Poli, nouă ”dublă” cu campioana Vojvodina, unica din Serbia reprezentată în lotul pentru Euro 2016

Alte două jocuri amicale pe teren propriu vinerea și sâmbăta, precum săptămâna trecută, de astă dată handbaliștii Politehnicii primind vizita campioanei la zi a Serbiei, RK Vojvodina Novi Sad, participantă până luna trecută în faza grupelor EHF Champions League și încă implicată în SEHA Gazprom League, în așteptarea participării în faza play-off a campionatului intern.

Învingători vinerea trecută cu 37-30 în dauna secund-divizionarei CSM Oradea iar o zi mai apoi egali ai nou-promovatei CS HC Adrian Petrea Reșița, alb-violeții lui Pero Milosevic vor reînnoda la acest sfârșit de săptămână partidele de verificare cu roș-albii din Banatul Sârbesc, parteneri de joc ai timișorenilor și în alte întâlniri amicale din acest deceniu, în Sala ”Constantin Jude” sau la Novi Sad.

CH Politehnica Timișoara - RK Vojvodina Novi Sad 26-28 (12-19)

CH Politehnica Timișoara – RK Vojvodina Novi Sad 26-28 (12-19), în august 2013

 

Lipsită săptămâna trecută de mai mulți jucători, fie accidentați, fie convocați la selecționatele de seniori sau tineret, Poli s-a regrupat încet, încet, în vederea măsurării forțelor la două săptămâni și jumătate de la reluarea pregătirilor în duelurile cu campioana en-titre a Serbiei, RK Vojvodina, care, împreună cu Spartak Vojput, participă între cele 10 cluburi din SEHA Gazprom League, competiție a forului South-East European Handball Association, cele două grupări așteptând totodată viitoarea aliniere în faza play-off a actualei ediții a primului eșalon intern, pentru care sunt calificate din oficiu.

Obiective diferite în prima jumătate a anului 2016 pentru timișoreni respectiv roș-albii din Novi Sad, Poli pregătind cele 9 jocuri rămase în returul sezonului regular cu speranța pătrunderii în play-off iar RK Vojvodina vizând apărarea titlului de campioană.

Pe plan extern, RK Vojvodina s-a aliniat sezon de sezon începând din 2011 în cupele europene, mai întâi în Cupa Cupelor iar apoi în Cupa EHF și chiar Champions League, la a treia încercare, în actuala ediție, depășind stadiul turneelor de calificare prin a participa în faza grupelor, din care a fost eliminată după 10 apariții, luna trecută, încheind pe locul 5 din 6 în Grupa C, cu 4 puncte din 20 posibile și un eșec final pe 5 decembrie 2015, 37-15 la FC Porto.

În paralel, campionii Serbiei sunt implicați și în liga regională SEHA Gazprom, alături de grupări și din Belarus, Bosnia & Herțegovina, Croația, Macedonia, Slovacia și Ungaria, interesant fiind de notat că lunile septembrie și noiembrie le-au adus în program ”duble” atât acasă cât și în deplasare, pierdute însă, cu HC Meshkov Brest, din Belarus, pe care au întâlnit-o atât în Champions League cât și în campionatul sud-est european. Astfel, în deplasare s-au înclinat cu 34-22 în întrecerea sub egida EHF și cu 31-22 în cea regională, iar acasă cu 26-35 și 22-32.

Deși parcursurile pe cele două fronturi internaționale au fost modeste, RK Vojvodina a fost unica grupare din țara vecină care să ofere internaționali în lotul Serbiei pentru EHF Euro 2016, în plină desfășurare în Polonia, unde extrema stângă belgrădeană Filip Marjanovic, care în 10 februarie va împlini 27 de ani, și Milos Orbovic, interul dreapta în vârstă de 22 de ani, au intrat puțin în planurile lui Dejan Peric și Branislav Zeljkovic pentru cele 3 apariții din Grupa A, pierdute la limită cu gazdele, 28-29 (15-14) în prima zi a turneului final, respectiv cu campioana continentală Franța, 26-36, remiza 27-27 (13-13) cu Macedonia fiind insuficientă pentru calificarea în faza principală a grupelor.

Așadar sârbii au încheiat marți seară, la Cracovia, participarea la cea de-a XII-a ediție a Campionatului European masculin, cu o eliminare după prima fază a grupelor, însă faptul că SEHA Gazprom League a avut 36 de handbaliști prezenți la startul Euro 2016 indică valoarea competiției regionale iar aspectul că doar Vojvodina a alimentat dintre cluburile interne naționala Serbiei dă credit vizitatorilor în alb-roșu. De fapt, selecționerul ex-goal-keeper Peric s-a axat pe internaționali din mai multe campionate străine, și anume din Germania, patru la număr, Polonia, Macedonia și Qatar – câte doi, respectiv Austria, Elveția, Israel și Turcia, câte unul.

La RK Vojvodina, cârma este deținută de Nikola Markovic, ajutat de Dragan Kukic și Milan Mirkovic, roș-albii pregătindu-se pentru ultimele apariții din SEHA Gazprom League, în care încheiau anul 2015 cu un eșec în Croația, 32-27 pentru Nexe pe 16 decembrie, ceea ce-i lăsa pe campionii Serbiei pe locul șapte din 10, cu bilanțul 15 3 2 10 387-483 11 puncte. Podiumul regional e ocupat de Vardar, cu 34 de puncte, cei din Skopje având 13 jucători în 5 naționale aliniate la startul turneului final din Polonia, urmată de maghiarii de la MVM Veszprem, cu 31 de puncte, clubul din Ungaria având 10 sportivi în 6 loturi prezente la Euro 2016, și PPD Zagreb, a treia în SEHA, cu 30 de puncte, croații oferind 5 internaționali în 3 formații de la turneul final dar și pe antrenorul Veselin Vujovic, pe banca Sloveniei, eliminată cu o remiză din grupa Spaniei, cu care nu pierdea.

În Croația, la Našice, principali marcatori ai alb-roșilor au fost Nikola Arsenic, cu 8 goluri, Aleksandar Gugleta și Bojan Todorovic – cu câte 5, Filip Marjanovic cu 4, respectiv Zoran Nikolic, cu două goluri, ultimele 3 apariții în SEHA Gazprom League fiind pe 20 februarie, la Borac m:tel, iar apoi acasă cu Tatran Presov și PPD Zagreb.

În campionatul Serbiei, Steaua Roșie, Sloga, Partizan și Metaloplastika sunt pe primele locuri după cele 12 etape consumate în 2015 în sezonul regular din totalul de 18, urmând ca apoi să se treacă la play-off, cu intrarea în cursă și a Vojvodinei.

Care mai susținea o ”dublă” în 24 de ore la Timișoara și în 7-8 august 2013, atunci în pregătirea atacării turneului de calificare în Champions League, fără succes, sârbii învingând la vremea respectivă pe malurile Begăi cu 28-26 și 26-24 și primind ulterior vizita poliștilor pe 1 noiembrie, în același an.

header-e1399396479239-150x125

 

De fapt, Poli va mai juca de două ori la rând și săptămâna viitoare, în 27 și 28 ianuarie, tocmai în Serbia, la Sabac, cu Metaloplastika.

Până atunci, de menționat despre alb-violeți că interul dreapta Iulian Halcă a reluat săptămâna aceasta pregătirile împreună cu echipa, după operaţia la genunchi din luna decembrie. Colegul său de post, Demis Grigoraş, a început recuperarea după problemele la umăr apărute în meciul Finlanda – România, din preliminariile Campionatului Mondial 2017, iar Cristian Fenici a revenit de la lotul naţional de seniori, având liber până astăzi. Iar de la începutul săptămânii viitoare se vor alătura lotului alb-violet şi jucătorii ce au fost convocaţi la naţionala de tineret…

Meciurile CH CSU Politehnica – RK Vojvodina Novi Sad au loc vineri, 22 ianuarie, de la ora 17, şi sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 13,30.

* În această seară, în Polonia, a început faza grupelor principale la EHF Euro 2016, Franța trecând cu 34-23 de Belarus și urcând prima în Grupa 1, la Cracovia, cu bilanțul 3 2 0 1, față de cele 3 eșecuri ale ex-sovieticilor, pe când Croația – Macedonia, în derulare tot în Tauron Arena, este 31-21 spre finele părții secunde, la ora publicării acestei consemnări, după 17-13 la pauză.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: