Poli învinge pe terenul campioanei Dinamo

SCM Politehnica i-a stricat sâmbătă seară campioanei Dinamo tocmai pe terenul acesteia sfârșitul unei săptămâni în care bucureștenii au debutat cu succes acasă în grupele Champions League, alb-violeții Timișoarei menținându-se la cârmă în marea majoritate a jocului din etapa a II-a în prima divizie de handbal masculin și provocându-le alb-roșiilor primul eșec în noua campanie, 29-31 (15-15), după victorii ale laureaților la Constanța, detașat, cu 24-30, și miercuri cu norvegienii, 26-24.

Mai greu intrată în ritm la debutul de miercuri seară din sala ”Constantin Jude”, când a fost obligată la o nouă cursă de urmărire, pe jumătate de succes, 26-26 cu o câștigătoare la zi de cupă europeană, Potaissa, ”Poli” a întors placa în partida televizată de sâmbătă de la ora 17:30 din capitală, preluând destul de vremelnic frâiele întâlnirii și rămânând mai mereu în frunte, chiar și cu câte 4 goluri avans în fiecare dintre reprize, în ciuda faptului că a fost nevoită să se descurce în absența acelorași componenți, Orbovic, Păiuș și Furak, cu toții accidentați.

Cum se putea remarca și miercuri, apropo de capacitatea de revenire în joc a ”violeților”, unele lucruri nu se schimbă de la o campanie la alta iar constatarea a rămas valabilă și în fief-ul învingătorilor lui Elverum Handball, SCM Politehnica repetând isprava din sezonul regular trecut, când, în octombrie, a câștigat pe terenul dinamoviștilor cu 23-26. Sâmbătă a învins în chiar prima sa deplasare a noii stagiuni și sub privirile telespectatorilor amatori de handbal, pe postul național, dar și în fața noului selecționer al reprezentativei masculine, Manuel Montoya, proaspăt învestit de FRH pe banca tehnică înaintea startului campaniei de calificare la Euro 2020, programat în ultima decadă a lunii viitoare în Portugalia și 4 zile mai apoi la Cluj, cu francezii.

Iar prin prisma prestației lor, unii poliști i-au oferit șansă să aibă de unde să aleagă dublului câștigător al Cupei EHF cu Granollers dar și medaliatului cu aur și argint ca secund cu Spania și Qatar la turnee finale mondiale consecutive dinspre mijlocul deceniului în curs.

Căci, chiar dacă golgheterul polist al sezonului trecut, extrema Filip Marjanovic – foto, a preluat în capitală ștafeta atribuțiilor asigurării unui procentaj mai însemnat de goluri, nu mai puțin de 11, peste o treime, după ce miercuri debutau în forță la acest capitol pentru noua lor echipă un alt sârb, Milos Dragas, dar și timișoreanul repatriat Marius Sadoveac, cu 10 respectiv 11 reușite din 26, noul selecționer și-a putut nota de bine nu numai despre interul revenit din Franța, care a rămas prolific și în București precum în aceeași notă cu polivalentul său coechipier cu o largă ofertă la mijloc de săptămână, acum cu câte 6 fiecare,  dar și despre căpitanul poliștilor, Cristian Fenici, adesea în ultimii ani centru al naționalei.

Era de urmărit dacă ”Poli” va etala suficiente resurse la doar 3 zile după debutul de sezon dat peste cap de întârzierea la care a fost supusă o săptămână și accidentările din efectiv, ceea ce dădea miercuri de înțeles dar nu constituia o certitudine, iar elevii lui Pero Milosevic au demonstrat chiar pe terenul campioanei că și-au uns destul de bine garnitura încă din start prin părțile esențiale, fie și fără a deține un efectiv neapărat foarte valoros în plan numeric în profunzimea sa, ci mai degrabă un șapte cu piese cheie și cu mai puține dar de încredere rezerve pentru cele mai intense momente ale jocului.

Desigur, sezonul este lung și propune un nou format în a doua sa parte, pe grupe valorice, dar s-ar arăta ca și cum alb-violeții au plombat din zbor exact unde-i ardea buza și și-au asigurat continuitatea unei garnituri de bază măcar la fel de combative, cu mari șanse ca Pero Milosevic să scoată ce-i mai bun din noii recruți în angrenajul recuplat la ritmul competițional.

Ca plus evident, poliștii au desfăcut mai abil apărările adverse în aceste prime două dueluri cu trupe de cupele europene, rămânând neînvinsă după examene dificile prin a totaliza 57 de goluri înscrise, ce-i drept și cu mențiunea nu ca o scuză pentru Potaissa și Dinamo că le-a prins în confruntări imediat următoare unor partide din EHF Cup respectiv Champions League.

Cu bucureștenii, antrenați de un dinamovist, Constantin Ștefan, trecut în prima jumătate a deceniului și pe la timona violeților bănățeni, s-a repetat practic povestea, căci și în toamna trecută, pe-atunci după cea de-a V-a apariție a alb-roșiilor în faza grupelor, 24-28 acasă cu Abanca Ademar Leon, la mijloc de octombrie, timișorenii îi taxau în capitală 3 zile mai apoi, 23-26, iar de astă dată în urma primei reprezentații externe a dinamoviștilor în noua campanie internațională. Iar ”Poli” ar mai putea specula o situație care sugerează că principalele exponente ale handbalul masculin românesc de club n-au forța de a duce cu succes în paralel campanii atât interne cât și peste hotare, cu riscul de a fluctua de la o prestație la alta în absența unor componențe consistente în profunzimea lor, de exemplu și alte formații cu care se va bate la o poziționare cât mai bună în play-off precum HC Dobrogea Sud, CSM București sau vicecampioana CSA Steaua având în calendar obligații în întreceri din străinătate, roș-albaștrii bifându-le deja chiar pe două fronturi, și în EHF Cup dar și în SEHA League, cu întrebarea cât vor rezista balamalele în procesul de rotație a personalului.

”Poli” a constatat dificultățile de acest gen pe propria piele prin destul de îndelungatul parcurs din urmă cu puțini ani până în buza fazei grupelor din Cupa EHF, ceea ce i-a îngreunat soarta în Liga Națională odată sezonul avansând încet, încet spre fazele sale finale, când oboseala s-a acumulat negreșit, iar de această dată este într-o postură favorabilă de a-și crea un culoar pe placul ei. Desigur, mulți ar cocheta și cu ideea unor dispute pe semicercul continental iar altceva ar fi într-adevăr de dorit, dar, realist vorbind în raport cu posibilitățile ”Municipalului” de a completa un efectiv capabil să facă față pe planuri paralele, timișorenii ar pufăi din greu în dublu rol dat fiind garnitura închegată relativ din puțin în actualul stadiu al lucrurilor.

Însă suficient de articulată pentru a dispune de campioni pe terenul acestora, unde au preluat hățurile în nici 5 minute dinspre mijlocul reprizei I, de la 5-3 pentru gazde la 6-8. Faze în care SCM Politehnica nu părea echipa în curs de reomogenizare după înregimentarea lui Dragas, Pribanic și Sadoveac, ci cu bune trasee, iar continuarea a fost o vreme pe măsură, desprindere până la 7-11, după care campionii i-au reamintit totuși cu cine joacă, dominând finele primei părți și egalând pe tabela de marcaj: 15-15.

Chiar și așa, ”Poli” se arăta capabilă a pleca din nou cu toate punctele din capitală, nici pe departe o victimă sigură pe fondul absențelor și a nevoii de meciuri oficiale în mână, depinzând însă și de o mai mare inspirație a portarilor, post pe care a avut temeritatea să schimbe peste vară tot personalul, deloc puțin lucru, ba din contră, dar scoțând destul de adesea mingea mică din propria plasă în primele 30 de minute, atât miercuri, de 17 ori, cât și în București.

Dinamo a început mai avântat și partea a doua dar poliștii au avut din nou capacitatea de a-i tempera elanul, ajutați mai mult și de Kocic din poartă iar în plus bulversându-i pe ”roșii” prin schimbarea din mers a partiturilor defensive, iar ceea ce părea a rămâne doar un foc de paie a devenit de fapt cursul general al partidei, tinzând spre un rezultat favorabil bănățenilor.

Care, în frunte după primele nici zece minute din repriza a II-a, au luat încet și sigur avans, greu de stăvilit, fără replică spre final mulțumită unei tot mai mari precizii la finalizare, ca o schimbare în bine față de alte intense momente cheie din trecut, odată cu acumularea oboselii. Din contră, Dinamo a fost cea care și-a arătat limitele și timișorenii s-au detașat imperturbabil până la 26-30, mult dat fiind postura gazdelor întâlnirii.

Avantaj care n-a mai fost risipit la potou și în partea a doua, o victorie cu 29-31 precum o salvă de avertisment din partea Politehnicii, că este în cărți pentru a crea deranj celor din ”top 5” de când cu repatrierea localnicului Sadoveac și ar avea în acest al patrulea sezon la start cu Pero Milosevic ceea ce avea și în prima campanie plină cu muntenegreanul pentru a ataca podiumul prins atunci cu ”bronz”.

Chiar și comparativ cu deplasarea inaugurală din ediția anterioară, pierdută la limită la Călărași după risipirea unui avantaj de 8 goluri, ”Poli” conferă cu totul alte speranțe, dar timpul le va lămuri pe toate, următoarele indicii putând fi detectate tocmai cu ocazia descinderii peste două săptămâni pe terenul aceleiași Dunărea, duminică 30 septembrie de la 17:30 tot pe TVR1, până atunci fiind de așteptat ca ”violeții” să semneze primul triumf și acasă, sâmbătă, contra nou-promovatei CS HC Buzău 2012, depășită acasă cu 20-23 (8-9) de dobrogeni.

Ultim respiro înaintea unor prime decade din octombrie prin intrarea completă în pâine, acasă cu Minaur, la Constanța și pe teren propriu cu CSA Steaua. Momentan însă, mai mult decât în grafic, ca și cum ar fi trecut de exemplu acasă de vizitatorii ardeleni dar nici n-ar fi pierdut la campioni, 4 puncte din șase. Că a fost invers e chiar cu atât mai bine, în crescendo.

Marjanovic a înscris de 11 ori iar Dragas și Sadoveac câte 6 goluri, completate cu două respectiv o eliminare, Fenici punctând de 4 ori iar Câmpan două goluri, cu câte unul pentru Vuk Milosevic și pivotul Pribanic. Varietate, un număr aproape dublu de marcatori pentru gazdele învinse, însă fără ca vreun jucător să se detașeze la acest capitol, Descat și Gavriloaia cu câte 5 goluri, Bannour și Kuduz câte 4, Komogorov 3, Negru, Savenco și Șandru câte două fiecare iar Szasz și Seyedalireza Mousavi câte unul fiecare, dinamoviștii contabilizând un număr dublu de eliminări dictate de Harabagiu și Stănescu.

Rezultatele etapei a II-a în Liga Zimbrilor, clasamentul actualizat, cu 6 formații încă neînvinse printre care și SCM Politehnica, respectiv programul rundei a III-a, care va demara vineri la ora 18 în sala ”Horia Demian” cu jocul AS Universitatea Cluj – CSM București, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 6

 


Ultimele articole din categoria Handbal: