Poli, nesigură deja la primul hop: play-off, un pod tot mai îndepărtat. GALERIE FOTO și… superioritatea numerică, bat-o vina! 30-32 cu liderul și cădere pe locul 10

Un start bun era vital, mai mult decât necesar, pentru ca Poli să rămână cu șanse consistente în cărțile calificării în play-off-ul Ligii Naționale de handbal băieți. Mai mult, de fapt, anticipând acest comprimat start pe 2015 cu 4 meciuri în decurs de o săptămână și jumătate, inclusiv cu dubla manșă de accedere în Final 4 al Cupei României, se putea estima că ”violeții” își cam joacă încă din aceste zile soarta întregului sezon…

La cât de imprevizibilă a fost Liga Națională în toamnă, aproape nimic n-ar fi însă exclus, ceea ce implică și păstrarea șanselor de play-off de către timișorenii căzuți pe 10 după triumful Vasluiului la Steaua, doar că, oricât ar calcula și ar recalcula, deja patru înfrângeri pe teren propriu, într-un total de 15 apariții în acest campionat, nu sună deloc bine.

Pe acest fond, sub presiunea iminentă și în creștere a jocurilor în cascadă și a punctelor din divizia de elită, sferturile de finală cu HCM Constanța, de săptămâna viitoare, din competiția K.O., pot constitui pe de-o parte catalizatorul care să declanșeze un reviriment și în campionat, dacă ”marinarilor” și cu cupele europene în agendă le va fi luat colacul, dar pot și scurtcircuita chiar încă de pe-acum întreg sezonul bănățenilor, dacă la finele returului din ”Constantin Jude” vor avea parte de o constatare a daunelor similară celei din această seară, cu liderul Minaur.

Care, mai solid în profunzime, a anihilat-o treptat pe ”Poli”, stingându-i puseurile de elan individual, mai întâi de la 9-6 la 10-10 iar apoi de la 12-11 la 13-16, după care și-a conservat avantajul, dovedindu-și superioritatea colectivă, dar și cu concursul… timișorenilor.

S-a sfârșit așadar 30-32 (15-17), în ciuda faptului că ”Poli” s-a desprins de 3 ori în prima parte și la trei goluri diferență, 9-6 la ultima strigare, și datorită faptului că liderul din Baia Mare a gestionat net superior momentele cumpănă de adversitate, cu mai mult sânge rece.

Cât ”violeții” au fost pe val în debut, interii Chikovani și Grigoraș marcând 4 respectiv 3 dintre primele 9 goluri ale gazdelor, restul aparținând extremelor, n-a ieșit deloc în evidență diferența valorică la nivelul întregului personal între banca Politehnicii și cea a băimărenilor.

Dar odată ce antrenorul danez Walther și-a permis să-i retragă încet, încet pe alde Popescu și Grasu și să învârtă morișca rotației, interul Sadoveac demarând revirimentul cu primul său gol, de 9-7, și fiind urmat tot cu reușite în premieră de Martinez, Milas, Mihai și Bera, toți până la pauză, a devenit deja destul de clar că vizitatorii dețin mult mai multe ”guri de tun” decât limitările bănățene, cu atât mai încorsetate de absențele accidentaților Păiuș și Kaftin, altfel folositori prin compensație pe de-o parte în apărare respectiv atac.

În plus, în acele minute, fruntașii au și valorificat prima superioritate numerică din meci, sus numitul înalt inter stânga bosniac Milas ajungând-o pe ”Poli” din urmă, la 10-10, după ce Chikovani era eliminat la 10-8.

Nu același lucru s-a întâmplat însă și la cealaltă poartă, și încă de mai multe ori! Astfel, ultimul avantaj timișorean al primei părți, luat de Timofte la 12-11 cu tot cu o primă eliminare în tabăra maramureșeană, s-a transformat subit într-un sec… 12-13.

Puțin mai apoi, când Milas a fost trimis două minute pe bancă, la 13-15, Fenici și Grigoraș s-au fâstâcit iar Bera a egalat prompt diferența record a meciului, de 3 goluri.

Coșmarul nefructificării superiorității numerice n-avea însă să se termine pentru alb-violeți, Chikovani irosind chiar și o aruncare de la 7 metri, înaintea pauzei, pe fondul eliminării lui Mihai, ceea ce îngheța la 15-17 scorul primei părți.

Un moment psihologic deloc de neglijat, cu mențiunea că, și aici intră în scenă jucătorul-cheie, portarul Tatai Peter a deturnat aruncarea de la punct fix cu piciorul stâng, ca un epilog al unei reprize demarate prin a încasa și câteva goluri cam ghinioniste, furișate cu bara sau puțin după linie.

Chiar însă și așa, precum înscria 3 goluri la rând la început de meci, ”Poli” le-a marcat pe primele trei ale reprizei secunde, 18-17, realimentându-și speranțele, fără însă a-și imagina că avea să fie și ultimul ei avantaj. Căci Minaur a ripostat tot cu 3 la rând, 18-20, puțin după care avea să se consume și poate ultimul moment de cumpănă al derby-ului.

Însuși notabilul portar Tatai a fost eliminat, pentru proteste, la 20-21, însă și în acest caz tot maramureșenii au punctat, 20-22 prin interul lansat de handbalul timișorean Marius Sadoveac, care avea să sară la rampă cu toate forțele în partea a doua, devenind golgheter al vizitatorilor, laolaltă cu vigurosul și foarte bătăiosul pivot Pribanic.

Erau deja prea multe potențiale întorsături risipite de timișoreni, așa că degeaba aveau să acumuleze oaspeții 5 eliminări, în comparație cu a unui singur jucător în tabăra alb-violet, și degeaba aveau să strângă poliștii de 3 ori mai multe aruncări de la 7 metri decât Minaur, căci cărțile se arătau a fi jucate. Abrazivului lider nu-i mai trebuiau și alte invitații pentru a-și conserva avantajul și a-și păstra fotoliul.

Ritmic și precis, unul-două goluri avans pentru cei din Baia Mare, oricât s-a străduit pivotul Irimescu, cu nu mai puțin de 7 reușite după pauză. De fapt, după ce Chikovani a sfârșit în tribună la 25-27, pentru 3 eliminări, s-a văzut cel mai clar că la poliști nu mai prea avea cine să înscrie, doar Grigoraș (3) și Irimescu marcând ultimele cinci goluri. În contrast, Minaur a copiat-o apoi pe Poli în a se desprinde de 3 ori la rând chiar la trei reușite, permițându-și și luxul ca scandinavul Stegavik să nici nu se înscrie pe lista marcatorilor.

Când nu profiți tăios de momentele cheie, dai suflu oponenților, care erau oricum însuflețiți de paradele lui Tatai, unul și bun, ceea ce nu s-a putut spune și miercuri între buturile Politehnicii, unde opțiuni de rotație au fost, însă fără roade. Pe alte posturi în schimb, ”violeții” au stat mult mai rău la soluții de rezervă…

Punct și de la capăt, duminică de la ora 17 la Turda, unde Potaissa se va alinia la rândul ei sub imperiul presiunii terenului pierdut în toamnă, și unde mai pui că a jucat abia astăzi, joi, la capătul țării, la Marea Neagră, unde ”marinarii” au smuls unica victorie a gazdelor în întreaga etapă, 31-28. Cu alte cuvinte, nu e totul pierdut, dar cu alte asemenea ezitări chiar ar putea fi, deja la finele săptămânii viitoare…

Potaissa și Poli par înghețate pe locurile 10-11, din 13 competitoare, cu câte numai 16 puncte, meciul lor direct devenind dintr-odată capital.

Mai jos, alte câteva date și imagini, restul fiind consemnat de ieri, în comentariul în direct, imaginile după joc și declarațiile protagoniștilor…

*

Marcatori…

Poli (6): Irimescu 8 goluri (1 în prima repriză / 7 după pauză), Chikovani 7 (6/1), Grigoraș 7 (3/4), Leordean 5 (3/2), Timofte 2 (2/0), Fenici 1 (0/1).

Minaur (10): Pribanic 6 (4/2), Sadoveac 6 (1/5), Fotache 5 (3/2), Milas 4 (3/1), Bera 4 (1/3), Martinez 3 (1/2), Popescu 2 (2/0), Grasu 1 (1/0), Mihai 1 (1/0).

7 metri: Poli 6/5 (Irimescu 3; Chikovani 3 – 1 ratat) – Minaur 2 (Popescu).

Eliminări: Chikovani 3 / Martinez, Milas, Mihai, Tatai – portar, Stegavik.

GALERIE FOTO de Andreea Vlase: 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Handbal: