Poli, nici un jucător în ianuarie la Euro 2020. Oaspeții de la CSM Bacău, doi convocați, pentru Belarus și Serbia

Handbaliștii Timișoarei vor încheia vineri după-amiază jocurile din turul Ligii Naționale dar nu și din acest an, primind de la ora 16 vizita vecinei ierarhice CSM Bacău, învinsă marți după-amiază în restanța din sala Rapid cu 23-21 (12-11) de CSM București. Coincidență sau nu, este pentru a șasea etapă la rând ca ”violeții” să aibă parte de un duel direct în limitele zonei play-out, de astă dată al ocupantelor locurilor 9-10, asta și în urma rezultatelor din această seară, în continuarea rundei a 13-a. Diferit este în schimb numărul de internaționali convocați de la SCM Politehnica respectiv moldavi conform listelor oficiale ale loturilor celor 24 de naționale calificate la Men’s EHF Euro 2020, date publicității după-amiază de EHF.

Mai toate privirile sunt ațintite zilele acestea pe turneul final al Campionatului Mondial de handbal feminin din Japonia, unde vineri de la ora 12 a României ”tricolorele” vor juca doar cu varianta victoriei ultimul meci din prima fază a grupelor, contra Ungariei, dar și pe situația Coronei Brașov, suspendată din Cupa EHF, în a cărei fază a grupelor urma să joace după Anul Nou, dat fiind probleme de dopaj, însă caravana handbalului intern își continuă drumul pe semicercul băieților, programând săptămâna aceasta ultima etapă a turului în campionatul ligii dar și optimile Cupei României, iar săptămâna viitoare, joi, ultima rundă din anul 2019, prima a returului.      

Conform obiceiului, reprezentativa de seniori a României nu va juca nici la turneul final al Campionatului European din perioada 9-26 ianuarie 2020, ce va reuni 24 de selecționate în Austria, Norvegia și Suedia, cele 3 țări gazdă, însă 12 handbaliști legitimați la cluburi din Liga Zimbrilor au fost incluși pe listele oficiale ale loturilor participantelor, mai precis de către 8 foruri federale, și anume Serbia, cu 3 convocați de pe semicercul carpatin, Bosnia și Herțegovina precum și Cehia cu câte doi fiecare, respectiv Belarus, Croația, Macedonia, Muntenegru și Ucraina cu câte un component.

Așadar, între cei 672 de handbaliști anunțați pentru turneul de peste 5 săptămâni, și 12 care joacă în România. Iar între cele 6 cluburi din Liga Națională care vor fi reprezentate luna viitoare la Euro 2020 se numără și CSM Bacău, vizitator vineri după-amiază în sala ”Constantin Jude”, gruparea de pe malurile Bistriței avându-l pe convocatorul Belarusului pe portarul Viachaslau Saldatsenka, în vârstă de 25 de ani și cu 66 de selecții pentru naționala țării sale, iar pe cel al Serbiei pe Nikola Crnoglavac, în vârstă de 27 de ani, cu 17 selecții și 38 de goluri înscrise pentru vecinii noștri de la sud. Cei mai mulți convocați din handbalul românesc, un trio de la AHC Dobrogea Sud, câte 2 jucători din loturile de ”Euro” provenind de la campioana CS Dinamo, Minaur Baia Mare și CSM București, iar unul de la nou-promovata CSM Vaslui.

Ar fi de menționat că listele oficiale finale includ câte 28 de sportivi pentru fiecare efectiv, dintre care naționalele vor desemna 16 componenți în lot la ședința tehnică din preziua partidei lor de debut la turneul final continental de luna viitoare.

SCM Politehnica n-are exponenți la Euro 2020 conform loturilor anunțate astăzi, garnituri cu câte 28 de handbaliști în cazul celor 24 de naționale, AHC Dobrogea Sud având în schimb trei, pentru Muntenegru pe Nebojsa Simovic (26 ani), cu 9 selecții la zi, pentru Serbia pe Zoran Nikolic (28 ani), cu 31 de selecții și 55 de goluri, respectiv pe Dejan Malinovic la cei din Bosnia și Herțegovina.

Campioanei CS Dinamo, calificată în play-off-ul Champions League, îi vor lipsi luna viitoare din pregătiri croatul Ante Kuduz (24 ani), cu o selecție la activ, și sârbul Stefan Vujic (28 ani), cu 28 de selecții, în vreme ce de la CS Minaur sunt convocați cehii Milan Kotrc (31 de ani), cu 51 de selecții și 75 de goluri, și Tomas Cip (30 ani), cu 68 de selecții și 171 de goluri, iar de la CSM București, extrema Goce Georgievski (32 ani) pentru Macedonia (de Nord) și Muhamed Zulfic (27 ani) pentru Bosnia și Herțegovina. În fine, în efectivul vecinei Ucraina și Maksym Karamyshev (32 ani), cu 21 de selecții și 42 de goluri la națională, din trupa nou-promovatei CSM Vaslui.

Care s-a numărat astăzi printre gazdele învinse de vizitatoare de pe podium, rezultate convenabile poliștilor, care au nevoie de încă o victorie pentru a aborda de pe o poziție ceva mai confortabilă returul ce începe săptămâna viitoare, tot acasă în cazul alb-violeților, cu Steaua, egală ieri a constănțenilor pe litoral, și care ar putea fi egalată joia viitoare la puncte de bănățeni în cazul în care elevii lui Pero Milosevic vor fructifica avantajul terenului propriu în aceste două apariții din sala ”Constantin Jude”.

Desigur, ”violeții” vor mai juca între timp și duminică 8 decembrie de la ora 12 în Trivale, cu secund divizionara CSU Pitești, pentru un loc în sferturile Cupei României, competiție al cărei trofeu bănățenii îl dețin, SCM Politehnica aliniindu-se în fața băcăuanilor după o serie de 3 victorii, la Buzău, pe Bega cu Dunărea Călărași și săptămâna trecută la Reșița. Iar și CSM Bacău va juca zilele viitoare în optimile Cupei României, dar abia luni, un duel prim-divizionar la Baia Mare cu CS Minaur, cu mențiunea că Steaua, care a zburat deja din competiția eliminatorie, nu va avea așadar de jucat în weekend.

Oaspeții de vineri, băcăuanii, începeau perfect campionatul, cu victorii la rând, la limită acasă cu Dunărea Călărași și buzoienii, intercalând un triumfător 30-37 la Reșița, iar după o primă înfrângere în etapa a patra, 26-28 pe teren propriu cu steliștii, a urmat una similară la limită la Baia Mare, 28-27, dar și o remiză acasă în runda a șasea, 26-26 cu Potaissa Turda. La Dinamo ceda greu, 27-25 (13-11) în etapa a VII-a, revenind pe căi victorioase acasă contra făgărășenilor, dar pierzând apoi la limită la Focșani. Însă și un succes la limită, 28-27 cu CSM Vaslui, ultimele două apariții în campionat aducându-le eșecuri, 20-25 pe teren propriu cu AHC Dobrogea Sud respectiv sus amintitul 23-21 pentru CSM București, marți de la ora 17:30. Întâlnire în care Crnoglavac a înscris de 6 ori, Păunică și Gal, cu câte 4 respectiv 3 goluri, scuturând și ei mai adesea plasa dintre cei 9 marcatori ai băcăuanilor. 

”Poli” trecea de 3 ori de CSM Bacău în sezonul anterior, cu 23-26 în Moldova în ultima decadă din noiembrie 2018, cu 30-24 acasă în retur, în antepenultima rundă înaintea fazei pe grupe valorice, dar și în optimile Cupei României, în decembrie 2018, pe malurile Bistriței.

Întâlnirea formațiilor cu câte 5 victorii în primele 12 etape va fi arbitrată de perechea Fînață – Hendrea. Această ultimă etapă a turului se va încheia vineri de la ora 17:30 în sala Rapid cu meciul CSM București – Minaur. Ultimele rezultate din runda a XIII-a, programul etapei viitoare și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă. 

Pentru conformitate, turneul final masculin al Campionatului European de handbal pentru seniori va începe pe 9 ianuarie 2020 cu meciurile Belarus – Serbia și Croația – Muntenegru în seria de la Graz, respectiv Germania – Olanda și Spania – Letonia în cea de la Trondheim.

Componența seriilor preliminare, după cum urmează: (Grupa A) Croația, Belarus, Muntenegru, Serbia – la Graz; (Grupa B) Cehia, Macedonia (de Nord), Austria, Ucraina – la Viena; (Grupa C) Spania, Germania, Letonia, Olanda – la Trondheim; (Grupa D) Franța, Norvegia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina – la Trondheim; (Grupa E) Danemarca, Ungaria, Islanda, Rusia – la Malmo; (Grupa F) Suedia, Slovenia, Elveția, Polonia – la Goteborg.

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = opt

 


Ultimele articole din categoria Handbal: