Poli n-a cedat Constanței la mare în ultimele 4 jocuri, inclusiv în Cupa României. Toate pânzele sus în finala cu trofeul pe masă!

Din 3 pași din decembrie încoace, handbaliștii Politehnicii și-au rezervat ocazia de a rescrie astăzi după exact 3 decenii istoria alb-violeților în Cupa României, cu prilejul primei finale a timișorenilor în întrecerea K.O. de la cea pierdută în 1988 în ciuda victoriei în returul acasă cu Dinamo, insuficientă. De-ajuns ar fi însă duminică de la ora 16:30 ca bănățenii să repete oricare din ultimele 5 apariții fără eșec pe terenul Constanței în aproape 4 ani și jumătate, iar trofeul și cu bilete pentru Europa s-ar adăuga celui din 1986, adjudecat la Craiova în dauna dinamoviștilor. În față au acum tocmai gazda HC Dobrogea Sud…

Iar ultimul act al patrulaterului Final4 de pe litoral se anunță a fi cât se poate de atractiv, dat fiind că învingătoarele semifinalelor de ieri au marcat câte 30 de goluri fiecare, constănțenii într-un duel la timonă de la un capăt la altul contra liderului din campionat CSA Steaua, pe când ”violeții” mai strâns contra băimărenilor.

Și mai dificil se anunță pentru poliști finala în fief-ul dobrogenilor, care au exersat luni și sâmbătă cu succes pe propriul teren în campionat tocmai contra lui Minaur iar ieri după-amiază în dauna bucureștenilor, victoriile fiind la minim 4 goluri diferență, pe când alb-violeții lui Milosevic și Horvath trebuie să se readapteze de la o zi la alta, în prima semifinală într-o încleștare pe teren neutru cu CS Minaur, în ultimul act în condiții aidoma celor de deplasare.

Chiar și așa însă, palmaresul lor cel mai recent pe litoral le este într-atât de favorabil, încât bănățenii se simt parcă precum acasă în Dobrogea, unde ar putea făuri o noapte albă la Marea Neagră. Primul pas l-au făcut, exersând cu succes stilul jocurilor cu caracter eliminatoriu și în perspectiva sferturilor din play-off-ul campionatului, care, dacă s-ar disputa mâine, le-ar împerechea în baza ierarhiei la zi tocmai pe SCM Politehnica și trupa din Constanța, despărțite momentan de un singur punct dar și de 3 locuri cu 3 runde înainte de încheierea returului, pe 3 respectiv 6, cel al reginei remizelor în ligă, trupa ”marinarilor” lui Sandu Iacob.

Într-adevăr, ”Poli” e neînvinsă în ultimele 4 meciuri directe la Constanța cu dobrogenii, invincibilitate alungită de aproape 4 ani și jumătate. Ce-i drept, mai toate aceste confruntări au fost pe muchie, iar ultima de campionat pe litoral chiar și cu mare cântec, iscat din fluier într-un 20-20 (10-12) în duminica de 17 septembrie 2017 după care bănățenii au întocmit un memoriu la adresa manierei de arbitraj.

Sâmbătă, la ora semifinalelor din ”Polivalenta” Constanței, s-a împlinit exact o jumătate de an de la acea remiză cu nervi, în urma căreia ”violeții” s-au ales totuși cu satisfacția victoriei în returul de pe Bega, 24-23 (13-11) pe 31 ianuarie, în chiar prima reuniune oficială pe 2018. ”Poli” începea așadar anul cu dreptul, dobrogenii învinși la limită în Banat.

S-a văzut însă și în ”Constantin Jude” că tare puțin le desparte pe trupele garnisite cu handbaliștii din spațiul ex-iugoslav, chiar și mai mulți decât la poliști în efectivul celor de pe litoral, care au păstrat așadar o tradiție în acest sens și după zdruncinătura de la HCM Constanța la HC Dobrogea Sud, produsă în urmă cu aproape 3 ani printr-un intermezzo în Divizia A – Seria A în ediția 2015-2016.

Un prilej de respiro pentru ”albaștri” între tentativele fără victorie acasă în fața oaspeților din Banat, care se impuneau pe litoral chiar de două ori în sezonul 2014/5, în campionat iar apoi și în Cupa României, iar apoi și la debutul campaniei anterioare în prima ligă, 25-26 în august 2016, fără ca ”marinarii” să se revanșeze în returul aceluiași sezon regular, 19-19 la Timișoara.

De fapt, numărate una câte una, succesele poliștilor de dată recentă în dauna constănțenilor sunt surprinzător de multe prin prisma hegemoniei pe care a exercitat-o trupa de la mare în handbalul intern în prima jumătate a acestei decade.

Acum, HC Dobrogea Sud caută să renască vremurile nu demult apuse, iar semifinalista play-off-ului prececent din campionat a intuit oportunitatea croirii unei iuți rute de revenire spre cupele europene via-Cupa României, stabilind scorurile rundelor pe drumul spre turneul Final4 a cărui găzduire și-a apropiat-o cu brio, 34-17 în optimi cu cei între timp retrași din Iași și 30-23 tot acasă și tot în decembrie și cu CSM Făgăraș, semn că alb-albaștrii pot cuceri al doilea trofeu național pe semicercul intern fără a fi asudat altundeva decât pe propriul parchet.

Câștigând dreptul de organizare al patrulaterului în dauna băimărenilor, dobrogenii țin cu atât mai mult să cucerească trofeul Cupei României, pe de-o parte având partizanatul publicului local, dar pe de altă parte și o presiune psihologică în plus, superioară pe umerii gazdelor cu mai mari așteptări tocmai din acest motiv.

Și care se manifesta și în 4 februarie 2015, în manșa I a sferturilor Cupei României, pierdută de HCM Constanța în calitate de gazdă dar mai ales de cvadruplă câștigătoare la zi a eventului campionat-cupă, 26-28 cu violeții Timișoarei, antepenultimii la acea oră în prima ligă. Deși mai modest clasați așadar pe-atunci în campionat, bănățenii învingeau în acel sezon la malul mării și în turul sezonului regular, 24-28 de la 13-9 pentru gazde în 16 octombrie 2014.

De fapt, ar trebui dat timpul înapoi până în octombrie 2013, pentru a consemna ultimul triumf acasă al Constanței în dauna vizitatorilor de pe Bega, 31-26, cu mențiunea că ”Poli” semna pe 10 mai 2012 un draw cu 24-24 în fief-ul campioanei pe-atunci an de an din Dobrogea.

Paradoxal însă, acel 26-28 din turul sferturilor Cupei din urmă cu puțin peste 3 ani n-avea să fie suficient poliștilor pentru a pătrunde de-atunci în turneul Final4 ce avea să fie găzduit și câștigat de Minaur, dat fiind că bănățenii au pierdut manșa a II-a în sala ”Constantin Jude” cu 24-27, aproape neverosimil, de la 19-14 la un moment dat în favoarea lor în cursul reprizei a II-a, echivalând în acel moment cu un avantaj de 7 goluri în ansamblul dublei manșe. Se încheia în lacrimi, fiind implicit ultimul meci al lui Constantin Ștefan pe banca polistă, înlocuit 10 zile mai apoi cu un anumit Pero Milosevic, între timp arhicunoscut publicului de pe semicercul autohton.

La vremea respectivă, timișorenii au croit succesul la mare în turul sferturilor cupei și grație intervențiilor lui Daskaloski și Stănescu, punându-l pe gânduri pe antrenorul macedonean al gazdelor, Sundovski, însă compatriotul său din poarta bănățenilor nu mai are la ora actuală meciuri în picioare, după accidentarea la cumpăna dintre ani, fără însă ca Adam Savic să nu-l fi suplinit cum se cuvine pentru un loc în finală.

”Poli” a dispus cu 30-28 (15-13) de Minaur în prima semifinală de sâmbătă, de la 12:30, și apoi a dispus de timp în plus pentru a rumega încleștarea penultimului act dintre gazde și CSA Steaua, una cu nu mai puțin de 17 eliminări dar controlată de elevii lui Iacob, și cu 5 goluri în frunte în partea întâi, ce-i drept doar la limită nu mult după pauză, însă pe val spre final: 30-26 (14-10).

Interesant așadar, ambele finaliste s-au calificat prin a-și conserva întocmai avantajul avut la pauză sâmbătă. Constănțenii de fapt galopau și în precedentele 3 meciuri acasă de campionat, ce-i drept nu cele mai grele, adjudecate la 5, 6 și 7 goluri contra celor din Iași, Focșani și Baia Mare, în ligă având două victorii consecutive, așadar și afară.

Luni seară, contra celor de la Minaur, în ultimul meci al rundei de campionat dinainte de Final4, ”albaștrii” au triumfat cu 34-27, 8 reușite fiind ale lui Crnoglavac și câte 4 din partea lui Nistor, Cutura, Mladenovic și Vujovic, pe când Vujadinovic a punctat de 3 ori, Sabin Ignat două goluri, iar Buricea, Nikolic, Toma, Rackevic și Malinovic, o dată fiecare.

Ieri, Dalibor Cutura a preluat ștafeta principalului marcator, cu 7 goluri contra Stelei, urmat de Nistor cu 5, Vujovic și Crnoglavac câte 4, Nikolic 3, Vujadinovic 2 iar Malinovic, Toma, Rohozneanu, Mladenovic și Ignat câte unul. Ar fi de menționat că dobrogenii au câștigat o finală înaintea startului actualului sezon, 27-26 în august la București cu Dinamo, în Supercupa României, cei de pe litoral fiind pe-atunci la cârmă cu francezul Christian Gaudin.

Gazdele de la mare vor altceva după finala pierdută la Ploiești a ediției trecute a Cupei României, 21-23 pe 14 mai 2017 cu campioana Dinamo, exemplul fostei HCM Constanța fiind altul, cu ultime acte adjudecate consecutiv în Cupă, mai întâi în 2005 și 2006, dar apoi și în 2011, 2012, 2013 și 2014.

De fapt, ultima dintre acestea, consumată pe 9 martie 2014, era câștigată de dobrogeni de o manieră absolut dramatic, 45-44 cu Știința Bacău, dar abia după două reprize de prelungiri, plus aruncări de departajare, timișoreanul Alexandru Viorel Șimicu contribuind cu 12 goluri în acea finală.

N-ar fi tocmai exclus ca și finala actualei ediții să aibă parte de prelungiri, la cât de echilibrate au fost ultimele dueluri directe vest – sud-est, fiind de semnalat că timișorenii vor fi arbitrați și în ultimul act de același cuplu Stark – Ștefan care a oficiat și semifinala lor de sâmbătă, pe când dobrogenii s-au calificat cu Harabagiu și Stănescu la centru, cei vehement contestați de ”violeți” la meciul de campionat din septembrie de la mare, remizat 20-20.

În orice caz, ”Poli” a câștigat meciul ei de Cupa României jucat la Constanța tot în iarnă dar în urmă cu 3 ani, caseta meciului fiind prezentată în continuare, iar și mai jos cele 3 momente definitorii ale alb-violeților în finalele întrecerii K.O. din anii 80…

Așadar, mai întâi…

HCM Constanţa – Poli Timişoara 26-28 (11-14) pe 4 februarie 2015, în manșa I de pe litoral a sferturilor de finală în Cupă, sferturi în premieră în dublă manșă.

7 de start: Stănescu – Timofte, Chikovani, Santeiu (Grigoraş pe atac), Fenici – cpt., Leordean, Irimescu.

Au mai intrat: Daskalovski (de la 3-2), Kaftin (la 7-6), Ciubotariu, Halcă, Vâlceanu (la 17-16; la 7m); pe bancă: Ștefan, Ursu.

HCM: Popescu – Buricea, Cutura, Rakcevic, Humet, Toma, Cristescu.

Au mai intrat: Tucanu, Enescu, Adzic.

Evoluţia scorului: (prima parte) 1-0 Rackevic, 2-0 Buricea / 2-1 Chikovani / 3-1 Cutura / 3-2 Chikovani / 4-2 Humet / 5-2 Cutura – 7m / 5-3 Fenici, 5-4 Chikovani, 5-5 Timofte / 6-5 Cristescu / 6-6 Irimescu / 7-6 Toma / 7-7 Kaftin – 7m (obţinut de Fenici), 7-8 Irimescu, 7-9 Irimescu / 8-9 Cutura, 9-9 Buricea / 10-9 Rakcevic / 10-10 Grigoraş, 10-11 Grigoraş, 10-12 Halcă / 11-12 Cutura / 11-13 Grigoraş, 11-14 Halcă.

Scor la pauză: 11-14

(în repriza a II-a) 12-14 Humet, 13-14 Toma / 13-15 Halcă / 14-15 Cristescu, 15-15 Humet / 15-16 Grigoraş /16-16 Toma, 17-16 Rackevic, 18-16 Toma – 7m / 18-17 Irimescu / 19-17 Humet / 19-18 Fenici, 19-19 Halcă / 20-19 Toma / 20-20 Halcă, 20-21 Fenici / 21-21 Humet / 21-22 Timofte / 22-22 Cutura / 22-23 Irimescu / 23-23 Humet / 23-24 Chikovani / 24-24 Humet / 24-25 Halcă, 24-26 Grigoraş / 25-26 Humet, 26-26 Humet / 26-27 Grigoraş, 26-28 Halcă.

Rezultat final: 26-28.

Eliminări: HCM 7 – Poli 9… Rakcevic (la 7-6; la 10-10), Buricea (9-9), Adzic (11-14), Cutura (17-16), Enescu (22-22), Cristescu (24-25) / Chikovani (la 5-2; 23-24), Irimescu (9-9; 16-16; 26-28), Santeiu (13-15; 24-25), Halcă (15-15), Kaftin (19-18).

Descalificare: Irimescu (la 26-28)

Marcatori:

HCM (6): Humet 9 goluri (1 în prima parte / 8 după pauză), Cutura 5 (4/1), Toma 5 (1/4), Rackevic 3 (2/1), Buricea 2 (2/0), Cristescu 2 (1/1).

Poli (7): Halcă 7 goluri (2 în prima repriză / 5 în partea a doua), Grigoraş 6 (3/3), Irimescu 5 (3/2), Chikovani 4 (3/1), Fenici 3 (1/2), Timofte 2 (1/1), Kaftin 1 (1/0).

Intervenţii: Popescu 7 / Daskalovski 8, Stănescu 3;

Bare: 1 / 1.

Time-out: HCM la 10-12; 23-24; 26-28 / Poli la 11-12; 22-22; 26-28.

Cât despre principalele repere la vârf ale celor de pe Bega în Cupa României, pe 27 februarie s-au împlinit 35 de ani de la prima finală a poliștilor în Cupa României, cu Minaur, jucată la Buzău, unde maramureșenii triumfau cu 29-22. În acel februarie 1983 s-au disputat două turnee de calificare spre finală, fiecare cu câte 3 meciuri, alb-violeții trecându-le pe rând cu bine pe cele de la Craiova și Pitești.

La Buzău însă, favoriții din nord au condus în prima parte a finalei și chiar dacă ”Poli” a răsturnat de puțin situația în primele 10 minute după pauză, 14-15 și 16-17, CS Minaur a cucerit trofeul, prin golurile lui Porumb, de 8 ori, Covaciu cu 7, Mironiuc 5, Oros 3, respectiv Haberpursch, Flangea și Marta cu câte două fiecare, pe când pentru timișoreni punctau Folker, de 9 ori, Ianto cu 6 goluri, Feher, Bucățea și Ionescu cu câte două fiecare, plus Knuff, cu un gol, în componența bănățenilor mai fiind pe-atunci portarii Basaraba și Buligan, precum și Nagy, Giurgea, Gunesch, Cioroianu, Iankovici și Voicu.

Revanșa ”violeților”, trei ani mai târziu, dar în semifinalele Cupei, de fapt în prima zi a turneului de la Târgu Mureș de calificare în ultimul act, când, pe 7 iunie, ”Poli” a trecut cu 23-22 de băimăreni, după ce i-a condus și cu câte 4 goluri atât în repriza I dar și după pauză, fiind însă și condusă ulterior de 4 ori. Semifinala de succes era urmată de o finală pe măsură în Bănie, pe 15 iunie 1986, 23-20 (12-11) pentru poliștii câștigători ai ultimului act și ai trofeului Cupei României, contra dinamoviștilor, cărora Matei le scutura plasa de 10 ori. Mai treceau 2 ani și bucureștenii se revanșau într-un ultim act în două manșe…

Finala cu trofeul pe masă, televizată de Digi și Telekom, e precedată de la 13:30 de cea mică, pentru bronz, CSA Steaua – CS Minaur. La feminin, în Final4 au pătruns CSM București, CSM Roman, HCM Râmnicu Vâlcea și HC Dunărea Brăila.

După finala masculină, SCM Politehnica va reveni pe frontul campionatului, însă nu încă din antepenultima rundă a returului, care va începe marți cu CSM Focșani 2007 – Dinamo, dat fiind că va câștiga la ”masa verde” deplasarea la Odorhei, deoarece gazdele au abandonat întrecerea, ci de joi 29 martie, acasă cu cei din Făgăraș. Ulterior, pe 12 aprilie, încheierea sezonului regular, afară la Baia Mare, iar apoi intrarea în sferturile play-off din Liga Zimbrilor. Clasamentul la zi și programul etapei a 24-a în elita băieților, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = cincizeci patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: