Poli n-a mai învins-o pe Steaua la Timișoara în sezonul regular de 4 ani. Acum are ocazia s-o egaleze la puncte

Ape învolburate pe semicercul românesc după trepidațiile de la vârful icebergului, a se citi și al cincilea eșec al ”tricolorelor” eliminate de la turneul final mondial nipon, crucea pe colivă fiind pusă astăzi de cea de-a patra înfrângere categorică, 37-20 în contul Japoniei, respectiv excluderea Coronei Brașov din grupele Cupei EHF în legătură cu situații de dopaj, dar în tot acest tumult Liga Națională de handbal masculin caută a-și vedea calm și ordonat de încheierea sezonului de toamnă, prin disputarea joi a tuturor meciurilor din ultima etapă a elitei pe anul în curs, prima a returului în sezonul regular, începând cu cel de la ora 16 din sala ”Constantin Jude”, SCM Politehnica Timișoara – CSA Steaua.

În sfârșit, și un duel abordat de alb-violeți de pe o treaptă sub soarele zonei primei grupe valorice, a locurilor 1-8, grație ”careului” de victorii conturat începând de-acum o lună în deplasare la Buzău, ulterior acasă cu Dunărea Călărași, la Reșița și săptămâna trecută în sala UVT cu CSM Bacău, poziție de pe care îi pot chiar egala la puncte pe vizitatorii bucureșteni, asta în cazul unei victorii așteptate de simpatizanții lui Fenici și compania de vreo 4 ani, în ceea ce privește strict partidele considerate acasă cu Steaua în sezonul regular al campionatului.

Căci altfel, ”Poli” a dispus de steliști de exemplu chiar în ultima finală a Cupei României, în prima jumătate a acestui an, pe teren neutru, la Focșani, dar s-a descurcat mai greu în fața celor din capitală la primirea acestora în faza tur-retur a campionatului, premergătoare calificării în play-off. Nu i-a mai învins pe Bega din prima decadă a lunii decembrie din anul 2015, atunci cu 28-26, urmând o remiză, 26-26 în octombrie 2016, un eșec la scor, 20-27 în februarie 2018, și încă o remiză, 23-23 în campania anterioară, tot anul trecut, într-o duminică din octombrie 2018, în sala UVT, unde bucureștenii descindeau pe fondul unui program extrem de încărcat, după o deplasare în SEHA League, desfășurată în spațiul ex-iugoslav.

Cu alte cuvinte, ”violeții” n-au mai dispus de Steaua în Banat în sezonul regular din prima ediție plină cu Pero Milosevic la timonă, an în a cărui primă parte îi prelua pe poliști, de astă dată căutând să nu rateze prilejul de a-i egala la puncte pe bucureșteni. Iar dacă și jocul rezultatelor le-ar surâde în disputele pozițiilor 4-2 și 6-3 din aceeași etapă a XIV-a, CSM București – Potaissa respectiv AHC Dobrogea Sud – Minaur, cu o victorie la startul returului, SCM Politehnica s-ar putea regăsi într-o situație chiar și mai agreabilă la reluarea campionatului la final de ianuarie 2020, la Baia Mare. CSM – Potaissa este și duelul reprezentantelor elitei în optimile Challenge Cup, în care în februarie vor da piept unor oponente din Elveția respectiv Suedia, turdenii mai întâi afară la BSV Berna iar cei din capitală la Alingsas HK.

Pe de-o parte, alb-violeții au pierdut de două ori anul acesta în campionat în fața Stelei, dar de fiecare dată în deplasare în zona capitalei, în returul sezonului regular trecut și în etapa inaugurală a celui actual, 26-24 pe 28 august, la 3 zile după înfrângerea de la Brașov din Supercupa României, în schimb bucurându-se de dată recentă de o serie de 4 succese fără greș în partidele acasă din Liga Zimbrilor, începând de la chiar prima victorie în actuala campanie, 24-23 pe 2 octombrie cu CSM Focșani.

Steaua în schimb a pierdut chiar și luna trecută în deplasare, de o manieră surprinzătoare la una dintre codașe, 30-28 pentru CSM Făgăraș, condusă la pauză cu 10-15, bucureștenii reabilitându-se apoi la Vaslui, cu 28-33, și remizând în uvertura etapei trecute, pe litoral, 31-31 miercuri 4 decembrie, când erau conduși la pauză cu 15-13, majoritatea golurilor oaspeților fiind înscrise de Humet, de 7 ori, Florea 6, iar Mihalcea și interul ex-polist Krsto Milosevic câte 5 fiecare. În rest, pe lista marcatorilor steliști în Dobrogea, Burlacu, Valadao și Grbovic cu câte două goluri, respectiv Olaru și Grbovic cu câte unul.

Bucureștenii n-au mai jucat însă de-atunci, dat fiind că erau eliminați încă din prima fază a Cupei României, pe teren propriu, de către Potaissa Turda, așa încât n-au figurat în faza din weekend a optimilor de finală, pe când ”Poli” a susținut un duel ”violet” în Trivale, ce-i drept doar cu o parte dintre titularii cheie.

Altfel, în prima jumătate a turului, CSA Steaua mai remiza la Călărași, se impunea la două goluri diferență la Bacău și pierdea la limită la Turda, bilanț complet al deplasărilor ocupantei locului 5, unul așadar simetric, 2 2 2.   

Cât despre SCM Politehnica Timișoara, Marius Sadoveac și Cristian Tcaciuc sunt tot mai aproape de potențialul lor după accidentările avute, după cum anunță antrenorul principal Pero Milosevic, care speră să-l poată folosi și pe Milos Dragas, care a acuzat unele dureri la piciorul drept cu două zile înainte de meci. ”Știm că Steaua e o echipă puternică, având jucători pe toate posturile. Dacă vrem să câștigăm, trebuie să evoluăm mai bine decât în partida cu Bacăul, cu precădere în prima repriză. E nevoie să ne organizăm mai bine în apărare, iar asta să ne dea încredere pentru atacuri cu goluri; trebuie să credem în jocul nostru și să obținem o victorie, care ne-ar ține în ritmul rezultatelor pozitive” a spus tehnicianul violeților.

Interul Ramon Șomlea, devenit tot mai prezent în formula de joc a bănățenilor, spune că el și coechipierii au câștigat mult la capitolul încredere după rezultatele bune din cele mai recente săptămâni: ”Am reușit să legăm mai multe victorii, sperăm să prindem o zi bună și în meciul cu Steaua. Apărarea trebuie să funcționeze foarte bine, pentru ca apoi, pe contraatac, să putem înscrie goluri mai ușoare. Eu zic că ne-am pregătit bine pentru meciul cu Steaua și cu încredere și dăruire putem câștiga”. Meciul cu Steaua este arbitrat de bucureșteanul Constantin și harghiteanul Gal, supervizat fiind de reșițeanul Năsturel.

La fel ca săptămâna trecută, după confruntarea de joi, din campionat, urmează o deplasare în Cupa României. Timișorenii deținători ai trofeului merg în nordul Moldovei pentru meciul din sferturile de finală cu divizionara secundă Magnum Botoșani: ”Putem spune că am avut mare noroc în special pentru că am evitat echipe foarte puternice precum Dinamo, Turda sau Constanța. Ne incomodează drumul lung până la Botoșani, însă trebuie să-i luăm în serios pe adversarii noștri; au 4-5 jucători cu o mare experiență inclusiv în Liga Națională și cu dorință de a promova în primul eșalon. Deocamdată ne concentrăm pe pregătire meciului cu Steaua” a spus antrenorul Pero Milosevic. Interul Ramon Șomlea a pus și el accentul pe seriozitate, când a fost chestionat în legătură cu jocul de Cupa României: ”Depinde numai de noi cât de ușor sau de greu ne facem jocul. Cred că valoric suntem peste ei, dar trebuie să abordăm meciul cu mare seriozitate, de la început până la sfârșit”. La gruparea din Botoșani evoluează, între alții, doi handbaliști ce au fost prezenți ani de zile la echipele din Banat – interul dreapta Cristian Adomnicăi și extrema stânga Florin Ciubotariu.

Programul complet al etapei a XIV-a în Liga Zimbrilor, pe coloana clasamentelor.

În semifinalele turneului final al Campionatului Mondial de handbal feminin pentru senioare din Japonia, Norvegia – Spania și Rusia – Olanda. România s-a ales doar cu redirecționarea spre turneul preolimpic, contra Coreei de Nord.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = douazeci

 


Ultimele articole din categoria Handbal: