Poli pierde a 5-a oară la rând la Baia Mare în sezonul regular și încheie pe 5. Prim sfert afară în play-off la CSM București, întărită cu selecționerul Portugaliei

Aidoma finalului de retur din 2017, în care a pierdut tot în nord, la Suceava, SCM Politehnica s-a înclinat în această seară și la căderea de cortină peste parcursul tur-retur actual, în Maramureș, unde nu învingea niciodată în deceniul în curs în sezonul regular. Al cincilea eșec la Minaur a fost al doilea cel mai drastic din seria negativă, 31-23 (12-8), ”violeții” coborând astfel două locuri tocmai la încheierea returului și având implicit doar un meci acasă în sferturi, care demarează în weekend în deplasare la CSM București, urcată tot de la ora 18 pe 4 cu lusitanul Paulo Jorge Pereira la debut pe bancă, printr-un triumf la scor la Călărași. Tot pe traseul lui CSM și Poli vor juca în sferturi liderul Steaua și a opta clasată, Minaur, pe când pe celălalt tronson Potaissa cu Dunărea iar Dinamo cu Dobrogea Sud.

După 34-21 în 2011, 33-28 în februarie 2014, 26-22 în septembrie 2014 și 29-24 în septembrie 2015, Poli a pierdut din nou fără replică în sezonul regular la Baia Mare: 31-23. Cinci din 5

Dacă anul trecut, prin înfrângerea la Suceava de la finele returului, SCM Politehnica a evitat-o în sferturi tocmai pe CSM București, alb-violeții coborând atunci pe locul 7 și intrând în sferturile fazei play-off în calea secund clasatei Potaissa Turda, de astă dată timișorenii au dat în faza I a zonei 1-8 tocmai de ”Municipalul” din capitală, dar în cea mai neplăcută versiune pentru bănățeni, și anume de pe o poziție ierarhică inferioară, ceea ce îi obligă să înceapă duelurile după sistemul ”două victorii din 3 meciuri” cu unul în deplasare, programat duminică în sud-estul țării. Totodată, dacă va fi cumva necesar și un al treilea joc, decisiv, acesta va avea loc tot la București, după ce a doua confruntare va fi găzduită în sala ”Constantin Jude” joia viitoare.

Dacă ar fi câștigat astăzi la Baia Mare, timișorenii ar fi încheiat sezonul regular pe locul 4, fără a-i putea evita pe cei de la CSM București, însă elevii lui Pero Milosevic ar fi avut avantajul terenului propriu în meciul inaugural de duminică dar și într-un eventual duel decisiv. Așa însă, sunt pentru a treia oară consecutiv în postura de a aborda sferturile în deplasare, în 2016 câștigând la CSA Steaua dar și duelurile cu bucureștenii, cu 2-0, iar anul trecut pierzând la Turda dar și încleștările cu ardelenii, cu 1-2 la partide.

Un lucru a fost însă clar în această seară încă din primul minut al partidei din sala ”Lascăr Pană” din Baia Mare. Și anume că ”Poli” mai putea obține cel mult doar locul 4, deși aborda runda de pe poziția a treia, dat fiind victoria Potaissei la Turda în jocul inaugural de la ora 16:30, încheiat până la prima sirenă a disputei din Maramureș. 27-20 pentru galben-albaștrii lui Gal și o confirmare, că Potaissa a încheiat din nou returul tot pe 2, urmând a primi la startul în sferturi vizita Dunării Călărași, completată de confirmarea preluării poziției a treia de către campioana Dinamo, învingătoare la ”masa verde” cu 0-10, în ceea ce ar fi fost deplasarea la HC Odorhei, cei din capitală urmând a-i primi în weekend la debutul în 1-8 pe constănțenii de la HC Dobrogea Sud.

Cealaltă ecuație ținea de duelul la distanță SCM Politehnica – CSM București, pentru prinderea locului 4, tranșat net de cein din capitală, care s-au impus cu 24-31 (16-18) la Călărași, aproape în oglindă raportat la eșecul ”violeților” în nord, 31-23. Timișorenii au fost astfel depășiți cu două puncte în ierarhie de dubla vicecampioană a edițiilor precedente.

Iar cum ”Poli” a pierdut tur-retur cu bucureștenii în sezonul regular, debutul în play-off de duminică din capitală se anunță cât se poate de greu, cu atât mai dificil poate prin întărirea ”Municipalului” și cu selecționerul lusitan care a calificat Portugalia la barajul Mondialului de anul viitor.

CSM s-a impus astăzi la Dunăre cu 24-31 la debutul lui Paulo Jorge Pereira în staff-ul tehnic al bucureștenilor, lusitanul în vârstă de 53 de ani fiind cooptat la activ cu devansarea Poloniei în patrulaterul preliminar din ianuarie de la Varzim, ce a deschis calea de pe locul 1 la barajul tur-retur din iunie cu Serbia, pentru accederea la turneul final al Mondialului din 2019. Garcia Robledo și cu Szasz au înscris câte 6 goluri pentru câștigători iar Humet patru, cei mai prolifici între cei 10 marcatori ai bucureștenilor.

SCM Politehnica Timișoara a cedat în schimb pasul la Baia Mare, unde Căbuț a orchestrat cu zece reușite dintre care 6 din aruncări de la 7 metri revanșa Minaurului după eliminarea cu 30-28 din semifinalele de la Constanța ale Cupei României, maramureșenii asigurându-și astfel calificarea în play-off prin păstrarea ultimului loc de acces, opt, în defavoarea sucevenilor depășiți de la aceeași oră la Vaslui. Iar Minaur se pregătește acum de vizita la campioana sezonului regular, CSA Steaua, de care dispunea luna aceasta în finala mică din Cupa României, pe litoral.

Elevii lui Pero Milosevic au încheiat așadar în descreștere sezonul regular, într-un rateu la final precum în 2017 dar din nou în zona locurilor 5-8, tot pe cinci precum în 2016, nemulțumirile de ordin financiar fiind completate în sânul efectivului de cele în plan sportiv, ținând cont că ”violeții” hibernau ca vicecampioni de toamnă, de puțin în urma Stelei, și urcau chiar primii în urmă cu 9 etape, după triumful la Suceava.

Deși mai apoi nu păstra prea mult șefia, SCM Politehnica nici nu ieșea ulterior din careul fruntaș, ceea ce s-a întâmplat însă tocmai la căderea cortinei, alunecarea pe 5 complicându-i viața în play-off. De fapt, și dacă ar trece de CSM, ”violeții” ar avea parte tot de un singur meci acasă și în semifinala cu învingătoarea dintre Steaua și Minaur. Totul se va clarifica duminică în capitală iar apoi joi în sala ”Constantin Jude”, eventual în decisivul de pe 29 aprilie.

În această seară, Minaur s-a desprins până la pauză la 4 goluri diferență, avantaj pe care l-a dublat într-o repriză secundă cu garda jos, în care timișorenii au încasat un număr aproape dublu de goluri, nu mai puțin de 19.

Alb-violeții începeau mai bine în deplasare, răsturnând scorul la 1-3, în condițiile în care băimărenii marcau primele două goluri strict din aruncări de la 7 metri, iar vizitatorii au mai preluat apoi la limită conducerea și cu 6-7 respectiv 7-8, însă transformarea de către Căbuț a unei noi aruncări de la 7 metri, 8-8 în minutul 22, i-a deschis apetitul reușitelor, trei consecutive, inclusiv încă una de la 7 metri, parte a unei desprinderi până la 13-8 ce avea să se dovedească a fi decisivă. Șase goluri la rând, fără replică…

Rămasă în urmă, Poli contabiliza deja în primele 25 de minute două eliminări temporare în dreptul interului Orbovic, încheind repriza I prin ratarea unei aruncări de la 7 metri de către golgeterul Filip Marjanovic: 12-8. Gazdele au început mai bine partea secundă iar Șania avea să-i apropie cel mai mult pe ”violeți” dintr-o aruncare de la 7 metri, la 18-13, dar decalajul s-a accentuat treptat pe fondul mobilizării totale a elevilor lui Raul Fotonea, care au acumulat mai multe eliminări temporare, chiar 3 în dreptul lui Nagy cu 3 minute înainte de final, după care maramureșenii atingeau și avantajul maxim, 31-21…

Poli, care a suferit în acest debut de 2018 pe seama accidentării portarului Daskaloski la cumpăna dintre ani, a replicat în această seară prin interul sârb Orbovic, de 7 ori, Lasica și Hrimiuc – autori a câte 3 goluri, Santeiu, Krsto Milosevic, Marjanovic și Șania câte două fiecare, respectiv Cîmpan și Fenici, cu câte unul. De la învingători au mai înscris Nikola Lazic de 5 ori, Haiduc și cu Sabou de câte 4 ori, Cristescu 3 goluri, Popescu și Dragas câte două iar Busecan unul.

Ultimul joc al rundei finale din retur, CSA Steaua – HC Dobrogea Sud, însă fără implicații în privința ierarhiei finale după sezonul regular, se derulează la această oră. Rezultatele zilei și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice. În play-out-ul locurilor 9-12, fără implicații legate de retrogradare, se vor juca 6 etape între 15 aprilie și 20 mai, plecându-se de la ierarhia 1. CSM Făgăraș 9 puncte, 2. HC Vaslui 9p, 3. CSU Suceava 8p, 4. CSM Focșani 8p (*foto Ioan Ursachi, www.upfoto.ro).

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 6

 


Ultimele articole din categoria Handbal: