minute, bănățenii păstrând un avantaj de 3 goluri, ultima oară însă la 21-18, în minutul 41.

Mijlocul reprizei a II-a a aparținut câștigătoarei eventului în 2015, care a egalat în 3 minute, iar apoi din nou prin același Căbuț și în minutul 47, 22-22, egalitatea pe tabela de scor nefiind imitată în plan numeric: eliminare a ex-constănțeanului Cristescu. ”Poli” însă n-a profitat, ba din contră, Vilovski și Dragas preluând conducerea pentru Minaur, cu un bis din partea lui Vilovski, 23-25 în minutul 51.

Savic a ieșit la rampă și și-a intrat în mână și Didi Hrimiuc, ceea ce n-a fost valabil și pentru Krsto Milosevic, iar aceiași Orbovic și Marjanovic au marcat în revirimentul de la 24-26, interul egalând cu o ”dublă” în ciuda eliminării lui Șania iar extrema stângă preluând conducerea: 27-26 în minutul 56.

Combinata ex-iugoslavă n-avea decât să conserve avantajul, semnatari fiind Hrimiuc și Orbovic, 29-28 cu 70 de secunde înainte de final, derulate cu sufletul la gură. Căci Vuk Milosevic a fost eliminat, însă Haiduc n-a fructificat ultimul atac maramureșean, ”Poli” conservând posesia cu tot cu golul la potou al lui Fenici, pentru calificarea în finală. 

Golgheterul Marjanovic și-a confirmat statutul cu 10 goluri de pe extremă iar compatriotul inter sârb Milos Orbovic a derutat reduta intrării în minele de aur prin abile infiltrări cu care a strâns 9 goluri, celelalte reușite ale victoriei în semifinală fiind semnate de Vuk Milosevic, de 4 ori, Fenici și Hrimiuc câte două iar Santeiu, Cîmpan și Krsto Milosevic cu câte unul.

Celelalte, lăsate pentru finala de duminică de la 16:30 cu gazda HC Dobrogea Sud Constanța, finalistă pierzătoare a ediției anterioare…

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: