Poli pierde la Călărași și coboară în disputele pentru locurile 7-8 în ierarhia finală, cu CSM Focșani 2007

Egali joi după-amiază acasă ai liderului AHC Dobrogea Sud, handbaliștii Timișoarei au resimțit în această seară la Călărași atât urmările intensității duelului cu constănțenii cât și absențele din efectiv în cele două partide disputate la un interval de nici 75 de ore cu tot cu călătoria spre sud-estul țării, cedând ritmul pe mijlocul reprizei I prin primirea a 5 goluri la rând după un început în avantaj, fără a mai egala ulterior situația: 33-30 (16-12). În consecință, AHC Dunărea, care aborda meciul de la ora 19 cu un punct avans față de ”violeți” după ce fructifica și joi avantajul terenului propriu prin a știrbi șansele lui CSM București la prinderea finalei, și-a asigurat astfel prezența în întâlnirile pentru locurile 5-6, bănățenii fiind nevoiți să tragă cel mult la locul 7. De fapt, încă înaintea rundei finale din seriile patrulater din play-off, de miercuri, ordinea ierarhică în grupe a fost definitivată, păstrate fiind întocmai clasările după sezonul regular, semn că punctele din oficiu înaintea celor 6 etape au avut un rol major, chiar decisiv.

”Poli” a sperat la mai mult, măcar la o rocadă cu dunărenii din Călărași, care se și înfăptuia temporar prin victoria acasă din 17 aprilie contra galben-albaștrilor cu 31-26 în turul grupei play-off, timișorenii rămânând două etape în fața oponenților de astăzi și năzuind fie și la prinderea finalei mici în detrimentul lui CSM București, dar ordinea ierarhică s-a reașezat conform pozițiilor la start odată cu rezultatele înregistrate joi, când alb-violeții au remizat pe teren propriu cu constănțenii, 22-22, iar AHC Dunărea și-a preluat treapta a treia în serie grație unui 26-22 (13-11) cu bucureștenii.

Implicit, de la o rundă la alta, bănățenii s-au trezit în contratimp, și deposedați de poziția recent câștigată, și nevoiți să se alinieze după numai 3 zile într-o lungă deplasare pe terenul formației care tocmai le luase din nou fața. Iar Dunărea a fructificat avantajul terenului propriu, desprinzându-se la 4 puncte de poliști înaintea etapei de miercuri, de-acum cu caracter academic, fără ca rezultatele să mai aibă vreun impact asupra intrării în jocurile directe pentru stabilirea ierarhiei finale a Ligii Naționale în ediția 2018-2019.

Astfel, galben-albaștrii din Călărași vor juca pentru locul 5 contra lui CSA Steaua, a treia în cealaltă serie patrulater, iar SCM Politehnica Timișoara în compania lui CSM Focșani 2007, tot ultima în cealaltă grupă, pentru pozițiile 7-8, pe care cele două și încheiau sezonul regular. Pentru medalii vor trage în schimb AHC Dobrogea Sud și CS Dinamo, la aur, respectiv Potaissa Turda și CSM București, în finala mică la bronz.

Alb-violeții bănățeni înregistrează astfel un recul de la o campanie la alta, în 2018 încheind ediția pe locul 6, după pierderea disputelor cu constănțenii pentru treapta a cincea, recul compensat prin adjudecarea Cupei României, ruta scurtă spre drumurile europene.

S-a dovedit deja că noul sistem competițional cu grupe patrulater în play-off constituie o sabie cu două tăișuri, conferind eventuale șanse suplimentare în regim de campionat sub forma a 6 etape de a prinde un loc superior celui din sezonul regular, dar și testând într-un interval comprimat de timp capacitatea protagonistelor de a rezista acestui penultim asalt, mai puțin la îndemână pe fondul oboselii acumulate cluburilor cu bancă mai scurtă, capitol la care ”Poli” s-a lovit de accidentările lui Sadoveac și Dragas înaintea începerii joi a returului.

S-a jucat joi, la Timișoara, în această seară la Călărași, iar SCM Politehnica se va alinia și miercuri de la ora 16 acasă cu CSM București, la încheierea returului în faza play-off, trei apariții în șase zile, după cele deja 29 din campionatul în curs. Avantajul, de partea formațiilor cu o profunzime valorică a efectivului, mai puternice prin numărul superior de componenți calitativ competitivi.

Iar din a spera nu neapărat fără realism la startul fazei play-off chiar și la eventualitatea prinderii finalei mici, ceea ce ar fi implicat depășirea măcar pe teren propriu a bucureștenilor și jocul rezultatelor, bănățenii au sfârșit prin a nu câștiga nici o poziție față de sezonul regular, trebuind acum să-și apere treapta a șaptea, în fața vrâncenilor, pe care-i vor primi în prima întâlnire, iar la nevoie și într-o a treia, decisivă.

Până atunci, la malul Dunării s-a pornit încurajator dar continuarea a constat într-o cursă de urmărire fără succes, răsturnarea de scor ce i-a readus decisiv și fără excepție pe călărășeni la conducere fiind inițiată de internaționalul Gabriel Bujor în minutul 12, 6-7 ca prim gol într-o serie personală de trei în nici 4 minute, următoarele, din aruncări de la 7 metri. De fapt, galben-albaștrii au retrecut la timonă deși în inferioritate numerică, 8-7 în minutul 16, după care tot amfitrionii au mai înscris de două ori, prin extrema Dospinescu și Radojkovic, 10-7 în minutul 19. De la 5-7…     

Inițial, sârbul Orbovic fie a egalat de două ori pentru ”violeții” lui Pero Milosevic, fie chiar a preluat conducerea, prima desprindere la două goluri diferență semnând-o pivotul Pribanic, 5-7 după zece minute, următoarele nici tot atâtea fiind secetoase pentru vizitatori.

Reveniți cu gol prin ”dubla” principalului marcator Marjanovic, 10-9, în ciuda și unei eliminări, a lui Vuk Milosevic, însă o alta, pe adresa lui Păiuș, a fost exploatată de același Gabriel Bujor și Vârtic, 12-9. Avantaj ce avea să fie mărit până la pauză, ultimele goluri ale reprizei I fiind opera lui Hanțaru și Dospinescu… 16-12.

SCM Politehnica a început mai bine și partea secundă, prin reușitele aceluiași Marjanovic și una a lui Pribanic, revenire la 16-15 în superioritate numerică după eliminarea lui Dospinescu, Orbovic suflând apoi pentru ”violeți” de la un gol în ceafa Dunării, însă o serie de 3 eliminări ale bănățenilor în nici 4 minute, dictate împotriva lui Orbovic, Irimescu și Marjanovic, s-au resimțit și pe tabela de marcaj. 

Tot cinci goluri la rând ale Dunării, serie însă ceva mai vremelnică în comparație cu cea din repriza I, acum în 7 minute, majoritatea fiind înscrise de Gabriel Bujor… 22-16 în minutul 42.

Au survenit două eliminări și în tabăra gazdelor iar ”Poli” a încercat cu 10 minute înainte de final o nouă apropiere, la 27-23 și 28-24, fără succes însă, călărășenii desprinzându-se apoi și mai net, la 33-26. Apoi, ultime zvâcniri ale oaspeților, dar tardive…

Filip Marjanovic a înscris de 9 ori, pentru ”violeți” mai punctând Orbovic, cu 6 goluri, Vuk Milosevic 5, Pribanic 4, Furak 3, Șania două respectiv Cîmpan, o dată, în vreme ce extremele Gabriel Bujor și Florin Dospinescu au marcat mai mult de jumătate dintre golurile Dunării, 13 respectiv 8.

Remiză în schimb în meciul încheiat în capitală pe când cel de la Călărași stătea să înceapă, CSM București – AHC Dobrogea Sud 24-24 (12-9), așa încât constănțenii au rămas neînvinși în cele 5 runde din play-off, după ce joi erau egalați pe Bega, bilanț 5 3 2 0 cu 17 puncte, urmați de ”Municipalul” de pe Dâmbovița cu 11, linie de clasament 2 1 2, AHC Dunărea Călărași cu 8 (2 0 3) și SCM Politehnica Timișoara cu patru: 5 1 1 3 128-134.

În cealaltă serie, remize, Potaissa – Dinamo 30-30 (14-17) și CSA Steaua – CSM Focșani 25-25 (12-11), alb-roșii din capitală deținând 19 puncte (5 4 1 0), turdenii 14 (5 3 1 1), steliștii 6 (5 1 1 3) și vrâncenii, unul (5 0 1 4).

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − cinci =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: